Home \ ekonomi
 

Beräkna förändring.

 

Före kalkylatorns och datoriserade POS-systemens tidpunkt måste man faktiskt räkna om ändringen manuellt. Även i den digitala tidsåldern kan du befinner dig i en situation där kassan inte fungerar, eller kanske du har angett fel belopp och måste beräkna förändringen själv. Att räkna omvänden är ett enkelt sätt att se till att ändringen används korrekt. Det är också viktigt att inkludera förändringen i ditt sinne om någon ger dig förändringar medan du handlar. Om du inte vet hur du ger eller tar emot förändringar, kan du aldrig vara säker på att du har rätt mängd eller att personen har gjort ett misstag eller försökt lura dig.

              

Förfarande .

    

    1      Grunderna att räkna ändring  ,

    
   
 1.            1      Säg köpeskillingen högt. När du arbetar som kassör eller i kassa bör du alltid berätta för köparen högt och sedan hur mycket pengar han har gett dig. Säg att inköpspriset är 5,22 € och köparen ger dig en tio euro sedel. Då skulle du säga € 5,22 från € 10. Detta hjälper både dig och kunden att komma ihåg köpeskillingen och pengarna. Då kan du börja beräkna mängden förändring i ditt huvud.       
 2.  
 3.             2      Sätt pengarna på kassan eller räknaren. Du borde aldrig sätta in kontanter direkt i kassan om du någonsin glömmer det exakta belopp som ges till dig. Istället lämnar du pengarna på disken så att du kan se exakt hur mycket pengar du har, liksom det totala priset. Du behöver dessa två nummer för att beräkna den förändring du är skyldig kunden. Genom att lämna kontanterna synliga kan du referera till det om det skulle vara nödvändigt.  
    
  • Till exempel kan kunden tro att han gav dig $ 20 istället för $ 10. Genom att lämna det belopp som han har gett dig utanför kassan tills din transaktion är klar kan du undvika denna typ av förvirring.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Räkna förändringen baserat på kassaregistreringen. När du arbetar med ett kassaregister kan du vanligtvis räkna med att göra aritmetiken för dig. Till exempel, om priset på ett objekt är $ 5,23 och kunden betalar $ 10, ska du ange $ 10 som det belopp som du deponerat och kassören kommer att leverera det belopp du är skyldig kunden. I så fall får kunden 4,77 €. Räkna 4,77 € från kassan, börja med anteckningar och sedan med mynt (vid högre belopp).  
    
  • Se till att du känner till kassan som du använder, så att du vet hur du tar ut kunden rätt.
  •  
  • Om du stöter på fel när du använder ett kassaapparat, kontakta butikschefen eller en kollega för hjälp.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Hitta förändringen med mental aritmetik. Om du inte har en kassa eller den är trasig, eller om du har angett ett föremål felaktigt kan du alltid använda ändringar för att beräkna ändringen. Detta är en stor skicklighet och är väsentlig om du arbetar som kassör. En bra metod är att räkna upp förändringen från köpeskillingen tills du kommer fram till det belopp som betalades. Börja med de minsta mynt och arbeta dig upp. Till exempel, om priset på ett objekt är € 12,48 och kunden har gett dig $ 20, då debiterar du ändringen:  
    
  • Räkna centstyckena, från 12,48 €: 12, 49 €... 12,50 € (2 cent)
  •  
  • Räkna 10-procentsbitarna, från 12,50 €: 12,60 €... 12,70 €... 12,80 €... 12,90 €... 13,00 € (5x10 cent eller 1x50 cent)
  •  
  • Räkna euromynt från kl 13.00: 14.00 €... 15.00 € (2 x 1 € eller 1 x 2 €)
  •  
  • Räkna ut de fem eurokrigsavgifterna, från € 15,00: € 20,00 (1 fem euro)
  •  
  • Den totala förändringen är 7,52 €
  •  
         
 8.  
 9.             5      Räkna förändringen högt för kunden. När du har beräknat rätt mängd förändring, ska du räkna ut det högt när du ger det till kunden. Så han kommer att veta att du ger honom rätt mängd förändring. Detta kan göras exakt som beskrivet ovan, men den här gången talar du högt när du ger det till kunden.  
    
  • Till exempel, om priset på en vara var 10,25 € och kunden gav 20,00 €, ger du honom ändringen medan du räknar högt. Ge honom 5 cent och säg 10,30 €, 20 cent och säg 10,50 €, 50 cent och säg 11,00 €, 4 € mynt och säg 15,00 € och en fem euro räkning och säg 20, 00 €. Så han kan se att du har gett honom rätt mängd som förändring.
  •  
                   
 10.  
             

    2      Utför mer komplicerade beräkningar  ,

    
   
 1.             1      Se upp för mer komplicerade mängder. Ibland kommer en kund att ge dig en konstig summa (vanligtvis mer än nödvändigt) eftersom han vill undvika att få för mycket pengar. Till exempel, om priset på ett föremål är $ 33,02, kan en kund ge dig $ 50,02 som en betalning. I det här fallet lägger du 2 cent i kassan och räknas från 33,00 € hög. Räkna förändringen så här:  
    
  • 34,00 €... 35,00 € (2 euromynt), 40,00 € (1 fem euro), 50 € (1 euro).
  •  
  • Det gör totalt 17,00 euro som förändring.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Återvänd den minsta mängden mynt. Ibland, beroende på hur mycket du spenderar, kan du tillbringa flera röda centmynt istället för 10 eller 20 cent stycken. När du har bestämt rätt belopp för förändringen genom att räkna upp till det belopp som du betalat, bör du ta en titt på förändringen och returnera så få mynt som möjligt till kunden.  
    
  • Till exempel, om priset var $ 5,55 och kunden betalade med en tio euro-faktura, skulle du börja räkna med 5-euromynt. 5,60 €, 5,70 €... 5,80 €... 5,90 €... 6,00 € (4 10 cent mynt), 7,00 €... 8,00 €... 9,00 €... 10,00 € (4 1-Euro-mynt). Den totala förändringen är 4,45 €.
  •  
  • I stället för att ge kunden 1 5-cent mynt och 4 10-cent mynt för att få 45 centen ger du honom 2 20-cent mynt och 1 5-cent mynt, vilket också är 45 cent resultat. Detta är att föredra eftersom du ger färre mynt till kunden.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Kontrollera din faktura med en kalkylator. Ha alltid en kalkylator till hands så att du kan kontrollera din faktura innan du ger bytet till kunden. Så du får trygghet och kan bekräfta att din mentala aritmetik var rätt. Du kan ha gjort ett misstag, men du kan använda räknaren för att fånga den. Detta är särskilt viktigt när man arbetar med komplicerade fakturor. 
    
  • Du kan också använda räknaren i telefonen för att kontrollera om du har gett rätt ändring till kunden.
  •  
         
 6.  
             

    3      Se till att du får rätt ändring  ,

    
   
 1.             1      Räkna din förändring innan du lämnar butiken. Du bör alltid räkna den förändring du får efter varje köp för att se till att du har rätt mängd. Det kan enkelt hända med en kassör att han gör ett misstag (till exempel, håller en tjugo euro-notering för en tio euro-sedel), och du får mindre förändring än han är skyldig dig. För att du ska få rätt förändring bör du alltid titta på beloppet försiktigt och se till att det passar det belopp som du betalat. 
    
  • Räkna upp priset på det belopp du betalade för att hitta rätt belopp som du har rätt till. Till exempel, om ett föremål smakade € 2,75 och du placerade € 5,00, bör du räkna förändringen från € 2,75. Lägg till 5 cent och 20 cent för att nå 3,00 € och sedan 2,00 € för att komma till 5,00 €. Hela förändringen är därför € 2,25.
  •  
  • Använd räknaren på din telefon när du har bråttom eller inte är bekväm att beräkna i ditt huvud.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Se till att du får rätt valuta. Beroende på var du befinner dig kan det hända att du har fått ett mynt eller en annan i en annan valuta. Du bör alltid se till att den valuta du får när ändringen överensstämmer med den du betalade. 
    
  • I Schweiz kan du till exempel hitta dig som förändring. Även om schweiziska francen och euron ofta är värda samma sak, är det en liten skillnad i deras värde. Du bör vänja dig att alltid kontrollera att du har rätt valuta.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Se till att du lämnar butiken med samma belopp som du betalat. Ett enkelt sätt att se förändringar är att inse att du alltid ska gå ut med samma mängd som du gav, men en del av det ska vara i form av förändring med dig och resten i produkten eller den tjänst du köpte. Om du till exempel köpte en docka som kostar $ 25 och gav $ 40, skulle du lämna butiken med förändring värt $ 15 och en docka värd $ 25. Lägga till som lägger till upp till € 40, det totala beloppet du betalat.        
 6.  
             

Tips .

                  

Varningar .

                Läs mer... (5)      
Ekonomi populär:
Annonsera din webbutik på nätet.

Hantera förlusten av väskan.

Öppna en bondebutik.

Bli börsmäklare.

Främja en produkt.

Läs forex diagram.

Undvik misstag i dagens handel.

Vinna kunder.

Skriv över en check.

Beräkna en hyresintäkt.

Öppna ett sändningslager.

Se om du finns på Chexsystems listan.

Beräkna förändring.

Köp guld.

Hyr en lägenhet.

Skriv skrivna förslag till ledningen.

Gör ett prishjul.

Beräkna kapitaliseringsfrekvensen.

Hitta ett jobb på GAPbuster.

Slå ett hembröd till ett kommersiellt mini bryggeri.

Starta en vingård.

ako woman