Home \ index
 

Se om en rubin är riktig.

 

Rubiner kan vara de mest värdefulla färgade ädelstenarna beroende på priset per karat. Det finns många förfalskningar där ute och det kan vara svårt att säga om en rubin är riktig. I slutändan är det säkraste sättet att bestämma det att bringa stenen till en licensierad juvelerare. Hemma kan du mäta äktheten av rubinen genom att titta på dess färg och hårdhet. Om möjligt, använd ett tiofaldigt förstoringsglas för att undersöka rubinen.

              

Förfarande .

    

    1      Kontrollera rubin själv  ,

    
   
 1.            1      Veta om färg och glans. Verkliga rubiner lyser med en djup, livlig, nästan "trafikljus" röd. Falska pärlor är ofta tråkiga: de är "ljusa men inte strålande". Om pärlan är mörkröd kan den vara en granat istället för en rubin. Men om det är en riktig rubin, bör du veta att mörkare stenar vanligtvis är värda mer än lättare.  
    
  • Kontrollera stenen för en jämn och jämn färg. Det är mer sannolikt att förfalskningar innehåller fläckar och fläckar. Ändå har rubiner ibland ofullkomligheter.
  •  
  • Använd "trafikljus röd" som en ledtråd, men förvänta dig inte att hitta en riktig rubin som faktiskt lyser. Om det gör det är rubinen troligen en falsk. En riktig rubin ska dock se mer ut som en ljus trafikljus än en tråkig sten.  
  •  
         
 2.  
 3.             2      Jämför rubin med en röd bit bruten glas. Rubiner och andra sorter av safirer är ofta smidda av glas. Om glaset och stenen är lika kan du bara hålla andra bitar av rött glas i handen! Det är relativt vanligt för återförsäljare att falska rubiner från en glasförening.        
 4.  
 5.             3      Försök att klia på ytan. Äkta rubiner är extremt svåra stenar. Tryck på en nagel eller ett mynt i ytan på "Ruby" och se om du kan skrapa den. Om rubinen har en rep, är det troligt att det inte är en riktig rubin. Bara en diamant kan skrapa en rubin.  
    
  • Sammansatta rubiner är inte lika hållbara som äkta rubiner. Det finns en sannolikhet att rubinen inte är en komplett "förfalskad" utan bara en maskingjord sten.  
  •  
         
 6.  
 7.             4      Se om rubin kan gnidas av en annan yta. Skrapa noggrant stenen över en hård, jämn yta, till exempel en porslinskakel eller en del av klart glas. Stenen ska skrapa ytan, oavsett om det är en rubin eller inte. Ledtråden är dock om "Ruby" lämnar en röd linje på ytan där du kladdade på den.  
    
  • Den röda linjen kan vara en indikation på att stenen var artificiellt färgad. Det kan säga att "ädelstenen" faktiskt gjordes av ett mycket svagare material.
  •  
         
 8.  
 9.             5      Känna typ av förfalskning. Stenarna som vanligtvis används som rubinimitationer inkluderar granat, turmaliner, glas och kompositstenar.  
    
  • Granat är ganska tråkiga, mörkrosa silikatmineraler. De är mycket mjukare än en rubin.
  •  
  • Turmalin är ett röd-rostfritt silikatmineral. Turmalin är lite hårdare än en granat, men mycket mjukare än rubin.
  •  
  • Rödfärgade glasimitationer är vanligtvis billiga, men inte mycket slitstarka. Det ska vara lätt att se om en "rubin" faktiskt är gjord av glas.
  •  
  • Sammansatta rubiner är riktiga rubiner som har smältats med glas. Detta gör stenen större så att en juvelerare kan sälja den till ett högre pris. Varning! Sammansatta rubiner säljs ofta som "riktiga" rubiner till riktiga rubinpriser.  
  •  
                   
 10.  
             

    2      Konsultera en juvelerare  ,

    
   
 1.             1      Ta stenen till en professionell juvelerare. Det bästa sättet att vara säker på att betala ett proffs är trots allt att titta på pärlan. Han borde kunna berätta om rubinen är riktig eller inte. 
    
  • Hitta välrenommerade smycken i din stad. Tänk på att titta på recensioner online innan du besöker juveleraren. Kontrollera om kunderna var nöjda med noggrannheten i analysen av den här personen.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Få en åsikt. En juvelerare kan analysera rubin och berätta hur mycket det är värt. Andra kan betala mycket mer eller mindre för ädelstenen - men en uppfattning är vanligtvis en bra grov uppskattning av hur mycket pengar en sten är värd.        
 4.  
 5.             3      Låt stenen vara certifierad. En licensierad juvelerare kan ge dig ett officiellt certifikat om att din rubin är riktig. Detta dokument fungerar som legitimt bevis om du någonsin skulle bestämma att sälja rubin. Gör en kopia av intyget och håll det på en säker, hemlig plats.  
    
  • Har din sten certifierad för försäkringsändamål. Om du förlorar stenen är det mer sannolikt att du kommer att få ersättning om du kan bevisa att du har förlorat en riktig rubin.
  •  
  • Om du planerar att hålla rubin, behåll den som en familj arv. Om din familj eller dina vänner ärva rubyen en dag blir det mycket mer värdefullt om det är certifierat. Du sparar dem också besväret med att gå igenom samma steg för att avgöra om rubinen är riktig.
  •  
         
 6.  
             

    3      Kontrollera med ett förstoringsglas  ,

    
   
 1.             1      Zooma in i rubinen med ett tiofaldigt förstoringsglas. Använd en juvelers loupe eller ett normalt mikroskop. Överväg att fråga en vän eller ett labb om du inte har tillgång till ett kraftfullt utvidgningsverktyg själv. Annars går du bara till en juvelerare.       
 2.  
 3.             2      Förvänta mikroskopiska fläckar. Leta efter mikroskopiska fläckar som annars skulle vara osynliga för det blotta ögat. Du bör se några mindre imperfektioner på en riktig rubin. Falska och laboratoriegjorda rubiner är nästan alltid felfria, eftersom de naturliga fläckarna är så små att de är extremt svåra att reproducera. 
    
  • Om du ser några bubblor handlar du förmodligen om en falsk rubin. Letar efter andra fläckar än bubblor.
  •  
  • Externa fläckar inkluderar repor, dimples, nick och små repor. Inre fläckar (inklusioner) kategoriseras som sprickor (fjädrar), kristaller, negativa kristaller, silke, fingeravtryck, slöjor, håligheter, spån och färggränser.  
  •  
         
 4.  
 5.             3      Titta på rubinens skärningar och fasetter. Komplexiteten i rubinytan är endast synlig under ett tiofaldigt mikroskop. Om rubinen är rundad, rullad eller alltför slät, är det förmodligen en falsk ädelsten. Stenen kan vara verklig om facetten är ren, felfri och skarp.       
 6.  
             

Vad du behöver .

                Läs mer... (11)      
Index populär:
Gör en trepartskonferens med din Blackberry.

Hämta flytande lådor gratis.

Ta hand om en nyfödd.

Tvinga en burp.

Skapa ett släktträd.

Gör en gunga ur ett däck.

Räkna barnrörelser i livmodern.

Sova med ditt nyfödda barn.

Bygg en snögrotta.

Var en bra student.

10 tips för optimalt lärarstöd för barn.

Recept för Halloween stans.

Få gratis filmbiljetter.

Reagera på en blöderklädd tonåring.

Förhindra att höja barnpund.

Hur hjälper du att mata hemlösa.

Beräkna födelsedatum.

Gör eukalyptusolja.

Reagera på en blöderklädd tonåring.

Mending av ett betonggolv.

Byt bröstmjölksersättning.

ako woman