Home \ hälsa
 

Lär dig att kontrollera en binge eating disorder.

 

Matberoende (även kallad BES eller binge eating disorder) är en av de vanligaste ätstörningarna i Europa. Sjukdomen kännetecknas av den regelbundna konsumtionen av stora mängder mat på kort tid. Denna sjukdom bör emellertid inte förväxlas med överkänslighetsläget, som vanligen beklagas endast av det efterföljande fysiska obehaget: Vid binge-äta åtföljs övermålning alltid av en känslomässig komponent som ofta innebär skam och skuldsak. Tyvärr, som med de flesta dåliga vanor, är det långt ifrån lätt att stoppa matbehovet, men det är inte helt omöjligt.

              

Förfarande .

    

    1      Stanna före eller i mitten av en binge  ,

    
   
 1.            1      Var bekväm med dig själv. Om du kämpar med trängseln att lägga mat i dig okontrollerat, eller till och med börja äta det, bör du omedelbart pausa en stund och bli medveten om att du gör dig själv en tjänst skulle, om du försöker stoppa det. I stället för att irritera dig själv eller bli negativ självprata, borde du låta dig vara stolt över dig själv för ett ögonblick, åtminstone aktivt försöker kontrollera binge. 
    
  • Om du vill vara behaglig med dig själv bör du först sluta slå dig själv. Under en binge av mat, finns det förmodligen otaliga negativa tankar som påskyndar ditt huvud. Istället för att försöka "skrämma" bort dessa tankar eller helt enkelt ignorera dem, bör du försöka sätta dessa negativa tankar ur handling med positiva saker om dig - till exempel "Jag är stark nog att erkänna detta problem" eller "Jag var väldigt snäll mot den här säljaren idag" (om du kan göra det, är du mycket starkare än de flesta andra).
  •  
         
 2.  
 3.             2      Tänk på varje bit som en ny början. Du behöver inte vänta till nästa dag för att få en ny start. Kanske tror du att du inte kan sluta när du börjar - men du kan! Försök att ta varje bit av mat som ett separat beslut: Även om du har bestämt dig för att du ska äta den här biten, men det betyder inte att det måste degenerera en bit till en fullvuxen binge. 
    
  • Kanske berättar du själv att det är redan för sent ändå och det nästa gång du gör ditt bästa. Men den nuvarande situationen är ett perfekt sätt att få lite motion för att vara mer förlåtande med dig själv och för att bevisa för dig själv att du är stark nog för att sluta äta.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Distrahera dig själv med en annan aktivitet. Yoga, dans, tyngdlyftning eller jogging är bra alternativ. Internet är fullt av roliga yoga-, dans- och sportvideor. Om du inte fysiskt kan flytta kan du göra något kreativt. Skriv, rit, hantverk eller bygga något. Lyssna på ditt favoritalbum och sjunga med dig. Ring någon du älskar att prata med.       
 6.  
 7.             4      Tänk på att du vill ha mat som en slags våg och istället för att ge dig önskan bör du lära dig att "surfa" på vågan. Leslie Anderson, doktor, kallar också denna metod "surfa på önskan". Lusten efter mat jämförs med en våg: "Det blir större och större och vid en tid bryts vågan och blir mindre igen." Du behöver inte ge in för önskan, så att vågan blir mindre. Vid något tillfälle sker detta på egen hand och även då, om du motstår önskan och inte ger.        
 8.  
 9.             5      Fråga dig själv vad du vill göra med binge. Förmodligen kommer svaret att vara "Ingenting", förutom, naturligtvis, att du i efterhand känner dig dålig och ledsen.  
    
  • Om du känner dig känslomässigt kan du försöka förstå orsaken till din binge. Kanske har du stress på jobbet eller med en annan person, eller kanske du ville köpa en ny baddräkt, men du såg inte snygg ut när du tittade i spegeln.
  •  
  • Kanske hjälper det dig att skriva ner dina tankar i en tidskrift. Det behöver inte vara en evig inträde - försök skriva tre sidor om dagen, oavsett hur stor sidorna är.
  •  
         
 10.  
 11.             6      Få hjälp från en extern person. Det finns många användbara resurser som människor med binge-ätproblem kan använda snabbt och enkelt. 
    
  • Stödgrupper för personer med binge ätstörningar på Internet  
  •  
  • Rådgivningen från Federal Center for Health Education, informationsportalen hungrig.com och Forum Sehnsuchtshunger ger många bra tips och länkar. Dessutom kan du ringa konsultens telefon eller söka på Internet för ett lämpligt rådgivningscenter i ditt område. Även om du misstänker att en person i närheten av dig kan lida av en ätstörning, kan du vända dig till dessa platser för information.
  •  
  • I Österrike kan du kontakta hotline för ätstörningar.
  •  
         
 12.  
 13.             7      Läs framgångsberättelserna för andra människor som framgångsrikt har kämpat med binge-ätstörningar. Om du läser dina personliga berättelser kommer du att känna dig mindre ensam och kanske ens hitta styrkan att ta itu med kampen mot denna ätstörning. På bloggen lebensshungrig.de kan du läsa i kolumnen "Din historia", vilka erfarenheter andra personer med ätstörningar har gjort och hur de framgångsrikt besegrade dem.        
 14.  
 15.             8      Förstå att det inte finns någon flashhärdning. Det är inte rättvist att du förväntar dig att du kan slå din binge ätstörning på nolltid och gå vidare till hälsosamma matvanor. Var tålmodig och övertygad om dig själv. Förmodligen kommer du att ha bra och dåliga dagar. Men du bör alltid komma ihåg att varje ögonblick erbjuder chansen till en ny början. Du behöver inte vänta på nästa morgon. Besluta att fatta rätt beslut just nu. 
    
  • Tio minuter efter att du fattat det beslutet fyller du mat till dig igen? Det är okej. Ta beslutet att vara frisk igen. Ju mer träning du får desto starkare blir du.
  •  
         
 16.  
 17.             9      Straffas inte. Det värsta du kan göra efter en binge är att straffa dig med ett extremt träningsprogram eller med stor svält nästa dag. Ta i stället friska, vanliga måltider. Gör sport eftersom du mår bra efteråt. Du förtjänar inte att lida.                 
 18.  
             

    2      Förhindra binging med medveten, känslomässig uppmärksamhet  ,

    
   
 1.             1      Visa medlidande för dig själv. Den onda missbrukscykeln brukar fungera så här: Du mår dåligt, så du äter något som får dig att känna dig ännu värre, vilket gör att du äter mer... Istället För att vara redo för binge bör du ta itu med dig själv som du skulle behandla en bra vän med uppmuntran och förståelse. 
    
  • Motverka negativa tankar med positiva uttalanden. Om en röst i dig säger, "Jag är fet", borde du ha något positivt om det, till exempel "Jag är kreativ" eller "Jag är smart" eller det som gör att du mår bättre.
  •  
  • Behandla dig som om du var ett barn. Skulle du berätta för ett barn att han / hon har rätt om han / hon ser sig vara fet? Förmodligen vill du hellre fråga, "Varför säger du det?" Genom att engagera sig i en dialog med dig själv kan du få en bättre förståelse för varför du lider av binge-ätning.
  •  
  • Det är viktigt att fokusera mindre på aspekten av att äta och mer på din övergripande välbefinnande. Maten är förmodligen inte problemet. Mer troligt är det ett symptom på en sak som du behöver nippla på emotionell nivå.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Byt mat med andra roliga aktiviteter. Du kan till exempel göra sport, ta en kurs på ditt lokalsamhälle, lära dig ett nytt språk - bara vad som gör dig lycklig.       
 4.  
 5.             3      Håll reda på dina tankar, känslor och begär genom att skriva ner dem i en dagbok. Försök fylla minst tre sidor om dagen i din dagbok och markera extra på vilka dagar du längtade efter en binge. När du blir mer involverad i dina känslor och önskningar, säger Doug Bunnell, doktor: "Fokuset på ditt problem med" Jag är hungrig "kan hjälpa dig att fokusera på" Jag är ensam eller oämnlig "eller vad alltid att bedöma och hitta adekvata lösningar på dessa underliggande problem. "        
 6.  
 7.             4      Meditera och visualisera en hälsosam, glad du. Olika studier har visat att fantasi ensam kan ha en mätbar effekt på människokroppen. Sitt i ett mysigt ställe, stäng dina ögon och föreställ dig hur du motstår begäret för en binge. Visualisera hur du äter en hälsosam måltid och sluta när du är full.  
    
  • Vi gillar att vara rätt. Våra hjärnor kommer att hålla fast vid alla de saker som vi tror är rätt och sanna och ständigt försöker validera dessa saker. Om vi ​​är övertygade om att hela världen hatar oss, kommer vi att hitta bevis på denna misstanke, oavsett vad vi gör och vart vi går. Om vi ​​tror att vi är ohälsosamma och värdelösa, kommer vi att göra destruktiva saker, till exempel Ge in för att äta för att bekräfta vad vi pratar om. Du kan dock omprogrammera din hjärna. Visualisera hur du vill vara och ge dig uppmuntran.
  •  
         
 8.  
 9.             5      Få professionell hjälp. Den första kontaktpunkten kan vara din familjedoktor, som kan rekommendera dig lämpliga mediciner och kan även hänvisa till en terapeut / självhjälpsgrupp som specialiserat sig på ätstörningar efter behov. För många patienter visar sig terapi vara den mest användbara återställningsmetoden, eftersom läkemedel ofta har allvarliga nackdelar, t.ex. Biverkningar eller höga kostnader. Om du fortfarande väljer att ta medicin, bör du alltid kombinera läkemedelsbehandlingen med en terapi om möjligt. 
    
  • Det finns flera läkemedel på marknaden idag som kan hjälpa dig att bekämpa binge-ätning. Produkterna sträcker sig från antidepressiva läkemedel till receptbelagda läkemedel som har utvecklats specifikt för att bekämpa livsmedelsberoende. Som med de flesta läkemedel kan det finnas allvarliga biverkningar som du behöver veta och förstå innan du tar dem. Det är bäst att samråda med din familjläkare för att hitta den mest lovande förberedelsen för dig tillsammans.
  •  
         
 10.  
 11.             6      Besök en supportgrupp. Hitta antingen en supportgrupp i närheten av dig eller bli medlem i en grupp på ett internetforum där de andra medlemmarna talar öppet om sina erfarenheter av att äta. Följande webbplatser är verkligen en bra start, men du kan också göra din egen internetforskning med nyckelorden "din bostad" och "självhjälpsgruppens livsmedelsberoende" eller "självhjälpsgrupp binge eating". 
    
  • Overeaters Anonym Germany  
  •  
  • Esssüchtige i återhämtning  
  •  
  • Självhjälp med ätstörningar i BZGA  
  •  
  • Nätverk ätstörningar  
  •  
         
 12.  
 13.             7      Gör en plan för hur du kommer att uppträda när du längtar efter en binge. Skriv ner den. Tänk på så många detaljer som möjligt. Nästa gång du känner längtan efter en binge, vet du att det finns ett annat alternativ: följ din plan. 
    
  • När du inser att du har problem med att genomföra din plan, bör du göra ett löfte åt dig själv för att göra åtminstone tre steg i din plan till handling innan du ger dig in för ditt behov av mat. Som med många andra saker är start den svåraste delen. Du kan bli förvånad över att du vill följa din plan efter de tre första stegen, och begäret för en bing kommer att försvinna.
  •  
         
 14.  
 15.             8      Var medveten om att det inte finns någon mirakelbehandling. Det här är en så viktig rådgivning som vi skulle vilja upprepa igen. Det är inte rättvist eller realistiskt för dig att förvänta dig att du kan bli en hälsosam matare på nolltid från en person med en ätstörning. Var tålmodig och övertygad med dig själv. Förmodligen kommer du att ha bra och dåliga dagar, och det är okej också. Kom alltid ihåg att varje ögonblick ger möjlighet till en ny start. Du behöver inte vänta till nästa morgon för att börja om. Bestäm nu att leva ett hälsosamt liv.       
 16.  
             

    3      Förhindra binging genom att ändra dina ätnings- och dricksvanor  ,

    
   
 1.             1      Gör inte kost. Dieter är bland de faktorer som oftast kallas triggers för binge eating. Du bör aldrig begränsa ditt matintag. Ställ dig i stället på en kost rik på friska fetter, proteiner, fibrer och andra näringsämnen för att du ska känna dig full, välnärd och nöjd. Om du känner dig hungrig och trött från dieting, är det mer sannolikt att du inte kommer att samla den nödvändiga viljekraften för att motverka begäret för en binge. 
    
  • Har någon någonsin sagt att du inte kan ha något under några omständigheter? Vanligtvis vill du bara ha mer efter det, eller hur? Detsamma gäller för maten. Om du känner dig som choklad, äta lite. Cravings för chips? Ät en liten skål. All-or-nothing attityd är mycket svårare att hålla och kan till och med driva dig till en binge.
  •  
  • Vetenskapliga studier har visat att våra kroppar desperat vill ha socker om vi inte absorberar tillräckligt med mat.  
  •  
         
 2.  
 3.             2      Kasta bort någon mat som du förmodligen skulle äta i en binge. Enligt Leslie Anderson, doktor, kommer du inte frestas så lätt. Detta betyder inte att du aldrig eller kanske inte kan äta tantalizing matar; det betyder bara att när du känner för att göra dessa saker måste du komma ut ur huset och köpa dem och tvinga dig att göra ett mer medvetet beslut.       
 4.  
 5.             3      Ät noga. Uppmärksam äta innebär att du äter långsamt och ägnar all uppmärksamhet åt din kropp och matintag. Ta dig tid att njuta av din måltid och titta på hur det känns som att vara full och nöjd istället för att du utan tvekan fyller mat i dig själv, du känner dig helt överdriven.       
 6.  
 7.             4      Fråga dig själv om du är verkligen hungrig. Ofta äter vi också när vi inte är hungriga men bara uttråkad, ledsen eller trött. Innan du äter bör du göra en snabb självutvärdering om du inte bara uttråkad.       
 8.  
 9.             5      Läs vad det känns som att vara hungrig. Om du regelbundet begränsar ditt matintag eller äter, trots att du inte är hungrig alls, kanske du inte vet hur hungrig faktiskt känns. Om du redan kämpar med dessa negativa matvanor under en längre tid kan det vara att din kropp inte ens visar de vanliga tecknen på hunger, t.ex. Magbildning, irritation, svaghet och huvudvärk. Du bör definitivt förhindra dig från att komma till en punkt där du är svag och irritabel.       
 10.  
 11.             6      Lär dig att känna igen skillnaden mellan hunger och törst. Ofta är vi inte riktigt hungriga, även om vi känner oss så, men bara törstiga. Om du inte är säker på att du är hungrig eller bara törstig bör du dricka ett stort glas vatten och vänta tio till femton minuter. Om du fortfarande känner sig hungrig efter det är du förmodligen.       
 12.  
 13.             7      Drick tillräckligt med vatten. Det finns olika åsikter om hur mycket vatten du ska åtminstone dricka per dag, men den grova tumregeln är ungefär två liter per dag. Du borde dricka mer om du har svettat mycket (till exempel för att du har gjort lite motion eller det har varit särskilt hett) eller om du lider av en sjukdom som får dig att dricka mer (som njurstenar). 
    
  • Till exempel kan du ladda ner en app för din smartphone som hjälper dig att övervaka hur mycket vatten du dricker varje dag. Populära appar inkluderar vattendränk påminnelse (Android) eller Plant Nanny (iOS).
  •  
         
 14.  
             

Tips .

                  

Varningar .

                Läs mer... (25)      
Hälsa populär:
Ridning på svart is.

Använd en rektal termometer.

Känn bra trots att du är överviktig.

Diagnosera diabetes.

Behandla hyperaciditeten i magen naturligt.

Damm öronen.

Recognize Chikungunya genom symptomen.

Är emotionellt distanserad.

Bli av med insektsbett.

Hanteringsändring.

Håll nuvarande vikt.

Tandvärkläkning.

När behöver du ett tetanusvaccin.

Utför en kardiopulmonell återupplivning hos en vuxen.

Sätt på varma kompressor.

Förlora 7 pund på 2 veckor.

Hantera täppt bröstkörtlar.

Behandla en giktattack.

Kommunicera med en man efter att ha avvisat dig.

Att förbereda sig för en höftbytesoperation.

Läka levern från en alkoholberoende.

ako woman