Home \ hus
 

Ljus eld i en eldstad.

 

Att tända en eld i en öppen spis anses generellt vara en lätt uppgift. Men bara av den anledningen glömmer en stor majoritet av människor några viktiga steg i denna process, efter att de skulle hjälpa dem att njuta av mer vid den brinnande eldstaden. Det som var tänkt som en trevlig och mysig kväll vid elden, kan snabbt sluta i ett rum fyllt med rök. Här är en rekommenderad metod som, om den följdes, bör hjälpa till att göra skorstenen natt till en behandling.

              

Förfarande .

    

    1      Ljus eld på ett galler  ,

    
   
 1.            1      Kontrollera om skorstenens flik är öppen. Skorstenen är en apparat som styr utkastet i skorstenen. Det borde finnas en spak på skorstenen för att öppna eller stänga klaffen. Om du glömmer att öppna klaffen, fyller rummet snabbt med rök. När klaffen är öppen kan du börja.       
 2.  
 3.             2      Om din eldstad har glasdörrar, öppna den om 30 minuter innan du vill tända elden. På så sätt kan kaminens insida värmas upp till rumstemperatur. Kall luft är tyngre än varm luft. Nu när uteluften är kall kan den strömma ner i skorstenen, där den hålls fängslad av de stängda glasdörrarna. Öppnar dörrarna för en tid tillåter varm luft i skorstenen att stiga och därigenom säkerställa en uppåtgående dragning.        
 4.  
 5.             3      Kontrollera tåget i skorstenen. Ljus en match inuti eldstaden och se om flyttningen går upp eller ner. Om han fortfarande går ner måste du hitta ett sätt att vända om det här. Under inga omständigheter kan du antända elden om du har en nedåtgående dragning. Ett sätt att rätta till detta är att tända ett "startblock". Detta kan vara en "träslog" av vax, som kommer att gå i brand när den är tänd, vilket ger upphov till viss värme i skorstenen, vilket hjälper till att rikta utkastet uppåt. Även dessa startblock brinner med liten rök:  
    
  • Stäng skorstensfliken. Detta kommer att hålla den kalla utsidan från att komma nedför skorstenen och in i ditt vardagsrum.
  •  
  • Placera startblocket på en skorstensspjäll, tänd den och håll den nära skorstensöppningen inuti skorstenen. På så sätt värmer du upp eldstaden.
  •  
  • När du har värmt upp det här (du måste experimentera lite för att räkna ut hur lång tid det tar), öppna långsamt skorstensfliken och med lite lycka och skicklighet ser du värmen och elden från startblocket Luftflödet stiger upp skorstenen. När tågriktningen har blivit omvänd (du kommer att kunna höra luften suger upp elden och värme från startblocket) kan du säkert tända din eld.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Förbered eldstaden med tidningen och annan tinder. Tidningsavtryck och Tinder hjälper till att tända elden och ger mycket flamma i början.  
    
  • Slå upp upp till fyra eller fem sidor av tidning i en lös bala och placera den på gallret. Ta inte för mycket, annars kommer du bara att producera mycket onödig rök.
  •  
  • Om du inte har tidningspapper, kan du använda andra tinder för att göra flammor. Tinder är ett lätt, torrt material som torrmos, halm eller små kvistar, som lätt kan tändas av en gnista. Denna tinder tänds först och bränner mycket snabbt. Tricket är att sätta tillräckligt med tinder under kinden för att få det att brinna.
  •  
         
 8.  
 9.             5      Layer ved så att du kan skapa en stabil grund för större stockar. Kindling brinner lättare än loggar, vilket bidrar till att skapa en större flamma i början och hålla elden under en längre tid.  
    
  • Kindling ska ordnas i horisontella lager. Det betyder att den ska läggas platt, inte stå upprätt i ena änden. Se också till att lämna luckor så att luft kan strömma igenom. Tillräckligt luftintag är en nödvändighet för en brand.
  •  
  • Stack criss-cross i lager. Stack två eller tre större bitar av barrved på tidningen, sedan två eller tre stycken i rät vinkel över den, och bilda en sorts galler. Fortsätt lägga mindre bitar av ved på gallret, varje lager vinkelrätt mot den sista.
  •  
         
 10.  
 11.             6      Stapla en eller två större stockar ovanpå. Beroende på hur du staplade veden kan du säkert placera några stockar ovanpå den.  
    
  • I allmänhet bör du föredra mindre loggar först. Större loggar kan se trevligare ut och roligare att brinna, men de har en större yta, vilket innebär att de inte lätt kommer att fånga eld. Två stockar, storleken på en större logg, är nästan alltid att föredra.
  •  
  • Låt träet upp till ungefär två tredjedelar av skorstenens höjd. När allt kommer omkring vill du inte att elden går ur kontroll när du tänder den.
  •  
         
 12.  
 13.             7      Första ljusa tidningen. Detta tänds sedan för tändningen. Under den första halvtimmen titta på röken mycket noggrant. Han borde knappt märkas när han drar rakt upp i skorstenen.  
    
  • När röken som kommer ut ur skorstenen ser svart ut, får inte elden tillräckligt med syre. Ta en stoop och lyft försiktigt den brinnande högen av trä. Var försiktig - allt du behöver göra är att tillåta luft att komma in underifrån. Om kolerna är för höga under taket, ta stegen och sprida dem lite mer under elden, så att det finns några inches mer luft under elden.
  •  
  • Om röken är grå betyder det att det mesta av ditt bränsle går genom skorstenen istället för att brinna.
     
   • Du släckte förmodligen inte elden ovanifrån.
   •  
   • Kanske var ditt trä vått.
   •  
   • Din eld blir för mycket syre. Ja, det är förvirrande - en bra eld kräver en balanserad mängd luft och bränsle. Om det är för mycket syre är det svårt att bränna bränslet ordentligt och det finns mer rök än normalt.
   •  
    
  •  
         
 14.  
 15.             8      Öppna ett fönster en spricka. Har du fortfarande problem med att få ett bra drag i skorstenen, och rök häller sig in i rummet, försöker öppna ett fönster några inches bred. Det bästa är ett fönster som ligger mitt emot eldstaden. Det bör också finnas knappt några hinder mellan kaminen och fönstret. Till exempel borde inga personer sitta mellan fönstret och eldstaden. Ibland bidrar det till att vända utkastet, så att röken dräneras genom skorstenen.  
    
  • När människor sitter mellan eldstaden och fönstret, kan det bli kallt eftersom eldstaden börjar suga i kall luft. Detta skapar en sval ström av luft från fönstret.
  •  
  • Stå inte i vägen och låt allt gå själv - ibland, om eldstaden inte är tillräckligt stor är det enda sättet att få tåget att röra sig ordentligt och hålla rök borta från rummet. Resten av rummet borde vara varm, det är bara lite svalare i luftströmmen själv.
  •  
         
 16.  
 17.             9      Lägg nu till riktigt stora loggar. Om du vill njuta av kvällen, se till att elden brinner en stund utan att behöva oroa dig för det, genom att starta det ordentligt. När branden är på gång, bör du kunna se ett rött ljus under flammorna.  
    
  • Medan det mindre träet fångar eld och brinner med stor värme, ta en stor, lårtjock bit och lägg den försiktigt ovanpå elden och se till att stapeln är jämn och hänger inte över ena sidan eller den andra ,
  •  
  • Det större träet tar ett tag att börja brinna, men när det gör det kommer det att brinna länge utan att du måste stå upp och koka gång på gång. Kärlarna kommer att hålla allt varmt så att det kommer att hålla dig (och dina gäster) varmt välkomna i flera timmar.
  •  
         
 18.  
 19.             10      Poke veden en halvtimme innan du vill att elden ska gå ner. Sprid det så långt som möjligt med böjningen. Ju tunnare det sprider sig, ju snabbare det brinner ut och släcker. När flammorna har gått ut, se till att kolerna är svala och det finns inte mer glödlampor. Om så är fallet stänga skorstenen fliken så att du inte förlorar värdefull värme från huset över eldstaden under dagen.                  
 20.  
             

    2      Starta eld eller rost  ,

    
   
 1.             1      Lägg två stycken ved - desto större, desto bättre - på ett avstånd av ca 40 cm parallellt med varandra i skorstenen. Se till att de ligger i rät vinkel mot dörrens öppna dörrar eller vid öppen spis. Dessa stora träklossar kommer att bilda sängen av elden och täcka embers som håller på att gå.        
 2.  
 3.             2      Lägg ett annat träblock över de första två kvarteren. Detta bör vara ungefär din underarms diameter och parallellt med skorstenens öppning och något närmare denna öppning.  
    
  • Denna korsstång kommer att stödja alla andra vedar och hålla en ventil öppen, genom vilken elden kan dra i frisk luft för att fläda den från nedan.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Sätt krummet tidningspapperspapper (inte glättat papper) på botten av kaminen. Alternativt kan du använda andra tinder som torra kvistar som bas.        
 6.  
 7.             4      Sätt lite ved på papperet. Lägg inte några stora stockar på toppen. Om möjligt, stapla laketliknande, vilket ger gott om utrymme för att luften ska cirkulera genom den.        
 8.  
 9.             5      Sätt på papperet eller tappen. Ett säkert tecken på att tinderen brinner är ett knäckande ljud.        
 10.  
 11.             6      Placera några stockar mellan de stora parallella träblocken på tvärstången. Ovanstående arrangemang bör alltid behållas.        
 12.  
 13.             7      Klar.        
 14.  
             

Tips .

                  

Varningar .

                  

Saker du behöver .

             
Hus populär:
Växa freesia.

Rengör en pekskärm.

Tvätta en yllefracka.

Rengör en mixer.

Lås upp en ugn.

Växa växter från frön.

Ta bort sprayfärgen från kläder.

Måla en betongvägg.

Scarlet Hibiscus växt och vård.

Gör Enzym Cleaner.

Ta bort lövverk i trädgården på hösten.

Växla vårlök.

Väx tomater i hydroponisk kultur.

Förhindra frysning av vattenrör.

Känn skillnaden mellan porslin och keramiska plattor.

Installera switchgrassen.

Reparera en lös träskruvgänga för gångjärn.

Dahlia övervintrar.

Klipp rosor.

Odla elefantörplantor.

Dampklädda möbler.

ako woman