Home \ hus
 

Testa en potentiometer.

 

En potentiometer är ett slags variabelt (justerbart) motstånd. Potentiometrar används i stor utsträckning för att styra prestanda hos elektrisk utrustning (t.ex. volymen av en radio eller förstärkare, en leksaks eller verktygs hastighet, ljusstyrka, etc.). Deras huvudsakliga funktion är att motstå (dvs minska) elektrisk ström. Justering av potentiometern varierar motståndet, som i sin tur ställer in volymen på gitarr eller dämpar lamporna i ditt hus. Dessa enheter är vanligtvis mycket överkomliga. I den här artikeln förklaras vad du borde veta om att testa en.

                 

Förfarande .

    
   
 1.            1      Ta reda på vilken rating potentiometern har. Det är faktiskt det totala motståndet, mätt i ohm, och det står vanligen under eller vid sidan.        
 2.  
 3.             2      Få en ohmmeter som du satte till en nivå något högre än din potentiometers totala motstånd. Till exempel kan du ställa in ohmmetern till 10 000 ohm om potentiometerns effekt är 1000 ohm.       
 4.  
 5.             3      Titta närmare på potentiometern. Hitta de tre ryttarna som tittar på honom. Två av dessa flikar heter "slut" medan den tredje är en "kontaktarm". Mestadels är de två ändarna sida vid sida, medan kontaktarmen är någon annanstans.       
 6.  
 7.             4      Ta proben på din Ohmmeter. Håll det i båda ändarna på potentiometern. Det som du ser på displayen ska ligga inom några ohm av potentiometerns angivna motstånd (se noten nedan). Om skärmen är långt ifrån den betyder det att du har en av ohmmeterproberna anslutna till kontaktarmen. Har du svårt att identifiera vilka ryttare som är ändarna och vilken är kontaktarmen? Prova sedan olika kombinationer med sonderna tills du får en bra bildskärm.       
 8.  
 9.             5      Vrid reglaget helt till andra sidan. Var noga med att hålla proberna i ständig kontakt med ändarna. Motståndet ska förbli detsamma eller bara ändra något. 
    
  • Den faktiska displayen kanske inte exakt matchar det som anges på potentiometern. Dessa enheter har vanligtvis en tolerans på fem till tio procent. Toleransen kan anges på enheten, men inte alltid. Bildskärmen du får borde inte ligga utanför intervallet (till exempel en 10 000 ohm-enhet med 5% tolerans ska visas mellan 9 500 och 10 500 ohm).
  •  
         
 10.  
 11.             6      Ta en av ohmmeterproberna i slutet och håll dem i kontaktarmen. Nu måste du vrida vredet helt ända till andra änden medan du tittar på ohmmetern. När du når slutet, bör motståndet bara vara några ohm. I den andra änden av värdet borde potentiometerns maximala motstånd vara. Motståndet bör öka gradvis och långsamt när du vrider vredet, och det ska inte finnas några plötsliga hopp.                 
 12.  
        
Hus populär:
Hitta den bästa tiden att bevattna trädgården.

Bli av med mos i gräsmattan.

Håll tomater frön för nästa år.

Växtbroccoli.

Beräkna volymen av en pool i gallon.

Ta med en färgstark färgstråle i trädgården med vårkrämer.

Ta bort klistermärke från bärbar dator.

Beställa färdigblandad betong.

Ta bort tapeter enkelt.

Bygg en stenugn.

Växa lavendel.

Bygg en solpanel själv.

Rengör täppt avlopp med ättika.

Rengör mocka.

Bekämpa bladlus.

Reparera ett läckande kylskåp.

Rengör sammet.

Skörda pekannötter.

Installera rökdetektor eller kolmonoxidalarm i huset.

Odla gurkor.

Ställ in kylfacken.

ako woman