Home \ index
 

Konfronter en familjemedlem som har rånat dig.

 

När du långsamt inser att du har rånats, är det aldrig en trevlig känsla. Saker kan bara bli värre om du inser att tjuven är en familjemedlem. Om någon stal från din familj, ska du inte bara sopa problemet under mattan. Det är viktigt att du konfronterar personen med dina misstankar - även om det är extremt svårt. Efter att ha pratat med familjemedlemmen kan du vidta olika steg för att förhindra att personen stjäl dig igen. Dessutom bör du arbeta för att arbeta genom de känslomässiga skadorna av bristande förtroende.

              

Förfarande .

    

  Del 1      Prata med din familjemedlem  ,

    
   
 1.            1      Planera din konversation i förväg. Tänk på vad du vill säga till din familjemedlem. Undvik att konfrontera personen direkt efter händelsen - speciellt om du är för arg eller skadad för att hålla dig lugn. Ge dig själv tid att lugna dig och tänka på vad du ska göra nästa.  
    
  • En bra strategi är att skriva ett brev till din familjemedlem, men du har inte för avsikt att någonsin ge detta brev till honom. Lägg brevet åt sidan i några timmar eller över natten. Då kan du komma tillbaka till det och ändra dina ord. Så det blir lättare för dig att räkna ut dina känslor och bestämma vad du ska säga.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Berätta för din familj hur mycket det skadar dig. Din familjemedlem behöver känna igen de känslomässiga konsekvenserna av stöld på dig så att de kan se allvaret av deras misstag. Berätta för din familjmedlem öppet och direkt hur skadad, besviken och lurad du känner.  
    
  • Håll dig så lugn som du kan. Lyft inte upp din röst och låt inte dig vara överväldigad av dina känslor.
  •  
  • Säg något, "Jag är så besviken att du tog pengarna ur min plånbok. Jag trodde aldrig att du kunde göra det! "
  •  
  • Denna del av konversationen kan vara mycket obekväma, men det är nödvändigt. Om din familjemedlem inte känner ånger för det han gjorde gjorde det kanske bra att stölden kommer att upprepas i framtiden.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Du kan inte låta din familjemedlem slingra dig med billiga ursäkter. Den andra personen kan säga något som "Jag ville bara låna pengarna" eller "Jag ville fråga dig, men då glömde jag det." Tro inte på allt som personen säger och låt dem inte komma undan lätt. Även om det visar sig att deras ursäkter är sanna, är det fortfarande stöld om du tar något från en annan person utan att först fråga. Din familjemedlem borde faktiskt veta bättre.        
 6.  
 7.             4      Gör en plan för reparation. Utveckla en plan med din familjemedlem om hur du får saker direkt. Om personen har stulit ett föremål ska det returnera eller byta ut det. Om personen har stulit pengar borde de betala tillbaka beloppet. Skapa en betalningsplan om det behövs.        
 8.  
 9.             5      Dra konsekvenser. Berätta för din familj om vad du ska göra om du inte kan få ersättning. Rita konsekvenser så familjemedlemmen inser att stjälning inte kan komma undan med det - även om personen vägrar att samarbeta med dig. Konsekvensernas karaktär bör bero på stöldens art. 
    
  • Möjliga konsekvenser är att personen inte längre är välkommen i ditt hem, att du bryter av relationen med honom eller att du går till polisen.  
  •  
         
 10.  
 11.             6      Inkludera en annan vuxen om det behövs. Om personen som rånade dig är yngre än dig, eller om en annan familjemedlem är ansvarig för personen, kan det också vara nödvändigt att få den vuxna i konfrontation också. I det här fallet bör du först prata med föräldern eller vårdnadshavaren innan du börjar samtalet med den mindreåriga. Kanske kan den andra vuxna personen ge dig mer information om vad som händer med tonåren. Dessutom kan föräldern eller vårdnadshavaren bestämma om straff för tjuven. 
    
  • Du kan säga, "John stal pengar från min låda - jag fångade den i akten. Jag vet att du är ansvarig för honom, så jag ville prata med dig först innan jag straffar honom godtyckligt. "
  •  
                   
 12.  
             

  Del 2      Fixa känsloskadorna  ,

    
   
 1.             1      Tänk på vad som ledde din familjemedlem till att råna dig. Människor stjäl av olika skäl. Vissa människor stjäl saker eftersom de känner att de är orättvist berövade någonting. Andra stjäl att finansiera en narkotikamissbruk eller betala tillbaka skulder. Barn eller tonåringar kan stjäla för att locka uppmärksamhet eller uttrycka negativa känslor. Men bara för att du förstår orsakerna till att stjäla din familjemedlem betyder inte att du ska be om ursäkt för personens handlingar, men då har du en bättre startposition för att se till att det inte händer igen.        
 2.  
 3.             2      Om du misstänker ett beroende av stöld, bör du hjälpa personen att få rätt behandling. En missbruk är en av de vanligaste orsakerna till att människor plötsligt begår stöld. Om din familjemedlem alltid har varit ärlig och trovärdig i det förflutna, är det ganska möjligt att personen inte längre beter sig som sig själv på grund av ett beroende. Du bör berätta för personen att du bryr dig om dem och hjälpa dem att hitta ett behandlingsprogram mot missbruk i deras område.  
    
  • Om din familjemedlem missbrukar droger eller alkohol, bör du behandla honom med omsorg och positiv uppmuntran. Berätta personen du är mycket orolig för och inte att du är besviken över det. Om den andra personen känner att du dömer dem kanske de inte vill ha din hjälp.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Sök psykologiskt stöd. Du kanske märker att du känner dig skadad och missbrukad efter att en välbekant person rånat dig. Du kan också ha svårt att lita på andra efter denna erfarenhet. Att prata med en psykolog eller terapeut kan göra det lättare för dig att bearbeta dina känslor och återfå din grundläggande förtroende hos andra människor.        
 6.  
 7.             4      Avsluta förhållandet om du inte har något val. Om din familjemedlemmar upprepade gånger berövar dig, har du förmodligen inget annat val än att avstå dig permanent från personen. Det kan vara extremt svårt att bryta alla band till en familjemedlem, men det kan leda till att du får mindre hjärtatsmärke i det långa loppet än att låta personen använda dig om och om igen.        
 8.  
             

  Del 3      Förhindra ytterligare stöld  ,

    
   
 1.             1      Antag att du kommer att uppleva förtroendefrågor efter det här förräderiet. Din familjemedlem har missbrukat ditt förtroende. Det kan vara svårt att acceptera, men du borde inte tro vad personen säger just nu. Om detta är den första överträdelsen av denna typ och om stölden har begåtts av en minderårig, kan en strikt avgång vara tillräckligt för att säkerställa att en sådan händelse inte händer igen. 
    
  • Beroende på ditt förhållande till den här personen kan du eventuellt reparera det skadade förtroendet vid ett senare tillfälle. För nu ska du dock alltid hålla ett öga på dina ägodelar när den andra personen är närvarande. Det kan också hjälpa dig om du avstår själv från personen för ett tag tills du har behandlat tidigare negativa känslor och personen har gjort adekvat reparation.  
  •  
         
 2.  
 3.             2      Säkra dina konton och värdesaker. Skydda dina pengar och andra värdesaker så att din familjemedlem inte har möjlighet att stjäla dig en andra gång. Lås din sovrumsdörr, investera i en säker för ditt hem och lämna inga värdesaker som ligger i huset. Om stölden har hänt på internet, bör du ändra dina lösenord, stiftkoder och åtkomstkoder.        
 4.  
 5.             3      Tänk på att vända på myndigheterna. Om din familjemedlem exempelvis har stulit din identitet måste du göra ett klagomål hos polisen för att ångra de bedrägliga avgiften från ditt kreditkort. Förmodligen känner du skum om att anmäla en familjemedlem till polisen, men de negativa konsekvenserna, till exempel: Skuld, väg inte på axlarna. Skydda dig mot konsekvenserna som en annan person har orsakat av sitt brott.  
    
  • Om du känner dig skyldig att anmäla personen till polisen, bör du alltid komma ihåg att din familjemedlem inte hade några problem med att stjäla din identitet och göra en skuld på dig. Låt inte andras brott bli ditt problem.
  •  
  • Om gärningsmannen är ett barn eller en tonåring, undvik att använda myndigheterna och istället använda möjligheten att prata med personen om vad som är rätt och fel. Du kan säga, "När folk lämnar saker i sina egna hem, förväntar de sig att de ska stanna där de är. Du känner dig trygg hemma. Om du tar saker som inte är dina i en persons hem eller någon annanstans, kommer den platsen att känna sig mindre säker. Dessutom förstör du förtroendet mellan dig och den andra personen. Du förstår varför det var fel, vad gjorde du, eller hur? "
  •  
         
 6.  
           Läs mer... (9)      
Index populär:
Förbättra din hudton.

Stanna en blödning.

Hitta klockan utan klocka.

Öppna en Internet Café.

Planera en fest.

Nano Aquarium setup.

Hitta balans mellan arbete och familj.

Fågeldukar av plastrullar.

Vik en baby.

Hantera en graviditet på jobbet.

Undvik graviditetsdiabetes under graviditeten.

Bygg en flammesprängare.

Gå och fiska.

Imponera flickor utan att verkligen göra någonting.

Hantera småbarn som säger nej.

Hämta 720p eller 1080p videoklipp från YouTube.

Få en certifierad översättning.

Planera en fest.

Friges från husarrest.

Bygg en snögrotta.

Skicka in ett meddelande.

ako woman