Home \ index
 

Tala Klingon.

 

Om du vill imponera på dina Trekkie-vänner eller bara satsa djupare in i Star Trek-universet, tänk på att lära dig Klingon. Det kan inte vara ett "riktigt" språk i verkligheten, men det är väldigt riktigt i den meningen att det har sin egen struktur och grammatik. För daglig användning kan du börja med att lära dig några nyckelfraser. Vi tar dig hit. Dessutom finns det andra källor där du kan lära dig språket i mer detaljer.

              

Förfarande .

    

    1      Nyckelsätt  ,

    
   
 1.            1      Var uppmärksam på rätt uttal av bokstäverna i Klingon. Generellt bör Klingon talas högt och i gutturiska toner. De borde komma från tarmen och inte bara från läpparna. Men varje bokstav har sitt eget uttal och du bör lära dig hur man uttalar det ordentligt innan man går in i ord och meningar.  
    
  • Små bokstäver "b", "ch", "j", "l", "m", "n", "p", "t", "v" och "w" uttalas i Klingon samt på tyska
  •  
  • En liten "a" är en lång "a" som i "kväll".
  •  
  • En liten "e" är en kort "e". som i "säng".
  •  
  • En stor "I" uttalas som en kort "jag" som i "Vänligen".
  •  
  • En liten "o" uttalas som en lång öppen "o", som i "Notera" eller i "Beröm".
  •  
  • En liten "u" är en lång "u" som i "skola" eller "örnuggla".
  •  
  • En stor "D" liknar den tyska "D", men du måste ha tungan på högsta punkten i din gom på uttal, inte bakom dina tänder, som på tyska.
  •    
  • "ng" är ett enda bokstav, men uttrycks detsamma som "ng" i "Eng".
  •  
  • En liten "q" liknar en tysk "k" men är formad längre tillbaka i halsen. Din tunga bör röra på uvula eller nacköppning när du formar den. En stor "Q" är liknande men måste genast följa en stor "H".
  •  
  • En liten "r" är som den tyska rullade "r".
  •  
  • En stor "S" liknar en "sch" men med tungan högre upp på gommen.
  •  
  • "tlh" är ett enda brev i Klingon. Börja med ett "t" ljud, men släpp tungan på sidan av din mun i stället för nere. Därifrån startar du "l".
  •  
  • En liten "y" uttalas som "j" som i "nu".
  •  
  • Den enda apostrofen (') är ett brev i Klingon. Det är samma ljud som en lång "ah" eller "uh" i början av ordet och i princip den korta pausen i halsen. I Klingon kan detta också användas i mitten av ordet.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Hälsa dina Trekkie-vänner med högt hårdhark. "Det motsvarar hej, men det betyder" Vad vill du ha? "        
 4.  
 5.             3      Svar på frågor med "HIja" eller "HISlaH" eller med "ghobe". "Den tidigare betyder" ja ", den sista betyder" nej ".        
 6.  
 7.             4      Signal som du förstår med "jIyaj. "Grovt översatt betyder det" jag förstår ". Och på samma sätt betyder" jiyajbe "" jag förstår inte ".        
 8.  
 9.             5      Uttrycker du godkännande genom att säga "maj" eller "majQa". Det betyder "bra" och "bra gjort".        
 10.  
 11.             6      Be dina Trekkie-vänner om de kan prata Klingon med: "tlhIngan Hol Dajatlh'a". "Det betyder," Pratar du Klingon? "Om någon frågar dig det och din Klingon inte är så bra, då Svar: "TlhIngan Hol vIjatlhaHbe", "eller:" Jag kan inte prata Klingon. "        
 12.  
 13.             7      Demonstrera din ära genom att säga stolt: "Heghlu'meH QaQ jajvam." Det betyder att "idag är en bra dag att dö" och är en mycket värderad mening i Klingon-kulturen.        
 14.  
 15.             8      Säg att du är en Klingon med högt: "tlhIngan maH!" Denna mening betyder "Vi är Klingons!" Och på samma sätt kan du säga "tlhIngan jIH" - "Jag är en Klingon".        
 16.  
 17.           9      Om du behöver lite Klingon, säg: "nuqDaq 'oH puchpa e". "Varje art måste gå på toaletten någon dag, så Klingonerna är inget undantag. Om du inte hittar närmaste toalett själv, använd den här meningen. Översatt betyder det "Var är toaletten?"        
 18.  
 19.             10      För att fråga om tiden, fråga: "'arlogh Qoylu'pu'?" Grovt översatt betyder det: "Hur är det då?" - Mer exakt översatt, "Hur många gånger har det höras? "        
 20.  
 21.             11      Förolämpa dina fiender med: "Får det!" Det betyder, "Din mor hade en rak panna!" Klingons är kända för sin hårda panna och att berätta för någon att hans mor har en rak panna har är en allvarlig förolämpning.        
 22.  
 23.             12      Du börjar attackera fiender med: "cha yibba qara'DI". "Översatt till tyska betyder det" elda torpederna! "        
 24.  
 25.             13      Fråga efter en bra restaurang med: "nuqDaq 'oH Qe' QaQ'e '." Översatt det betyder "var är en bra restaurang?"        
 26.  
 27.             14      Efter en tom plats frågar du: "quSDaq ba'lu''a". "Och om du vill sitta bredvid en trekkie vet du inte, du kan formellt fråga," Är denna stol fortfarande gratis? "        
 28.  
 29.             15      En annan förolämpning är: "petaQ." Det kan också skrivas "p'tahk", "pahtk", "pahtak" eller "p'tak". Denna term är en mycket vanlig förolämpning och har ingen direket översättning, men betyder grovt "jerk", "coward" eller "dishonorable person". Använd den för någon som inte är en riktig krigare.                  
 30.  
             

    2      Läs mer  ,

    
   
 1.             1      Gå med i en Klingon-språkgrupp. Det bästa och mest kända är The Klingon Language Institute, men du kan också hitta mer om du tittar på internet. Prova det fria läromaterialet för att se hur seriöst det är att lära sig Klingon. Dessutom erbjuder de flesta grupper mer material till sina officiella medlemmar.        
 2.  
 3.             2      Lyssna på språket. Efter att ha läst alfabetet och de första orden söker du efter videoklipp på Internet, eller köper ljud-CD-skivor eller DVD-skivor med experter som talar Klingon. På så sätt kan du lära dig Klingon bra. Med ljudfiler kan du lyssna och upprepa och videor hjälper dig att se hur du formar din mun så att din Klingon låter rätt.        
 4.  
 5.             3      Få en Klingon-ordbok. Du kan köpa en online eller i en bokhandel, eller titta på internet och ladda ner en gratis. Klingon-ordböcker är som alla andra ordböcker med tyska-klingon och klingon-tyska sektionen, så du kan hitta dig på båda språk.        
 6.  
 7.             4      Hämta en Klingon typsnitt. Du kan också skriva Klingon i det latinska alfabetet, men det finns enskilda Klingon-bokstäver för vissa bokstavskombinationer och ljud. Du hittar Klingon-bokstäverna på Internet, och när du har lärt dem alla, ladda ner en komplett kort och installera dem på din maskin, med riktiga Klingon för all din korrespondens.        
 8.  
 9.             5      Läs verk skrivna i Klingon. Ett bra sätt att lära sig ett språk när modersmålsmedlemmar inte är tillgängliga - och riktiga Klingons är svåra att hitta - är att läsa mycket på språket. Du kan få tidningar, böcker, dikter och noveller i Klingon. Det finns också översättningar av Shakespeare's spel till Klingon.        
 10.  
             

Tips .

                  

Saker du behöver .

                Läs mer... (3)      
Index populär:
Kasta inte upp när den är full.

Glöm svärm.

Kassera en skadad amerikansk flagga korrekt.

Fick Venus gropar.

Organisera en trevlig födelsedagsfest.

Titta mörkt.

Var en bra styvmor.

Graviditet med PCOS.

Planera en ordnad daglig rutin för din baby.

Rapportera en felaktig telefonlinje.

Bakverk av muffins med snögubbe.

Ge födelse till en bebis.

Gör äppelsmör.

Kontakta Amazon.

Avbryt ett äktenskap i Kalifornien.

Rita en hamburgare i Adobe Illustrator.

Undvik att bli skott.

Hur man bestämmer sina mest bördiga dagar.

Höj en Rolex.

För att accepteras av National Society of Honor.

Toup ditt hår.

ako woman