Home \ ekonomi
 

spara pengar.

 

Spara pengar är en av de saker som är så lätt att säga och ändå svåra att genomföra. Alla vet att det är smart att spara pengar på lång sikt, men många av oss tycker det är svårt. Smarta sparare behöver också veta hur man korrekt spenderar de pengar de har och hur man maximerar sin inkomst. Börja med vårt första steg för att lära dig att ställa in realistiska mål, hålla reda på kostnaderna och få ut det mesta av dina pengar på lång sikt.

              

Förfarande .

    

  Del 1      Rimligt spara pengar  ,

    
   
 1.            1      Betala dig pengar först. Om du vill vara säker på att spara, se till att du inte har någon chans att spendera pengar slarvigt. Se till att en viss del av din månadsinkomst inte gör omvägen via ditt löpande konto, utan omedelbart migreras till ett sparkonto eller till en pensionsfond. Detta sparar mycket stress eftersom du inte behöver tänka på hur mycket pengar du ska lägga åt sidan och hur mycket du behåller för dig själv. Du sparar bara automatiskt och du kan fritt disponera pengar som landar på ditt konto. Om du sätter in en liten procentandel av varje löne på ditt sparkonto kommer en trevlig öre tillsammans (även genom räntesatser), så börja så snart som möjligt så att du kan få maximal vinst ut av det. 
    
  • Prata med löneförvaltarna på din gård om en automatiserad sparplan. Om du har ett bankkonto för ett sparkonto, borde det inte vara något problem att ställa in en automatisk inbetalningsmetod.
  •  
  • Om du av någon anledning inte kan sätta in pengar på ditt sparkonto (till exempel som frilansare, egenföretagare eller nästan kontant), välj sedan ett visst belopp för att spara varje månad , och betala det konsekvent till ditt sparkonto.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Gör inte ny skuld. Vissa skulder är oundvikliga. Bara de mycket rika har råd att betala för ett hus från småpengarna. Men miljontals människor kan bara ha råd med ett hem eftersom de tar ut ett lån som de gradvis återbetalar. I grund och botten borde du undvika skuld, om det på något sätt är möjligt. På lång sikt är det alltid bättre att betala för saker direkt än att betala ett lån med ränta. 
    
  • Om ett lån inte kan undvikas för ett köp, betalar du åtminstone en så stor insättning som möjligt. Ju mer du kan betala direkt, desto snabbare blir du av med skulden och det mindre intresse du måste betala.
  •  
  • Medan varje persons ekonomiska situation är individuell, rekommenderar de flesta banker att skuldbetalningar står för cirka 10% av bruttoinkomsten. Allt under 20% är bra, och ca 36% är den absoluta gränsen för en rimlig skuldåterbetalning som uppnåtts.  
  •  
         
 4.  
 5.             3      Sätt själv förnuftiga besparingsmål. Det är mycket lättare att spara pengar om du vet vad du sparar för. Ställ uppnåbara mål för att motivera dig själv att göra de svåra ekonomiska beslut som krävs för att uppnå ditt mål. Stora mål, såsom ett hem köp eller pension, kommer du att nå endast efter år eller årtionden. I dessa fall är det viktigt att du övervakar dina framsteg regelbundet. Om du vill se hur långt du har kommit och hur långt du är, ta ett steg tillbaka och se den stora bilden. 
    
  • Stora mål som pension kan inte uppnås över natten. På den tid det tar för att uppnå dessa mål kan de finansiella marknaderna förändras radikalt. Därför bör du, innan du anger dina mål, spendera tid på att studera framtida prognoser för marknaderna. Om du till exempel börjar tjäna pengar, antar de flesta ekonomiska experter att du är ungefär 60-85% av din nuvarande inkomst kommer att behöva behålla din levnadsstandard vid pensionering.  
  •  
         
 6.  
 7.             4      Ange en tidsram för dina mål. Det kan vara en bra motivation att sätta ambitiösa (men alltid rimliga) tidsgränser för dina mål. Låt oss anta att du vill vara på väg till ditt eget hem om två år. I så fall skulle du behöva veta den genomsnittliga kostnaden för ett hem i det område du vill bo i. Då måste du börja spara för förskottsbetalningen. Inlåning för fastigheter måste ofta vara upp till 20% av köpeskillingen, vilket är ganska mycket.  
    
  • Så om vi antar att ett hus som du föreställer dig kostar 300 000 euro i det område du vill köpa det, skulle du behöva spara minst 20% av 300 000 euro eller 60 000 € på två år. Beroende på hur mycket du tjänar kan det inte vara så enkelt.
  •  
  • Timeouts är särskilt viktiga för viktiga kortsiktiga mål. Om du till exempel behöver byta växellåda i bilen, men du har inte råd med den reparationen just nu behöver du spara pengar för det så fort som möjligt så att du inte bara ligger på väg till jobbet. En ambitiös men realistisk tidsgräns kan hjälpa dig att nå det målet på kort tid.  
  •  
         
 8.  
 9.             5      Skapa en budget. Det är lätt att ställa ett ambitiöst besparingsmål, men om du inte har en översikt över dina utgifter kommer det att vara svårt att uppnå dessa mål. För att hålla reda på dina ekonomiska framsteg bör du budgetera i början av varje månad med hänsyn till din inkomst. Du kommer bli mindre frestad att spendera pengar, om du redan har budgetat för ett visst belopp för kostnader och andra kostnader innan du ens håller pengarna i dina händer. Betala så mycket som möjligt omedelbart om du får betalt så att du inte blir svag och spenderar pengar någon annanstans. 
    
  • Om du till exempel tjänat 3 000 kronor i månaden kan din budget se ut så här:  
     
   •  
     
     
     
    Boende / Extra kostnader: 1.000 Euro
     
    Studiekrediter: 300 Euro
     
    Mat: 500 Euro
     
    Internet och telefon: 70 Euro
     
    Bensin: 150 euro
     
    Spara: 500 Euro
     
    Annan: 200 Euro
     
    Lyx: 280 Euro  
     
     
     
     
   •  
    
  •  
         
 10.  
 11.             6      Skriv ner dina utgifter. Den som vill eller måste spara pengar måste budgeta med en ganska snäv budget. Men om du inte övervakar dina utgifter kan det vara svårt att komma överens med dem. Om du håller ögonen på när och hur mycket pengar du spenderar, kan du i slutet av månaden tydligt identifiera "problemområden" där du måste vara mer försiktig med att hålla dig i din budget. Var uppmärksam på varje detalj i dina anteckningar. Alla borde hålla ett öga på sina utgifter på saker som bostad och skuldåterbetalning, men ju svårare din ekonomiska situation är desto mer måste du vara uppmärksam på varje liten kostnad. 
    
  • Det kan vara bra att du bär hela tiden en liten anteckningsbok. Gör dig redo att anmäla kostnaderna omedelbart och behåll kvittot (särskilt för större inköp). Om du har tid, kommer du att översätta dina långsiktiga arkiveringskostnader till ett större anteckningsblock eller kalkylprogram.
  •  
  • Det finns många olika mobilappar som finns tillgängliga idag, så att du kan hålla reda på dina utgifter. Du kan även ladda ner och använda några av dem gratis.
  •  
  • Om du har svårt att spendera mindre, behåll varje kvitto. I slutet av månaden sitter du ner och delar dina utgifter i olika kategorier. Du kommer bli chockad över att se hur mycket pengar du har spenderat på tanklösa saker, och kanske kommer det att bli en mycket hälsosam chock.  
  •  
         
 12.  
 13.             7      Börja spara så snart som möjligt. Pengar stashed på ett sparkonto tjänar vanligtvis en viss andel av intresse över tiden. Ju längre pengarna stannar i sparkonto, desto mer intresse kommer ihop. Så det kan bara vara till din fördel om du börjar spara så snart som möjligt. Även om du bara kan deponera en mycket liten mängd varje månad medan du fortfarande är ung, gör det ändå. Små mängder pengar som ligger på ett räntebärande sparkonto över en lång tid kan föröka sig vid någon tidpunkt. 
    
  • Låt oss anta att du under tjugoårsåldern behövde hålla sig ihop med lågavlönade jobb, men du lyckades spara totalt 10 000 dollar som du sätter i ett 4% ränteavtal. Efter fem år har du tjänat 2,166,53 euro på detta sätt. Om du hade lagt pengarna åt ett år tidigare skulle du nu ha cirka 500 euro mer utan att du behöver göra någonting. Det är en liten men inte obetydlig skillnad.
  •  
         
 14.  
 15.             8      Tänk på att betala till en pensionsfond. Medan du fortfarande är ung, energisk och hälsosam verkar en pensionsfond mycket långt borta och många människor slösar inte bort en tanke om det. Men när du blir äldre och tar slut andan är det nog allt du kan tänka dig. Om du inte är ett av de lyckliga få som har arvt en stor förmögenhet, bör du omedelbart tänka på din pension så snart du är fast jordad i ditt arbetsliv - ju desto bättre desto bättre. Som nämnts ovan är det lämpligt att förvänta 60-85% av din årliga inkomst för varje år av din pension för att upprätthålla din levnadsstandard, trots att varje enskilt fall är individuellt. 
    
  • Om du inte redan har gjort det, prata med din arbetsgivare om en pensionsplan. Det kommer automatiskt att investera en viss del av din bruttolön i din pension. Staten erbjuder många skatteförmåner och andra förmåner.
  •  
  • Notera de högsta bidragsberättigade beloppen och deras årliga justering.
  •  
         
 16.  
 17.             9      Var försiktig när du spekulerar på aktiemarknaden. Om du har sparat bra och har lite extra pengar till ditt förfogande, är aktiemarknaden ett lukrativt - om än riskabelt - sätt att öka dina pengar. Men innan du investerar i aktier bör du vara medveten om att du kanske kan förlora allt du investerar för alltid. Detta gäller särskilt om du verkligen inte har en aning om vad du gör. Tänk därför inte lagren som en långsiktig sparande metod, men betrakta dem ett avancerat spel chans och investera bara pengar som du kan, om du är osäker, komma över. Normalt behöver du inte aktiemarknaden för att få mening om din pension.  
    
  • Lär dig om hur man fattar smarta beslut på aktiemarknaden.
  •  
  • Sprid din risk genom att investera i en diversifierad ETF. Ett välkänt exempel på detta är MSCI WORLD. Det omfattar alla offentliga företag i världen.
  •  
         
 18.  
 19.             10      Bli inte avskräckt. Om du har problem med att spara pengar, är det lätt för dig att förlora din nerv. Din situation kan då verka hopplös - det är nästan omöjligt att spara tillräckligt med pengar för att uppnå dina långsiktiga mål. Men hur liten du än börjar, det är aldrig för sent att börja. Ju snabbare du börjar, desto snabbare kan du säkra din framtid ekonomiskt. 
    
  • Om din ekonomiska situation verkar hopplös, prata med ett rådgivningscenter. Dessa byråer, om de är allvarliga, borde vara billiga eller gratis. De är där för att hjälpa människor att lära sig att budgetera bättre med sina pengar för att uppfylla sina ekonomiska skyldigheter. Adresser och telefonnummer finns på internet.
  •  
                   
 20.  
 

<91112>             

  Del 2      Spara kostnader  ,

    
   
 1.             1      Bli av med alla bekvämligheter i din budget. Om du har svårt att spara pengar, bör du börja på den här tiden. Många saker som vi naturligtvis spenderar pengar är allt annat än nödvändigt. Om du vill förbättra din ekonomiska situation är det ett mycket bra första steg för att eliminera ditt livs lyx. Det begränsar inte verkligen din livskvalitet eller ditt arbete. Det kan vara svårt att föreställa dig ditt liv utan din gamla bränsle-guzzler eller din kabelanslutning, men du skulle bli förvånad över hur lätt det verkligen är att komma över det när du har övervunnit det. Här är några förslag på hur du kan minska dina lyxkostnader: 
    
  • Avbryt onödiga tv- och internetpaket.
  •  
  • Byt till en billigare mobilfrekvens.
  •  
  • Byt ut din dyra bil till en som använder mindre bränsle och är billigare att bibehålla.
  •  
  • Sälj elektronisk utrustning som du inte använder.
  •  
  • Köp kläder och möbler i begagnade butik.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Hitta en billigare lägenhet. För de flesta är bostadskostnaderna det största enskilda objektet i sin budget. Därför kan du spara betydande belopp på andra viktiga saker, till exempel dina pensionsbesparingar, genom att spara på bostadskostnader. Det är inte alltid lätt att ändra din levnadsförhållande, men om du har verkliga svårigheter med din budget, bör du överväga det. 
    
  • Om du bor för uthyrning kan du kanske förhandla om en billigare hyra med din hyresvärd. De flesta hyresvärdar gillar att rädda sig själva risken att hitta nya hyresgäster, så om du har en bra bakgrund med din hyresvärd är chansen att du har en bättre affär. Kanske kan du ta mindre uppgifter i huset eller trädgården för en lägre hyra.
  •  
  • Om du har ett lån att betala, prata med din borgenär om refinansiering av lånet. Kanske kan du förhandla om en bättre ränta om du har varit pålitlig hittills. Försök alltid att hålla löptiderna för refinansiering så kort som möjligt.
  •  
  • Du kan till och med kunna flytta till en billigare stad.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Ha en bra diet. Många spenderar alltför mycket pengar på mat. Det är lätt att glömma hans avsikt att vara mer sparsam när han njuter av en utsökt måltid i sin favoritrestaurang. Men tyvärr kostar kostnaden för att äta och dricka klumpar mycket snabbt när de går ur kontroll. I grund och botten är det billigare att köpa lika stora mängder, så var uppmärksam på specialerbjudanden för stora förpackningar och hamsterköp. Att gå till restaurangen är förstås den dyraste av allt, så var noga med att äta hemma så ofta som möjligt för att spara pengar. 
    
  • Ät billigt men med hög näringsvärde. Istället för att köpa färdiga måltider ska du göra en runda av grönsaksavdelningen nästa gång du handlar. Du kan bli förvånad över hur billig du kan få en hälsosam diet. Till exempel är brunt ris en näringsrik och näringsrik mat som vanligtvis är tillgänglig till fyndpriser.
  •  
  • Var uppmärksam på specialerbjudanden och kampanjer. Många livsmedelsbutiker, särskilt stora stormarknadskedjor, erbjuder rabatter och kuponger, låt dem inte gå ut! Du kan också använda kuponger från internet när du handlar online (till exempel cuponation.de)
  •  
  • Om du går ut för att äta regelbundet, sluta omedelbart. Det är generellt billigare att förbereda en måltid hemma än att beställa något liknande i restaurangen. Om du regelbundet lagar mat, lär du dig också en användbar färdighet som du kan dra nytta av för att göra vänner lyckliga, att behaga din familj eller till och med göra en inverkan på ett datum.
  •  
  • Om din situation är allvarlig, var inte rädd att dra nytta av gratis erbjudanden också. Tabellerna, soppkök och liknande faciliteter erbjuder människor gratis mat till de fattiga. Om du behöver hjälp kontaktar du ditt lokala sociala kontor för mer information.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Minska din energiförbrukning. Medan de flesta är irriterad accepterar de helt enkelt det belopp som regelbundet debiteras på deras elräkning. Det är möjligt att drastiskt minska din energiförbrukning och därtill hörande kostnader genom att följa några enkla regler. Dessa tricks är så enkla att det inte finns någon bra anledning att inte använda dem om du vill eller behöver spara pengar. Du gör inte bara något bra för dig själv, men du förbättrar också din personliga miljöbalans. 
    
  • Stäng av ljuset när du inte är där. Det finns ingen bra anledning till att du ska börja ljuset när du inte är i rummet eller ens i huset, så slå bara på strömbrytaren när du går. Det är bäst att hålla en anteckning på ytterdörren så att du kommer att påminnas när du lämnar lägenheten.
  •  
  • Töm luftkonditionering och värme när det är möjligt. Om du känner för varmt, öppna ett fönster eller använd en liten fläkt. För att hålla dig varm, bära flera lager kläder, täcka dig själv eller använd en liten värmare.
  •  
  • Investera i en bra isolering. Om du har råd att investera i ett omfattande renoveringsprojekt, ersätt den gamla och sannolikt läckande isoleringen på dina väggar med hög effektiv och modern isoleringsteknik. Så du sparar pengar på lång sikt eftersom du håller den varma eller svala luften i ditt hus.
  •  
  • Om du kan, investera även i solpaneler. Om du vill satsa allvarligt på din framtid och planetens plan, bör du tänka på solpaneler. Installationskostnaderna är fortfarande ganska höga, men solenergin blir billigare varje år.
  •  
         
 8.  
 9.             5      Använd billigare transportmedel. Att äga en bil, underhållande och bränna regelbundet kan kosta dig en bra del av din inkomst. Beroende på hur mycket du kör, måste du spendera hundratals eller hundratals euro i månaden på bensin. Det finns också kostnader för försäkringar och reparationer. I stället för att köra själv bör du välja ett billigare eller gratis alternativ. Det sparar inte bara pengar utan också den dagliga stressen på motorvägen, och det håller dig också i form, även om du bara måste gå till nästa stopp. 
    
  • Utforska möjligheterna till kollektivtrafik i ditt område. Beroende på var du bor kan det finnas otaliga förbindelser med kollektivtrafik. De flesta större städer har tunnelbanor, spårvagnar, pendeltåg och bussrutter som korsar staden, och även medelstora städer har nu bra bussförbindelser och minst en järnvägsstation.
  •  
  • Tänk om du kan gå till jobbet eller cykla. Om du bor tillräckligt nära ditt jobb, är båda dessa bra sätt att inte bara spara pengar på väg till jobbet, utan också att få lite frisk luft och fortsätta att flytta.
  •  
  • Om det inte fungerar utan bil, åtminstone tänka på carpools. På så sätt kan du dela kostnaderna för bränsle och underhåll. Du har också någon att prata med på väg till jobbet.  
  •  
         
 10.  
 11.             6      Du kan också ha billig eller till och med roligt. Om du vill minska dina personliga utgifter, kan innebära att du kan knycka all hänsynslös lyx ut ur ditt liv. Men det betyder inte nödvändigtvis att du inte kan ha roligt längre. Du måste bara ändra dina fritidsvanor och tänka på billigare alternativ, då kommer du att uppnå en perfekt balans mellan kul och ansvarstagande. Du kommer att undra hur mycket roligt du kan ha för mycket lite pengar om du använder det klokt! 
    
  • Håll dig uppdaterad om evenemang i din stad. De flesta städer och ännu mindre städer idag har en kalender för evenemang för kommande evenemang i området. Och sådana händelser som organiseras av staden eller lokala föreningar är vanligtvis mycket billiga eller till och med gratis. I medelstora städer kan du till exempel ofta titta på utställningar, titta på filmer i parker vid utomhusevenemang eller delta i rallyer på donationsbasis.
  •  
  • Läs. Böcker är billiga jämfört med filmer och videospel (speciellt om du köper dem begagnade). En bra bok kan helt fängsla dig och du upplever ett annat liv genom ögon på spännande karaktärer eller lär dig nya saker som du annars annars aldrig skulle ha märkt.
  •  
  • Njut av roliga aktiviteter med vänner. Det finns oändliga sätt att du kan ha kul med dina vänner som kostar lite eller inga pengar. Gå på en vandring, ha en spelkväll, titta på gamla filmer, gör en förflyttning genom ett distrikt där du aldrig har varit eller varit med i någon sport.
  •  
         
 12.  
 13.             7      Håll dig borta från dyra beroenden. Vissa dåliga vanor är helt oförenliga med dina besparingar. I värsta fall blir dåliga vanor beroende av att du inte kan bli av med hjälp utan hjälp. Ännu värre, många av dessa beroende är mycket hälsovådliga på lång sikt. Så spara din handväska och dina hälsoproblem och håll dig från början av med droger och andra beroendeframkallande ämnen och vanor. 
    
  • Rök inte. Idag vet man bara för väl vilka skadliga effekter rökning kan ha. Lungcancer, hjärtsjukdomar, stroke och många allvarligare sjukdomar har visat sig främst orsakas av rökning. Dessutom är cigaretter dyra - nu kan en låda enkelt och kostar 5 till 7 euro.
  •  
  • Drick inte för mycket alkohol. En eller två öl med vänner kan verkligen inte skada, men regelbundet och / eller överdriven dricks kan leda till allvarliga långsiktiga problem: leversjukdom, nedsatt hjärnfunktion, viktökning, delirium, jämn död. Bortsett från det faktum att ett alkoholberoende kan också betyda en stor ekonomisk börda.
  •  
  • Ta inte droger. Läkemedel som heroin, kokain eller amfetamin är mycket snabbverkande och kan ha mycket mycket skadliga eller till och med dödliga effekter. Dessutom är de mycket dyrare än alkohol eller tobak. Framstående kokainmissbrukare är kända för att spendera mer än 1 500 kronor per dag på deras kokainberoende.  
  •  
  • Om du behöver hjälp för att bli av med ett beroende, så tveka inte att ringa en misshandlingsrådgivare. Motsvarande siffror finns på Internet eller i telefonboken.
  •  
         
 14.  
 

<91112>             

  Del 3      spendera pengar intelligent  ,

    
   
 1.             1      Först, spendera pengar på absolut nödvändiga saker. När det gäller att spendera sina pengar ordentligt finns det några saker som helt enkelt inte kan uppnås utan det. Det här är mat, vatten, boende och kläder. Dessa saker har högsta prioritet. Om du blir hemlös eller hungrig är det svårt för dig att uppnå dina ekonomiska mål, så se till att du alltid har tillräckligt med pengar för att möta dessa grundläggande behov innan du spenderar dina pengar på något annat. 
    
  • Även om mat, vatten och skydd är viktigt betyder det inte att du måste kasta ut pengarna med dina händer fulla. Till exempel kan du drastiskt minska kostnaden för dina måltider om du bara lagar mat och äter hemma. På samma sätt kan du flytta till ett billigare stadsdel där du betalar mindre.
  •  
  • Beroende på var du bor kan bostadskostnader äta upp en stor del av din inkomst. Experter brukar rekommendera dig att inte flytta till en lägenhet som kostar dig mer än en tredjedel av din vanliga inkomst.  
  •  
         
 2.  
 3.             2      Därefter kommer du att skapa en nödfond. Om du inte har lagt några nödpengar åt sidan så att du kan överleva, om du plötsligt förlorar din inkomst av vilken anledning som helst, börja omedelbart. Om du har gjort ett anständigt belopp med en säker insättning, kan du vara mycket mer avslappnad om du till exempel förlorar ditt jobb. När du har tagit hand om det väsentliga, borde du spendera en stor del av din inkomst på att öka den besparingen tills du har sparat tillräckligt för att överleva ungefär tre till sex månader ut ur det. 
    
  • Tänk på att levnadsutgifterna kan variera beroende på det lokala ekonomiska klimatet. På vissa ställen kan du leva bekvämt med 1500 Euro per månad, annars är det inte ens tillräckligt att betala hyran för en liten lägenhet. Om du bor i ett dyrt område måste din akuta groschen vara lite läcker.
  •  
  • Å ena sidan ger den här kudden den lugnande känslan att livet kommer att fortsätta om man går i jobbet och å andra sidan kan det också tjäna pengar. Om du förlorar ditt jobb utan att ackumulera någonting, kan du behöva omedelbart ta det bästa jobbet som erbjuds till dig för att få ändamål att mötas, oavsett hur dåligt betalt. Men om du kan leva av dina besparingar en stund, så har du råd att vara mycket mer kräsen om att välja nästa jobb och bara acceptera ett välbetalt jobb.  
  •  
         
 4.  
 5.             3      Nästa betala av skulder. Om du har öppna skulder kan du allvarligt äventyra dina besparingar. Om du bara betalar dina skulder med det månatliga lägsta beloppet, kommer du sluta betala mycket mer än att få det över med så fort som möjligt. Spara långsiktiga pengar genom att spendera en anständig summa av din inkomst på att återbetala eventuella skulder så att du kan bli av med skulden så snabbt som möjligt. I princip borde du först och främst betala de dyraste lånen om du inte vill kasta dina pengar ut genom fönstret. 
    
  • Så, om du har säkerhetskopierat dina grundläggande behov och sparat ett fint boägsägg, kan du börja med att investera ungefär varje extra dollar för att återbetala dina skulder. Om du inte har ett nästägg, bör du överväga att dela upp dina tillgängliga medel. Du använder hälften för att återbetala dina skulder, den andra du sparar.
  •  
  • Om du måste betala tillbaka pengar till flera fordringsägare och belastningen hotar att krossa dig, kan det vara bra att samla din skuld. Kanske kan du få ett billigt lån för att betala alla dina utestående skulder, så du behöver bara betala en avbetalning i månaden från och med nu. Löptiden för sådana lån är emellertid ibland mycket längre än för dina ursprungliga lån.
  •  
  • Du kan säkert försöka komma överens med dina fordringsägare med lägre ränta. Din borgenär kommer inte att bry dig om du går i konkurs, så många av dem är överens om lägre satser eller räntor så att de kan få sina pengar.
  •  
  • Läs wikiHowartikeln Skuldfri  
  •  
         
 6.  
 7.             4      Nu är det dags att spara. Om du har rensat ut en akut groschen och betalat ut hela eller nästan alla dina skulder, vill du verkligen börja lägga in dina tillgängliga pengar i en bankbok. Pengarna du sparar på detta sätt är annorlunda än den i din akutfond. Du vill bara ta itu med den senare i en absolut nödsituation, medan de besparingar som du ackumulerar nu spenderas på nödvändiga stora inköp eller utgifter - till exempel reparationer till bilen du behöver komma igång. I grund och botten borde du inte spendera denna besparing lätt, så det kommer alltid att vara mer med tiden. Du bör försöka spara cirka 10 till 15% av din månadsinkomst från ungefär tjugonde till tjugofemte året. Experter säger att detta är ett rimligt mål.  
    
  • Frestelsen är att göra impulsköp när du bara har pengar. För att förhindra att det händer betalar du månadsbeloppet omedelbart till ditt sparkonto när du har fått pengar. Om du vill spara 10% av din inkomst och du får 710,00 € betala på ditt konto, betalar du 71,00 € på ditt sparkonto. Genom att göra det förhindrar du dig att onödigt spendera pengar, och du ackumulerar stora besparingar genom åren.
  •  
  • Det är ännu bättre om du automatiserar spara så mycket som möjligt så att du inte ens ser de frestande pengar. Tala till din arbetsgivare om det finns en arbetsplan för besparingar som kan dras av din lön varje månad omedelbart innan du överförs till dig. Du kan också använda en app för detta eller låta banken överföra ett procenttal eller delbelopp för varje inkommande betalning till ett separat sparkonto.
  •  
         
 8.  
 9.             5      Nu kan du köpa saker som inte är absolut nödvändiga men mycket användbara. Wenn du nach all deinen notwendigen Ausgaben und deinen Rücklagen noch Geld übrig hast, dann kannst du Geld in bestimmte Dinge investieren, die nicht unbedingt essenziell sind, aber deine Produktivität steigern oder deine Verdienstmöglichkeiten oder deine Lebensqualität deutlich verbessern. Diese Käufe und Anschaffungen sind nicht so wichtig wie Essen, Wasser und Wohnen, aber sie können trotzdem sinnvolle Käufe sein, wenn sie dir langfristig helfen, Geld zu sparen. 
    
  • Es ist zum Beispiel nicht notwendig, einen ergonomisch geformten Stuhl am Arbeitsplatz zu haben, aber es kann sich durchaus trotzdem lohnen, weil du als Folge weniger Rückenschmerzen bekommst (die übrigens auch zu einem teuren Problem werden können) und dadurch besser, länger und effizienter arbeiten kannst. Ein weiteres Beispiel wäre, das du deinen alten und überholten Wasserboiler durch eine modernere und energiesparende Lösung ersetzen könntest. Der alte funktioniert zwar vielleicht noch, müsste aber unter Umständen sowieso bald repariert werden und verbraucht viel zu viel Energie.
  •  
  • Es gibt unzählige weitere Beispiele: Alle Dinge, die deinen Weg zur Arbeit günstiger machen, etwa Monats- oder sogar Jahrestickets für den Nahverkehr, Werkzeuge, mir denen du effizienter arbeiten kannst, wie ein Telefonheadset, damit du beim Telefonieren die Hände frei hast oder Gel-Einlegesohlen für deine Schuhe, damit du schmerzfrei über längere Zeit stehen kannst.
  •  
         
 10.  
 11.             6      An letzter Stelle stehen Luxusgüter. Geld zu sparen muss nicht bedeuten, von Wasser und Brot zu leben. Wenn du deine Schulden bezahlt hast, einen Notgroschen angespart hast und einige nützliche Anschaffungen getätigt hast, die sich langfristig auszahlen werden, dann darfst du auch endlich mal etwas für dich selbst ausgeben. Luxus in einem vernünftigen Rahmen ist wichtig, wenn man hart arbeitet, deshalb hab keine Angst dir zur Feier des Tages auch mal etwas zu gönnen, wenn du deine finanzielle Situation in Ordnung gebracht hast. 
    
  • Luxus ist alles das, was nicht notwendig ist und keinen langfristigen Zweck erfüllt, Das kann ein Besuch in einem tollen Restaurant sein, Urlaub, ein neues Fahrzeug, Kabelfernsehen, teure Technikspielzeuge und vieles, vieles mehr.
  •  
         
 12.  
             

Tips .

                  

Varningar .

             
Ekonomi populär:
Starta din egen planeringsaffär.

Skriv en check med cent.

Beräkna marginalverktyg.

Sälj skrot.

Få en företagslicens i USA.

Köp aktier online.

Avbryt ett PayPal abonnemang.

Spara pengar som tonåring.

Ansök om ekonomiskt stöd.

Minska personalomsättningen.

För höga levnadskostnader.

Skriv ut affisch.

Bli en loppmarknadsleverantör.

Vinn sportspel.

Skriv ett företagsfall.

Starta ett hantverksföretag.

Handla online.

Öppna en nöjespark.

Skriv en målmarknadsanalys.

Hantera förlusten av väskan.

Skriv en förvaltningsplan.

ako woman