Home \ djur
 

Bestäm om en katt hade en stroke.

 

Stryk i katter orsakas av brist på blodtillförsel till delar av hjärnan eller blödning i hjärnan. Stroker och andra onormala neurologiska händelser kan orsaka vissa funktioner som balans, balans, extremitetskontroll, vision och medvetande att gå vilse. Omedelbara tecken på stroke kan också indikera vestibulärt syndrom, anfall eller annat problem. Oavsett orsaken, i händelse av symtom som tyder på stroke, måste en katt omedelbart tas till veterinären för korrekt vård.

              

Förfarande .

    

  Del 1      Känna igen symtom på stroke hos katter  ,

    
   
 1.            1      Kontrollera kattens allmänna uppmärksamhet. Om du märker att din katt uppträder onormalt måste du undersöka din allmänna hälsa. När katten har förlorat medvetandet, måste du kontrollera andningen. Kontrollera om katten reagerar på ljudet av din röst. Titta på skakningar eller spasmer.       
 2.  
 3.             2      Se efter tecken på depression. En katt med stroke kan ha symtom som vanligtvis kallar depression. Katten kan verka ovanligt lugn och inte reagera på vanligt sätt. 
    
  • Detta beteende kan uppstå på grund av att katten känner sig desorienterad eller yr, är dålig och / eller har en bultande huvudvärk.  
  •  
         
 4.  
 5.             3      Se upp för en onormal lutning av huvudet. Du kanske märker att kattens huvud är konstigt, med ett öra under det andra. Detta symptom kan vara en lutning, vridning eller vridning av huvudet. I ett stroke indikerar detta symptom tryck i en viss del av hjärnan.  
    
  • Detta symptom kan också indikera ett annat problem, såsom vestibulärt syndrom. Detta leder till skador på den vestibulära apparaten i kattets inre öra. Det vestibulära syndromet påverkar könssansen och orienteringen av katten som liknar en stroke. Detta symptom måste tas. Ta med din katt till veterinären, oavsett om det är ett stroke eller ett vestibulärt syndrom.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Titta på en skakig promenad och vändningar. Du kanske märker att din katt inte kan gå i en rak linje. Katten kan snubbla som om hon är full, faller på sin sida eller går i cirklar. Om orsaken är stroke, utlöses detta symptom också av tryck på en specifik del av hjärnan.  
    
  • Dessa symtom kan också visa som svaghet på hälften av kroppen eller kroppshållningen. Katten kan missjuda steg eller visa tecken på svaghet i alla ben.  
  •  
  • Liksom andra symtom som orsakas av hjärntryck, kan osäker passage och / eller cirkulär rörelse också vara vägledande för vestibulärt syndrom.
  •  
  • Om din katt har tremor eller flyttar hennes lemmar vildt och rytmiskt kan det indikera ett beslag. I vissa fall kan du inte se de faktiska anfallen. Du kan hitta den disorienterade katten efter det. Detta kallas post-token-anfallet och kan variera från några minuter till några timmar. En enda anfall är inte så kritisk, men du borde få katten till veterinären så snart som möjligt.
  •  
         
 8.  
 9.             5      Zooma in i kattens ögon. Titta noga på ögonen på din katt. Om hon hade stroke kunde eleverna ha olika storlekar eller ögonen kunde fladda. Detta kallas nystagmus och orsakas av brist på blodtillförsel till nerverna som leder till ögonen.  
    
  • Om din katt elever har olika storlek, sticker det tredje ögonlocket ut. Om huvudet lutas indikerar detta det vestibulära syndromet snarare än en stroke.
  •  
  • Som en bieffekt av nystagmus kan din katt vara sjuk på grund av resjukdom.
  •  
         
 10.  
 11.             6      Kontrollera om din katt inte ser någonting. Det är mindre vanligt än de andra stroke symptomen, men vissa katter kan bli blinda från en stroke. Även om blindhet inte orsakas av stroke är det ett misstänkt tecken på högt blodtryck i en katt, som ofta föregås av en stroke.        
 12.  
 13.             7      Titta på din kattens tunga. Det ska vara rosa. Om tungan är blå, lila eller vit, är det allvarligt. Du måste omedelbart få din katt till en djurklinik.       
 14.  
 15.             8      Se inte för mycket för stroke symptom som människor har. Några av de mest klassiska tecknen på stroke hos människor inkluderar partiell förlamning och sagging i ansiktet. Hos katter är slag inte precis som människor. Dessa symtom ses vanligtvis inte hos en katt.        
 16.  
 17.             9      Var uppmärksam på hur snabbt symptomen har visat sig. Eftersom blodtillförseln till hjärnan upphör mycket snabbt, är följderna av stroke mycket plötsliga. Om din katt exempelvis har mer balansproblem över veckor, är det förmodligen inte en stroke. Du borde fortfarande ta med din katt till veterinären med återkommande eller förvärrande symtom.       
 18.  
 19.             10      Observera hur länge symptomen går. I en katt är symptomen på stroke minst 24 timmar. Du bör omedelbart ta din katt till veterinären om du märker några symtom, men det är inte alltid möjligt. Liksom människor kan katter ha en minislag eller övergående ischemisk attack (TIA). Detta innebär att symtomen avtar efter en dag. Ändå bör du ta med din katt till veterinären, även om symtomen blir svagare. 
    
  • Dessa kortsiktiga tecken tyder på att det finns ett problem som behöver behandlas medicinskt för att förhindra att katten har en sann stroke i framtiden.
  •  
         
 20.  
 21.             11      Notera kattens medicinska historia. Även om det inte är ett direkt observerbart tecken, är stroke mer sannolikt hos katter med underliggande hälsoproblem. Om du regelbundet går till veterinären, kolla på din kattens filer. Om veterinären historiskt har diagnostiserat din katt med njursjukdom, hjärtsjukdom, högt blodtryck eller en överaktiv sköldkörtel, är risken för stroke mycket högre.                 
 22.  
             

  Del 2      Ta hand om en katt som hade stroke  ,

    
   
 1.             1      Ta katten direkt till veterinären. Ju tidigare katten kommer till veterinären desto bättre kommer det att vara omhändertagna och har en bättre chans att återhämta sig. Streck i katter är inte alltid så drastiska som hos människor. Men du måste ta det på allvar och ta hand om katten direkt. 
    
  • Om du lägger katten i transportlådan ska du ringa till din veterinär och berätta för dem de symptom du har märkt.
  •  
  • Om det är slut kan du behöva ta henne till akuten vid en djurklinik.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Arbeta med veterinären. Doktorn kommer att ställa dig några frågor som hjälper dig att bestämma följande behandling. Han kommer att ställa många frågor om din katts beteende, så var noga med henne. Han kommer att fråga om din katt kan ha tagit något som en växt, medicin eller gift som kan ha orsakat symtomen. Han kommer också fråga om det har förekommit ett trauma som ett fall före symtomen. Han vill veta om något har förändrats i intag av vätskor och mat. Han kommer också att fråga om kräkningar, diarré och generell slöhet. 
    
  • Du måste veta om din katt nyligen fick rabiesvaccin.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Låt oss göra test. Din veterinär kan utföra ett blodprov, urinanalys, röntgen- eller ultraljudsskanning för att diagnostisera en stroke eller underliggande sjukdom som ofta följer en stroke hos katter (som beskrivs i del 1). Om din veterinär anser att det kan finnas ett allvarligt neurologiskt problem, kan du behöva rådfråga en veterinär specialiserad på neurologi. Specialisten kan utföra ytterligare tester, såsom en MR- eller CT-skanning, för att bestämma blodpropp eller området för skador i hjärnan. 
    
  • Dessa test utförs på djur som liknar människor.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Ta hand om din katt. I många fall försvinner kattens symptom efter några dagars vårdhem. I vissa fall måste katten stanna hos veterinären ett tag. De neurologiska konsekvenserna är svåra att förutsäga. Du och din veterinär behöver tid för att bestämma vilka långsiktiga konsekvenser eller sjukdomar som kan vara. 
    
  • Om din katt har sjukdom som ett symptom kan det behandlas med läkemedel som Cerenia.
  •  
  • Om din katt inte har någon aptit kan han stimuleras med mirtazapin.
  •  
  • Om din katt har anfall, kommer din veterinär noga att rekommendera behandling med anti-aging läkemedel som fenobarbital.  
  •  
         
 8.  
 9.             5      Informera dig om eventuella konsekvenser. Om symtomen verkligen var från ett vestibulärt syndrom kan din katt spontant återhämta sig om några dagar. I andra fall kan din kattens huvud gå fel. Detta kan vara en långsiktig konsekvens medan du känner dig bra annars. Andra katter har fortfarande balansproblem. Eftersom hjärnan är så komplicerad kan konsekvenserna av en neurologisk händelse inte förutses fullt ut. 
    
  • Det kan vara svårt att se din egen katt häpnadsväckande runt. Men oroa dig inte. Hon har nog ingen smärta.  
  •  
         
 10.  
 11.             6      Skydda din katt. En katt som någonsin haft neurologiska problem borde vara inne för egen säkerhet. Du kan behöva hålla katten i ett rum en stund när hon kommer hem. Detta är för din egen säkerhet, speciellt om du har andra husdjur som kan attackera katten på grund av deras onormala beteende.       
 12.  
 13.             7      Hjälp din katt att äta och andra kroppsfunktioner om det behövs. Under återhämtningsfasen kan du behöva hjälpa din katt att äta, dricka och gå till skräpboxen. Det beror på hur allvarligt deras tillstånd är. Det kan hända att du hämtar upp den och bär den till matskålen, vattenskålen eller skräpboxen. Titta på tecken på att hon är hungrig eller måste gå till lådan. Dessa inkluderar meowing och generellt obehag. 
    
  • Det tar tid att veta om det behövs på kort eller lång sikt.
  •  
         
 14.  
 15.             8      Var försiktig när barn är med katten. Titta på katten och leta efter symtom, var försiktig med barn runt dig. Om din katt är förvirrad eller desorienterad eller har haft ett anfall, kan det bita eller skrapa oavsiktligt. Att hålla barn borta från henne är det bästa sättet att undvika skador.       
 16.  
 17.             9      Var tålmodig. Med rätt skötsel återhämtar sig några katter väldigt snabbt. Men även i dessa fall kan återhämtningen ta två till fyra månader. Under tiden vara tålmodig och kom ihåg hur mycket din katt behöver dig under den här tiden.       
 18.  
             

Tips .

                Läs mer... (15)      
Djur populär:
Rengör akvariet för att slåss fisk.

Stoppa en aggressiv katt.

Förhindra höftdysplasi hos hundar.

Hundutbildning med hjälp av en hundlåda.

En katt vänjer sig till en hund.

Ta hand om en katt med diabetes.

Stoppa ekorren från att äta pumpa.

Håller en leguan.

Håll husdjur borta från möbler.

Håll hundarna varma på vintern.

Erkänn tecken på kattmissbruk.

Förvara skäggdrage.

Undvik att katten urinerar på mattan.

Bada en häst.

Eliminera lukten av hundur urin.

Ta hand om din katt efter kastning eller sterilisering.

Välj hälsosam hundmat.

Åtgärder mot en nyckelpiga invasion.

Skötselanvisningar för Neonsalmler.

Stoppa en hund från att skälla människor.

Mata kattungen.

ako woman