Home \ bilar
 

Förankra en båt.

 

Att ordentligt förankra en båt är viktig om du vill stanna kvar. Läs följande instruktioner för att lära dig hur du ankar din båt på ett säkert och effektivt sätt. Var noga med att förstå hela processen (speciellt anvisningarna i "Välja en förankring"), före du kastade ditt ankare. Även om du redan har flera ankare bör du läsa eller skumma avsnittet "Välja ett ankare". Det ger dig värdefull information om när du ska använda varje sort och hur du ska utvärdera ankare, rep och kedjekvalitet.

              

Förfarande .

    

    1      Välj rätt utrustning  ,

    
   
 1.            1      Tänk på ett allmänt skovelanker. En skovel eller Danforth ankare beror mindre på sin vikt än på dess design. Den består av två plana, spetsiga blad som kommer från ankarbulten i 30 graders vinkel. Detta är en av de mest populära mönster på marknaden. Den har mer hållkraft i mjuk silt eller hård sand än någon annan sort. Emellertid kan dess design med de breda knivarna förhindra att den når botten under tunga strömmar. Liksom de flesta ankare har han svårt att hålla fast vid stenar eller annan hård mark. 
    
  • Aluminiumvariationer av Danforth-designen, som Fortressen, ger utmärkt stöd. Några av dem har även justerbara blad som kan breddas när de är förankrade i mjuk silt. Ett stort aluminiumhinkarankar kan göra ett bra stormanker.  
  •  
         
 2.  
 3.             2      Forskning för regioner med starka eller växlande strömmar plogankare. Plogankaret heter sitt plogformade kil som är fäst vid axeln med ett svänglager. Den är effektiv i mjuka jordar och lite bättre i gräs än andra lättviktsankare. Dessa tenderar att vara tyngre än skovelankare av samma storlek och därmed sätta lättare (men med något mindre hållkraft) än skovelankar. Axeln har förmågan att rotera i den riktning där den dras utan att dra ut huvudankret. Detta gör det mindre troligt att plogankaret kommer att komma ifrån när båten dras i en annan riktning. 
    
  • Plogankare har inga utskjutande blad eller delar för att fånga ankarlinjen eller kedjan. Men de kan vara svårare att stiga om du inte har en näsa.  
  •  
         
 4.  
 5.             3      Använd svampankar för enkel användning. Svamparankar ser ut som en skiva eller skal på ankaraxeln. De har inte mycket hållkraft, men är ett bra val för små båtar som gör korta stopp i områden med mjuk mark. Om din båt är liten nog för den valda storleken på svampförankringen, kan den vara den bästa lösningen i tungt vegeterade områden. Om du är rädd för att genomborra ett hål i ditt hantverk, kommer svampförankringar inte att ha skarpa kanter. De är mindre benägna att skada båtar med ett tunt skrov, såsom sammansatta kanoter, kajaker och jollar.  
    
  • Många elektriska ankare kastade med en knapptryckning är svampförankringar.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Hitta fler ankarsorter för speciella ändamål. Det finns många andra typer av ankare, och inget enskilt ankare är användbart för något ändamål. Grappling, Marine eller Herreshoff ankare är användbara för förankring små båtar i stenig mark. Mindre vanliga jordar kan kräva speciella ankare för bästa resultat, såsom ett klorankare för grus.        
 8.  
 9.             5      Använd flera ankare för olika ändamål. Beroende på vad du använder din båt till, borde du antagligen ha flera ankare av olika storlekar. Ditt huvudanker är användbart för längre fiske och de flesta andra ändamål. Ett ankar som är en eller två mindre i storlek och är lätt att kasta och plocka upp passar utmärkt för lunch och andra pauser. Ett stormanker en eller två storlekar större bör bäras för att kastas i dåligt väder eller för övernattningar. Dessutom är det alltid bra att ha minst en tung ersättning om du förlorar ett ankar (eller i situationer där det skulle vara klokt att använda två ankare). 
    
  • Du bör alltid följa rekommendationerna från tillverkaren av din båt när du väljer ankarstorlek. Men du hittar en grov översikt på den här sidan halvvägs ner. Köp ett större ankar än vad som anges om du har ovanligt hög vikt i din båt.
  •  
  • Om du är osäker, köp ett större ankare. Den yttre storleken är en viktigare indikator än vikten, även om båda är relevanta.  
  •  
         
 10.  
 11.             6      Använd ankrar av hög kvalitet. Ankare är viktiga för din säkerhet, och du borde köpa det bästa ankaret du har råd med. Kontrollera varje ankare för rost, ojämna eller rivande svetsar och andra oegentligheter i metallen innan du köper en.       
 12.  
 13.             7      Se till att du har däckskruvar eller ankarvalsar som passar dina ankare. Du kan ha en bågrulle fäst på din båt där du kan lägga ankaret och fästa det på. Men var medveten om att varje vals är endast lämplig för vissa typer av ankare. Annars, se till att du har stabila däckklingor för att binda ankerkabelet till.        
 14.  
 15.             8      Lär dig hur du väljer en nylonankerlinje. Kedjan, repet eller en kombination av dem som fäster ankaren till din båt heter Ankerkabel . Nylonens elasticitet gör det bra för plötsliga vind- och flödesbyten. Ett högkvalitativt rep är tillräckligt starkt för att använda som rep. Det är också lätt att hantera och relativt billigt, men du bör inte spara på kvalitet. 
    
  • Tre-kardade nylon rep är den mest motståndskraftiga mot rivning och är därför mest lämplig för undervattensändamål. Det blir emellertid svårt att hantera och måste bytas ut när det har blivit stift från saltvatten. Välj ett medelstort trekardat rep som är relaterat till antalet varv i strängarna, eftersom det är mindre troligt att det öppnas.  
  •  
  • Flätat nylon rep är starkare och lättare att arbeta med. Det är dock inte ett bra alternativ för frekvent dockning eftersom det kan fånga eller bryta på föremål på marken.  
  •  
         
 16.  
 17.             9      Förstå vilken ankarkedja du ska använda bäst. En kedja är dyrare och kräver mer ansträngning i bruk. Det är emellertid inte intrasslat av starka strömmar och hjälper snabbt ankaret till botten. Försök att hitta en ankarkedja med högkvalitativt utförande och kontinuerlig galvanisering, vilket indikeras av ett likformigt utseende. Ett bra val för kedjetyper som används för förankring är bland annat BBB, Hi-Test Chain och Proof Coil. Se till att kedjelänkarna passar på din båtens ankarspel, vilket stegar och släpper ut kedjan när du släpper ankaret. 
    
  • Proof-coil-kedjan har påtryckt en "G 3" på varje länk.
  •  
  • BBB-kedjan är ett starkt material med små länkar som passar till små vindar. Det föredras av människor som föredrar att använda ankarkedjor som helt och hållet består av varp, snarare än en blandning av rep och kedja.
  •  
  • Hi-test kedjan är stark men lätt. Använd dem istället för de andra om du vill minska vikten.
  •  
  • Ankerkedjor från tyska företag har mer konsekvent kvalitet än några ankarkedjor från andra länder. Om du bor någon annanstans i världen och inte vill köpa en importerad kedja, kan lokala seglare och fiskare kunna ge dig råd.
  •  
         
 18.  
 19.             10      Överväg att använda båda materialen. Ett ankare rep bestående av längder av både rep och kedja erbjuder några av fördelarna och nackdelarna för båda. Det kräver dock en extra länkförband för att få båda längderna väl säkrade. I slutändan är många faktorer inblandade i kedja-mot-rep-diskussionen. Du kanske vill låta en erfaren båtägare hjälpa dig att fatta beslutet. 
    
  • Om du använder ett rep som helt och hållet består av kedjan, är det fortfarande inte en dålig idé att fästa en nylon rep "dämpningslinje" för att göra den tyngre och mer elastisk. Ena änden av det här repet är knuten till en båtklämma. Ett specialkedjeskrokinstrument ansluter den andra änden 120 cm eller längre från bågehöljet med kedjan.  
  •  
         
 20.  
 21.             11      Använd rep eller kedja med tillräcklig diameter. Nylontopp ska ha en diameter på 4,8 mm för ett fartyg mindre än tre meter långt och 9,5 mm för ett fartyg på mindre än sex meter. Öka diametern för längder över sex meter med ytterligare 3,2 mm för varje ytterligare tre meter. En kedja kan ha en 3,2 mm mindre diameter än ett rep skulle ha i båtens storlek.                 
 22.  
             

    2      Välj en förankring  ,

    
   
 1.             1      Använd dina kort och din syn för att välja ett bra ställe. Kartorna ska berätta för vattendjupet och ange utsedda förankringar. Försök hitta en plats med en platt botten som passar för ditt ankarsortiment (mjuk och relativt plantfri är vanligtvis bäst). Undvik områden med starka strömmar eller de som utsätts för vädret, särskilt under en övernattning. 
    
  • Kom ihåg att ankarets läge mot vinden ska vara från var din båt ska vara om du vill landa över en fiskeplats eller ett annat specifikt område.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Mät djupet på den valda platsen och multiplicera den med sju: Så långt är din båt om att köra bort från ditt ankar. Om strömmen eller vinden ändras kan din båt svänga till andra sidan av ankaret. Se till att det finns tillräckligt med utrymme i alla riktningar. Ankar din båt aldrig var som helst där dess svängande radie överlappar den hos andra båtar. 
    
  • Antag aldrig att andra båtar har samma längd för ankarlinjen (eller "ankarlinan") som du, eller att de kör i samma riktning. Fråga andra båtägare där de släppte sitt ankar och hur länge repet är, om du inte är säker.
  •  
  • Anvisningarna nedan kommer att ge dig mer detaljerade anvisningar om hur du bestämmer längden på din ankarlinje.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Ringa om möjligt förankring medan djupmätningar görs. Cirkla den plats du har valt helt och ta djupmätningar. Detta avslöjar eventuella dolda skor eller andra hinder som kan skada din båt om den körs medan den förankras.  
    
  • Om du hittar farligt plana områden behöver du hitta en annan plats för att släppa ankret.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Kontrollera väder och tidvatteninformation. Du bör veta tidpunkten för nästa tidvatten och skillnaden i vattennivå mellan högvatten och lågvatten. Du kommer inte bli förvånad. Om du stannar längre än en timme eller två, bör du kontrollera väderprognosen för att vara beredd på stark vind eller åskväder.        
 8.  
 9.             5      Tänk på vilket ankare du vill använda. Du borde nu ha en bra bild av karaktären hos din kropp. Om du förväntar dig stark vind eller stark ström (eller om det skulle kunna orsaka kollision om ditt ankar lossnar), ska du använda ett stormanker med utmärkt håll. I de flesta fall är ditt vanliga huvudanker eller ett ljust "lunchanker" tillräckligt. 
    
  • Se "Välja ett ankare" för mer information.
  •  
  • Vid svåra förhållanden kan du behöva använda ett ankar på bågen och en sekund vid akteren. Gör detta endast om närliggande båtar använder den här metoden. Båtar med en eller två ankare kan svänga i olika grader och enkelt kollidera med de andra linjerna.  
  •  
         
 10.  
 11.             6      Närma den valda platsen långsamt med vinden och sluta om du befinner dig över den. Om du slutar ska strömmen eller vinden sakta trycka dig bakåt bort från platsen. Då ska du kasta ankret.  
    
  • Om vattnet är lugnt kan din rorsman behöva vända maskinen medan den är tomgång. Det är bättre att göra "Start", "Stop", "More Power" och "Less Force" handenheter i tid än att försöka skrika över båten.  
  •  
         
 12.  
 13.             7      Bestäm hur mycket koppel du måste släppa ut och fixa den på plats. Innan du kastar ditt ankare, bestämma hur mycket koppel eller Tau du behöver, och bind sedan det till klämman på luckan. Termen kedjelängd avser förhållandet mellan repets längd och avståndet mellan bågen och marken. En bra tumregel är en kedjelängd på minst 7: 1 för ett rep rep eller 5: 1 för ett tyngre rep som helt och hållet består av kedjan. Öka kedjelängden under stormiga förhållanden, eller om ditt ankare upprepade gånger tårar ur marken, till 10: 1 eller mer. Ju längre kedjelängden och närmare horisonten är, desto fastare är du förankrad.  
    
  • Fröken från bågen och inte från vattenytan. Om vattnet är tre meter djupt och din båge är 1,20 m över vattenytan är det totala djupet 4,2 m. En typisk kedjelängd på 7: 1 skulle kräva 7 x 4,2 = 29,4 m rep.
  •  
  • Konsultera en sjöfolks guide eller en online-handledning om du inte vet hur man knyter en fast repknut.
  •  
  • Använd endast en kortare kedjelängd än vad som anges, om du inte behöver komma i hinder och inte kan hitta en lämplig förankring med mer utrymme. Lita inte på en kort kedjelängd vid dåligt väder eller övernattning.
  •  
         
 14.  
             

    3      Drop Anchor  ,

    
   
 1.             1      Sänk ditt ankare långsamt över bågen (framsidan av båten). Håll ankare repet i början, vilket hjälper dig att rikta ankaren tills du känner att den slår på marken. Lossa sedan repet långsamt med samma hastighet som båten rör sig. Den bör landa i en rak linje över botten och inte stapla upp i en hög som kan knyta. 
    
  • Se upp och undvik att få händer eller fötter fångade i ett rep, vilket kan orsaka allvarliga skador. Ange passagerare om faran och förvara barn och djur.
  •  
  • Kasta inte ditt ankar överbord. Sänk det långsamt för att undvika att det kolliderar med din egen dagg.  
  •  
  • Kassera ett ankare aldrig från sternen, om inte ett ankar redan håller bögen och du behöver ytterligare förankring. Att docka den bara från sternen kan orsaka att din båt kapserar.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Skruva fast det efter en tredjedel av dögen har släppts och låt båten dra åt den. Din båt är sannolikt att vända mot strömmen eller vinden när du flyttar. Tie det hårt och vänta på att båten ska dra åt den efter att ha släppt omkring en tredjedel av den totala längden du har bestämt. Detta räker ut det rep som du släpper ut och lägger försiktigt ankaret i marken.  
    
  • Om din båt inte rätnar är ditt ankare flytande och du måste försöka igen. Om möjligt, hitta ett annat jobb.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Fortsätt sänk kedjelängden två gånger och rikta in båten. Lossa ankare repet och lossa det när båten går bakåt. Fixera det igen när två tredjedelar av fängelsehålan har spelats. Rikta båten med gungan och dra åt ankaren. Upprepa denna process igen och lämna resten av den tid du har bestämt dig för.       
 6.  
 7.             4      Sladden kopplas runt en båtklämma. Slå fast ankre repet runt en båtklämma. Jerk det för att kontrollera att ankaren är fast. Men var medveten om att den måste fortsätta som beskrivs nedan. Om inte, måste du upprepa denna process. Försök hitta ett annat ställe med bättre förutsättningar.       
 8.  
 9.             5      Använd referenspunkter för att kontrollera om du är förankrad. Hitta först två fasta föremål på stranden och notera sina positioner i förhållande till varandra från ditt perspektiv. (Till exempel ett träd framför en fyr eller två bollards en tums bredd ifrån varandra om du håller handen i armlängden framför dig.) Signera rorsmannen för att försiktigt starta motorn i omvänd läge tills repet strammer. Signa honom då för att återvända till tomgång. Båten ska återgå till ett fast läge där de två noterade föremålen visas i exakt samma position i förhållande till varandra.  
    
  • Om de två objekten befinner sig i olika positioner (och du har varit i samma position under hela proceduren), är du inte förankrad och måste börja om.
  •  
  • Försök att ordna handsignaler med din rorsman istället för att försöka skrika över båten.
  •  
         
 10.  
 11.             6      Ge ditt ankare ett sista starkt skott med din motor. Detta kallas ankaret butts och driver ett ankare djupare i marken. Gör din rorsman kör bakåt tills repet strammer och stäng sedan av motorn. 
    
  • Kontrollera din lager igen när din rorsman gör det för att verifiera att ankaret inte har brutits loss.
  •  
         
 12.  
 13.             7      Använd en kompass regelbundet. Skala flera objekt runt dig och spela in dem i din loggbok. Gör det direkt efter förankring och 15-20 minuter efter det för att säkerställa att ankaret är på plats. Kontrollera varje timme eller några timmar, beroende på hur länge du stannar vid ankare. 
    
  • GPS-enheter har ofta en alarminställning som varnar dig om du kör.  
  •  
  • Försök hitta minst ett objekt som lyser om du stannar över natten. Om du inte hittar en, ska du använda en GPS-enhet.
  •  
  • Ordna en ankare klocka för övernattning eller annan lång vistelse i förväg. Så laget kan vända sig om att du inte har avbrutit.
  •  
         
 14.  
             

Tips .

                  

Varningar .

                  

Vad du behöver .

                  Läs mer... (35)      
Bilar populär:
Byt ut bromsledningar.

Tryck på en motorcykel.

Vakuum bilen.

Ta bort rost från bilen.

Rengör tonade bilfönster.

Ridning en säker cykel.

Installera en bilradio.

Reparera små rostfläckar på bilen.

Ta bort insektsfläckar från bilen.

Ta bort sprayfärgen från din bils färg.

Rengör bilfönster på rätt sätt.

Vakuum bilen.

Lägg till bromsvätska.

Vinter en motorcykel.

Reparera ett däck.

Rengör bilfönster på rätt sätt.

Kontrollera och fyll upp hydraulvätska för servostyrning.

Börja mountainbike.

Övervinna rädslan för körning.

Skicka en cykel billigt.

Kontrollera en startspole.

ako woman