Home \ hus
 

odla grönsaker i krukor.

 

När matpriserna fortsätter att stiga har många människor tanken att odla sina egna grönsaker i krukor - liknar örter, antingen på balkongen eller i huset. Det finns några metoder som fungerar väldigt bra och några saker som du borde vara medvetna om. Och så kan du börja odla hemma.

                 

Förfarande .

    
   
 1.            1      Titta på din omgivning. Försök hitta en plats som skyddas mot stark vind, värme, kyla och sol. Växter har olika behov, men alla växer på en tempererad plats. I mer extrema miljöer kommer vissa växter att ha problem, misslyckas med att leverera en bra gröda eller helt enkelt inte växa.       
 2.  
 3.             2      Välj de växter du vill odla i enlighet med säsongen. Om du bor i ett varmt klimat har du tur eftersom växtsäsongen är mycket lång. Vem som helst som är så korta bör försöka skörda så mycket som möjligt under sommaren för att frysa eller spara grönsaker för vintern.        
 4.  
 5.             3      Välj krukan eller hinken som matchar växten du vill växa. Grönsaker med grunda rötter, som örter, sallader, tomater, bönor och ärter, kräver relativt liten jord, förutsatt att näringsämnen och bevattning tillhandahålls. Dessa växter odlas ofta i hydroponics, eftersom de trivs på lämpliga platser i mycket liten substans. Tänk dock på att rotgrönsaker, som morötter, rödbetor och potatis, kräver betydligt mer utrymme.  
    
  • Det enklaste sättet att bestämma plantornas djup är att beräkna 1,5 till 2 gånger längden på rotgrönsakerna. Om du väljer en morotsort som är 20-25 cm lång ska din kruka vara 30-50 cm djup.
  •  
  • Populära planteringar är eleganta sten-, trä- eller keramikpottar, och osågade korgar (ofta hittas i begagnade butiker) eller matkvalitets styrofoam-lådor kan användas. Vissa människor gör det ännu enklare och odlar sina grönsaker direkt i en väska med kompost eller jordblandning eller använd tygpåsar eller handdukar som är fastsatta som hängande korgar. Plastbehållare är inte alltid lämpliga eftersom de lätt bryts eller är relativt dyra om du köper dem igen. Gamla vinfat är mycket praktiska eftersom de är djupa och breda, vilket gör plats för många växter. Men du kanske har problem med att hitta dem, eftersom de för närvarande är mycket populära. Det är billigare att bygga din egen container - många hårdvaruaffärer erbjuder det nödvändiga materialet och ibland till och med instruktioner.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Välj din jord noggrant. Den allmänna regeln är: Ju högre jordens kvalitet desto bättre är hälsan hos växten och avkastningen. I våta klimat bör ett lager av grus hällas som avlopp i potten, som är täckt med ett nät (t ex ett gammalt myggnät). Nätet förhindrar att jorden kommer ut ur potten och färgar marken. I torra klimat bör du välja en stor kruka som kan rymma mycket vatten och använda ett vattenlagringssubstrat som lera, syntetiska vattenkristaller (som absorberar vatten och släpper långsamt) eller bra biologiskt material.  
    
  • Vissa plantskolor säljer mark som ser attraktivt men är inte nödvändigtvis lämpligt för grönsaker. Fråga en säljare till jord för grönsaksodling så att du får en högkvalitativ produkt.
  •  
         
 8.  
 9.             5      Ta reda på vilka växter som är en bra match. Marigold är en bra allroundanläggning som håller de flesta skadedjur ut, men vissa växter matchar inte varandra för olika orsaker. Tomater och potatis bör inte planteras sida om sida eftersom de har liknande näringsbehov. Dessutom gillar många växter inte fänkål. Vissa grönsaker, som majs och tomater, attackeras av samma skadedjur, så de bör inte planteras bredvid varandra för att inte erbjuda en "buffé" till skadedjur. Vissa växter, som basilika och tomater, är bra partners och trivs tillsammans.        
 10.  
 11.             6      Byt grönsakerna. Efter det första året borde du inte odla samma grönsaker i samma behållare, eftersom jordens näringsinnehåll nu är mycket lägre. Därför är en traditionell odlingssekvens lämplig för att ersätta växtnäringsväxter (såsom tomater) med näringsämnen som lök. Det rekommenderas också att odla bönor, ärter eller andra gröna gödselmedel som klöver - de binder kväve och förbättrar marken.  
    
  • Du kan teoretiskt också blanda jorden av alla behållare, vilket emellertid stör jordens balans - det kan förbättra eller försämra marken avsevärt. Om ingen kompost blandas blir den blandade jorden svagare och så småningom inte längre lämplig för odling av grönsaker.
  •  
         
 12.  
 13.             7      Bygga dina grönsaker en i taget. Om du växer en ruta med morötter, kan du till exempel suga hela fröpaketet samtidigt - men det är en morotgluta. Om du inte vill frysa eller spara dem, bör du sova det mängd du konsumerar i en vecka och upprepa det varje vecka. Som ett resultat hämtar du regelbundet mindre belopp.        
 14.  
 15.             8      Använd konstgjord gödsel sparsamt. Det kan snabbt leda till överskott av salt och andra kemikalier i jorden, vilket skadar växterna. Använd gödningsmedel med långsam frisättning och välj komposterat organiskt material. Detta gäller även alger eller fiskemulsion, som innehåller mycket salt - använd det ofta, men i mycket svaga koncentrationer.  
    
  • När du ser att saltkristaller bildar, bör du sluta gödsla och suga potterna i ett stort vattenbad för att avlägsna överskott av gödselmedel. Detta kommer att göra jorden svagare, men det kan korrigeras genom kompostering. Alternativet är vanligtvis att förfoga över hela jorden.
  •  
         
 16.  
 17.             9      Reglerna för odling av grönsaker i huset är i grunden desamma, men det finns några ytterligare saker att följa. Risken för att växter i huset är skadade eller skadade och försvagade på grund av lågt luftflöde, lågt ljus, torrhet eller överdriven vattning är mycket höga. I tempererade klimat kan du placera växterna utanför några dagar för att härda dem och ge dem lite frisk luft. I mindre behagliga klimat måste du vara uppfinningsrik och placera regelbundet växter någon annanstans så att de får mer ljus. En tabellfläkt ger luftcirkulationen, och du bör också kontrollera jordens fuktighet genom att testa den med ditt finger. Om hon känner sig våt är allt bra. Om det är vått eller torrt bör du dock hälla mer eller mindre efter behov.        
 18.  
 19.             10      Skörd. När frukter eller grönsaker är mogna kan du skörda dem med ren sax eller sekatörer - var försiktig så att du inte skadar växten för mycket.                  
 20.  
             

Tips .

             
Hus populär:
Ta bort gammal injektion.

Byt ut en säkring.

Håll ett hus.

Rengör en pekskärm.

Ta bort oljefläckar från betong och garagegolv.

Köp blommor till en begravning.

Tvätta en Longchamp handväska.

Måla med en pneumatisk kompressor.

Ta bort rost från betong.

Omorganisera köksskåp.

Hur man målar köksskåp.

Eliminera myggor med hemmet.

Förvara tvingade blomlökar och plantera igen.

Känner igen chickweed.

Ta bort vattenfläckar från trä.

Mät strömmen med en ammeter.

Erkänn att du ska använda oljebaserad färg istället för latexbaserad färg.

Döda en gnagare på ett humant sätt.

Kontrollera en säkring med en multimeter.

Rengör vita segelskor.

Håll köket rent och säkert.

ako woman