Home \ hus
 

Mala en zigzag sax.

 

Med sina skarpa, sammanlåsande tänder kan det vara svårt att veta hur man korrekt skärper din gamla zigzag sax för att hålla dem i gott skick och redo att användas. Om du har tillgång till rätt utrustning, kan den plana sidan av klippkanten skärpa på ett kort ögonblick och kanterna slipas i rätt vinkel. Du kan lära dig detta steg för att hålla saxen i gott skick och snyggt. Se steg ett för mer information.

              

Förfarande .

    

  Del 1      Använd ett sliphjul  ,

    
   
 1.            1      Zooma in i saxen och hitta sliplinjen. Snittytan på de flesta goda saxar är gjorda av olika metaller som har en något annorlunda färg. Håll klippkanten så att du kan titta på den från sidan. Du kan se en skimrande metall, en annan linje eller en mörkare, matt metall i botten av den snittiga ytan.  
    
  • Om du inte kan se den här raden måste du byta ut saxen. Den har slits av med tiden och kan inte längre slipas.
  •  
  • För att skärpa din zigzag sax kommer du aldrig att dra mellan individuella "tänder" i din snittyta, eftersom du kommer att förstöra din saxs funktion på det här sättet och det fungerar inte längre korrekt. Du kan istället arbeta längs den platta kanten av dessa tänder på den snittiga ytan och mala tänderna från "toppen" på toppen av varje tand till "dalen".
  •  
         
 2.  
 3.             2      Ställ in rätt vinkel på konsolen. De flesta zigzag saxar har en vinkel på noll till fem grader. Vissa har en något negativ vinkel som du behöver justera med fästena för att skärpa dem ordentligt. Beräkna vinkeln eller starta från noll och gör ett repetest för att se om klämman är korrekt inställd.  
    
  • Säkra saxen i klämman så att bladets plana sida är vinkelrätt mot sliphjulet.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Gör skraptestet. Ta en markör och svär den platta sidan av din zigzag sax. Se till att du svärjer hela området från spets till dal. Du behöver inte svarta områdena däremellan. Det räcker om du svärmer den platta sidan som ska skärpas.  
    
  • Vrid sliphjulet för hand (du behöver inte sätta på det). Dra snabbt bladet över hjulet för att se om klämman är i rätt vinkel. Du borde kunna se hur den svarta färgen avlägsnas från bladet. Lossa inte bladet mot silversidan och vrid det inte upp för att nå toppen. Justera bladet i enlighet därmed före skärning.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Kör den svarta färgen. Om du har fäst klämman ordentligt kan du sätta på maskinen och dra den över bladet ett par gånger. Efter tre eller fyra passerar bör du undersöka bladet och se till att du slipar jämnt. När den svarta färgen har slitit, har du slipat bladet korrekt. Loop över bladet några gånger, kontrollera om och om igen för att se om klippet är korrekt. Justera fästet efter behov.  
    
  • Skjut saxen i ena riktningen över sliphjulet och använd jämna tryck. Var försiktig och håll dina händer och fingrar borta från slipstenen. Använd lämpliga skyddskläder och följ anvisningarna i användarhandboken.
  •  
  • När du har slipat det första bladet, kan du upprepa processen för det andra bladet och bibehålla samma vinkel.
  •  
         
 8.  
 9.             5      Prova saxen. För att se till att du har saxen skarpt jämnt kan du klippa lite filt eller tyg. En korrekt skärpad sax med bra snittkvalitet kommer att skära från början till spetsen. Tänderna ska mäta rent.  
    
  • Om du fortfarande har problem kan du dra saxen över sliphjulet några gånger för att jämna ut stötarna så att bladet skär jämnt och rent. Kontrollera även de andra komponenterna på saxen och se till att saxen är väl oljad och slät.
  •  
                   
 10.  
             

  Del 2      Vård av sax  ,

    
   
 1.             1      Använd endast sax för tyg. Försök inte skärpa saxen genom att skära aluminiumfolie, polermaterial eller sandpapper. Dessa metoder är inte effektiva och kan skada bladet eftersom det är avrundat. Zigzag sax måste skärpa på plattan utanför knivarna och inte i urtagen mellan punkterna. Genom att skära i aluminiumfolie eller sandpapper kan du runda av hörnen. Saxen blir dullare i denna åtgärd och förstörs för användning. Använd bara saxen för rätt material och du har inga problem.  
    
  • En rulle av robust aluminiumfolie kostar 4-5 euro och riskerar att förstöra saxen utan någon fördel. Låt saxen slipa ordentligt genom att investera i rätt utrustning eller professionellt slipa dem.  
  •  
  • Det rekommenderas inte att använda en vanlig whetstone. Det är väldigt svårt att justera den rätta vinkeln på det avfasade bladet i spol med stenen och riskerar att förstöra saxen om du behöver mer än ett försök. Ta saxen till en expert eller investera i rätt utrustning.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Tänk på professionell slipning av saxen. Om du professionellt slipar saxen i en tygaffär kostar den ungefär tre till fyra euro. Det är mindre än priset på ett nytt sliphjul (280 € till 360 €). Detta är en relativt billig, snabb service och du kommer snart att njuta av ett välrenat sax.  
    
  • Om du är osäker på vem som kommer att kunna slipa saxen, kan du få information i en tygaffär om du frågar var shopparna sönders. Om du inte får information där kan du fråga om en tjänst nära dig där knivar och sax är markerade.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Oljor är din skjuv väl. Ett vanligt problem med zigzag sax och särskilt äldre modeller är att de kräver mycket styrka i handen för användning. Olja kopplar skruven ofta med en liten droppe symaskinolja när den blir fastare. Symaskinolja missfärgar inte textilier. Det är ett bra val om du är orolig att dina tyger kan vara förorenande.  
    
  • Om du inte vill köpa extra olja, kan du också använda matolja eller kokosolja. Båda sorterna är särskilt effektiva.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Undvik rost genom att hålla saxen ren och torr. Du behöver inte städa det ofta, men om det blir smutsigt ska du rengöra det omedelbart och torka det för att undvika rost.  
    
  • För att undvika rostning, doppa bladen i utspädd blekmedel (en tesked) på en hink vatten i några minuter. Skruva bladen kraftigt med en skrubbkudde eller en polerplatta och rengör dem med vatten. Torka saxen noggrant och applicera en smörjolja.
  •  
         
 8.  
            

Tips .

                  

Varningar .

                  

Vad du behöver .

                     
Hus populär:
Dörrsläckningsstopp.

Lev utan el.

Torka en våt bok.

Bygg en uppfödd planter för grönsaker.

Ta bort irriterande lukt från bilen.

Få en sminkfläck från kläder utan att tvätta.

Ta bort mögel från gips.

Lägg takbältros.

Rikta in ditt sovrum med Feng Shui.

Håll vit tvätt vit vit.

Plant Gardenias.

Hitta rätt höjd för en hängande lampa.

Sänk pH i ett spa.

Mät en skivspelare.

Plantpåskliljor.

Rengör plintar.

Beräkna växthastigheten för växter.

Bli av med den japanska skalbaggen.

Rengör silver smycken.

Designa en avbrottsfri strömförsörjning.

Raffinera ett träd.

ako woman