Home \ hus
 

Gör och använd en solugn.

 

Solugnar eller "solar cookers" används alltmer runt om i världen för att hitta alternativ till ved och andra bränslen. Även om du har el kan en solugn vara ett effektivt, energibesparande tillskott till matlagningsverktygen. Följ denna guide för att bygga antingen en lätt eller hållbar solugn.

 

Material-stor låda 1x-smal låda 1x-pappers skärblad -Allfoil-kartongspett 16x-svart hantverk pappers-linse sax <91112>              

Förfarande .

    

    1      Ljus solugn  ,

    
   
 1.            1      Sätt den lilla i den stora lådan. Den lilla lådan måste passa längs in i den stora, som är fylld med tidningspapper. Dessa fungerar som isolering.       
 2.  
 3.             2      Lägg in insidan av den mindre lådan med svart hantverkspapper. Detta resulterar i något sneda fyrkantiga sidor. När du limar dem till lådans väggar bör den smala delen av varje kvadrat vara bredden på den sida som du fixar den på. Bredden på varje brett ände bör vara några inches bredare än den smala sidan.        
 4.  
 5.             3      Täck varje låd med reflekterande material. Detta måste vara tätt runt reflektorn och alla rynkor måste smidas. Lossa materialet med gummikement eller band på ena sidan av varje reflektor.        
 6.  
 7.             4      Fixera reflektorerna ovanpå ena sidan av lådan. Du kan limma, häfta eller koppla den efter behov, så att den överlappar just nu.        
 8.  
 9.             5      Ta reflektorerna i 45º vinkel. Det enklaste och säkraste sättet att göra detta är att ansluta reflektorerna till de avfasade övre hörnen (till exempel genom att genomborra de angränsande hörnen och fästa med tråd och lossa för demontering). Men du kan också sticka stavar i marken, under reflektorerna, placera något under reflektorerna, eller fixa dem på ett annat sätt. Om det är en blåsig dag, se till att reflektorerna inte blåses över.  
    
  • När du använder stavar klistrar du reflektorerna på stavarna så att de blir stabila.
  •  
         
 10.  
 11.             6      Placera ugnen i full sol och laga i den. Placera mat i den mindre lådan för tillagning. Det bästa sättet att laga maten i glasögon eller en liten, mörk bakpanna. Experimentera med tillagningstiderna, och var och hur du placerar maten i lådan. Du kan behöva justera din låda flera gånger för att fånga solarna.                  
 12.  
             

    2      Durable solar oven  ,

    
   
 1.             1      Klipp ett stort metallfat med sticksåget vertikalt i mitten. En oljevatten fungerar bra för detta ändamål. Använd en metall sågklinga, när du är klar ska den halva trumman se ut som en vagga. Du behöver bara hälften av trumman för att göra ugnen.        
 2.  
 3.             2      Rengör insidan av halvtrumman noggrant med en avfettningsmedel. Använd en borste och var uppmärksam på hörn och vikningar.        
 4.  
 5.             3      Fröken och skära tre stycken plåt för att lägga insidan av ett halvt ton. Du behöver en stor rektangel för den krökta insidan och två halvcirklar för ändstyckena.  
    
  • För att göra en stor, rektangulär bit, ska ena sidan vara lika långa från den tidigare inuti höjden av fatet, den andra den krökta insidan längden, som du kan mäta med ett flexibelt måttband (t ex skräddarsydda tejp).
  •  
  • För att göra de två halvcirklarna: missa radien (dvs. halva diametern) hos de halvcirkelformiga ändarna; Slå en markör till en sträng i slutet och klippa strängen till längden på radie. Håll slutet av strängen i mitten och använd markören för att rita en perfekt cirkel på arket. klipp ut cirkeln och skär den i mitten för att bli som halvcirklar.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Fixa arket på insidan av fatet. För att säkra bitarna med nitar borra hål i både arket och fatet med en 3 mm borr. Du kan också borra hål genom plåt och fat och säkra dem med tappskruvar, även om skruvspetsarna på baksidan av ugnen ser ut. De kommer senare att täckas av isoleringen.        
 8.  
 9.             5      Måla inuti ugnen med reflekterande färg som lämpar sig för grillar. Detta maximerar värmen i ugnen.        
 10.  
 11.             6      Fäst en kontinuerlig metallsläpp runt tre av ugns fyra kanter. Detta håller toppen av glaset (som du trycker in och ut genom den fjärde, öppna sidan.) Bäst av allt, gör det med sex stycken metallförvaring:  
    
  • Mäta ugns korta övre kant och skär två stycken plåt till denna längd. Därefter saknar de långa sidokanterna på ugnen, dra av bredd av plåtlagringen från den här åtgärden och skar de resterande fyra styckena av plåtlagring till denna längd. Så du kan applicera plåtlagringen på sidorna och ha plats för stycket i slutet.
  •  
  • Lägg en bitplåt över kanten så att den krökta metallen "böjer" från den vertikala yttersidan till den horisontella övre kanten. Placera ett andra stycke plåt över den första, så att de vertikala sidorna är spola, men de horisontella sidorna ger ett gap tillräckligt stort för att ett glas ska passa in i. Placera en remsa av kartong eller liknande mellan de två styckena av plåt för att hålla denna lucka öppen, borra genom både dubbelplåtförstärkningen och tunnan och fäst med nitar. Ta ut rutan och upprepa den med de andra två kanterna.  
     
   • Dubbelläggande plåtmetall (istället för att bara lägga ett lager av läpp runt) skyddar glaset från att dras över ojämna kanter av den du skär med hand.
   •  
    
  •  
         
 12.  
 13.             7      Vänd halvton och sprutisolering på ytterväggarna. Använd dem tunnare än vad du tycker är nödvändigt, eftersom de är ganska dilaterade. Ytterligare instruktioner finns på behållaren.        
 14.  
 15.             8      Fäst en botten i ugns botten. Borra enkelt och skruva fast behållaren på ett stativ som passar bäst på din valda plats (t.ex. en bit av trä, en aluminiumram med hjul etc.) och se till att stativet är tillräckligt stort så att ugnen spets inte över. Beroende på platsen kan du luta ugnen något för att bättre använda solen (till exempel ska du luta den söderut på norra halvklotet medan du pekar rakt upp på ekvatorn).        
 16.  
 17.             9      Borrdräneringshål i botten av ugnen. Borra bara ett litet hål några få inches längs golvet i en liten linje, genomträngande isoleringen. Till exempel kan kondenserad ånga som samlar på sidorna droppa ur ugnen.        
 18.  
 19.             10      Skjut en lämpligt skuren bit av eldfasta glas in i metallkanten. Brandbeständigt glas är inte bara fastare än normalt glas men har också rundade kanter så att du kan använda den som den är. När du trycker på glaset in och ut igen och igen väljer du en tjockare bit (5mm) för att göra den väldigt fast. Du måste beställa detta glas i måtten på din solugn.        
 20.  
 21.             11      Sätt i en magnetisk termometer. Till exempel har ugnstermometrar en magnetisk rygg och klarar av stor, konstant värme.        
 22.  
 23.             12      Sätt ett aluminiumstråle på botten (tillval). Lägg bara in en rektangulär grill så att det blir lättare att lägga mat i den.        
 24.  
 25.             13      testa värmekapaciteten på kaminen på en solig dag. Du kan förvänta dig maximal värme mellan 90 och 175ºC, men storleken, materialen och isoleringen av den aktuella kaminen bestämmer hur varmt den här modellen kommer att vara. Använd denna temperatur för att långsamt laga kött i flera timmar, som du skulle i en romersk kruka. Ett rostbiff eller kyckling tar cirka 5 timmar, till exempel, medan revbenen behöver cirka 4 (plus 5 till 10 minuters syrsor i slutet). Mät köttets inre temperatur med en kötttermometer, som du skulle med en vanlig ugn.        
 26.  
            

Vad du behöver .

    

Lättviktugn <91112>  

 

Slitstark ugn <91112>  

             

Tips .

                  

Varningar .

             
Hus populär:
Måla husets invändiga väggar.

Förbered ett rum att måla.

Levande papperslös.

Växtceder.

Hur man bygger en generator.

Odla alger.

Använd en mikrovågsugn.

Ta bort svart form.

Rengör plasma TV.

Rengör badrumsfogar.

Dekorera ett litet badrum.

Sage pull.

Venetian gips.

Värm upp ett rum.

Lägg kakel på golvet.

Montera en inre dörr.

Växtpionier.

Hantera andningssvårigheter hos en häst.

Bygg en fontän i trädgården.

Kyl huset med fönsterfläktar.

Ta bort skalak.

ako woman