Home \ hus
 

Ta bort tuggummi från kläder.

 

Vi har alla upplevt det tidigare - du blev så galen att du tog tåget hem, du gjorde det (hurra!) Och du blir helt andedräkt till det första stolen (utan att falla för det var uppmärksam på vad som redan finns där). När du kommer hem, inser du för din skräck att baksidan av dina favoritbyxor nu har ett tjockt bubbelgummi. Men innan du panikerar just nu, ta ett djupt andetag och slappna av - wikiHow vet vad du ska göra. Här är några knep om hur du ska bli av med detta klibbiga problem på ungefär fem minuter.

              

Förfarande .

    

    1      Frysta tuggummi  ,

    
   
 1.                    1      Ta av plagget och vika det. När det görs ska det nedsmutsade området vända utåt och inte komma i kontakt med andra platser. Först försök att klämma av tuggummi med fingrarna så mycket som möjligt. Se till att du inte gnuggar det djupare in i tyget eller till och med klibbar andra områden med den.  
    
  • Du kan bära gummihandskar om du är avsky för att röra klibbigt tuggummi med dina bara händer. Men slösa inte bort värdefull tid bara för att du måste leta efter handskar. Om du inte har dem praktiska just nu - håll ögonen öppna!
  •  
         
 2.  
 3.                  2      Lägg plagget i en plastpåse. Det borde vara en väska som kan stängas. När du kläder på plagget, se till att tuggummit inte rör på påsen och torka det ännu längre (och smutsa andra delar av tyget).  
    
  • Plastpåsens storlek spelar ingen roll - det viktigaste är att kläderna passar in i väskan och påsen i frysen.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Stäng påsen. När du har gjort det, sätt honom i frysen. Det kanske låter konstigt först, men tuggummit blir svårt när det är fryst, och det är inte så klibbigt längre - och självklart lättare att ta bort kläderna.  
    
  • Om du inte har en islåda, men isbitar i närheten, kan du använda en isbit att gnugga över tuggummiplåstret tills det fastnar i kylan. Då kan du fortsätta med nästa steg som vanligt.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Lämna påsen med plagget i frysen i några timmar. Ju hårdare tuggummit blir desto lättare blir det att ta bort det från kläderna. Ta bort påsen från frysfacket när gummit känns fast och hårt.       
 8.  
 9.                  5      Klipp tuggummi av tyget. Du bör göra det omedelbart om du får plagget ur frysfacket. Ta ut den ur påsen och sprida den ut på en fast yta. Tugga eller skrapa tyget gummi ur tyget med ett smalt men trubbigt föremål. Detta kan till exempel göras med en liten spatel, en frukostkniv eller ens med naglarna om de är tillräckligt långa.  
    
  • Det är viktigt att du tar bort tuggummin omedelbart när du tar plagget ur frysfacket. När det är dags att värma och tina, blir det klibbigt igen, och då är du bara så långt som tidigare.
  •  
         
 10.  
 11.                  6      Tvätta biten. Om det finns rester från tuggummit i tyget eller för att se till att det inte finns några fläckar kvar, låt plagget rotera i tvättmaskinen för ett varv.                  
 12.  
             

    2      Stryk ut gummit  ,

    
   
 1.                  1      Sätt en bit kartong på strykbrädet. Kartongen kommer att hålla tuggummit från att hålla fast vid strykbräda istället för dina kläder när det smälter vid strykning. Placera sedan plagget på kartongen med tuggummi i mitten av kartongen.  
    
  • Om det behövs kan det också göra något starkare än papper istället för tjock kartong.
  •  
         
 2.  
 3.                  2      Värm järnet till medeltemperaturen utan ånga. Justera hjulet på ditt strykjärn till "medium", eftersom för mycket värme smälter tandköttet. Men du vill bara värma upp det tillräckligt för att lösa det istället för att smälta det, vilket förmodligen orsakar en större röra.        
 4.  
 5.                  3      Stryk över den plats där tuggummi sticker. Tyget bör ligga med tuggummiet ner på kartongen så att du stryker ryggen och tyget bildar en slags barriär mellan järn och klibbigt tuggummi.        
 6.  
 7.                  4      Stryk stycket tills tuggummit släpper ut. Vid något tillfälle bör tuggummit börja smälta lätt, och sedan borde det hålla sig bättre på pappen än i tyget. Ta bort plagget från pappen. Om tuggummit inte klibbar helt till kartongen, behöver du bara stryka lite längre.        
 8.  
             

    3      Använd olika varma vätskor  ,

    
   
 1.                  1      Använd en het vätska för att ta bort tuggummit från kläder. Du kan göra detta på tre olika sätt, men alla tre leder till samma resultat. Dina alternativ är varmvatten, ånga eller varm vit vinäger.  
    
  •   Varmvatten : Koka vatten i en stor kastrull. Om plagget är ett par byxor eller en annan ganska stor bit, kanske du vill arbeta i badet istället för bara en kruka.
  •  
  •   Hot Steam : Sätt en tekanna på kokplattan och låt vattnet bli riktigt varmt inuti. Tekanna kommer att producera ånga som är perfekt för att behandla ditt klibbiga plagg.
  •  
  •   Varm ättika : Varmvita vinäger. Doppa sedan en tvättduk (eller annan absorberande trasa) i ättika tills den är helt genomvattnad.
  •  
         
 2.  
 3.                  2      Låt nu den heta vätskan göra sitt jobb. Oavsett vilken metod som valts, måste du låta vätskan fungera en stund. Du kan också behöva upprepa hela proceduren flera gånger.  
    
  •   Varmvatten : Lägg plaggen i vattnet så att det är helt täckt. Håll det under vattnet i några minuter. På grund av värmen kommer tuggummiet att avskalas lite.
  •  
  •   Ånga : Håll tyget med tuggummiet direkt framför grommen (eller vart de flesta av vattendragen släpper undan). Tuggummit bör absorbera fukt och bli mjuk.
  •  
  •   Varm eddik : Placera den blötta duken direkt i det smutsiga området. Eddiken bör nu lösa upp kopplingen mellan fibrerna i tyget och tuggummit, och tuggummit mjukar och kan avlägsnas.  
  •  
         
 4.  
 5.                  3      Skura tuggummit med en tandborste eller en kniv. När massan har värmt upp måste du skrapa bort den. Oavsett vilken typ av vätska du använder, när tuggummit är uppvärmt och fuktigt, ta en tandborste (som du inte längre behöver) eller en trubbig kniv och torka försiktigt gummit av kläderna. Om du fortfarande inte kan få det, måste du bara suga det igen.        
 6.  
 7.                  4      Tvätta plagget normalt i tvättmaskinen. Om du har avlägset det mesta av tuggummiet (eller allt tuggummi i bästa fall), tvätta det som normalt finns i maskinen för att tvätta bort eventuella rester.        
 8.  
             

    4      Använd jordnötssmör  ,

    
   
 1.                  1      Sätt en flaska jordnötssmör på fläcken. Du bör se till att tuggummit är helt täckt med jordnötssmör på alla synliga sidor. Ta något mer, mycket hjälper mycket. Jordnötssmör fungerar så bra eftersom den naturliga oljan den innehåller hjälper till att lösa upp tuggummit.        
 2.  
 3.             2      Lämna jordnötssmöret på tuggummit i ungefär en minut. Det borde inte vara mycket längre, annars kan det hända att jordnötssmöret själv orsakar fläckar.       
 4.  
 5.                  3      Använd en smörkniv för att skrapa tuggummi av tyget. Om du inte har en trubbig kniv till hands kan du i princip använda något annat litet och lämpligt format objekt, till exempel en spatel, nagel eller en metallfil. Skura tills allt tuggummi och jordnötssmör är borta, men var försiktig så att du inte skadar tyget.        
 6.  
 7.                  4      Behandla det drabbade området med en fläckborttagare. Du ska göra så snart som möjligt efter att du har skrapat jordnötssmör och tuggummi. I slutändan kan bara oljan som gör att tuggummit löser sig väl från tyget också orsaka otäcka fläckar. Du löser detta problem med en kommersiell fläckborttagare. Sätt lite av det på plats och tvätta sedan plagget normalt i tvättmaskinen.        
 8.  
             

    5      Använd kokosolja  ,

    

Denna metod är utmärkt för tandköttsolyckor på syntetiskt sportkläder.

 
   
 1.                  1      Sätt en matsked kokosnötolja i en liten tallrik.        
 2.  
 3.             2      Värm kokosoljan i mikrovågsugnen i fem till tio sekunder. Det ska bara vara varmt, på ingen sätt kokande varmt.       
 4.  
 5.                  3      Behandla tuggummi fläcken. Doppa det förorenade området i den varma oljan.        
 6.  
 7.                  4      Gnugga materialet tills tuggummen långsamt avskalar .        
 8.  
 9.             5      Låt tyget torka i luften.        
 10.  
 11.                  6      Om det inte finns några spår av tuggummi, tvätta plagget i tvättmaskinen en gång.        
 12.  
 13.                  7      Om materialet fortfarande är klibbigt eller styvt, repetera hela proceduren.        
 14.  
            

Tips .

                Läs mer... (3)      
Hus populär:
Bygg en luftkonditionering för 15 euro.

Olja en takfläkt.

Målarmöbler.

Växt söta paprika.

Håll lökar lökar på vintern.

Rengör oljebensfärgen.

Gör venetiansk stuckatur.

Plant ett äppelträd.

Bli av med pollenfläckar.

Rengör ett strykjärn.

Ta bort kakelgolv.

Rengör soffa kudde.

Odla grönsaker i krukor.

Köp en säng.

Växa hallon.

Ta bort tuggummi från en bilstol.

Reparera vinylisolering av poolen.

Fyll en varmvattenflaska.

Starta en kommersiell maskgård.

Plantera körsbärsborrningar ordentligt.

Montera en barnsäng.

ako woman