Home \ fast
 

fira Hanukkah.

 

Även om Hanukkah ofta kallas en judeisk jul, är denna festival i själva verket en annorlunda helt. Hanukkah är också känd som den judiska ljusfestivalen, eftersom festivalens fokus är att tända åtta Hanukkah ljus på åtta festliga dagar. Hanukkah är inte en av de allvarligaste festivalerna i den judiska traditionen, men det är fortfarande traditionellt firat med viss mat och ceremonier.

                 

Förfarande .

    
   
 1.            1      Ta reda på festivalen. Hanukkan handlar om Guds skydd över israeliterna och det mirakel som hände på den dagen. Festivalen firar triumfen av tro och tapperhet över militär makt när en grupp av israeliter föreslog att de blev judar. På grund av dödsstraffet var de förbjudna att studera heliga texter och utföra mitzvahs. Deras heliga tempel blev ravished och de tvingades att dyrka andra gudar. Men en liten grupp trofasta israeliter, känd som makkabeerna, steg och besegrade inkräktarna, återtog templet och återvände det till sin gud. Den eviga flamman i templets stora menorah måste tändas. Men för den heliga olivoljan som skulle brinna i lampan tog det åtta dagar för att den skulle pressas ut och rengöras. Judarna hade bara en olöns ration av en dag. De bestämde sig i sin övertygelse för att tända flammen ändå. Och ett stort mirakel hände. Oljekärlet fylldes dagligen, så det var tillräckligt för de närmaste sju dagarna tills den nya oljan gjordes! Det är en missuppfattning att oljan brinner genom åtta dagar. Denna version nämns även av Josephus, den judiska historikern från det första århundradet. Sedan dess har Hanukkah firats i åtta dagar för att påminna om att menoran i templet brann i åtta dagar. Hanukkas viktigaste mirakel är dock segern för makkabeerna mot den mäktigaste armén i världen.       
 2.  
 3.             2      Få en Chanukkia . Det viktigaste du behöver för att fira Hanukkah är Chanukkia, även kallad Hanukkah ljuskrona. Detta är en kandelabra med nio armar (ibland kallad "Menorah", även om det faktiskt betyder en sju grenad kandelabrum). Du behöver också ljus. Åtta av de nio grenarna i Hanukkah representerar åtta nätter. Stearinljuset i den sista (som stiger i höjden från de andra, som vanligtvis är högre) kallas shamasch eller hjälpar, med det lyser resten av ljuset. Hanukkan lyser vanligtvis under eller kort efter solnedgången.  
    På den första natten lyser shamashen, en välsignelse talas. Då lyser det första ljuset. Placera ljuset från höger till vänster först.  
  • Stearinljuset ställs in från höger till vänster , men tänds från vänster till höger . Det ljus som ska brinna först är alltid den sista som sätts upp. På samma sätt är den som du lyser senast den första som ska ställas in.
  •  På andra natten lyser shamashen med två ljus. Så fortsätter den till den åttonde natten, där alla nio ljus brinner.  
  • Traditionellt är Hanukkah inrättad nära ett fönster så att någon som passerar kommer att komma ihåg det förundran om Hanukkah. Några familjer som har sin Hanukkah stående vid fönstret placerar ljusen från vänster till höger för att visas från höger till vänster för den person som passerar.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Tala om välsignelserna när du tänder Hanukkan (eller Menorah). Välsignelserna avslöjar hans respekt för Gud och de judiska förfäderna.  
    
  • Säg följande välsignelser på den första Hanukkah-dagen: Baruch Atah Adonai Eloheinu Melech Ha'olam, asher kidshanu b'mitzvotav v'tzivanu, jag hade en hel del Hanukkah. Välsignad är du, Evig, vår Gud, världens konung, som helgade oss genom era bud och befallde oss att sätta eld på Hanukkah. Baruch Atah Adonai Eloheinu Melech Ha'olam, hon är en av mina föräldrar, och jag är hemlig. Välsignad är du, Evig, vår Gud, världens kung, som gjorde under våra föräldrar under dessa dagar vid den tiden. Baruch Atah Adonai Eloheinu Melech Ha'olam, shehekheyanu, v'kiyamanu vehegianu lazman hazeh. Lovad är du, Evig, vår Gud, världens kung, som gav oss liv och bevarande och låt oss uppleva den här gången.
  •  
  • Säg följande välsignelser på alla efterföljande nätter av Hanukkah medan du tänder ljusen: Baruch Atah Adonai Eloheinu Melech Ha'olam, asher kidshanu b'mitzvotav v'tzivanu l'hadlik ner shel Hanukkah. Välsignad är du, Evig, vår Gud, världens konung, som helgade oss genom era bud och befallde oss att sätta eld på Hanukkah. Baruch Atah Adonai Eloheinu Melech Ha'olam, hon är en av mina föräldrar, och jag är hemlig. Välsignad är du, Evig, vår Gud, världens kung, som gjorde under våra föräldrar under dessa dagar vid den tiden.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Spela Dreidel. Den fyrsidiga spinntoppen, som heter Dreidel eller Sevivon , används för spel med sötsaker eller nötter. Spelarna får lika mycket godis, varav några placeras i en "pott" i mitten. I sin tur vänder alla på toppen. Varje sida av dreidel är försedd med ett brev som informerar spelaren om han måste sätta sötsaker i kruken eller ta ut sig. Spelet är över så snart man har vunnit alla sötsaker, eller när alla har blivit nibbled (vilket vanligtvis är fallet när små barn spelar).        
 8.  
 9.             5      Ge barn små presenter. Barn får små pengar gåvor ( Gelt ) varje Hanukkah natt. Chokladtavernor är också mycket populära under Hanukkah. Du kan också överväga att ge varje barn fem euro, vilket de då kan donera sig.  
    
  • Vuxna får också ofta gåvor. Även om Hanukkah äger rum på jultid är det inte den "judiska julen" som vissa anser det.
  •  
  • Stora Hanukkah gåvor för vuxna är vackra Hanukkah ljus, en bra olja eller kokbok för judiska rätter.
  •  
         
 10.  
 11.             6      Ät maträtter som är kokta i olja. Hanukkah skulle inte vara densamma med den traditionella latke och äppelsås. Latke (potatispannkakor med lök, matzo mjöl och salt) är stekt i oljan gyllenbrun och serveras med äppelsås (ofta med gräddfil). Stekoljan påminner om undran på den fyllande oljan. Små bakverk som heter Sufganiyot äts speciellt i Israel. Stekt mat i olja är ett måste till Hanukkah!  
    Dessutom äter och dricker många människor mejeriprodukter till Hanukkah. Detta påminner om Judiths historia. Judith skyddade hennes gemenskap från en syrisk general genom att ge honom lite salt ost och vin. När han blev medvetslös tog hon sitt svärd och halshuggade honom. Det är traditionen. Av denna anledning är ost latker och blondiner (den tunnare versionen) mycket populära under Hanukkah.  
         
 12.  
 13.             7      Öva Tikun Olam . Använd festerna för att fråga barn vad de tror på och prata med dem om vad det innebär att stå upp för sin tro. Hitta tillsammans orsaker till yttrandefrihet och religionsfrihet. Hjälp dem att förkunna detta budskap, även år efter Hanukkas mirakel. För att allt eftersom Hanukkah handlar om israeliternas historia, som kämpade för religionsfrihet!                  
 14.  
             

Tips .

                  

Varningar .

                  

Vad du behöver .

      

<91112>  

<91112>                 

Fast populär:
Gör Pocahontask kostym från Disney filmen själv.

Häng älvljusen på julgran.

Bygg en kista.

Välj en förlovningsring.

Gör själv LEGO kostymer.

Fira jul.

Ta reda på när någon är födelsedag.

Att uppträda ordentligt på en företags julparty.

Festspel Julboll (även för barns födelsedagsfester).

Hemligt gifta sig i Las Vegas.

Få massor av godis på Halloween.

Idéer till mors dag Hemlagade presenter.

Gör upp för ett bröllop.

Gör en svamp gurka kostym.

Gör spindelväv.

Klädkod vid begravning.

Inbjuden till en fest.

Fira hobbitdagen.

Klä på lämpligt för ett kvällsbröllop.

Säg lycka till din födelsedag.

Fira mors dag.

ako woman