Home \ hälsa
 

Döda med ett onormalt utslag.

 

Läkare utför regelbundet paputsläpp på kvinnliga patienter (även kallad Pap-test). Detta sker vanligen under gynekologisk undersökning för att kontrollera onormala cellförändringar på livmoderhalsen. Om de lämnas obehandlade kan dessa cellförändringar ibland leda till livmoderhalscancer. "Negativa" eller "normala" resultat betyder att det inte finns några onormala celler på livmoderhalsen och ingen uppföljningsbehandling kommer att krävas för det periodiska uppföljningsbesöket. Men "positiva" eller "onormala" resultat kan vara ett potentiellt problem.

              

Förfarande .

    

  Del 1      Förstå dina resultat  ,

    
   
 1.            1      Håll dig lugn. Många kvinnor blir väldigt oroliga när de upptäcker att resultaten av deras Pap-test är "onormala", men det finns ingen anledning att panikera på detta stadium. I de flesta fall är de "onormala" testresultaten inte en indikation på livmoderhalscancer. Tillsammans med din läkare måste du hålla reda på ditt tillstånd eller eventuellt genomgå ytterligare tester för att avgöra varför Pap-smärtan har misstänkta cellförändringar på livmoderhalsen.        
 2.  
 3.             2      Informera dig om HPV. De flesta onormala resultaten av Pap-smuts orsakas av human papillomvirus (HPV). Detta virus överförs genom sexuell kontakt och det är så vanligt att de flesta sexuellt aktiva människor smittas vid någon tidpunkt.  
    
  • Det finns många olika typer av HPV och vissa av dem är kända att ha potential att leda till livmoderhalscancer. Men många människor som har det här viruset kommer aldrig att utveckla symtom och bli bra på egen hand. Om du har HPV betyder det inte att du har eller kommer någonsin att få livmoderhalscancer.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Tänk på de möjliga orsakerna till onormala resultat av Pap smears. Det är möjligt att få falska positiva resultat från Pap smears och det är särskilt sant när du tar p-piller. Vissa kvinnor visar en förändring i livmoderhalsen som inte orsakades av HPV. Hormonala obalanser, jästinfektioner och jämnt vaginalt samlag eller användningen av tamponger, sköljmedel eller vaginala krämer inom 48 timmar efter din Pap-smuts kan ge onormala resultat.        
 6.  
 7.             4      Avkod dina specifika resultat. Det finns ett antal olika typer av "positiva" eller "onormala" Pap-smörjningsresultat. Några av dem är mer oroande än andra. Följande åtgärder kommer i allmänhet att bero på de specifika resultaten av ditt Pap smear.  
    
  • Atypiska, skivformiga celler av obestämd betydelse eller ASCUS är livmoderhalsceller som uppträder något atypiska men är inte nödvändigtvis cancerösa eller precancerösa.
  •  
  • En skvätt intraepitelell skada hänvisar till celler på livmoderhalsen som kan vara förkreativa. Resultaten är mycket låga till mycket höga med CIN 1, CIN 2 eller CIN 3.
  •  
  • Atypiska körtelceller (cellerna som producerar slem på livmoderhalsen och livmodern) som uppträder något onormala men inte nödvändigtvis cancerösa eller precancerösa.
  •  
  • Squamous cellcancer indikerar potentiell cancer som redan finns i livmoderhalsen eller vagina. Detta, i kombination med adenokarcinom, är ett av de vanligaste, potentiellt allvarliga resultaten av en Pap smear.
  •  
  • Adenokarcinom kan vara cancer som redan existerar i körtelcellerna. Detta, tillsammans med plavocellcancer, är ett av de allvarligaste resultaten av en Pap-smörj och kan också vara ett tecken på livmoderhalscancer. Du kommer förmodligen att testas med en endometrialbiopsi.
  •  
                   
 8.  
             

  Del 2      Följ upp din läkare  ,

    
   
 1.             1      Planera en uppföljningsuppgörelse med din läkare. När du har fått resultaten, kommer din läkare att ordna en uppföljningsuppgörelse med dig. Utsätt inte detta avtal. Ordna avtalet för nästa vecka eller inom fjorton dagar. 
    
  • Vissa kvinnor känner sig så rädda eller skäms över sina testresultat att de undviker att komma överens om en uppföljningsuppgörelse eller misslyckas med att uppfylla sitt överenskomna uppföljningsdatum. Onormala resultat från Pap smears kan vara skrämmande, men du bör inte ge in för att inte tänka på det. Kom ihåg att du förmodligen inte har cancer, och även om tidig behandling är avgörande.
  •  
  • Om din pap smörjning utfördes av en allmänläkare kan han eller hon hänvisa till en gynekolog för uppföljningsuppdraget.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Diskutera resultaten med din läkare. Om du tittar på din uppföljningsperiod bör du be din läkare att klargöra resultaten och förklara dem i detalj. Fråga vilka ytterligare tester han rekommenderar och vad som händer nästa. 
    
  • Tänk på att ta med din make, partner eller betrodda vän till det här mötet. Om du är orolig eller skämmad, kan du vara svår att lyssna noga och komma ihåg allt vad läkaren säger till dig. Att ha någon med dig kan tjäna två syften: För det första kommer känslomässigt stöd att lugna dig för att vara en mer uppmärksam lyssnare, och för det andra kan den andra personen också lyssna noga till doktorn och senare återkalla uppgifter som du har hört.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Få testat för HPV. Om du inte har slutfört det här testet kanske du vill hjälpa din läkare att förstå orsaken till dina onormala resultat av Pap Smear och ge instruktioner om hur du fortsätter med din behandling.       
 6.  
 7.             4      Överväga att titta och vänta. Med några onormala testresultat, särskilt med ASCUS och CIN 1, kan din läkare föreslå att du bara väntar och omprövas om några månader. 
    
  • Onormala celler försvinner ofta i sig, så du behöver inte behöva behandling. Om din onormala Pap-smärta har orsakats av HPV-infektion kan din kropp naturligtvis avvisa viruset.  
  •  
         
 8.  
 9.             5      Diskutera hormonella orsaker. Om din läkare misstänker att din onormala Pap-smärta kan bero på hormonella orsaker, kan han utfärda recept som korrigerar ditt hormonbalans.        
 10.  
 11.             6      Fråga om en kolposkopi. Din läkare kan också föreslå en kolposkopi. Detta är ett förfarande där din läkare använder ett förstoringsglas som kallas en colposcope för att undersöka din livmoderhalsa närmare. Om din läkare upptäcker problematiska områden kan han utföra en livmoderhalsbiopsi för vidare testning. 
    
  • Om du kan vara gravid, bör du informera din läkare innan kolposkopiundersökningen. Risken för missfall är låg, men du kan få blödning efter proceduren.
  •  
  • Sätt inte in något i din vagina i minst 24 timmar före den överenskomna kolposkopien (ingen samlag, tamponger, spolning eller medicinering).
  •  
         
 12.  
             

  Del 3      är täckta  ,

    
   
 1.             1      Ta reda på om behandling är nödvändig. I många fall rekommenderar din läkare helt enkelt att du fortsätter att få regelbundna Pap-smuts för att kontrollera ditt tillstånd i framtiden. Du kan också behöva göra ytterligare tester. 
    
  • Kom ihåg att en Pap smear bara är en check-up. Din läkare kommer inte att kunna berätta vad som är fel med detta test ensamt. Kolposkopi och biopsi är diagnostiska test som du måste göra för att ta reda på vad som händer.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Välj rätt behandling för dig. Om din läkare säger att de precancerösa cellerna på livmoderhalsen måste avlägsnas, finns det flera behandlingsalternativ. Dessa förfaranden kan låta skrämmande, men kom ihåg att du är sannolikt att få en livmoderhalsnarkoman som gör att du mår bra.  
    
  • Electric Loop Conversion (LEEP) är ett förfarande där din läkare skär av onormal vävnad med en elektrisk slinga. Denna procedur utförs på läkarmottagningen under lokalbedövning och tar bara några minuter. Detta är den vanligaste behandlingen.
  •  
  • Kryoterapi är ett annat förfarande som praktiseras av din läkare med hjälp av en kall sond för att frysa onormala celler. Denna procedur är mycket snabb och behöver inte bedövas.
  •  
  • Konisering med den kalla kniven är ett förfarande där din läkare tar bort onormala celler med en skalpell. Denna procedur kräver vanligtvis anestesi och du måste gå till ett sjukhus.
  •  
  • Laserterapier är förfaranden där din läkare använder en laser för att avlägsna de onormala cellerna. Precis som vid förkylning med kall kniv, utförs det på ett sjukhus under generell anestesi.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Få en andra åsikt. Om du av någon anledning tror att din läkare inte svarar på dina bekymmer eller inte behandlar dig effektivt, eller om du har obesvarade frågor om vad dina resultat betyder kan du överväga att konsultera en annan läkare. Oroa dig inte för att snubbla den första läkaren. Hälso- och sjukvårdspersonal ska förstå och respektera patientens önskan om en andra åsikt.       
 6.  
 7.             4      Hitta en specialist. Om din läkare tror att du har cancer, hänvisar han dig till en specialist. Den här personen kan hjälpa dig att hitta de bästa behandlingarna för ditt specifika fall.       
 8.  
 9.             5      Fortsätt med vanliga Pap smears. Oavsett om du hade behandling efter din första Pap smear, bör du göra vanliga Pap smears så ofta som nödvändigt. Frekvensen kommer sannolikt att minska om du hade olika tester i följd med normala resultat.       
 10.  
             

Tips .

                Läs mer... (4)      
Hälsa populär:
Skapa olika typer av föreningar.

Behandla ett blödande skum.

Bli av med pipande hosta.

Ta över det för att inte se i spegeln.

Stoppa snarkning.

Övervinna rädslan för spindlar.

Behandla blodblåsor.

Vad är en bra hjärtfrekvens.

Ett snäppfinger verkade.

Behandla vätskeretention.

Fick ett hälsosamt hjärta.

Känna igen symtomen på polycystiskt ovariesyndrom.

Andra människor över fördel.

Rengör en munskydd.

Hantering emotionell försummelse.

Skriv personliga mål.

Undvik tandförfall.

Gör naturliga ansiktsrengöringsprodukter.

Bli av med en katarr.

Bli av med tånsvamp.

Behandla magsåret naturligt.

ako woman