Home \ Hobbies
 

Stickpolystyren.

 

Styrofoam är ett mjukt och mycket lätt material som ofta används för isolering eller som förpackningsmaterial. Det är också ett material som ofta används i hantverk och hobbyprojekt. Oavsett om du arbetar på ett specifikt projekt för skolan eller bara gör din egen hantverk, kan det vara till stor hjälp att veta hur man håller Styrofoam på olika ytor (inklusive andra delar av styrofoam). På så sätt kan du inse starka och stabila projekt (så långt som möjligt med Styrofoam). Se steg 1 och starta.

              

Förfarande .

    

  Del 1      Styrofoam Lim  ,

    

Även om de flesta hantverkande lim är bra för Styrofoam, finns det ett antal speciallimmer som ger extra grepp. Se tabellen nedan och ta reda på vilka lim som är bäst för Styrofoam på olika typer av ytor som används vid tillverkning av projekt. <91112>  

  Bästa lim på konventionella ytor               Styrofoam                    
papper tyg trä metall glas
Multipurpose lim (till exempel Pattex), spraylim, varmt lim Multipurpose lim, spraylim, varmt lim Polyuretanklister (t ex Gorilla-lim), smältlim, kontaktcement Metall Epoxi, Epoxipit, Smältlim Epoxi, mångsidigt lim, spraylim Multipurpose lim, spraylim, kontaktcement
            

  Del 2      Välj rätt lim  ,

    
   
 1.                  1      Arbeta med ett normalt hantverklim på enkla projekt. För enkla konst- och hantverksprojekt kan styvfoder lättast limas med vanligt skollim (som Pattex etc.). Denna baslim klarar de flesta krav vid stickning av polystyren på hantverkspapper, kartong och trä. Det är också den billigaste och mest tillgängliga formuläret. Det är därför det här är det bästa valet för enkla projekt.  
    
  • Observera att vita skolklister är billiga och mångsidiga, men de får inte vara lika starka eller slitstarka som de speciella lim som ska användas när styrofoam används (i styrofoam-glidflygplan etc.).
  •  
         
 2.  
 3.                  2      Använd ett lim för Styrofoam. Det finns några lim som är speciellt utformade för att hålla fast skumplast. Dessa klister erbjuds under namnet "Styrokleber". De är vanligtvis inte särskilt dyra. Upphandlingen kan emellertid bli svårare än normalt lim. Normalt kan du hitta polystyrenklisteret i de flesta hemförbättringsbutiker eller hantverkstillbehör och hantverksbutiker.  
    
  • Om du funderar på att köpa ett stycke av polystyren, bör du kolla etikettetiketten innan du bestämmer om en mängd. Vissa polystyrenklister kan vara sammansatta för att hålla fast vid polystyren, medan andra lim är lämpliga för att kombinera styrofoam med andra material.
  •  
         
 4.  
 5.                  3      Använd ett spraylim. De flesta aerosolhäftmedel (som ofta finns i hårdvaruaffären för $ 8 eller mindre per burk) är ett snabbt och övertygande alternativ för att klibba styrofoam. Eftersom dessa sprayer vanligtvis är lämpliga för mångsidig inomhusbruk, kan de kombinera olika ytor. Ett billigt multifunktionshäftmedel, till exempel, kan kombinera skummade material med metall, plast, papper, kartong och trä.        
 6.  
 7.                  4      Använd en lågtemperaturpistol med låg temperatur. De vanliga heta limpistolerna är lämpliga för anslutning av polystyren med många andra ytor som papper, kartong, trä etc. Om du använder en hetlimpistol för Styrofoam, är regeln: ju kallare desto bättre. Ett extra varmt lim kan smälta eller bränna Styrofoam. Detta ger giftiga gaser.  
    
  • Även om de utsläppta gaserna inte är omedelbart skadliga bör de inte hanteras lätt eftersom de innehåller en mängd olika giftiga kemikalier. Dessa inkluderar styren och bensen, som anses kunna orsaka cancer.  
  •  
         
 8.  
 9.                  5      Använd inte lim som är specifikt för materialet. Om du vill sticka styrofoam, bör du i allmänhet undvika lim som passar för att klibba till speciella andra material (t ex trä, textil och epoxi etc.). Även om vissa av dessa lim kan hålla Styrofoam väl, är de inte nödvändigtvis bättre eller billigare än vanliga lim och är därför en onödig kostnad. Dessutom kan vissa av dessa lim anfalla och upplösa styrofoam och andra typer av plast (se nedan).        
 10.  
 11.                  6      Använd inte lim som innehåller ett lösningsmedel för plast. Eftersom styrofoam är relativt lätt och svag glöms det ofta att det egentligen är en plastprodukt. Styrofoam är "skummad" plast som blandas med luft och har därför en lätt vikt. Eftersom Styrofoam är baserat på plast, bör du undvika lim med lösningsmedel som kan attackera plast. Om du använder ett av dessa lim kan din styrofoam upplösas och du har en flytande massa kvar som förstör ditt projekt.  
    
  • Exempelvis är gummicement ett mycket starkt och flexibelt lim som ofta innehåller aceton och alkohol. Aceton är den aktiva substansen i nagellackfjernare och kan lösa upp många typer av plast. Det är därför det är ett dåligt val för Styrofoam. I grunden är gummicement inte lämplig för polystyren.
  •  
                   
 12.  
             

  Del 3      Applicera limet  ,

    
   
 1.                  1      Rengör ytan och förbered den. När du väl valt rätt lim är det relativt enkelt att limma Styrofoam. Du måste applicera limet på Styrofoam och trycka på ytorna tillsammans. Vänta på att limet torkar. Innan du limar, är det alltid en bra idé att noggrant rengöra någon yta av smuts och annat skräp genom att torka det med en ren trasa. Att fastna på smutsiga eller dammiga ytor kan störa bindemedlets bindningsegenskaper och försvaga vidhäftningen av limet.  
    
  • Om du håller en speciell "grippy" yta (som opolerat trä), kan limens fastämne minskas. I det här fallet kan du försöka slipa ytan och göra den mjukare. Prova med att använda 200 sandpapper eller högre.
  •  
         
 2.  
 3.                  2      Applicera limet. När du är redo att börja bör du applicera limet på ytan. För den starkaste hållaren kan du applicera en tunn jämn kappa som täcker hela ytan. Om du inte vill ha ett starkt grepp är det också okej att applicera limet i droppar eller ränder.  
    
  • Om du arbetar med ett mycket stort styvfoder kan du hälla limet i en skål och applicera det med en pensel. Du ser till att limet appliceras snabbt och jämnt. På så sätt kan du undvika att limet torkar tills alla ytor har behandlats.
  •  
         
 4.  
 5.                  3      Anslut Styrofoam. När du är redo kan du klämma på dina Styrofoamytor. Tryck på ytorna tillsammans med ett försiktigt tryck för att säkerställa att allt lim kommer i kontakt med den andra ytan. Beroende på typ och mängd lim måste du vänta minst en minut medan du enkelt kan flytta Styrofoam. Använd denna tid för mindre korrigeringar, om det behövs.  
    
  • För extra styrka, applicera lite mer lim på kanterna på Styrofoam. Använd inte mer än nödvändigt och dra en tunn "linje" eller hylsa på lämpliga platser. Torkningen kan fördröjas.
  •  
         
 6.  
 7.                  4      Låt dina delar torka. Nu måste du bara vänta. Beroende på storleken på ditt projekt och typen av lim som används, kan din torrsäsong variera från några minuter till några timmar. Flytta inte ditt föremål när det torkar eller du måste klistra det igen och vänta på torkningstiden igen. Om det behövs kan du stapla tunga föremål (t.ex. böcker, lådor, etc.) i rätt läge ovanpå objektet medan det torkar.        
 8.  
 9.                  5      Tänk på Styrofoams relativt svaga stabilitet. De flesta polystyrenbindningsmetoderna är relativt starka och tål normala förhållanden när limet har torkat. Detta är inte nödvändigtvis fallet med Styrofoam. Det är ett särskilt svagt och ömtåligt byggmaterial. Kom ihåg att behandla Styrofoam försiktigt efter limning. Det är inte svårt att oavsiktligt bryta eller riva materialet när det används på projekt på väggar, dörrkarmar eller andra fogar. Det spelar ingen roll om det är limt eller inte.        
 10.  
            

Tips .

                  

Varningar .

                  

Vad du behöver .

                  Läs mer... (4)      
Hobbies populär:
Spela Fantasy Football.

Ritning utan tänder.

Rita Nyan Cat.

Behaga dig som ett djur.

Ritning ett realistiskt öga.

Rita en dollarräkning.

Rita en vampyr.

Gör en varm ullpompom.

Rita en animeringskropp.

Gör Loom Bands.

Sälj konst.

Ullspinnning.

Hur man gör en presentpåse.

Gör ett fishtailarmband med regnbågsmönster.

Lär dig att rita bättre.

Gör en pennhållare.

Spela McDonald's Monopoly.

Hackad liten matta.

Helt enkelt batik.

Gör ett stereoskop själv.

Vikta pappersplan.

ako woman