Home \ djur
 

Ta hand om kattunge från födseln.

 

Du väntar förmodligen uppriktigt på den dagen din katt ger sina kattungar. Men den här spänningen kan snabbt gå bort när man inser att du nu är ansvarig för flera utsatta katt-pojkar och en nyminnet moderkatt. Om du inte vet hur du ska börja, ta hand om de nyfödda kattungarna och lär dig att ta hand om dem när de växer upp.

              

Förfarande .

    

  Del 1      Feed Nyfödd Cat Boy  ,

    
   
 1.            1      Titta på problem vid förlossningen. Titta på moderkatten (kattunge) under födseln, men håll lite avstånd. Hennes instinkter fortsätter och hon behöver dig vanligtvis inte under arbetskraft och förlossning. Istället bör du bara titta på dem och se till att det inte finns några medicinska problem. Du bör hålla ett öga på dessa saker:  
    
  •   Kattungen kommer inte ut ur perikarp: Vuxna är vanligtvis födda i enskilda kopplingar, som sedan lickar mamman bort. Om hon inte omedelbart tar bort det skrämmande skrovet eller förolämpar pojken, torka försiktigt pericarpen med en mjuk handduk. Om du är osäker, ge moderen lite tid att ta hand om pojken. Om du bryter in för tidigt kan hon bryta pojken.
  •  
  •   Moderkatten pressar hårt i mer än 20 minuter: Detta är en indikation på att hon har problem med att föda. Se om en ungt är bara halvvägs ut. Om så är fallet håll du pojken med en mjuk, ren handduk och dra tillbaka och neråt. Om pojken inte kommer ut, ring din veterinär. Ring din veterinär om du inte ser någonting.
  •  
  • Pojken dricker inte efter en timme ännu: De flesta kattungor börjar dricka inom en till två timmar efter födseln. Om det inte händer ska du placera pojken försiktigt på moderns spenar för att känna av lukten av mjölken. Om pojken fortfarande inte dricker efter en halvtimme, öppna försiktigt sin mun och lägg den över en spen för att börja suga. Om det fortfarande inte dricker, kanske du måste höja pojken för hand.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Kontrollera att moderkatten är bekväm efter födseln. Eftersom mamma kattens första fyra veckor av livet huvudsakligen bryr sig om kattungarna, måste du se till att hon har allt hon behöver. Moderkatten kommer antagligen att välja en plats för boet där du kan göra det bekvämt för henne. Lägg en låda med rena, torra filtar i rummet. Temperaturen ska vara i ett område där du skulle känna dig bekväm i jeans och en T-shirt. Du bör också se till att moderkatten och pojkarna har vila och inte ständigt får besökare. Detta kan få dem att känna sig hotade.  
    
  • Rumstemperaturen är viktig. Om det är för varmt kan moderkatten känna sig obekväma. Men om det är för kallt kan pojkarna vara överkylade. Nyfödda kattungar kan inte reglera kroppstemperaturen och måste hållas varma av moderen.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Ge moderkatten näringsrik mat. Moderkatten behöver dubbelt så mycket mat efter födseln, så du borde ge henne högkvalitativ mat och vitamin- och mineraltillskott. Mat för kattungar är idealisk eftersom det innehåller mer kalorier än vanlig mat, plus extra vitaminer och mineraler. Ge inte mjölken eftersom hon kan få diarré. Lägg vatten och mat nära deras bo, så att de inte behöver lämna sina unga ensamma. Du bör också sätta upp en kullkorg i sikte så att den kan komma, men håll dig nära den unga.  
    
  • Kattunge är födda döva och blinda. Deras mest utvecklade känsla är luktsinnehållet som de hittar moderkattens mjölk.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Mata kattungarna. Medan det finns flera sätt att avvänja kattungar (låta dem byta från bröstmjölk till fasta livsmedel), är det enklaste att göra bara att följa sin mammas exempel. De brukar göra det från fyra års ålder. I början kan kattungarna bara tyckas nyfiken, men om de konsumerar mer energi börjar de äta maten. Det kan i början vara lättare för dem att äta mjuk mat som våt kattmat för kattungar.  
    
  • Moderkatten kommer att främja avvänjning genom att mindre suga sina ungar. Detta uppmuntrar kattens pojkar att börja äta fast mat.
  •  
         
 8.  
 9.             5      Ställ in en kullkorg. När kattungarna blir äldre börjar de flytta, utforska miljön, leka och flytta från boet. Nu är det dags att sätta upp en stor kullkorg med låg fälg. Visa kattungen där den står för att undvika senare olyckor. Det kan hjälpa om moderkatten sätter avföring i skräpboxen (eller du lägger avföring). Detta visar kattens pojkar som de ska lösa i skräpboxen.  
    
  • Använd aldrig kattskräp som klumpar. Om kattens pojke finner kullen intressant och svalker en del av det, kan kullen i magen klumpa ihop och leda till blockering.
  •  
                   
 10.  
             

  Del 2      Se till att kattungarna blir friska och sociala  ,

    
   
 1.             1      Säkerställa en säker miljö. Säkerställa kattungarnas säkerhet genom att ta bort faror som djupa vattenkällor, rep, band eller småleksaker. Detta förhindrar kattungarna från att drunkna eller kväva. Du bör också vara uppmärksam på var du lägger varma drycker, eftersom nyfiken kattunge kan kasta dem över och skölja. Plattor av mat för människor bör också rensas bort som kattungarna kan äta något som irriterar deras mage.  
    
  • Övervaka alla andra djur (särskilt hundar) när de är nära kattungarna. Lås upp områden där kattungarna kryper och sedan fastnar där.
  •  
  • Också var försiktig när du går in i rummet där killarna lever. De gillar att springa vild, så du kan sparka eller snubbla över en.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Tänk på när du ska hitta ett nytt hem för kattungarna. Om du har bestämt dig för att inte hålla kattungarna, kan du börja leta efter ett nytt hem för dem från åldern av åtta veckor. Medan vissa källor tyder på att de inte kommer att tilldelas i tolv veckor, då är socialiseringen nästan färdig och de kan få det svårare att vänja sig vid sitt nya hem. Därför bör du leta efter ett hem när kattungarna är mellan åtta och tolv veckor gamla. 
    
  • Denna tidsram tillåter dem att spendera tillräckligt med tid hos sin mamma och vänja sig till sitt nya hem.  
  •  
         
 4.  
 5.             3      Kontrollera kattungarna och moderkatten för loppor. Titta på deras hud och päls för små, svarta prickar. Du kan också borsta pälsen och skaka penseln över en vit, fuktig kökshandduk. Du kanske ser röda fläckar (torkat blod) och flea avföring. Om kattungen eller moderkatten har loppor, fråga din veterinär för ett lopppaket för kattkattunge. Behandla moderkatten, låt drogen torka och sätt tillbaka den till kattungarna. 
    
  • Om din veterinär bestämmer att kattungarna har tagit in nematoder via bröstmjölk, måste de behandlas med ett flytande läkemedel (fenbendazol) som administreras med en spruta. Detta kan användas för att behandla kattungar som är minst tre veckor gamla. Upprepa behandlingen varannan tre till tre veckor.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Låt killarna vaccinera. Du kan få killarna vaccinerade när de är nio veckor gamla. Diskutera med din veterinär vilka vaccinationer de behöver. Han kommer förmodligen att rekommendera dig att få henne vaccinerad mot katt sjukdom (panleukopeni) eftersom de kommer att komma i kontakt med denna troliga. Om dina kattungar ska vara hemkatter, kommer de förmodligen inte att rekommendera vaccinering med Feline Leukemia Virus (FeLV). Anledningen är att detta virus överförs genom nära kontakt med andra katter.  
    
  • Även om din kattunge ska vara en hemmafru, rekommenderas vaccinationer. Din veterinär kan berätta vilka vaccinationer som är viktiga och vilka är valfria.
  •  
         
 8.  
 9.             5      Socialisera kattungarna. När kattungarna är tre till fyra veckor gamla eller inte dricker i sin mammas hus hela tiden kan du bjuda in vänner att leka med dem. Se till att dessa möten löper på ett kontrollerat sätt, så att kattungarna inte är överväldiga eller rädda (vilket kan traumatisera dem). Tänk på att dina kattungar ska lära känna olika människor, ljud, dofter och miljöer innan de är tolv veckor gamla. Från och med denna tid blir det svårare för dem att hantera nya situationer och erfarenheter. 
    
  • När du socialiserar killarna tidigt blir de öppet, självsäker, anpassningsbar och sällskaplig. Dessa kvaliteter behåller dem när de växer upp.  
  •  
         
 10.  
             

Tips .

                Läs mer... (9)      
Djur populär:
Eliminering av svarta änkor.

Petting en sköldpadda.

Attityd hos en europeisk halvfingerkuko.

För att övertyga föräldrarna att köpa en hund.

Döda en skorpion.

Vänd dig till din kanin.

Behandla förstoppning hos hundar.

Förhindra intrassling hos hundar.

Hjälp en kyckling som har fallit ur boet.

Bygg en agilitykurs för hundar.

Håll kycklingar borta.

Behandla epilepsi hos katter.

Hemlagad kolibriektektar.

Bli av med myggor.

Eliminera spindlar från huset.

Träna en Siberian Husky.

Håll hjort ur trädgården.

Håll en cockatiel glad.

Träna en Bichon Frisé.

2 3 veckors gammal övergiven kattungehöjning.

Läs kattens språk.

ako woman