Home \ djur
 

En häst tappade upp.

 

Även om vilda hästar kan resa många kilometer dagligen utan skydd från hovet, behöver hemmafruar regelbundet passform för att skydda sina hovar mot skador och öka hästens prestanda. Människor som är utbildade inom skoningen kallas "smeden". För nästan varje hästägare är det värt att förvärva grundläggande kunskaper om hästskor, eftersom hästskor ofta förnyas var fjärde till åtta veckor och kostnaden för en smed är ganska hög.

              

Förfarande .

    

  Del 1      Förbered hovet för montering  ,

    
   
 1.            1      Ta bort alla hästskor från hästens hovar. För att ta bort en hästsko, använd en nagelkniv och en hammare för att räta ut de böjda spetsarna på hovspikarna som håller järnet. Ta knivbladet under nageln och slå det med en hammare för att böja nageln rakt. Lossa sedan och ta av järnet med ett tang. Stäng tångens käftar runt yttre sidan av järnet och lossa järnet med en viglande rörelse av kostymer till tå. Upprepa detta med insidan och fortsätt arbeta tills du kan dra av järnet. 
    
  • Det finns flera alternativ för att ta bort hovspikarna. Du kan böja nageltipsen med en platt skruvmejsel, eller du kan till och med torka nageltipparna med en rasp utan att skada hålen i hovväggen.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Höj hästens hov i förberedelse för montering. När man hysar en häst är det viktigt för din egen säkerhet och hästens höjning att höja hästens hov så att hästen inte bråkar. Håll uppmärksamheten på hästen genom att tappa den lätt på sidan och sedan skjuta handen ner på benet och trycka den över hamstringen för att lyfta hovsan. Hästen ska flytta sin vikt till de andra tre hovarna. 
    
  • När du arbetar, håll hovet ordentligt genom att luta dina höfter mot hästens ankel (den stora fogen på bakbenet) och lårmuskeln i hästen. Med hjälp av knäet drar du hovet mellan benen något utåt och uppåt så att fotens sula pekar mot dig. Håll tån med en hand. Detta håller effektivt hästens hov och gör det svårt för hästen att sparka eller parkera sin fot innan du är klar.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Rengör hovets undersida. För din hästs hälsa och säkerhet, fäll inte smuts eller småsten mellan den nya hästsko och hov. Därför, innan du monterar hästen, bör du rengöra hovet med ett krökt metallverktyg som kallas en hovskrapa. Flytta hovskrapan från kostymerna till tån. Arbeta sedan hovet med en borste för att rengöra det ännu bättre. 
    
  • Var försiktig med strålen - den triangulära delen i mitten av hovsan. Denna del av hovan är särskilt känslig.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Ta bort Överdriven, smulig Sole Horn från Hootsole. Innan en häst blir tuggad, ta bort det mörka ytterskiktet i hovens såg för att exponera det mjukare, lättare hovhornet under. Denna process liknar mänsklig nagelskärning. Skrik inte, eller du kan skada eller till och med tillfälligt förlamna hästen - precis som om du klippte tånaglarna av en människa för kort. 
    
  • Det här är enklast om du håller knivskarven skarp, men var försiktig eftersom du enkelt kan släppa av och klippa dig själv.
  •  
         
 8.  
 9.             5      Klipp av för långa hovväggar med hovslag. Hovväggen - kanten på hovben ska vara ca 8-10 cm lång från kronkanten. Om det är längre kan du använda hovtångar (i princip en stor nagelnipper) för att klippa kanten på hovbenet. 
    
  • Om du skär tappen med tänger, bör du hålla kanterna på hovven jämnt och jämnt så att hovben är platt på marken. Klipp från häl till tå på varje sida.  
     
   • Undantaget från denna regel är när hovden är ojämnt använd av hästens gång. I det här fallet bör du ta bort lite mindre hovmaterial från sidorna av hoven, som hästen verkar förstärka. Gör noggrant denna bedömning och fråga en erfaren smedare om du är osäker.
   •  
    
  •  
         
 10.  
 11.             6      Smid sulan med en rasp. Det sista du behöver göra för att förbereda hovet för dimma är att göra hovbasen jämn och jämn. Skaka försiktigt bort ojämna fläckar på undersidan av hovbenet, men förkorta inte hovben för mycket och irriterar inte strålen.                 
 12.  
             

  Del 2      Hästen tappade upp  ,

    
   
 1.             1      Matcha hästsko till hovet. Som med människa fötter har hästhovar många olika storlekar, så olika hästar behöver olika hästskor. Så innan du fortsätter bör du se till att de befintliga hästskorna är rätt storlek för hästens hovar. Observera att hästens fram- och bakhövar har en annan form, så du behöver olika hästskor. 
    
  • Om du har val mellan något för stort och lite för liten hästsko, ta de större. Dessa kan böjas till en mindre storlek, formad och slipad, medan du inte kan göra mindre järn större.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Om nödvändigt, justera hästskoens form. När hästskor är rätt storlek passar de ofta inte perfekt på hov utan anpassningar. Som med människa fötter kan hovhovar vara asymmetriska eller ojämna. Det finns flera sätt att forma hästskor. Om du är en erfaren metallarbetare kan du värma järnet tills stålet böjer sig till hovens form. Alternativt kan du bilda järnkölden på ett mothåll med en hammare och en tang. Vissa smedjor gör varken den ena eller den andra, men mala hovstövlarna med en rasp eller en vinkelslipmaskin. 
    
  • Välpassade hästskor borde vara perfekt runt järns kant. Det kan ta ett tag att justera en hästsko precis.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Fix hästsko med naglar. Sätt hästskonan så att den passar perfekt på hovkanten och naglarna genom hålen i hästskoen för att säkra hovsjärnet. Du måste vara försiktig så att du inte skadar hästen eller spikar dig själv. Håll spiken i en "utåt" vinkel i hovet så att nageltipsen tränger in i hovväggen. Spärra aldrig naglarna i den känsliga inre delen av hovbenet. För att förenkla detta bör du använda speciella hovspikar som är böjda på ena sidan för att styra punkten genom hovväggen. Med dessa speciella naglar ska tillverkarens märke normalt peka mot mitten av hovet (mot strålen) - så böjen pekar i rätt riktning. 
    
  • Några moderna hästskor limes istället för att spikas. Om du är orolig att du kan skada din häst är detta ett möjligt alternativ. Observera att limhanteringsmetoderna kan vara olika - fråga tillverkaren eller en erfaren smed för mer information.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Böj och ta bort nageltipsen. När naglarna hamras, böja dem med den kloformade sidan av hammaren mot hovväggen. Sedan vrider du tipparna med tång och tar av dem. Lämna ungefär 3 mm av tånböjda spetsen utanför nagelhålet. Detta gör att nageln kan hålla järnet utan att spetsen skadar hästen.       
 8.  
 9.             5      Sänk spiken. Placera ett träblock under nageln på ytterhovväggen och sjunka den genom att slå spiken igen med en hammare. Detta håller nageln fast i hovet, vilket säkrar järnbrunnen. Du kan också använda en clincher plier istället för en hammare. 
    
  • Ett annat alternativ är ett specialverktyg som heter Clincher. Med det här verktyget behöver du bara hålla tangens båda käftar på nageländarna och klämma tången ihop.
  •  
         
 10.  
 11.             6      Smidiga alla grova områden av hovväggen. Slutligen rapa hovväggen igen med rasp och släpa ut ojämna delar. Notera i synnerhet de sjunkna nageltipsen, som också kan arkiveras smidigt. När du är klar, bör du helst kunna gnugga en trasa över hovet utan att bli fast. 
    
  • Du kan också konstatera att överskott av hovhorn växer bortom hästskonens kant. Om så är fallet, ta bort det med tång.
  •  
         
 12.  
 13.             7      Upprepa processen ytterligare tre gånger tills alla hovar är dimma. Tänk på att främre och bakre hovar behöver olika formade hästskor, och även de två främre och bakre hovarna är inte nödvändigtvis helt symmetriska.       
 14.  
             

Tips .

                  

Varningar .

                  

Vad du behöver .

      

<91112>  

<91112>         

Djur populär:
Håll din hund från att äta din katts mat.

Erkänna och behandla laminit.

Upptäck termitskador.

Håll ett samhälle med kvinnlig kämpande fisk.

Leverera en boxsköldpadda.

Skapa en livsmiljö för en grekisk sköldpadda.

Behandla en kattskrapa.

Mössras.

Ta hand om en sjuk ornamental fågel hemma.

Rengör en fiskskål.

Välj en valp från en kull.

Känna igen tecken på ångest hos en hund.

Träna en tysk herde.

Ta ut en kanin.

Lär din hund att ligga ner.

Få en katt för att sluta meja.

Ta med hamstrar för att sluta slåss.

Rengör akvariet av en sköldpadda.

Hitta salamandrar.

Bestäm rasen på din hund.

Utbilda katter.

ako woman