Home \ h��lsa
 

Bli av med en torr hosta.

 

Det finns få saker som är mer irriterande än en envis, torr hosta. Sådan hosta kan påverka ditt liv och störa andra i din miljö och i sociala situationer. Det finns dock några steg som du kan ta hemifrån för att lindra din hosta eller för att helt dämpa den. Du kan behandla hostan själv, men kom ihåg att du ska kontakta din familjläkare om din hosta varar längre än tre veckor.

              

Förfarande .

    

    1      Ta tillräckligt med vätska  ,

    
   
 1.            1      Håll din hals fuktig. Hosta orsakas ofta av det så kallade Postnasal Drip Syndrome (PND), med slem droppar från näsan i svalget. Det förekommer vanligtvis med förkylningar eller virussjukdomar som influensa. Att ta mycket vätska kan göra sjukdomsrelaterad slem mer vätska.       
 2.  
 3.             2      Gurgla med saltvatten. Detta har en analgetisk och antiinflammatorisk effekt. Försök gurgla vid sänggåendet och under dagen när du har halsproblem.       
 4.  
 5.             3      Drick mycket varmt vatten. Även om varmt vatten verkar vara det bästa botemedlet i halsen, balanserar varmt vatten faktiskt bristen på vätska i dina vävnader bättre än varmt vatten. Varmt vatten kan dessutom irritera den irriterade vävnaden. Varmt te är dock en stor drink för att täcka dina vätskebehov samtidigt som du värmer och lugnar halsen.  
    
  • Anistee är känt att lugna svalget och lindra hosta. Lägg till kanel för mer lättnad.
  •  
  • Koka ingefära med dina lövblad. Lägg till lite peppar och några basilika löv för att göra slem. Denna örtblandning kommer enkelt att dämpa och lugna halsen, så att vävnaden kan slappna av efter mycket hosta.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Drick varm mjölk med kanel och honung före sänggåendet. Kanel i kombination med honung har anti-infektiva och decongestant egenskaper. Dessutom kan de antioxidanter de innehåller hjälpa till att bota din ont i halsen. 
    
  • Förbered en kanel mjölk, tillsätt en halv tesked kanel och en matsked socker till en kastrull. Lägg till en nypa (ca en åttonde tesked) natriumbikarbonat (även känd som bakpulver, natron eller Bullrichs salt) och 240 ml mjölk. Rör om allt grundligt. Värm denna blandning tills den börjar simma försiktigt men inte koka. Låt blandningen svalna och tillsätt sedan en matsked honung. Rör om tills honungen löser upp och dricker drycken medan den fortfarande är varm.
  •  
         
 8.  
 9.             5      Drick ananasjuice. Ananasjuice är fem gånger effektivare än hostningssirap, vilket framgår av en studie 2010. Denna saft har en decongestant effekt på din struphuvud utan att lämna några rester som kan öka din hosta sensation. Ananasjuice är att föredra för apelsin och citronsaft.  
    
  • Druesaft är också utmärkt för att lindra hosta. För att göra detta rör om en tesked honung i ett glas druvsaft. Druvjuice fungerar som en slemavlägsnare. Mucus solubilizers främjar salivation längs luftvägarna och därigenom frigöra hosta.  
  •  
         
 10.  
 11.             6      Använd oregano för att minska styrkan i din hosta. Koka en tesked oreganoblad i 240 ml vatten. När vattnet har kokt, sila oreganobladet och drick det som en oregano i små sippor.  
    
  • Om du har en tefilm, kan du sätta oregano i kolven för lätt avlägsnande.
  •  
                   
 12.  
             

    2      Lugnande mat att ta dig  ,

    
   
 1.             1      Lugna halsen med honung. Den vaxiga konsistensen fuktar dina tonsiller, lindrar irritationen i halsen (och även din hostningsförmåga). God honung kan vara lika effektiv som hostmed.  
    
  • Rosa vatten är ett bra alternativ till honung. Rose Essence har också en expectorant effekt.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Använd eteriska oljor för att lindra din hosta. Eteriska oljor är kraftfulla, kraftfulla essenser som kan användas hemma för att behandla olika sjukdomar. För att lindra en bestående hosta kan olika eteriska oljor bidra.  
    
  • Eucalyptus, pepparmynta, rosmarin, salvia, tea tree, sandelträ, cederträ, rökelse och hyssopoljor är de eteriska oljorna med de starkaste decongestant och expectorantegenskaperna.  
     
   • För att hjälpa till med nedslamning av slemhinnorna, applicera en till två droppar essentiell olja till dina palmer och gnugga den. Håll dina händer i näsan och ta fyra till sex djupa rensande andetag. För på vägen kan du också droppa två till fyra droppar olja på en bomullsboll och sedan lägga den i en Zipper® väska. Se till att låsa den ordentligt.  
   •  
    
  •  
  • Tea Tree, salvia, eukalyptus, pepparmynta, rosmarin, citron, vitlök och ingefäraoljor är de bästa eteriska oljorna för att lindra ont i halsen.  
     
   • För att lindra ont i halsen med eteriska oljor, sätt en till två droppar olja i ett halvt volym ljummet vatten och simma i några minuter. Spruta sedan ut vattnet. Var försiktig så att du inte svalkar vattnet med de eteriska oljorna.
   •  
    
  •  
         
 4.  
 5.             3      Gör en hemlagad hostssirap. Det finns många olika hemlagade hostasirap som kan vara mycket effektivare än kommersiella hostasirap.  
    
  •   Gör en hostasirap från örter . Ta ca 60 g av din växtbaserade blandning per liter vatten. Örter och kryddor som fänkål, lakrits, Rotulmenrinde, kanel, gingerrot och apelsinskal är mycket bra. Låt örterna koka i vattnet tills blandningen sänks till ungefär hälften (ca 500 ml). Skär örterna och tillsätt 350g honung till resterande vätska. Rör i blandningen tills honungen är helt upplöst.  
  •  
  •   Gör en lökbaserad hostasirap . Lök kan lossna slemrelaterad slem. Skär en lök mycket fint och pressa ut saften. Blanda lökjuice i lika delar med honung och låt blandningen suga i fyra till fem timmar. När blandningen är trustad, har du en hostssirap som du kan ta två gånger om dagen.  
  •  
  •   Gör en hostasirap från äggbär . Elderbärsirap är stor eftersom det lugnar nacken och är mild på magen. Om du har en känslig mage, försök med denna hostningssirap. Lägg en liter elderbärsaft med 700 g honung och två kanelpinnar i en kastrull. Låt blandningen laga mat i tio minuter. Med den här proceduren får du ungefär en och en halv liter sirap.
     
   • Om du vill göra äppeljuicejuice för sirapen själv kan du koka torkade eller färska äggbär i ungefär en fort vatten och sedan suga på bären och bearbeta det som beskrivs i receptet ovan.
   •  
    
  •  
         
 6.  
 7.             4      Ät varm kycklingsoppa. Soupångor hjälper till att öppna övre luftvägens slemhinnor och värmen kommer att lugna din hals. Kycklingssoppen kommer också att stärka dig, eftersom den är mycket hög i protein. Och vad är mer fördelaktigt än en tallrik med varm soppa?       
 8.  
 9.             5      Lösslinghopsirap. Få några hostdroppar med mentol. Menthol domar halsen och frigör dig från din hosta. Menthol är en komponent i pepparmynta som har narkosegenskaper och därmed lindrar ont i halsen. Lollipops är bra när du måste vara bland folket, som en film eller föreläsning, men du vill inte störa någon med din hosta. 
    
  • Om du inte har några hostdroppar kan du bara suga ett godis. Även sugande av ett hårt godis eller en lollipop stimulerar salivation och lindrar din torrhosta. Pepparmint godis är bra för det här eftersom de har liknande bedövningsmedel som mentol.
  •  
         
 10.  
             

    3      Använd fukt till din fördel  ,

    
   
 1.             1      Använd en luftfuktare. Torr luft kan torka ut dina nässlemhinnor. Detta kan i sin tur orsaka obehag som leder till hosta. En luftfuktare kan motverka detta problem.  
    
  • Var försiktig vid användning av luftfuktare: Om en luftfuktare inte rengörs ordentligt kan den spraya svamp- och mögelsporer i luften. Detta kan göra din host värre istället för att lindra den.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Ta en ångande varm dusch. Kontrollera att alla fönster och badrumsdörren är stängda och ventilationen är avstängd. Detta kommer att skapa ditt eget ångrum. Vattenångan löser upp slem i näsan orsakad av förkylning, allergi eller astma.        
 4.  
 5.             3      Inhalera ångan över en kruka med kokande vatten. Låt vattnet koka i en kruka, ta bort potten från värmen och placera den på en värmebeständig yta. Håll sedan huvudet över potten och andas in i vattenångan. Du kan också lägga en handduk över huvudet för att hålla ångan under. 
    
  • Försök att lägga timjan i bladen för att ge dig mer lättnad.  
  •  
         
 6.  
             

    4      Ta läkemedel  ,

    
   
 1.             1      Ta avkallning. Om Postnasal Drip-symtom är orsaken till din hosta, överväg att ta en så kallad decongestant. Det säkerställer att dina svullna slemhinnor minskar igen och slimbildningen reduceras. Decongestants är tillgängliga som nässprayer, tabletter och vätskor.  
    
  • Nätspray i dödsfall bör inte användas i mer än tre dagar. Att använda dem i mer än tre dagar kan resultera i återkommande återfall.  
  •  
  • Dessutom kan sönderfallsprodukterna innehålla oxiometazolin. Det här är en decongestant som kan orsaka skada på nässlemhinnan om den används i mer än tre dagar.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Försök med en antihistamin. Antihistaminer inhiberar histaminskydd i kroppen. Histaminer kan utlösa Postnasal Drips syndrom och därmed se till att du alltid lider av hosta. Antihistaminer kan vara särskilt effektiva under allergisäsongen, eller om din host har orsakats av en allergisk reaktion på någonting i din miljö, som husdjurshår, fjäderdamm eller mögel.       
 4.  
 5.             3      Förstå effekterna av hostmoment. Hostskyddsmedel, även känd som hostundertryckare eller antitussiva, innehåller aktiva ingredienser som kamfer, dextrometorfan, eukalyptusolja och mentol som kommer att lindra din hosta under en kort tid men kommer inte att bota det. Om du har svårt att sova eller du hostar så mycket att ditt bröst eller muskler skadar på grund av din hosta, kan du överväga att ta en hosta-undertryckare för natten. Men kom ihåg att hostläkemedel inte botar din hosta.       
 6.  
             

    5      Hantera orsaken  ,

    
   
 1.             1      Gå till din läkare för att diagnostisera en eventuell infektion. Om du har en bakteriell infektion kan din läkare hjälpa dig med att förskriva antibiotika. Tyvärr svarar inte virus på antibiotika, så antibiotika inte hjälper dig med en virussjukdom.        
 2.  
 3.             2      Undersök din miljö för irriterande ämnen. Om du nyligen bytte till en ny parfym- eller rumspruta, kan det ha orsakat irritation i dina bihålor, vilket i sin tur utlöste din hosta. Tobaksrök är också en allvarlig orsak till hosta.  
    
  • Om tobaksrök är irriterande som orsakade din host, kan du överväga att behandla din rökares hosta genom att försöka sluta röka.  
  •  
         
 4.  
 5.             3      Undvik irritation av magslemhinnan. Om du har gastroesofageal refluxsjukdom eller halsbränna, bör du vidta åtgärder för att lindra symtomen. Ligga ner, till exempel Gå inte upp till tre timmar efter att ha ätit och undvik att äta kryddig mat eller andra livsmedel som orsakar halsbränna.       
 6.  
 7.             4      Undersök dina läkemedel. Vissa läkemedel, såsom ACE-hämmare, kan orsaka kronisk hosta. Om din läkemedelsbehandling orsakar sådana biverkningar, fråga din läkare om alternativa läkemedel för att behandla ditt tillstånd.       
 8.  
 9.             5      Undvik damm och andra allergener. Om du inte kan rensa din damm- eller andra allergenmiljö genom rengöring eller luftfilter, kan allergiläkemedel (eller antiallergika) användas för att behandla en kronisk hosta som orsakas av allergener.       
 10.  
             

Tips .

                  

Varningar .

             
H��lsa populär:
ako woman