Känn igen om en bils vattenpump behöver bytas ut.
Vattenpumpen är en av de viktigaste delarna i ditt fordon. Det är den del som kontinuerligt pumpar vatten och kylvätska till motorn på ditt fordon så det inte överhettas. En läckage eller ett felaktigt lager kan orsaka allvarliga skador på motorn på ditt fordon. Som bilägare måste du se upp för funktionsfel som behöver repareras eller bytas ut. Pölar av kylvätska eller vatten under ditt fordon eller högtemperaturavläsningar kan indikera att din vattenpump behöver bytas ut.
Förfarande .
- 1 Låt din parkeringsplats över natten i ett garage med ett rent betonggolv. Placera en bit lätt kartong direkt under din bils motor om det inte går att parkera det inomhus på en ren betongyta.
- 2 Undersök kartongen nästa morgon. Om det verkar vara vått, har du läcka någonstans, kanske i din vattenpump eller packning. Om du märker en grön vätska på kartongen är det frostskyddsmedel. Det betyder att du har en kylvätska läcka någonstans.
- 3 Kontrollera vattenpumpens remskiva. Hitta den runda delen av din vattenpump runt kilremmen. Försök att driva disken fram och tillbaka. Om det verkar lätt kan det vara dags att ersätta det eftersom lägret kommer att bryta.
- 4 Lyssna på din bil. Starta motorn på din bil med motorhuven öppen. Om du hör ett djupt slipljud kan det indikera att ett lager bryts. När det går sönder kan du ofta höra det tydligt.
- 5 Leta efter läckor runt vattenpumpen och packningen. Om du ser vattendroppar eller en liten dricks, har du en läcka.
- 6 Kontrollera att termostaten är på. Om din bil inte får tillräckligt med kylvätska på grund av en läckande eller funktionsvärd vattenpump, kommer temperaturen på din motor att stiga, vilket gör att varningslampan släcks.
- 7 Observera att lampan lyser för för lite kylvatten. Detta kan vara en indikation på att din kylvattentank läcker eller att du har en trasig vattenpump. Ett annat alternativ är att det finns läckage i kylvätskesystemet.
- 8 Var uppmärksam på din bils luftkonditionering. Om ditt luftkonditioneringsapparat inte fungerar korrekt kan det hända att vattenpumpen inte fungerar.
Tips .
- Om du hittar en vattenpöl under din bil på en varm dag kan det inte indikera ett problem med vattenpumpen eller kylvätskesystemet. När luftkonditioneringssystemet körs i din bil kommer kondensering att uppstå. Denna kondensering går under din bil och är helt normal.
- Leta efter ett litet hål, dräneringshålet. Det lukar när vattenpumpen bryter ner eller misslyckas.
- Du kanske inte ser vattenpumpen på vissa fordon om du inte tar bort tidremmen / kedjekåpan. Du borde fortfarande se vätskeläckage i det allmänna området. Det kan vara viktigt att ta bort locket.
- Ibland finns det ingen läckage och inget bärarljud och allt annat är operationellt, jag. Fläktar, bälten, slangar, termostat, värmare, radiator, lock, etc. Endast om det är överhettat kan ångan fly från luckan. Detta är normalt i de flesta fall, eftersom locket är avsett att släppa övertryck som ett felsäkert för de andra delarna.
- Vissa vattenpumpar innehåller plastfläktar som flyttar kylvätskan. Vissa kylmedel är frätande när tillsatserna är uttömda (du bör byta kylvätska var tredje och sju år för att förhindra motorskador om dessa tillsatser är uttömda). Vattenpumpens fläktklingor kan lösa upp och därmed inte längre flytta kylvatten, så att din bil överhettas. Starta bilen förkylning med radiatorlocket demonterat för att testa detta. Om du kan se att vätskan rör sig i kylaren är allt bra. Om inte, finns det en sannolikhet att de inre vattenpumpens blad är slitna eller endast en liten mängd kvarstår.
Varningar .
- Låt bilen svalna innan du lägger till vatten eller kylvätska om du har lågt kylvätska och bilen körs eller körs. Om du fyller på kallt vatten medan motorn är varm kan motorblocket spricka på grund av den drastiska temperaturskillnaden. Detta gör dina mindre kostnader en enorm kostnad.
- Sätt inte 100% kylmedel i ditt fordon. Det gör det överhettat och överhettat. Följ rekommendationerna för fordonet, vanligtvis en 50/50 mix. Vissa behöver upp till 70/30. Rent vatten är bra om miljön inte är för kall (dvs frostfri).