Home \ djur
 

Att leva en guldfisk i årtionden.

 

Tror det eller inte, med god omsorg kan en guldfisk leva i 10-25 år eller mer. Han lever dock vanligtvis i ca 6 år med normalvård. Guinness Book of Records nämner en guldfisk som heter Tish, som blev 43 år efter att hans ägare vann honom 1956 vid en utställning i England. Nu kan du aktivera din scaly följeslagare att leva de gyllene åren. Det är lätt att glömma att stress och hygien kan påverka din väns livslängd på allvar. Med små förändringar som täta vattenförändringar kan din fisk leva mycket längre.

                 

Förfarande .

    
   
 1.            1      Köp det största akvariet möjligt. Använd inte en guldfiskboll. En enda fisk behöver ett akvarium på minst 75 liter. Välj ett akvarium med stor yta för att öka mängden syre på ytan av vattnet. Bredare är bättre än högre.       
 2.  
 3.             2      Ställ upp akvariet innan du köper en guldfisk.  
    
  • Det kan ta en vecka eller två att ställa in det ordentligt. Det måste byggas tillräckligt bra bakterier för att minska fiskens droppings. Gå igenom en "fiskfri cykel". Därefter har ditt guldfiskakvarium mer än tillräckligt med bakterier för att döda guldfiskdropparna. Ett felaktigt inställt akvarium leder till ammoniakförgiftning och dödsfall.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Erbjud fiskens mentala och fysiska stimulans. Dekorera akvariet med grus, drivved, stabila levande växter etc. Ingen av de valda dekorationerna ska vara ihåliga (de kan odla skadliga bakterier) och de får inte ha skarpa kanter (fisken kan skada fenorna). Erbjuder din fisk olika områden i akvariet, till exempel ett öppet område där han kan simma och gömma sig.  
    
  • Du kan också träna din fisk. Om du matar honom på samma gång varje dag, väntar han snart på dig och vänjer sig vid din närvaro. Snart kan du lära honom att äta dig ur hand. Du kan också använda ett nät utan ett nät som en "hoop" och lära din fisk att simma genom.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Öka vätsketillförseln i vattnet. En liten luftpump och en luftsten kan vara tillräcklig. Du kan också använda ett "vattenfall" filter för att hålla vattenytan i rörelse.        
 8.  
 9.             5      Rengör tanken minst en gång varannan vecka. På grund av de många avföring som guldfisk producerar, är frekventare rengöring att föredra. Köp ett filter eftersom guldfisk producerar mycket avföring, vilket kan leda till ammoniak och nitratackumulering som skadar din fisk. Om du inte har ett filter, rengör akvariet två gånger i veckan. Detta är viktigt. Hur ofta du gör detta beror på akvariet, antalet fiskar och filtrets effektivitet. Verkliga växter är stora eftersom de absorberar några av ammoniak, nitrit och nitrat.  
    
  • Kontrollera ofta ammoniak och nitrit (båda borde vara noll). Ett pH-test är också praktiskt att se till att guldfiskens vatten inte är för surt eller alkaliskt. Du får det i alla djuraffärer. Ändra dock inte fiskens vatten om det inte är klart över eller under neutral. Guldfisk tolererar ett brett pH-område och kemikalier är inte en permanent lösning utan konsekvent omvärdering. Ett pH av 6,5 till 8,25 är bra. Många kommunala vattenverk stänger av vattnet till ca 7,5, och guldfisk lever bra till detta värde.
  •  
  • Ta inte bort guldfisken när du byter vatten. Med en Kiessauger kan du suga smuts från gruset, medan fisken är i akvariet. Frekventa partiella vattenförändringar är bättre än fulla (och stressiga) vattenförändringar.
  •  
  • Om du behöver fånga din fisk, ta en plastbehållare i stället för ett nät eftersom fisken kan skada fena och skalor när det feglar. Det ökar också stressen! Om nätet är det enda alternativet, fördjupa det före användning. Torrgarn är mycket mer benägna att orsaka skada än fuktig. Var försiktig med en plastbehållare och låt fisken simma i den, annars kan det skada sig själv.
  •  
         
 10.  
 11.             6      Vattentemperaturen bör ändras med årstiderna. Guldfisk kanske inte gillar temperaturer över 24 ºC, men de verkar som säsongsmässiga förändringar, med temperaturer som sjunker till 15-20 º C på vintern. Observera att guldfisk inte längre äter under 10-14 ° C.        
 12.  
 13.             7      Foder guldfisken en eller två gånger dagligen med speciell guldfiskmatning. Om du matar honom oftare, minska storleken på din måltid så att du inte övermatar den. Ge det bara så mycket som det kan äta om några minuter och ta bort rester direkt. Om du använder flytande mat, suga den i vatten i några sekunder innan du matar det så att det sjunker. Detta minskar den mängd luft som fisken sväljer när man äter, vilket i sin tur minskar matsmältningsbesvär.                  
 14.  
             

Tips .

                  

Varningar .

                  

Vad du behöver .

             
Djur populär:
Lämna en katts bita och repa.

Håll en Axolotl som husdjur.

Badar en hund och håller den tyst.

Spelar med din hund.

Lär din hund att gå till fots.

Bli av med kackerlackor.

Två marsvin socialiseras.

Behandla en eld antitbit.

Borsta en häst.

Känn igen tecken på muskelavfall hos hundar.

Lär en äldre hund på en lös koppel.

Leverera en sköldpadda.

Clownfiskras.

Välj hälsosam hundmat.

Undervisa din fågel att tala.

Ta hand om en gränskollie.

Älska din hund.

Bestäm kön av en katt.

Välj en Shiba Inu valp.

Bor med en mops.

Håll ett samhälle med kvinnlig kämpande fisk.

ako woman