Home \ hus
 

Bli av med lukten av våt matta.

 

Om du får en touch av "våt matta" i ditt hem, se om du kan ta bort musten med läsk och din starkaste dammsugare. Om mögel har gått in i mattan, kan du behöva rengöra det mer aggressivt med ättika och väteperoxid. Slutligen överväga att konsultera mattrengöringspersonal om lukten fortsätter att avgöra om lukten kan avlägsnas.

              

Förfarande .

    

    1      Ta bort mustiness  ,

    
   
 1.            1      Stänk sodavatten på mattan. Soda absorberar lukt och fukt. Ta bara en burk från snabbköpet och strö det generöst över mattan i rummet med lukten av våt matta. Sprid försiktigt bakpulver på mattan med en kvast eller svamp och arbeta in pulvret i det.  
    
  • Lämna soda på mattan över natten.
  •  
  • Du kan också använda boraxpulver på ett liknande sätt. Om du använder Borax, följ alla säkerhetsföreskrifter på förpackningen.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Vakuum mattan. Använd den starkaste dammsugaren du har och se till att täcka hela mattan. Vakuum rummet för en andra gång, se till att du går över alla delar av mattan från minst två olika håll.        
 4.  
 5.             3      Använd ett kommersiellt tillgängligt matta schampo om lukten fortsätter. Kommersiella matta schampon kan också hjälpa till att ta bort en våt mattan lukt. Du hittar den i snabbköpet eller online. Följ anvisningarna på shampooförpackningen, vilket troligtvis kommer att leda dig att dammsuga mattan först.  
    
  • Observera att vissa matta shampoos är avsedda att användas i en mattrengöringsmaskin medan andra kan användas med en svamp.
  •  
  • Du kan behöva infoga shampoo i mattan med en svamp. Låt den vara på i minst 20 minuter och vakuum över hela området igen.
  •  
                   
 6.  
             

    2      Skapa själv rengöringslösningar  ,

    
   
 1.             1      Spraya vinägerlösning för att döda mögel. Enkel vit vinäger är extremt sur, vilket ger antibakteriella, antimikrobiella och antiseptiska egenskaper. Det dödar inte bara mögel, det kan också hjälpa till att lossa och ta bort andra skräp från din matta. Blanda i en sprayflaska en halv liter varmt vatten med en matsked vinäger och en tesked bakpulver för att göra en rengöringslösning.  
    
  • Skaka blandningen noggrant och applicera generöst på din matta. Gör mer av det efter behov.
  •  
  • Observera att rummet luktar starkt av ättika tills blandningen har torkat.
  •  
  • Vakuum rummet när blandningen är helt torr.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Blanda 3% väteperoxid med en färgfri tvål för användning i en mattrengöringsmaskin. Blanda fyra matskedar av tre procent väteperoxid med en matsked färglös, mild tvål, till exempel dr. Bronner's®. Blanda i ungefär 1,5 liter vatten. Denna blandning är idealisk för hushållsrengöringsmaskiner.  
    
  • Du hittar 3% väteperoxid i apoteket eller i snabbköpet.
  •  
  • Väteperoxid kan lätta färgen på mörkare mattor. Men så länge du behåller procentandelen väteperoxid under 3 procent är denna risk minimal.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Kombinera 3% väteperoxid med ättika för att rengöra mattan för hand. Använd ättika och väteperoxid tillsammans för extra rengöringskraft. Blanda 60 ml ättika med en matsked väteperoxid och mild färgfri tvål i en sprayflaska. Fyll resten av flaskan med varmt vatten.        
 6.  
 7.             4      Testa rengöraren på en obekväm plats. Testa din rengöringslösning så att du inte av misstag orsakar missfärgning, speciellt om du använder väteperoxid för att rengöra dina mattor. Bara blöt en handduk med din rengöringslösning och gnugga den på mattan i hörn av garderoben, till exempel.  
    
  • Låt det stå på några minuter, torka det med en torr handduk och vänta 24 timmar. Om det inte finns någon blekning eller annan missfärgning, är det troligt att din blandning kommer att appliceras säkert på resten av mattan.
  •  
         
 8.  
             

    3      Bli av med långlivade luktar  ,

    
   
 1.             1      Håll matta torr. Fuktighet är den främsta orsaken till mögel som orsakar lukten av våt matta. Använd avfuktare eller luftkonditionering för att förhindra att en smaklös lukt utvecklas eller återkommer efter rengöring. Alternativt, springa en fläkt och öppna fönstret.        
 2.  
 3.   2      Placera öppen burkdryck i fuktiga rum. Soda absorberar fukt och lukt. Placera öppna behållare av läsk i rum med mycket fukt och / eller smaklös lukt.     
 4.  
 5.             3      Vid behov, kontakta en professionell mattrengörare. Om du har försökt förgäves för att bli av med lukten av våt matta, kan det vara värt att se en mattrengöring professionell ta en titt. Han kan berätta om mattan kan rengöras och räddas.  
    
  • Ett mattrengöringsföretag kan till och med avlägsna och helt rengöra en matta som är skadad av översvämning eller andra källor till långvarig fukt.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Ta ut mattan för att rengöra om möjligt. Om du har en matta som är fastsatt med tejp, kan du ta bort, rengöra och flytta den. Om du eller en mattan rengöring professionell kan rengöra mattan själv, bör underlaget fortfarande bytas ut.  
    
  • Om du rengör mattan själv, blanda en del av tre procent väteperoxid med fem delar vatten och spray hela mattan på båda sidor. Placera sedan i direkt solljus tills mattan är helt torr.
  •  
         
 8.  
 9.             5      Överväg att ta bort en fuktskadad matta. Om det har gått vatten i mattan och materialet nedan, kan det hända att du behöver byta ut det. I allmänhet måste det bytas ut om en matta blöts med vätska i mer än 24 timmar. Samma sak gäller om flytande mögel har trängt in i mattan.  
    
  • Om fuktkällan var tillfällig eller minimal kan du låta en våt matta torka ut.
  •  
         
 10.  
           Läs mer... (8)      
Hus populär:
Bli av med flugor i utomhusområdet.

Afrikanska violetter som krukväxter.

Väx din egen mat.

Gör biologisk tvål.

Billig shopping och spara pengar på mat.

Lås upp en ugn.

Använd sprayfärg på plastdetaljer.

Ta bort lukt från mikrovågsugnen.

Rengör en kardborreband.

Rengör Converse skor.

Att sköta om en kinesisk bonsai corkling.

Tvätta en trumpet.

Spara pengar med organiskt ljus.

Byt ut en termostat.

Installera ett Brita vattenfilter.

Gör en väg ut av beläggningsstenar.

Odling av ogräs.

Tips om vård och information om inomhusplantor.

Spara elkostnader.

Rengör smycken i rostfritt stål.

Ta bort mögel från gips.

ako woman