Home \ djur
 

rashundar.

 

Hunduppfödning är inte en lätt uppgift. Om du förstår vad du är ansvarig för kan det vara ett uppfyllande och underbart yrke. Men innan du höjer valpar måste du fatta några beslut. Du bör också tänka på förberedelserna och de saker du är ansvarig för.

              

Förfarande .

    

  Del 1      Välja Ras  ,

    
   
 1.            1      Informera dig själv. Innan du känner dig redo och kan uppfödas, bör du vara välinformerad. Du bör veta vad rasen betyder och vad du måste göra för det. Läs böcker av kända uppfödare eller veterinärer. Prata med din veterinär om fördelarna och nackdelarna. Prata med andra välrenommerade uppfödare om rasens verklighet. 
    
  • Det finns olika hundodlingsböcker, t.ex. "Handbook of Dog Breeding" av Inge Hansen eller "The ABC of Successful Dog Breeding" av Ines Hartdorf.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Avel av de rätta skälen. Korrekt uppfödning baseras på erfarenhet och information. Om du har spenderat de senaste två eller flera åren utbildning, arbetar med och tävlar med din hund, då är du en bra kandidat för hunduppfödning. Det kräver arbete och forskning för att skapa högkvalitativa, friska valpar i världen. 
    
  • Du får inte odla hundar och sedan sälja dem som husdjur. Detta är inte en lönsam eller ansvarig orsak till avel. Det skapar en marknad som tyvärr leder till massavel, särskilt i Östeuropa. Var medveten om ditt ansvar och bidrar inte till överproduktion av husdjur.
  •  
  • Det tar mycket tid och pengar att uppfostra hundar på ett korrekt och ansvarsfullt sätt.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Tänk på din situation. Du bör vara säker på förhand att du har en utmärkt avelskopia. Experter kan hjälpa dig med bedömningen. Din ras bör förbättra rasen. Så du måste veta att din hund är bland de tio bästa delarna av denna ras. Din hund ska positivt påverka den genetiska poolen. 
    
  • Din hund ska vara frisk och begåvad. Din hund ska också ha ett symmetriskt fysiskt utseende och uppfylla rasens normer. Din hund ska också ha ett extraordinärt temperament.  
  •  
  • Du bör vara beredd att hålla valparna med dig i minst åtta veckor och att leva med dem. Först då ska de komma till ett nytt hem. Du bör också veta vid vilken tid på året valparna kommer. Således kan du se vilken påverkan avel har på dig och din familj.
  •  
  • Du måste vara beredd att behålla alla valpar. Du är ansvarig för hennes hälsa och välbefinnande. Om du av någon anledning inte hittar något hem för dem, kanske du måste behålla dem alla.  
  •  
         
 6.  
 7.             4      Ta reda på vilka raser som är bra för avel. Det finns några raser som är särskilt lämpade för detta. Det finns också ärftliga egenskaper som är värdefulla för en ny generation valpar. Du kan odla arbetande hundar. De är särskilt begåvade vid fångst och körning av nötkreatur eller efter byte. Du kan också odla showhundar. De bedöms genom sitt fysiska utseende och beteende. 
    
  • För arbetshundar är deras förmåga att arbeta ofta ärvt. Både far och mor måste ha stamtavla i detta avseende. Det finns tävlingar där hundarna måste bevisa sina färdigheter.
  •  
  • En showhund måste uppfylla vissa krav. Dessa inkluderar normer så långt som varje ras förekommer. Varje ras har en standard, t.ex. Förbundet för den tyska hunden (VDH) läses. Om en hund uppfyller dessa normer bestäms i en utställning. I en cirkel utvärderas de olika hundarna och det bestäms vilken av dem som bäst förkroppar rasstandarden.  
  •  
  • Andra avelsstandarder kan finnas i andra länder. Om du vill visa upp din hund utomlands, bör du fråga om normerna där.
  •  
                   
 8.  
             

  Del 2      Välj en hund för avel  ,

    
   
 1.             1      Välj en hund. Du måste bestämma vilken av dina hundar som är lämplig för avel. Du måste välja en mamma som kan ha valpar. Du måste också välja en man. Det här är den manliga hunden som ska vara en valp med dammen. Båda ska ha ovan nämnda egenskaper. 
    
  • Om du inte har en lämplig man kan du låna en från en annan uppfödare. Det eller hans spermier kostar emellertid pengar. Ibland är det också överens om att tjejens ägare i gengäld levererar en eller flera valpar till den. Alla avtal ska vara skriftliga och undertecknade, jag. Det bör finnas ett avtal mellan parterna, vilket också förtydligar valpen fråga.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Ta reda på mer om släktträdet. Du bör informera dig om hundens genetiska bakgrund. Undersök din hunds stamtavla för att se till att det är av god kvalitet. I renrasiga hundar får du stamtavan vanligtvis från uppfödaren. Du bör också se till att parningshundarna inte är direkt relaterade till varandra för att undvika genetiska defekter som orsakas av inavel. 
    
  • Du bör ha din hund och den med vilken han ska pairas testas för rasspecifika genetiska problem. Förbundet för den tyska hundhunden (VDH) kan du informera dig om problemen med olika raser, inklusive till exempel Höftdysplasi, leddysplasi, ögonproblem, patellär och hjärtproblem. Du vill verkligen inte välja en hund med ett avelshälsoproblem som kommer att lösa problemet vidare till nästa generation.  
  •  
         
 4.  
 5.             3      Titta på humöret. Titta på den valda hunden för beteende. Detta gäller för beteende med varandra och med andra hundar. Avel med en vänlig, balanserad hund ger vanligtvis valpar med liknande egenskaper. Aggressiva eller väldigt rädda hundar är inte lämpliga för avel. De kan till och med vara farliga.        
 6.  
 7.             4      Kontrollera hundarnas ålder. Du måste vara säker på att hundarna är lagliga. De flesta hundar är åldern från två år gammal. Många genetiska sjukdomar uppträder vid 24 månader. Du kan också se igenom forskning om de lider av det. Med federationen av den tyska hundsaken (VDH) kan man fråga, från vilken ålder som till exempel röntgenundersökningar är tillåtna som rasstillstånd. För en lyckad ras får hunden ett chip eller en tatuering för att identifiera honom permanent och att dokumentera data via VDH eller rasföreningarna. Detta är för att säkerställa att resultaten inte förfalskas.  
    Tikar blir flytande på sex till nio månader, vilket innebär att de börjar sin fertilitetscykel. Därefter kommer de att vara i värme vart femte till elva månader. De flesta uppfödare släpper sin tik för första gången i två eller tre cykler. Då är hon fullvuxen och fysiskt kan uthärda graviditet och förlossning.  
         
 8.  
             

  Del 3      Undersök dina hundar  ,

    
   
 1.             1      Ta dina hundar till veterinären. Före avel, undersök dina hundar av en veterinär. Se till att din hund har fått alla nödvändiga vaccinationer. Antikropparna kommer att överföra hunden över mjölken till valparna och därmed skydda dem mot sjukdomar.       
 2.  
 3.             2      Du bör veta din hunds medicinska historia. Om din hund har ett okänt medicinskt problem kan det förstöra dina avelsplaner. Små hundraser kan ha genetiska brister som du borde veta innan du odlar. Valparna kan få samma eller sämre fel. Det handlar om tandproblem som maloklusion - de övre och nedre käftarna rinner inte rimligt. De kan vara benägna att knocka ut knäskålen, ha höft- eller leddysplasi och ryggradssvårigheter som skivor. Också möjligt är allergier som orsakar hud- och öroninfektioner, hjärtproblem, ögonproblem eller beteendeproblem.  
    
  • Se till att din hund har blivit helt avvattnad. Rundmaskar, hookworms eller hjärtmaskar kan överföras från moderen till valparna.  
  •  
         
 4.  
 5.             3      Har en uppfostringsstudie gjord. Djurna bör undersökas grundligt före avel. Detta inkluderar en spermaundersökning av hunden. I denna studie kan både genetiska defekter och infektionssjukdomar som brucellos hittas. Innan manar och manar paras, bör de undersökas för brucellos så att de inte kan smitta varandra.        
 6.  
             

  Del 4      Börja växa  ,

    
   
 1.             1      Vänta tills tikan är i värme. Innan du kan börja avel, måste din tik vara i värme. Tiderna är inte inställda i sten. Var därför uppmärksam på när det är så långt. Genitalområdet kommer att svälla upp och det kommer sannolikt att läcka lite blod. Om hanen är inrymd i närheten, blir han mer upphetsad och mer intresserad av tikan. 
    
  • The tik kommer inte släppa in hunden om hon inte är redo ännu. Hon kan till och med komma ikapp med honom och hålla honom ifrån honom. Var försiktig så att djuren inte skadas. Titta på henne bra när de är tillsammans.
  •  Normalt kommer tiktern att vara mottaglig ungefär nio till elva dagar efter att ha startat sin värme och låta mannen klättra och kompisera med henne.  
  • Om tiket inte vill kompis kan du få sin veterinär att testa sin progesteronnivå. Så du kan berätta om hon är i värme och hennes kropp är redo att ta spermier. Progesteronnivån stiger en till två dagar före ägglossningen. Vissa tikar har en inkonsekvent cykel, varför tidpunkten för ägglossningen är svår att bestämma. Studien av progesteronnivå bidrar till att bättre bestämma tiden.  
  •  
         
 2.  
 3.             2      Tänk på artificiell insemination. Denna form av befruktning är meningsfull om du inte har en hund att täcka. Frossen hundsperma kan levereras i flytande kväve över hela världen. Det finns vissa saker att tänka på när det tinas och befrukas. Du kan ta hänsyn till det om den valda mannen inte kan vittna om naturligt. 
    
  • Detta kan dock vara problematiskt eftersom det väcker frågan om fertiliteten hos nästa generation.
  •  I mycket speciella fall kan semen också implanteras kirurgiskt i tikens livmoder av en veterinär medan hon är under anestesi. Detta ökar naturligtvis kostnaden för varje graviditet och varje valp i kullen.    
         
 4.  
 5.             3      Titta på tikens hälsa. Om du är säker på att din tik är gravid, ska du skilja henne från hanen. Mata dem bra Du kan också ge extra vitaminer som kalcium. Du kommer att få rekommendationer från din veterinär. 
    
  • Detta måste ske under graviditeten. Slitiden hos hundar är mellan 58 och 68 dagar.
  •  
  • Håll kennel eller kennel av tik fri från skadedjursinfestation, t.ex. Loppor. Rengör bostaden regelbundet och se till att det är tillräckligt med kull / yta och vatten.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Titta på förändringar i tikningen. Teat- och bröstkörtlar förändras under graviditeten. I slutet av graviditeten fyller bröstkörtlarna med mjölk. Under de senaste tre veckorna före födseln behöver täven ytterligare näring. Tala om det med din veterinär. 
    
  • Vanligtvis får den gravida kvinnan valpmat de senaste tre veckorna före födseln. Så det blir tillräckligt med kalorier och näringsämnen för de växande fostren, dessutom stödjer detta foder mjölkproduktion.
  •  
         
 8.  
             

  Del 5      Förbered födelsen  ,

    
   
 1.             1      Förbered en valplåda. Valparna är födda i den. Det ska vara ca 15 cm längre än tikningen måste sträcka sig på magen och ca 30 cm bredare. Det bör finnas en räcke så att tikbenet inte ligger ner efter valpen på valparna. 
    
  • Lägg omväxlande lager av plast och tidning på botten av lådan. Så det blir renare när golvet blir smutsigt. Så du kan bara dra ut det övre lagret av papper och ett lager av plast och under ett rent lager visas. Lägg också rena handdukar eller något liknande som kan tvättas bra, som en bas.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Var uppmärksam. Du måste vara mycket uppmärksam när födelsen är nära. Informera dig om fasen av födseln. När det börjar, var uppmärksam på starka sammandragningar som varar längre än 30-40 minuter och där ingen valp kommer ut. Detta kan vara en indikation på en födelsekomplikation. 
    
  • Ca. 45 dagar efter graviditetens början kan din veterinär bestämma med röntgen hur många foster som är närvarande. Så ser han också om det finns ovanligt stora valpar som kan vara ett problem vid födseln. Denna information förbereder dig och din veterinär för att du behöver ha en kejsarsnitt och hur många valpar du kan förvänta dig.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Håll valparna varma. När valparna är födda måste du hålla dem varma. Du måste också se till att de kan dricka. Titta på fosterskador som kluven gom. Valpens gom ska vara stängd och visa inga tecken på saknad vävnad. Tikan kommer att rengöra valparna och placera dem i rätt läge för att dricka. 
    
  • I en klyftgata strömmar mjölken från munnen till näspassagen. Om felet är väldigt dåligt, måste valpen avlivas eftersom den inte är livsduglig.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Håll upp boken. Skriv födelsedatum, antal valpar och hur många är man eller kvinna. På många rasen och hundklubbar kan du registrera valpar på nätet. Om det behövs behöver du registreringsnummer för tik och manliga.       
 8.  
             

  Del 6      Ta hand om valparna  ,

    
   
 1.             1      Titta på valparna. Var noga med att titta på valparna de första veckorna, se till att de är rena och varma. Se också till att de får tillräckligt med mjölk. Väg dem dagligen på en skala som är korrekt i grammet för att se till att de ökar. Friska valpar ska vara helt rena och aktiva och ha fulla tummar. De borde få cirka tio procent av sin kroppsvikt per dag under de två första veckorna av livet. 
    
  • Under ungefär den fjärde veckan blir de mycket aktiva. Valpboxen kommer inte att vara tillräckligt stor längre. Då borde de få en större låda eller något liknande som de kan utforska. Tikan lämnar henne ensam i längre perioder. Du kan börja avvänja valparna genom att ge dem blöta valpmat.  
  •  
         
 2.  
 3.             2      Ta henne till veterinären. Ta henne till veterinären sju till åtta veckor efter att ha fött. Där får de sina första vaccinationer: mot distemper, hepatit, parvovirus och parainfluenza. De är också dewormed. Förebyggande åtgärder mot loppor och hjärtmaskar bör diskuteras. 
    
  • Låt din veterinär också leta efter andra medicinska eller ärftliga sjukdomar. En ansvarig uppfödare skickar denna information vidare till valparnas nya ägare. Så de kan se till att vaccinationerna är färdiga helt under den rekommenderade tiden.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Ta reda på de nya ägarna. Du måste vara försiktig, eftersom du vill se till att din valp kommer till ett vackert hem. Den nya familjen ska vara ansvarig och villig att investera tid, energi och pengar i den nya hunden. 
    
  • Tänk på att titta på det nya hemmet. Du bör vara villig att avvisa en familj om det inte verkar tillräckligt bra för dina hundar.  
  •  
         
 6.  
 7.             4      Slutför ett kontrakt. När du har hittat lämpliga nya ägare ska du skriva ett kontrakt med dem. Detta bör innehålla vilka hälsotillstånd du kan ge och var de slutar. Det borde också vara att familjen måste återvända hunden om den så småningom blir oförmögen att hålla den. 
    
  • Det bör också fastställas om valpen såldes som ett hushålls- eller avelsdjur och om det finns något krav på kastration vid en viss ålder.  
  •  
         
 8.  
           Läs mer... (12)      
Djur populär:
Ta hand om en munk.

Ha kul med din hamster.

Bedöm en senskada i en häst.

Träna din hund till en hundshow.

Känna igen tecken på höftdysplasi hos en hund.

Behandla follikulit i en hund.

Feed valpar.

Bli av med underjordiska termiter.

Behandla kattacne.

Tämma din marsvin.

Bli av med fåglar.

Håll spindlar som husdjur.

Bada en hare.

Håll en vattensläcka.

Ta hand om engelska bulldogvalpar.

Badar en stor hund.

Förmedla din hund.

Utbilda en valp.

Foder ägg av ödlor.

Bestäm om din katt är döv.

Håll coyotes borta från campingplatser eller gårdar.

ako woman