Home \ hus
 

Ta hand om plantorna ordentligt.

 

Växter ser vackra och dekorativa inifrån och ut. Vanligtvis är de lätt att ta hand om och trivas med rätt behandling. Om du inte är säker på hur du gör något bra för dina växter eller om du bara vill bli fullt informerad, läs våra tips för den gröna tummen och njut av din plantans prakt!

              

Förfarande .

    

    1      Skötsel av inomhusplantor  ,

    
   
 1.            1      Se till att dina växter får mycket ljus. Ett stort problem med krukväxter är ofta att de är för mörka. Din växt kan se bra ut på ett sidobord i vardagsrummet, men det kommer inte vara länge om det är för långt från fönstret. Informera dig om din växts behov och placera den på ett lämpligt ställe. Tänk på att södra fönster får de flesta och norra fönster minst solen. Generellt gäller dessa tumregler för olika belysningsbehov: 
    
  • Växter som behöver "direktsol" bör få direkt solljus i 4-6 timmar om dagen.
  •  
  • Växter som är halv skuggiga behöver cirka 2-3 timmars direkt sol.
  •  
  • Och växter som tycker om det "skuggiga" borde fortfarande ta ungefär en timme full solljus.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Vattna dina växter regelbundet. Beräkning av rätt mängd vatten för inomhusplantor kan vara mycket svårt. Från för mycket vatten börjar rötterna att riva, med för lite vatten torkar de ut. Vattenbehovet varierar från anläggning till anläggning. Vissa gillar att bli våta, medan andra (som kaktusar och succulenter) bara behöver vatten några veckor. De flesta krukväxter trivs bra om du vatten dem två eller tre gånger i veckan. För detta kan du använda en sprutpistol eller liten vattenburk. Jorden bör vara fuktig men inte soggig. 
    
  • Sätt ditt finger ner till den andra leden. Om den är torr när den är utdragen behöver anläggningen vatten. Om det bara är lite fuktigt, vänta en annan dag eller två.
  •  
  • Använd alltid ljummet vatten. Kallt vatten kan skrämma rötterna och skada växten.  
  •  
         
 4.  
 5.             3      Födda dina växter några veckor. Gödsel frigör näringsämnen i jorden. Det är särskilt viktigt för krukväxter, för att organiskt material inte kommer in i jorden naturligt. På vissa förpackningar finns en sekvens av tre nummer, som 10-20-10. Dessa siffror representerar mängden kväve, fosfor och kalium som ingår. Eftersom varje växt behöver en annan näringsämnesammansättning varierar gödselmedlet kraftigt, och de är tillgängliga för nästan alla växtarter. Ett genomsnittligt gödningsmedel med till exempel 6-12-6 eller 10-10-10 men bör gå först för de flesta växter i ordning. 
    
  • Spraya eller dribba gödselmedlet direkt på marken enligt anvisningarna på förpackningen.
  •  
  • Du behöver inte blanda gödselmedlet under marken, det kommer att fördela sig själv.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Damma av dina växters löv. Över tiden släpper bladen på krukväxter upp. Det ser inte ut väldigt trevligt och det har också en negativ inverkan på tillväxten, eftersom dammet klättrar lövarnas porer. Därför måste bladen rengöras regelbundet från damm. Beroende på växtens storlek kan du göra det antingen i diskbänken under rinnande, ljummet vatten, eller du kan blanda varmt vatten med lite tvättmedel eller speciell växtrenare och torka bladen noga med denna blandning och en mjuk, ren trasa. 
    
  • Sköljning i sinken fungerar bättre för mindre växter. Men du måste se till att inte för mycket vatten hamnar i potten.
  •  
  • Det finns även rengöringssprayer som bara sprutar dammet från plantorna.
  •  
         
 8.  
 9.             5      Lämna inte växter framför värmare, fläkt eller luftkonditionering. Fuktighet är vanligtvis lägre inomhus än ute. Därför torkar många inomhusplantor så snabbt ut. Regelbunden vattning kan förhindra normal torkning, men om du placerar dina växter för nära radiatorer eller luftkonditionering, torkar det uthålliga torra luftflödet ut bladen och får dem att dö. Håll alla växter borta från dessa källor, eller sätt på luftfuktare för att öka fuktigheten.                  
 10.  
             

    2      Skötsel av trädgårdsväxter  ,

    
   
 1.             1      Se till att dina växter får tillräckligt med vatten. Trädgårdsskötsel beror starkt på naturliga faktorer och miljöförhållanden. Så behovet av bevattningsvatten beror på väder och markförhållanden i din region. Två eller tre gånger i veckan borde du i genomsnitt använda vattentanken eller trädgårdsslangen för att göra en runda genom din trädgård. Marken ska vara fuktig men inte blötläggd, och inte så torr att det blir skört och dammigt. 
    
  • Lär dig om de specifika behoven hos växterna i din trädgård. Vissa gillar mycket vatten, andra behöver mycket lite.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Ta bort ogräs regelbundet. Ogräs kan praktiskt taget förstöra en annars vackert välskötta trädgård från början. Och det är inte bara irriterande att titta på det, det tar också upp värdefullt utrymme och sparar dina växter sina näringsämnen borta. Så fortsätt att jaga och ta bort ogräs omedelbart när du ser dem. Håll den så nära som möjligt till marken och dra den rakt uppåt. Så du har bästa chansen att eliminera så mycket av rotsystemet som möjligt och det tar lite längre tid för dem att komma tillbaka. 
    
  • Du kan naturligtvis använda weed killers, men de flesta skiljer inte mellan bra och onda växter och kommer att döda allt i din trädgård (inte bara ogräset).
  •  
  • Se även under överhängande, stora löv, om ogräs växer under.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Varje månad borde du böjda din trädgård. Mulch är en slags organisk kompost som sprids i ett tunt lager på jorden. Det håller fukt i jorden och förhindrar att gräs bryts ut. Det innehåller också näringsämnen som migrerar i jorden, eftersom jord och mulch blandas långsamt. Du kan köpa mulch i hårdvaruaffären eller på trädgårdsmarknaden. Distribuera det ungefär 5 cm tjockt på dina sängar.  
    
  • Var försiktig så att du inte täcker för mycket av växten med mulch eller det kommer att hindra din tillväxt. Detta är särskilt viktigt med små träd och buskar.
  •  
  • Du kan också använda ett lager av organisk kompost som en mulch-uppsättning.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Skär alla döda eller uppenbarligen sjuka plantor helt. Växtskyddssjukdomar kan äta som en eld i hela trädgården. Detta gäller också för skador - om du inte skiljer den döende delen kan resten av växten också lida. När du märker att växter blir gula eller bruna, torra, spröda eller bara söka, ta tag i en sekatör och skär av de drabbade grenarna. Kasta inte dessa grenar på komposten, men kasta dem i papperskorgen. Om de är smittade med en sjukdom kan den fortfarande spridas.       
 8.  
 9.             5      Blommans huvud. Ordet "haltning" avser borttagning av blöta blommor. Detta stimulerar ny tillväxt och gör plantorna mer visuellt tilltalande. Det är bäst att använda ett par beskärningsskjuvar och knäpp av blomman strax under knoppen. Du bör snart märka en ny blom i stället för de visnade.       
 10.  
 11.             6      Födda dina växter en gång i månaden. Trädgårdsplantor får mer näringsämnen från jorden än inomhusplantor, så de behöver befrukas mycket mindre ofta. Hitta ett gödningsmedel som passar dina växters behov, eller använd ett genomsnittligt gödningsmedel som 6-12-6 eller 10-10-10. Gödsel enligt informationen på förpackningen var 4-5 veckor. 
    
  • Gödningsmedlet behöver inte blandas in i jorden eftersom det gör allt självt över tiden.
  •  
  • Om du är osäker på vilken gödsel du ska köpa, kolla först med en plantskola. Folket där vet.  
  •  
         
 12.  
             

    3      Korrigera vanliga fel  ,

    
   
 1.             1      Vid problem med vattenloggning rekommenderas ett dräneringslager. Om vattnet i din säng eller blomlåda har fastnat, kan överskott av vatten inte tömmas. Detta kan orsaka att dina växters rötter rotnar och går in i plantorna. För att lösa problemet, gräva ut växten tillsammans med en klump jord och förvara den i en ren topp. Ta bort en del av den hårda, lummiga jorden och byt ut den med ett lager av småsten eller hydroponics. Sedan lägger du till ett lager av färsk pottajord och lägger växten tillbaka på sin gamla plats. 
    
  • Om din jord väsentligen skadar vatten, ta tag i allt och blanda sand för att förhindra vattentäthet.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Exponera växter som växer för nära varandra. Om du har missbedömt och planterat växter för tät när de var små, kanske du blev förvånad över att se hur snabbt de växte och började tävla om utrymme och sol. Växta växter växer inte så stora eftersom de måste dela näringsämnena. Gräva ut de två konkurrenterna och implementera dem. Det resulterande hålet fyller du med färsk pottajord.  
    
  • Använd alltid potten från hårdvaruaffären och inte bara marken från din trädgård. Trädgårdsjord innehåller insekter, patogener och ogräs som alla kommer att spridas över din växt.
  •  
  • Om du ser växter växer in i varandra eller deras huvudsakliga stjälkar eller huvudgrenar blir sammanfogade, så är de för täta planterade.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Använd inte för mycket mulch. Naturligtvis är mulch meningsfullt eftersom det innehåller näringsämnen och förhindrar ogräs, men för mycket mulch kan vara problematisk i trädgården. Vid tvivel stoppar mulken inte bara ogräs, utan förhindrar även att unga skott sprider sig genom ytan. Mjölkskiktet bör därför inte vara tjockare än 5 cm. Om fortfarande ingenting växer, ta lite mer bort och vänta några veckor, om situationen förbättras. 
    
  • Om du förpackar stammen för högt med mulch, kommer det att hålla ut solljuset och växten växer inte så bra. Ta bort mulchen direkt runt stammen.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Klipp av alla döda och visade växter. Sjukdomar kan sprida sig snabbt om de inte är markerade. Detta gäller också för skador - om du inte skiljer den döende delen kan resten av växten också lida. När du märker att växter blir gula eller bruna, torra, spröda eller bara söka, ta tag i en sekatör och skär av de drabbade grenarna. 
    
  • Kasta inte dessa grenar på komposten, men kasta dem i papperskorgen. Om de är smittade med en sjukdom kan den fortfarande spridas.
  •  
         
 8.  
 9.             5      Dränka inte dina växter. Även om du kanske tror att du häller ordentligt, när de blir gula och hänger luddiga, är de förmodligen för våta. De flesta växter behöver inte vattnas dagligen, tvärtom är det ännu bättre om de bara får vatten om några dagar, men då lite mer. Endast vatten om åtminstone jordens övre 5 cm har torkat igenom. Om du alltid häller omedelbart, om ytan ser torr ut, är du garanterad att överhälla. Om du tenderar att vattna för mycket, ta en sprayflaska istället för en vattendrag. Så det är ganska svårt att bevattna för mycket, för varje gång du sprutar det kommer mycket lite vatten ut.        
 10.  
 11.             6      Sätt inte dina växter för djupt i marken. Om dina växter sakta blöder och dör utan någon uppenbar anledning, kan du ha begravt dem för djupt. Rötterna måste vara relativt nära ytan så att de kan absorbera alla näringsämnen från jordens övre lager och få tillräckligt med solljus. Ta försiktigt ut dina växter och plantera dem igen, på ett sådant sätt att rotbollen ligger precis vid eller strax under ytan. När rotbollen är delvis utsatt, täck den med ett annat lager av jord. 
    
  • Om rötterna är för mycket över ytan, kommer din växt också att gå. Rotbollen måste ligga på en nivå med det övre jordskiktet.
  •  
         
 12.  
             

Tips .

                  

Varningar .

                Läs mer... (3)      
Hus populär:
Håll ut irriterande myggor.

Måla en ytterdörr.

Rengör en kristallkrona.

Borra genom granit.

Rengör läderstol.

Transplantat påskliljor.

Skapa en året runt örtträdgård i huset.

Växa rosmarin från frön.

Bli av med äkta påsehållare.

Bli av med flugor i avloppet.

Röda rödbetor.

Plantpåskliljor.

Gör en tavla.

Reparera en lös träskruvgänga för gångjärn.

Att sköta om en kinesisk bonsai corkling.

Plantera och odla ranunculuses.

Radera bambu.

Växtförsythia.

Service ett bad eller bubbelpool.

Utför en titrering.

Repotera en kaktus.

ako woman