Home \ hus
 

Plantera och odla lila.

 

Den underbart förföriska doften av doftande lila som drar in genom det öppna fönstret till trädgården på en varm sommarkväll är obeskrivlig, eller hur? Lilac, en gång odlad, är faktiskt väldigt lätt att ta hand om. Han behöver bara tillräckligt med vatten och fullt solsken. Det finns över 100 olika lilor, alla växer antingen som buskar eller träd och deras blommor sprider den typiska trevliga doften. Följande artikel förklarar hur man odlar och odlar lila själv så att du njuter av dem mycket.

              

Förfarande .

    

    1      Plantering Lilac  ,

    
   
 1.            1      Välj rätt lila buskar. Besök en stor plantskola och köp ett urval av vackra lila buskar. Man bör vara uppmärksam inte bara på färgen, men också till den slutliga tillväxthöjden. Vissa växter som Palibin eller Superba växer till 1,5 till 1,8 m höga buskar. Andra typer, t.ex. Syringa reticulata, blir 6 till 9 meter långa träd. 
    
  • Du kan köpa växterna rootless eller i en kruka från en plantskola i närheten, eller få dem skickade via postorder. Trädgårdscentret eller plantskolan på platsen kan rekommendera de lämpliga sorterna, som växer bäst i respektive region och gedeien. Blötlägg
  •  
  • Fröplantor eller skott, t.ex. dras av grannens lilla buske. Foten eller plantorna på våren när de första knopparna anländer, eller så länge de nya bladen fortfarande är små. Välj plantor som är minst 30 cm långa. Lyft försiktigt de små plantorna ur marken med en spade eller en spade, med så mycket rotsystem som möjligt. Klipp skottets rot till moderplantan jämn med spaden för att skilja den lilla växten.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Hitta rätt plats att plantera. Lilac behöver mycket sol, så välj en plats som kan ha minst 6 timmars sol per dag. Dessutom bör det finnas en bra luftcirkulation garanterad. Lilac, som inte har tillräckligt med sol, eller placeras i tät luft, hänger snart bladen och blir sjuk. En väldränerande mark är också nödvändig. Om jorden är ständigt för fuktig, före plantering, skapa en kulle eller en upphöjd säng. 
    
  • Placera inte lillor för nära väggar eller andra träd. Lilaens rötter behöver utrymme att sprida ut.  
  •  
         
 4.  
 5.             3      Förbered de nya lila buskarna för plantering. Blötlägg rötterna i ljummet vatten i 10 till 15 minuter. Lossa rotbollen försiktigt med fingrarna för att separera rötterna en åt gången.        
 6.  
 7.             4      Planta lila buskar på våren eller hösten. Gräva ett hål som är djupt nog för rötterna att hitta plats i det. Förälderstammen ska ligga på marknivå. Efter att lila har placerats i hålet, fyll det igen med jord, sedan tillräckligt med vatten, innan hålet är stängt med resten av jorden. I botten av bagaget kan du se en färgövergång, jorden ska fyllas upp till där. Du bör bara stapla jorden fram till denna punkt, annars kan rötterna kvävas. 
    
  • Om jorden är låg i näringsämnen, sätt lite kompost, benmjöl eller gödsel i hålet innan du lägger växten på den.  
  •  
  • För särskilt sur jord sprinkla lite lime över den färska jorden som täcker rötterna. Följ tillverkarens instruktioner och upprepa var 3 till 5 år. Lilac föredrar en neutral till svagt sur jord med ett Ph-värde av 5 till 7.
  •  
  • Om mer än en buske planteras, borra hålen minst 1,5 m till 5 m från varandra, beroende på designen.  
  •  
                   
 8.  
             

    2      Odla lakan  ,

    
   
 1.             1      Vattna alltid plantorna bra. Vatten flera gånger i veckan på sommaren, utom när området är mycket regnigt. Häll direkt på stammen och låt jorden torka igen innan den vattnas igen.       
 2.  
 3.             2      Smälta lila på våren. Applicera kompost eller balanserad all-purpose gödsel varje vår. Beroende på markförhållandena, upprepa befruktning när blomningen börjar.       
 4.  
 5.             3      Klipp tillbaka plantorna regelbundet. Detta förbättrar blomsttillväxt och luftcirkulation. & Lt; / ref & gt; Skär några av de gamla stora grenarna mot slutet av vintern så platt som möjligt ovanför marken. Skär ut fler grenar från olika delar, även från mitten av busken, för att skapa utrymme för nya skott. Skär aldrig mer än 1/4 av alla grenar på en gång. 
    
  • Ta bort sjuka eller skadade grenar och ta bort vattenkranen så tidigt som möjligt.
  •  
  • Separera de förtunnade pedicellerna så att växten inte spenderar några resurser på fröbildning.
  •  På hösten, när det har visat, klippa ner busken, korrigera formen och ta bort grenar som ger några blommor.  
         
 6.  
             

    3      Klipp av lila blommor och torka  ,

    
   
 1.             1      När blommorna är mogna, skär av några efter önskemål. När den vackraste färgen och den mest intensiva lukten nås, skära av. Som ett resultat håller de sig som en bukett blommor under lång tid. Omedelbart efter skärning i en vas med rent vatten.       
 2.  
 3.             2      För att torka, häng blomhuvudena upp och ner. Montera en bukett nyplockade lila blommor och binda stammarna med ett gummiband. Vänd den på en sval, mörk plats i 1 till 3 veckor. När blommorna är helt torra, ta bort gummibandet. 
    
  • Torr lila med silikagel. Fyll en stor glas- eller plastbehållare med ett 2 cm tjockt lager silikagel. Placera några stammar av nyssplockade lila blommor upprätt i behållaren. Fyll resten av behållaren med gelén så att blommorna är helt täckta. Täck behållaren och låt blommorna torka i en vecka. Ta sedan bort och använd som en fin bukett.
  •  
         
 4.  
             

Tips .

                  

Varningar .

      

<91112>             Läs mer... (2)      

Hus populär:
Växa örter.

Ändra en dörrknopp i huset.

Värm upp ett rum.

Ta bort bakgrundsbilder som redan har målats över.

Odla groddar.

Odla groddar.

Byt ut ett badkar.

Ta omsorg om växter.

Montera en barnsäng.

Rengör en bubbelbad utomhus.

Rengör silvermynt.

Prune aloe vera växter.

Skapa mjukmedel själv.

Väx bioluminescerande alger hemma.

Ta bort fläckar från en tröja.

Gör en höstkrans.

Rengör läder från fettfläckar.

Stryk på en plåster.

Ombyggnad av ett hus.

Gör stenar.

Klipp och skör lavendel.

ako woman