Home \ hus
 

Mjukt papper.

 

Har du ett pappersark som du önskar att du inte hade satt på, skrynkligt eller oavsiktligt vikts? Har du till och med gjort ett pappersplan ut ur det? Det ser vanligtvis fram presentabel och användbar efter att du har fuktat det lite med destillerat vatten och kläms sedan mellan tunga böcker. Du kan också stryka den under en handduk. Med dessa metoder riskerar du att riva den eller bleka färgerna, så var försiktig. Du bör ta med viktiga papper för bevarande till en professionell arkivist.

              

Förfarande .

    

    1      Tryck på papperet smidigt  ,

    
   
 1.            1      Lätt vattna papperet med destillerat vatten. När papper är krympt, är fibrerna skadade och sönderdelade. Vattnet kan mjuka dessa fibrer så att de ligger platt igen, vilket reducerar rynkets och rynkornas synlighet. Använd endast destillerat vatten eftersom vanligt kranvatten innehåller mineraler som kan orsaka att pappret blir kakat eller svårt att röra. Spraya det lätt med en sprayflaska minst 30 cm bort eller försiktigt dab den med en lite fuktig handduk. 
    
  •   Varning: Vatten kan förstöra akvareller, kritor, pasteller och vattenlösliga bläck. Om ditt papper innehåller dessa material ska du spruta det extremt lätt på baksidan. Alternativt, släta ut papperet när det är torrt, men ta inte bort kinksna.
  •  
         
 2.  
 3.                  2      Lägg papperet mellan två lager av absorberande material. Placera papperet mellan två lager av blottpapper, filt eller annat material som absorberar vatten om det är vått.  
    
  • Pappershanddukar kan också vara lämpliga, men det texturerade mönstret på duken kan ligga på pappersytan.  
  •  
         
 4.  
 5.                  3      Sätt stacken mellan tunga föremål. Lägg papper och absorberande material runt det på en platt, hård yta. Glatt det med dina händer för att se till att det inte innehåller några stora veck eller kinks. Täck papperet helt med en platt, tung föremål. För detta ändamål används stora, tunga böcker ofta.        
 6.  
 7.                  4      Vänta tills det är torrt och kolla varje dag. Papperet ska torka till en platt, främst rynkfri yta, men det kan ta lite tid. Kontrollera varje dag och byt ut det absorberande materialet om det känns blött.  
    
  • Helt vått papper tar normalt tre eller fyra dagar att torka, men ett lätt sprutat pappersark behöver nog mindre än två.  
  •  
                   
 8.  
             

    2      Stryk papperet smidigt  ,

    
   
 1.             1      Känn riskerna. Stryk ett pappersark under en handduk eller tyg, vilket gör det smidigt, men rynkor och veck är vanligtvis fortfarande synliga. Om du använder ånga eller fuktar papperet något, som beskrivs i slutet av detta avsnitt, kan det ta bort rynkorna. Men det ökar också sannolikheten för att blekna färgat bläck eller rippa papperet. 
    
  • Om ditt papper är värdefullt eller oersättligt, prova den här metoden först med ett provark eller använd den icke-farliga men långsammare pressningsmetoden.
  •  
         
 2.  
 3.                  2      Lägg papperet under en handduk eller en trasa. Lätt papperet med händerna så platt som möjligt för att undvika att rynkor och veck uppstår. Placera en handduk, kuddväska eller annan värmebeständig trasa över papperet för att skydda den mot järnens direkta värme.        
 4.  
 5.             3      Ställ ett strykjärn på låg värme. Det rekommenderas att börja med den lägsta inställningen för att minimera risken för skador på papperet. För mycket värme kan torka ur papperet och göra det sprött och gult.       
 6.  
 7.                  4      Tryck på järnet i handduken. När du är uppvärmd, tryck på järnet på handduken och flytta det över ytan som om du stryker ett plagg.        
 8.  
 9.                  5      Gör justeringar efter behov. Lyft handduken efter att ha strukit den i ungefär en minut och titta på papperet. Om det inte är smidigt än, kan du vrida värmen lite högre och försök igen. Om pappret redan känns varmt bör du lämna järnet i låg inställning. Istället slår du lätt papperet eller strö det med lite destillerat vatten innan du stryker igen. Detta hjälper till att ta bort rynkorna, men det ökar risken för pappersbrytningen.  
    
  • Applicera inte vatten på en pappersyta med akvarell, krita eller annat vattenlösligt material.
  •  
         
 10.  
             

    3      Några fakta om professionella arkiveringsförfaranden  ,

    
   
 1.             1      Ta med värdefulla dokument till en professionell. Arkivister och restauratörer är professionella som specialiserar sig på att bevara historiska artefakter, inklusive papper. Du bör kunna behålla allt pappersmaterial i hög kvalitet. Dessa inkluderar akvareller, gammalt eller känsligt papper och andra föremål som kan vara svåra att släta även utan fara. 
    
  • Sök online för dokumentarkiv nära dig eller fråga en bibliotekarie för att hjälpa dig att söka efter en.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Lär dig om befuktningstekniker. Som nämnts i de andra metoderna kan fuktning av papperet hjälpa till att ta bort rynkor orsakade av brutna och förskjutna fibrer. Arkivister använder ofta specialverktyg och extrem försiktighet för att avsevärt öka pappersfuktigheten. Om du är modig och har några handdukar papper för att testa förut kan du prova några av dem själv innan du klämmer på ditt papper. En av de enklaste kan vara "Horton Humidification Method". Lägg det rullade pappret i en plastkopp. Placera koppen i en plastpåse, häll vatten på botten av hinken och stäng locket.  
    
  • Detta kan orsaka mögel att växa på papperet, vilket är svårt att hantera själv. Vissa arkivister använder antifungala kemikalier, såsom tymol eller orto-fenylfenol. Dessa material kan dock vara mycket farliga för användaren och papperet om de används felaktigt.  
  •  
         
 4.  
 5.                  3      Lär dig om metoderna för att hålla papperet torrt. Utjämning av papperet är vanligtvis effektivt om man använder klämmor eller häftklammer förutom tunga föremål om mer tryck behövs. En annan metod som kan användas ensam eller förutom pressning innefattar användning av lim. Papperet limmas på en annan yta med ett speciellt lim som lätt kan avlägsna när det är torrt. Detta håller papperet torrt när det torkar, istället för att krulla eller vrida när någon av det förlorar vatten och krymper.  
    
  • Även arkivister har svårt att kontrollera pappersstorleksändringen efter fuktning. För ett enda pappersark kan det inte märkas. Stackar av papper, papper limmade ihop i ett större ark, eller en bunden bok kan känna sig påfallande olika eller ojämna.  
  •  
         
 6.  
 7.                  4      Förvara material i ett konserveringshölje. Arkivisters instrument är till stor del tillgängligt för handel. Arkivera arkivkvalitetsarkiv för att hålla dina viktiga dokument, familjehistoria och andra papper i årtionden, om inte århundraden, genom att skydda dem från fukt och ultraviolett ljus.        
 8.  
             

Tips .

                  

Varningar .

                  

Vad du behöver .

                Läs mer... (6)      
Hus populär:
Rengör vattentanken.

Dra pansies.

Blanda quikrete.

Ta bort solrosor.

Väx bönor och ärter.

Måla ett betonggolv.

Rengör kontaktlinser.

Reparera ett fastnat lås.

Avlägsna en långsam sänk.

Producera kvävegödselmedel.

Känn skillnaden mellan porslin och keramiska plattor.

Häng bilder på gipsgips.

Ställa in en vivarium.

Rengör och sköter om läderstövlar.

Järn utan järn.

Ombygga vardagsrummet.

Förhindra frysning av vattenrör.

Använd en luftfuktare.

Rengör silver.

Gör gamla plastflaskor till din trädgård.

Dra grönsakerna i det heta huset.

ako woman