Home \ djur
 

Upptäck om katten är sjuk.

 

Kattens avslappnade natur bidrar till de njutbara sidorna av hennes attityd. Katter präglas av sin lugn och livsstil som vi bara kan drömma om: lek, äta och sova. Tyvärr, när katter blir sjuka kan dessa vanor vara skadliga. Instinktivt försöker katter ofta att gömma sig, eller en vanlig vana (sömn) blir intensivare. Att bestämma om din katt är faktiskt sjuk, hjälper det att känna till tecknen att se upp för.

              

Förfarande .

    

    1      Titta på förändringar i beteende och utseende  ,

    
   
 1.            1      Var uppmärksam på hur mycket din katt sover. Sjuka katter har ökat sömnbehov. Om dina katter inte har några andra symtom, såsom kräkningar, diarré, aptitlöshet eller märkbar svullnad, bör du hålla dem under övervakning. Om sådana symptom uppstår, ska du få din katt undersökt av en veterinär. 
    
  • Om dina katter inte visar några andra symptom, titta på dem i 24 timmar (du kan naturligtvis få dem att undersökas av en veterinär före denna tid, om du oroar dig för mycket). Om hon visar överdriven trötthet nästa dag är det dags att ta henne till en veterinärpraxis.  
  •  
         
 2.  
 3.             2      Kontrollera om din katt har feber. Använd en rektal termometer för att mäta kattens kroppstemperatur. Om hon blir rastlös, är det bäst att sluta och ge feberen till en veterinär. 37,5 till 39,2 ° C ligger inom det normala temperaturområdet, temperaturer över 39,2 ° C anses vara förhöjda, från 39,5 ° C kallas feber. Ta din katt till en veterinär om hon har feber.  
    
  • En feverad katt sover vanligtvis mycket svårt, ofta avvisar mat, och kappan är ofta matt och märkligt sliten. Näsan och öronen kan känna sig torra och varma när de berörs med fingrarna vid normal kroppstemperatur. Även om du kontrollerar dina öron är ett felaktigt sätt att kontrollera kroppstemperaturen, om kattens öron känner sig coola så har du förmodligen ingen feber.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Observera eventuella förändringar i kattens VVS-beteende. Var uppmärksam på hur ofta hon använder skräpboxen, om hon har problem med att få blod eller slem i urinen, eller om avföring är svårt och klumpigt. Om din katt har drabbats av diarré men fortfarande har svårt att döda eller förstoppas (indikeras av hårt torrt avföring), måste du ta henne till veterinären. Upprepade problem med dödande och ingen urinering eller blod i urinen bör uppmana dig att omedelbart kontakta veterinären.  
    
  • Mänskliga katter (hängare) är benägen för urinvägsproblem, som uppenbaras av svårighetslösning. Symtomen inkluderar ofta gangren i kullkassen och försöker också ibland utanför kullkammaren. Katten kan stanna några minuter eller ställa upp upprepade gånger och flytta till ett annat ställe för att suga ner. Försöker se om han har urinerat (är platsen våt eller torr?), Och om så är fallet, kolla på blod.  
  •  
         
 6.  
 7.             4      Var uppmärksam på din katts utfodringsbeteende. Om du märker att din katt äter mindre eller mycket mer än vanligt, kan det finnas anledning till oro. Om din katt inte visar intresse för att mata henne under en hel dag kan det bero på flera anledningar: hon kanske har bara haft mat hos grannarna, hon kan vara sjuk, men hon kan också ha njurproblem. Men även om din katt plötsligt är omättlig kan det tyda på hälsoproblem. 
    
  • Om din katt vägrar att äta i mer än 24 timmar ska du ha kontrollerat av en veterinär så att orsaksproblemet kan behandlas innan komplikationer uppstår.  
  •  
         
 8.  
 9.             5      Kontrollera om din katt är uttorkad. Se efter eventuella förändringar i din katts dricksbeteende. Hur mycket hon dricker beror på huruvida hon äter våt mat (dricka skulle vara ovanligt) eller torrmat (drickning skulle vara normalt). Överdriven törst kan utlösas av många hälsoproblem, t.ex. på grund av infektioner, njursjukdomar, hypertyreoidism eller diabetes. Om din katt är orimligt törstig, har hon undersökts av en veterinär.  
    
  • Du kan också testa det på hennes kropp. Ta försiktigt och försiktigt skinnet mellan dina axelblad. Ta bort huden från din kropp något (igen mycket försiktigt den här gången) och släpp sedan den. Om din kattens hud inte omedelbart drar tillbaka, är det sannolikt dehydrerad (dehydrerad) och bör tas till veterinären.  
  •  
         
 10.  
 11.             6      Observera din katts vikt och karaktär. Alla viktförändringar är signifikanta och bör leda till ett besök hos veterinären. Plötslig eller gradvis viktminskning kan indikera sjukdom. När du är i tvivel borde du väga din katt en gång i veckan hemma och bör du faktiskt gå ner i vikt måste du konsultera din veterinär.  
    
  • Till exempel, i de tidiga stadierna av diabetes eller hypertyreoidism kan katter gå ner i vikt men kan annars vara friska. Få därför veterinärråd när din katt förlorar vikt.
  •  
  • I vissa sjukdomar, såsom magkörtel eller hjärtsjukdom förändras kattens vikt, men det förlorar kroppsmassan. Det betyder att du kan känna deras revben och ryggraden starkare eftersom fettlagret sänker, men magen kan fortfarande se runt eller uppblåst. Om du är osäker bör du ha undersökt henne av en veterinär.  
  •  
         
 12.  
 13.             7      Zooma in i din katt päls. En sjuk katt har ofta inte styrkan att städa sig. Vanligtvis är deras kappa, som brukade vara blank och snyggad, därför bristfällig, mattad och förvirrad. Även om stress kan vara ansvarig för skikt och förluster i skötselvård, kan din katt faktiskt vara sjuk - kontakta en veterinär.  
    
  • Förändringar i grooming kan också orsakas av artrit. Borsten kan vara smärtsam för din katt eftersom den är stel och öm. Återigen är detta ett tecken på att ett veterinärbesök krävs.
  •  
                   
 14.  
             

    2      Se efter symptom  ,

    
   
 1.             1      Se upp för kräkningar. Om din katt kräks, särskilt flera gånger om dagen, och tas med dig, då är detta viktigt. Om hon vägrar att dricka vatten eller kräkningar efter dricksvatten, bör hon undersökas av en veterinär.  
    
  • Många katter kräks som en hälsofrämjande, jag. de brukar kräka (en eller två gånger i veckan) för att rensa sina kroppar. Det här är ingen anledning till oro för en katt som är aktiv och uppmärksam, beter sig normalt och äter bra.  
  •  
         
 2.  
 3.             2      Kontrollera efter diarré. En kattens avföring bör vara korvformad. Diarré är emellertid en flytande tarmrörelse som inte har någon form och det är definitivt inte normalt. Om din katt annars är friskskötad är det rimligt att vänta 24 timmar för att se om de bara har ätit något som orsakar magproblem. Men om hon uppkastar, vägrar hon att mata henne, om hon är slarvlös, slarvlös eller om det finns blod eller slem i hennes droppings, så ska hon undersökas av en veterinär.        
 4.  
 5.             3      Var uppmärksam på hur aktiv din katt är. Olikhet eller svaghet kan indikera feber, andningssvårigheter eller smärta. Detta tillstånd skiljer sig något från det där din katt har ökat sömnbehov, eftersom hon är vaken, men har fortfarande inte styrkan att delta i dagliga aktiviteter. Om din katt är lustlös och andas snabbare, har hon undersökts av veterinären.  
    
  • Inkludera din kattens personlighet. Om hon är ovanligt trött och förlorar intresse för spel och dagliga rutiner, kan det vara ett tecken på att ditt husdjur är undernärda eller dåliga.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Lyssna på andningsbesvär. Om din katt andas mycket snabbt och grund eller med sin mun öppna, trots att han inte har gjort ansträngningar, bör du ta henne till veterinären. Du bör också försöka uppskatta hur svårt det är för din katt att andas. Om du märker att hon behöver lyfta bukmusklerna för luft, gå till veterinären.  
    

   4111 Ibland kan andningshastigheten snedvridas av purrar (det får dem att visas snabbare), så du borde försöka räkna andan när de inte rinner eller sover. Hos katter finns det en normal andningsfrekvens vid 20 till 30 andetag per minut, och det borde vara i botten när det är avslappnat.  

         
 8.  
 9.             5      Titta på en vinklad huvudposition, yrsel eller desorientering. Alla dessa symtom kan indikera ett neurologiskt tillstånd eller öroninfektion. Om du är närvarande ska din katt omedelbart tas till en veterinär. Katter är smidiga varelser som är fina på sina tassar. Om detta ändras med din katt och hon blir klumpig eller lägger huvudet på ena sidan, så finns det en bra chans att något är fel med henne. Dessa förändringar kan vara tecken på stroke, högt blodtryck eller till och med en hjärntumör, så ett besök hos veterinären är tillrådligt.        
 10.  
 11.             6      Borsta din katt ofta för att upptäcka nya knutar eller vidhäftningar tidigt. De flesta knölar eller abscesser är godartade. Men om de är purulenta eller känsliga för beröring, måste de undersökas. Men också uppmärksamma dåliga luktar, som orsakas av inflammerade repsår. Även i ett sådant fall borde du få din katt undersökt. För att, om den lämnas obehandlad, kan inflammationen leda till blodförgiftning.        
 12.  
 13.             7      Titta på kattens ögon. Undersök ögonen (såväl som näsan) för överdriven urladdning. Om din katt verkar gråta oupphörligt, då kan hon vara allergisk mot någonting eller ha sinusit. Om hon, förutom vaginaltillförseln, även dricker / urinerar för mycket, är likgiltig och saknar hennes glans, bör du få din katt undersökt av en veterinär för eventuellt njursvikt. 
    
  • Kontrollera även hur långt eleverna är öppna. I vissa sjukdomar ökar eleverna hos en katt och blir därmed så. Du bör därför ta din katt omedelbart till veterinären, om du märker att deras elever är mycket dilaterade.
  •  
         
 14.  
 15.             8      Titta på kattens mun. Närmare bestämt bör du vara uppmärksam på eventuell missfärgning av tandköttet. Om du märker att din katt har blivit mycket blek (speciellt om de har svart) så kan din katt vara sjuk. Du bör också lukta din kattas andetag. Om du märker en märklig lukt som inte orsakades av något som du matade till din katt, skulle det kunna ha ett hälsoproblem.        
 16.  
             

    3      Undersök för specifika sjukdomar  ,

    
   
 1.             1      Kontrollera om din katt har loppor. Titta på för mycket repor, eftersom det kan vara ett tecken på loppinfarkt. Ser du att din katt är repa mycket, då måste du göra ett snabbtest. Ta en tätt kammade kam (helst en loppkam) och dra den genom pälsen på din katt. Leta efter små, snabbflyttande bruna fläckar (loppor), speciellt nacken och svansen på din katt.  
    
  • Du kan också se bra ut för loppor genom att låta din katt stå på ett vitt papper när du kammade. Du skulle känna igen loppor mellan kammen eller se loppans avföring på papperet. Flohkot är svart och ser ut som ett kommatecken. Om du lägger den på en våt bit bomullsull upplöses den i blodiga ränder.
  •  
  • Det finns många kommersiella lösningar som du kan använda i ditt hem för att döda och ta bort loppor. Fråga din veterinär vilken åtgärd han skulle rekommendera.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Titta på torr hosta eller kräkningar, eftersom detta indikerar hårbollar. Hårbollar kan också orsaka dålig andedräkt eller nedsatt aptit. Allvarliga hårbollsproblem kan utvecklas till trichobezoarer (hårda klumpar av mattat hår och odödad, illaluktande mat) som i extrema fall måste avlägsnas kirurgiskt. Borsta din katt regelbundet för att minska hårbollens bildning.  
    
  • Andra effektiva hemmetoder som kan läggas till kosten inkluderar rotmabell för att hjälpa hårbollarna att glida bättre, eller pumpa massa (från burken) för att lägga fiber i avföring, vilket gör det lättare för hårbollarna att tömma bort. Dessa tillskott kan läggas till godis som fisk, kokt kyckling eller kokad lever för att förhindra hårbollar.
  •  
  • Du bör fortfarande kontakta en veterinär för att se till att inga allvarliga problem är orsaken.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Bestäm om sköldkörtelhyperfunktion (hypertyreoidism) existerar. Symptom är ökad aptit eller törst, oförklarlig viktminskning (särskilt muskelmassa), nervositet eller irritabilitet, frekvent kräkningar, apati och svaghet, diarré eller försummad kappa. Om din katt har två eller flera av dessa symptom, måste den undersökas av en veterinär. Hypertyreoidism är vanligast hos medelålders eller ålders katter och är sällsynt hos unga katter. 
    
  • Ökad aptit är en tydlig varning om att din katt behöver veterinärmedicinsk uppmärksamhet. Sköldkörtelhormonet, som stimulerar aptiten, driver också metabolismen och bördorna organfunktionen.  
  •  
         
 6.  
 7.             4      Titta på tecken på kattdiabetes. Symptom på diabetes innefattar kräkningar, uttorkning, svaghet och aptitlöshet, ökad törst och urinering, viktminskning, onormal andning och oskadd päls. Kattdiabetes kan förekomma hos katter i alla åldrar, men det är vanligast hos äldre, överviktiga katter. Om din katt har ett eller flera av dessa symptom, ta henne till veterinären för att uppmätta hennes blod- och urinsockernivåer.        
 8.  
 9.             5      Titta på tecken på nedsatt urinvägssjukdom (FLUTD). Symptomen på FLUTD ( Feline Lower Urinary Tract Disease ) inbegriper olämplig eller ojämn och frekvent urinering, aptitlöshet, listlöshet, blod i urinen eller frekvent slickning av könsorganen. Denna sjukdom är en smärtsam inflammation i det nedre urinvägarna, som snabbt kan leda till döden. 
    
  • FLUTD har många triggers, inklusive otillräckligt vätskeintag eller viral retention, bakterier och näring. Vissa torra livsmedel kan orsaka uppbyggnad av urin, vilket kommer att repa och irritera blåsväggen. Om de lämnas obehandlade kan dessa kristaller bilda blåsstenar, vilka blir mycket farliga om de orsakar urininstabilitet.
  •  
         
 10.  
             

Tips .

                  

Varningar .

             
Djur populär:
Känn en epulis hos hundar.

Skapa en nötkreatursgård.

Gör en maskbädd.

Bli av med jätte myror.

Träna din första hök.

Eliminering av svarta änkor.

Fångar spindlar.

Sätt på tadpoles.

Leverera en larv.

Spelar med en kanin.

Attityd och vård av grodor.

Gör kalkonägg i inkubatorn.

Avfyra en hundattack.

Håll din hund från att äta din katts mat.

Lugna en kanin.

Hantera en sjuk kanin.

Undersök katter för maskar.

Ta hand om en mops.

Bromsa en katt som äter för fort.

Djur kärlek.

Socialisera din hund.

ako woman