Home \ hälsa
 

Använd en fertilitetskalender.

 

En fertilitetskalender kan hjälpa dig att hålla reda på när du är sannolikt att ägglossa. Detta kan vara till stor hjälp om du vill bli gravid eller vill undvika graviditet. För att använda en fertilitetskalender måste du först förbereda den.

              

Förfarande .

    

    1      Förbered kalendern  ,

    
   
 1.            1      Hämta en kalender. Det här kan vara en kalender för att hänga på väggen eller en online kalender. Oavsett vilken typ av kalender du väljer, borde du kunna lägga till något i den här kalendern så att du kan övervaka följande:  
    
  • Början av din menstruationscykel.
  •  
  • Förekomsten av ägglossning.
  •  
  • Dina mest bördiga dagar.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Var medveten om att den här kalendern är baserad på din menstruationscykel. För att hålla en exakt fertilitetskalender måste du övervaka din menstruationscykel. En vanlig menstruationscykel varar 28 dagar, men det kan vara annorlunda för varje kvinna.  
    
  • Din menstruationscykel kan påverkas av genetiska faktorer, sjukdomar eller stress.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Håll ögonen på startdatumet. Försök att övervaka starten på din menstruationscykel över tre månader. Genom att räkna antalet dagar mellan startdatumen kommer du att kunna beräkna längden på din normala cykel.  
    
  • Ta medeltalet av de inspelade cykellängderna för att kompensera för mindre fel.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Var medveten om att vissa kvinnor med långa eller korta cykler kan ha svårt att använda en fertilitetskalender. Eftersom de flesta fertilitetsscheman är baserade på den normala 28-dagarscykeln, kan kvinnor vars menstruationscykel är mer än 7 dagar ha problem med att använda en sådan kalender. Detta är också fallet för kvinnor med mycket oregelbundna cykler.  
    Hur som helst, om du har oregelbundna, långa eller korta cykler, prata med din läkare om kosttillskott som hjälper dig att få en regelbunden menstruationscykel.  
         
 8.  
 9.             5      Övervaka din ägglossning. Att bestämma längden på din cykel är bara en del av din fertilitetskalender. Det är också viktigt att veta när din ägglossning äger rum. Ägglossning sker ungefär två veckor innan nästa cykel börjar, vilket är ungefär i menstruationscykeln (som återigen beror på längden på din cykel, förstås). Som ägglossning uppstår i kroppen kan det vara svårt för vissa kvinnor att bestämma den exakta tiden. Det finns olika tecken på din kropp, såsom förändrad livmoderhalsslem, men dessa tecken är ibland svåra att tolka.  
    
  • Ett vanligt och enkelt sätt att bestämma din ägglossning är att övervaka basal kroppstemperatur. Det gör du helt enkelt genom att mäta temperaturen mycket tidigt på morgonen och skriva den temperaturen. Strax före ägglossningen kommer du att kunna se en liten droppe i din kroppstemperatur. Denna minskning av basal kroppstemperatur följs av en liten ökning över din normala temperatur.
  •  
                   
 10.  
             

    2      Använd kalendern  ,

    
   
 1.             1      Markera dina mest bördiga dagar. Din ägg kommer bara att överleva i 24 timmar efter ägglossningen, men manliga spermier kan överleva upp till 5 dagar under goda förhållanden. Detta ger dig ett fönster på cirka sex dagar där sannolikheten för befruktning är störst.  
    
  • Du bör markera dessa dagar i din kalender eftersom dessa är dina mest bördiga dagar.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Gör din planering runt de mest bördiga dagarna. Om du försöker bli gravid, ha oskyddad sex på de mest bördiga dagarna. Om du inte vill bli gravid, undviker du sex, särskilt oskyddad, under dessa sex bördiga dagar.  
    
  • Om du vill vara extra försiktig så att du inte blir gravid, borde du inte ha samlag i några dagar före och efter detta sex timmars fönster för att kompensera för eventuell felbedömning i din fertilitetskalender.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Kom ihåg att en fertilitetskalender inte betyder att du blir omedelbar omedelbart. Även om kalendern är din tid när den billigaste tiden är, är det fortfarande ingen garanti för att du faktiskt blir gravid. Det kan ta flera månader och ännu längre att faktiskt arbeta.  
    
  • Det finns andra faktorer som kan påverka din graviditet, t.ex. din hälsa eller din partner.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Tala med din läkare om du har använt fertilitetskalendern i ett år utan att bli gravid. Om du inte får ett barn med den här metoden inom ett år ska du kontakta din läkare för att du och din partner ska kunna få barn.        
 8.  
             

Tips .

                  

Varningar .

                  

Relaterade wikiHows .

             
Hälsa populär:
Räkna får.

Gör en mun till mun återupplivning på ett barn.

Minska ögonsvullnad.

Förbered dig för bloddonation.

Främja blodcirkulationen.

Bli frisk.

Sörja och släpp.

Chlamydia känner igen symptom (kvinnor).

Hälsa ett snitt i näsan.

Välj rätt storlek för en menstruationskupa.

Bli av med röda aknefläckar.

Utför hjärtlungupplivning.

Känn mindre törstig.

Flyga i dina drömmar.

Behandla magsåret naturligt.

Krympa hemorrojder.

Behandla personer som har en ångestsyndrom.

Träna med en trasig Ben.

Stoppa näsblod.

Bli av med en torr hosta.

Öka dopaminnivån.

ako woman