Home \ konst
 

Skriv en personlig biografi.

 

Att skriva en personlig biografi kan vara ett utmärkt sätt att uttrycka sig själv. Och det är alltid bra att kunna påverka vad folk tycker om dig. Oavsett om du vill skriva en biografi eller en biografi för en universitetsansökan, är proceduren relativt enkel.

              

Förfarande .

    

    1      Skriv en karriärbiografi  ,

    
   
 1.            1      Gör din avsikt och publik tydlig. Innan du börjar skriva behöver du veta vem du skriver för. Din biografi introducerar dig till din publik för första gången. Det bör snabbt och effektivt förtydliga vem du är och vad du gör.  
    
  • En biografi du skriver för en personlig webbplats kan se ganska annorlunda ut än en biografi för en universitetsansökan. Justera tonen så att din biografi är korrekt formell, rolig, professionell eller personlig.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Titta på exempel som riktas till din målgrupp. Ett av de bästa sätten att förstå vad publiken förväntar sig är att titta på de biografier som andra har skrivit på ditt område. Om du till exempel skriver en biografi för din webbplats för att marknadsföra dig och dina förmågor, kolla på de webbplatser som andra människor har satt upp i ditt område. Titta på hur de presenterar sig och uppmärksamma vad de tycker du gör bra. 
    
  • Bra ställen att leta efter karriärbiografier kan vara företagswebbplatser, Twitter-konton och LinkedIn-sidor.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Begränsa din information. Var nådig - även det mest intressanta av alla anekdoter kan vara olämpligt. Exempelvis nämner en författares biografi på bokomslaget tidigare skribenter, medan en idrottares biografi på en lagwebbplats ofta nämner personens vikt och storlek. Även om det ofta är bra att nämna några extra detaljer, borde det inte vara huvuddelen av din biografi. 
    
  • Kom ihåg att respektability är viktigt här. Även om du kanske vill gå ut med dina vänner på pubarna över helgen, är det förmodligen inte något du vill annonsera i en jobbsökningsbiografi. Håll dina uppgifter relevanta och informativa.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Skriv i den tredje personen. Om du skriver i den tredje personen låter din biografi mer objektiv - som om den är skriven av någon annan - och det kan vara användbart i formell miljö. Experter rekommenderar att du alltid skriver professionella biografier i den tredje personen.  
    
  • Börja med din biografi, med en mening som: "Johanna Schmidt är grafisk formgivare i Wien" istället för att skriva: "Jag är grafisk formgivare i Wien."
  •  
         
 8.  
 9.             5      Börja med ditt namn. Det ska vara det första du skriver. Antag att de som läser din biografi inte vet om dig. Ange ditt fullständiga namn så som du vill ringa, men undvik smeknamn. 
    
  • Till exempel: Hannes Keller.  
  •  
         
 10.  
 11.             6      Ange vad du är. Vad är du känd för? Vad gör du professionellt? Hur mycket erfarenhet och expertis har du? Håll inte denna information till slutet eller låt dina läsare gissa - de kommer inte göra det och kan snabbt förlora intresse om det inte dyker upp omedelbart. Denna information bör tydligt nämnas i första eller andra meningen. Vanligtvis är det lättast att kombinera dem med ditt namn. 
    
  • Hannes Keller är en kolumnist för Badener Zeitung.
  •  
         
 12.  
 13.             7      Nämnda dina viktigaste prestationer, om tillämpligt. Om du har uppnått saker eller vunnit priser som är relevanta, lägg till dem. Denna del är dock svår och behöver inte alltid vara sant. Kom ihåg att en biografi inte är ett CV. Notera inte bara dina prestationer; beskriv det. Kom ihåg att din publik kanske inte vet vad dessa framgångar betyder om du inte förklarar det för dem. 
    
  • Hannes Keller är en kolumnist för Badener Zeitung. Hans 2011-serie Das Alles das und mehr vann det prestigefyllda Baden Young Talent-priset för innovativt skrivande.
  •  
         
 14.  
 15.             8      Inkludera personliga, mänskliga detaljer också. Detta är ett trevligt sätt att personligen engagera läsarna. Det är också din möjlighet att förmedla din personlighet. Undvik emellertid för mycket egen ironi i din ton och ta inte med detaljer som är för intima eller potentiellt pinsamt för dig eller din publik. Idealiskt kan sådana personliga uppgifter fungera som konversationsstartare om du lär känna din publik i det verkliga livet.  
    
  • Hannes Keller är en kolumnist för Badener Zeitung. Hans 2011-serie Das Alles das und mehr vann det prestigefyllda Baden Young Talent-priset för innovativt skrivande. När han inte är på datorskärmen tycker han om att spendera tid på trädgårdsarbete, lära sig franska och göra en seriös insats för att inte vara den värsta biljardspelaren i Nederländerna.
  •  
         
 16.  
 17.             9      Komplett genom att ge information om pågående projekt. Om du till exempel är en författare, ge titeln på din nya bok du jobbar med. Det bör begränsas till en eller två meningar. 
    
  • Hannes Keller är en kolumnist för Badener Zeitung. Hans 2011-serie Das Alles das und mehr vann det prestigefyllda Baden Young Talent-priset för innovativt skrivande. När han inte är på datorskärmen tycker han om att spendera tid på trädgårdsarbete, lära sig franska och göra en seriös insats för att inte vara den värsta biljardspelaren i Nederländerna. Han arbetar för närvarande med sina memoarer.
  •  
         
 18.  
 19.             10      Lägg till din kontaktinformation. Detta görs vanligtvis i sista meningen. När det är publicerat på webben måste du vara försiktig med e-postadressen för att undvika spam. Många skriver e-postadresser på nätet så här: "greg (at) fizzlemail (dot) com. Om det finns tillräckligt med utrymme kan du inkludera flera typer av kontakter, till exempel din Twitter-profil eller en LinkedIn-sida. 
    
  • Hannes Keller är en kolumnist för Badener Zeitung. Hans serie "Alles das und mehr" från 2011 vann det prestigefyllda Baden Young Talent Award för innovativt skrivande. När han inte är på datorskärmen tycker han om att spendera tid på trädgårdsarbete, lära sig franska och göra en seriös insats för att inte vara den värsta biljardspelaren i Nederländerna. Han arbetar för närvarande med sina memoarer. Du kan nå honom på hkeller (at) email (dot) com eller på Twitter @DerFalscheKeller.
  •  
         
 20.  
 21.             11      Försök skriva minst 250 ord. Det är bara nog för en Internetblurb att ge läsarna en bild av ditt liv och din personlighet utan att tråkiga dem. Undvik en profil som är längre än 500 ord.       
 22.  
 23.             12      Läs rättelse och omarbeta. Texter är sällan perfekta omedelbart när de skrivs ner. Och eftersom personliga biografier bara är en liten ögonblicksbild av en persons liv kanske du märker, läser igenom din biografi, att du har glömt att inkludera viktig information. 
    
  • Fråga en vän att läsa din biografi och ge dig feedback. Det här är viktigt eftersom han eller hon kan berätta om allt du vill kommunicera klart betyder något.
  •  
         
 24.  
 25.             13      Håll din biografi uppdaterad. Uppdatera din biografi då och då. Om du investerar lite arbete för att hålla din biografi uppdaterad, sparar du mycket arbete nästa gång du behöver det.                 
 26.  
             

    2      Skriv en biografi för en universitetsansökan  ,

    
   
 1.             1      Berätta en historia. Uppställningen som beskrivs ovan är osannolikt att den passar de flesta universitetsinträdexamen: fast det är mycket praktiskt att skriva snabba, diskreta biografier, handlar det om en högskoleapplikation. Det bästa sättet att göra det är att personifiera strukturen genom att berätta en historia, inte bara att lista viktiga fakta. Det finns många möjliga typer av karosserier att välja mellan, inklusive: 
    
  •   Kronologisk : Denna struktur börjar i början och slutar i slutet. Det är det enklaste, men fungerar bra om du hade ett intressant liv som tog dig från A till B till C på ett intressant eller ovanligt sätt (till exempel har du förmodligen gjort det här långt).
  •  
  •   Cirkulär : Denna konstruktion börjar med ett viktigt moment eller climax (D), går tillbaka i tiden (A) och förklarar sedan allt som ledde till det ögonblicket (B, C). Till slut leder han läsaren tillbaka till början i en hel cirkel. Det är bra att bygga upp spänning, speciellt när händelse D är så konstigt eller otroligt att läsare tycker om att bli lite förvirrad.
  •  
  •   Fokuserad : Denna inställning fokuserar på en kritisk händelse (till exempel C) för att symboliskt berätta en större historia. Han kunde använda några mindre miljödetaljer (a, d) för att orientera läsaren, men annars är ögonblicket viktigt för att vara ensam.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Koncentrera dig själv. Universiteterna vill höra din livshistoria så att de kan bestämma om det passar dem bra. Ändå bör du inte försöka visa att du är en bra passform för universitetet genom att distraheras från en beskrivning av universitetet. 
    
  •   Felaktigt : "Universitetet i Kalifornien, San Francisco är en av världens högst rankade medicinska skolor som skulle ge mig den nödvändiga grunden för att inse min livslånga dröm om medicinsk yrke." Universitetet du ansöker om, vet vilka program och utrustning det har - så slösa inte bort dina läsare tid! Även högskolan gör att du ser ovärderlig att lova fakulteten snarare än att beskriva dig själv.  
  •  
  •   Rättvis : "När jag såg en olycka kirurg som försöker rädda min 5-åriga brors liv är en jag aldrig glömmer, sedan den dagen är jag ganska säker Min bror var lycklig genom att hans kirurg studerade vid ett av de bästa universiteten i vårt land och jag skulle vilja göra detsamma, så förhoppningsvis kan jag en dag hjälpa en annan familj också Dr Heller hjälpte min familj. " Den här beskrivningen av berättaren är inriktning, personlig och minnesvärd. Trots att hon fortfarande subliminalt lovar universitetets fakultet låter hon inte som om hon försöker tjäna mycket besvär.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Säg inte vad du tycker panelen skulle vilja höra. Även om du har det bra, vilket är svårt, om du inte är förpliktad till sanningen, kommer du i bästa fall att låta som hundratals eller tusentals andra studenter som använder samma strategi. Istället pratar du om vad som verkligen är fallet och vad som är viktigt för dig. Du har inte det mest spännande livet? Stå vid - och vad du än gör, slå inte i en högre viktklass. Om du försöker uppfinna en tearful berättelse bara för att göra det låter mer dramatisk, kommer du bara att se dum ut, särskilt i jämförelse med de verkliga episka berättelserna som några av dina konkurrenter har. 
    
  •   Felaktigt : "Att läsa The Big Gatsby var ett avskild ögonblick i mitt liv som var helt och hållet att revidera mina egna idéer om livet i moderna Amerika." Tack vare denna boklansering vet jag ja, jag vill studera amerikanska studier. "
  •  
  •   Korrekt : "Min familjs anslutning till USA är inte så härlig, vi kom inte på Mayflower, våra efternamn ändrades inte på Ellis Island, och vi fick inte asyl när vi lämnade Vad vi har gjort bra är att bosätta oss i fyra olika stater i Mellanvästern, där vi har levt lyckligt i över hundra år, och jag ser en stavning i denna enkla handling, varför jag bestämde mig för att studera amerikanska studier har. "
  •  
         
 6.  
 7.             4      Försök inte låta smart. Det fanns inträdesprov. Självklart borde du inte använda vardagsspråk eller försöka göra din uppsats medvetet dumare, men innehållet bör tala för sig själv; Om du helt överskrider ordförrådet kommer det bara att vara en distraktion. Dessutom måste värdmedlemmarna kämpa igenom så många uppsatser varje år att de helt enkelt inte behöver någon annan person som desperat försöker placera en 5-stavelse där den bara inte hör hemma.  
    
  •   Felaktigt : "Trots min ganska minimalistiska utbildning har jag utvecklat en utmärkt arbetsetik och högsta uppskattning för frugalitet." Om du inte är en Tolstoy grevinna eller en av Jane Austens humoristiska karaktärer, fungerar det inte så. Det låter för hårt.  
  •  
  •   Korrekt : "En mycket dålig barndom har lärt mig att ibland hårt arbete och sparsamhet är allt som kan ges." Stark och exakt - allt med ord som inte längre är än tre stavelser.
  •  
         
 8.  
 9.             5      Visa istället för att säga. Detta är en av de viktigaste sakerna du kan göra för att markera din biografi. Många elever kommer att säga saker som "Jag har lärt mig något värdefullt av denna erfarenhet." eller "Jag har utvecklat en ny förståelse av X." Det är mycket effektivare att visa det genom specifika detaljer .  
    
  •   Felaktigt : "Jag har lärt mig mycket av min erfarenhet som lagerchef." Detta säger inte något om vad du faktiskt lärde dig och är en fras som sannolikt kommer att vara i hundratals av högskolebiotografier.  
  •  
  •   Korrekt : "Genom min tid som lagerchef har jag utvecklat mer medkänsla och byggt en starkare koppling till andra människor, och nu när jag ser min yngre syster gör en scen förstår jag bättre hur hon hjälper henne kan låta utan att vara bossig eller kontrollera. "
  •  
         
 10.  
 11.             6      Använd aktiva verb. Den "passiva" kommer upp när du använder verbet , som vanligtvis gör dina meningar längre och mindre klara. Om du använder aktiva verb i nuet ser texten ut mer levande och intressant. 
    
  • Titta på skillnaden mellan följande meningar: "Skivan bröts av en zombie" och "En zombie bröt disken." I den första meningen har du ingen aning om zombie medvetet bröt skivan. Den andra meningen är mycket tydlig: zombien har brutit skivan och du får bättre att du kommer undan.
  •  
         
 12.  
             

    3      Skriv en personlig biografi  ,

    
   
 1.             1      Tänk på vad du skriver. Skriver du att presentera dig för en viss publik eller är biografin att introducera någon person i allmänhet? En biografi för en Facebook-sida ser väldigt annorlunda ut än en biografi för en personlig hemsida.       
 2.  
 3.             2      Var medveten om möjliga ordgränser. Några sociala nätverk, t.ex. Twitter, begränsar din biografi till ett visst antal ord eller tecken. Använd utrymmet så att du får största möjliga intryck.       
 4.  
 5.             3      Tänk på vilka detaljer du vill dela. Denna information kommer att vara annorlunda beroende på vem din målgrupp är. För en rent personlig biografi kan du inkludera detaljer som hobbies, personliga övertygelser och mottos. I en biografi som är ett kors mellan "professionellt" och "helt personligt", kan du ge detaljer som ger en känsla av vem du är, men det är inte troligt att de kränker andra människor.       
 6.  
 7.             4      Inkluder ditt namn, yrke och prestationer. Som en karriärbiografi bör din personliga biografi också ge läsarna en tydlig bild av vem du är, vad du gör och hur bra Jag gör det. Du kan dock välja en mer informell ton än i en professionell biografi. 
    
  • Johanna Schmidt är en passionerad strikkare som även driver sitt eget pappersvaruföretag. Hon har varit verksam i 25 år och har vunnit många utmärkelser för sin affärsinnovation (men tyvärr aldrig för stickning). På hennes många fritid gillar hon att gå på vinprovningar, whiskyprovningar och ölprovningar.
  •  
         
 8.  
 9.             5      Undvik buzzord. Dessa ord är så hackneyed att de inte betyder någonting för de flesta människor och är för generiska för att förmedla en riktig mening: "innovativ", "kunnig", "kreativ" och så vidare. istället för att helt enkelt lista.       
 10.  
 11.             6      Använd humor för att uttrycka dig själv. En personlig biografi är ett utmärkt sätt att ansluta till publiken genom humor. Detta kan bryta isen mellan dig och dina läsare, och med några korta ord kan du förmedla en känsla av vem du är. 
    
  • Hillary Clintons Twitter biografi är ett utmärkt exempel på en kort biografi som förmedlar mycket av informationen i en humoristisk ton: "Kvinna, mor, advokat, kvinnors och barns advokat, FLOAR, FLOTUS, USAs senator, sekretär, författare , Hundägare, hårdodol, byxor, älskare, sprinkler av glasstak, TBD... "  
  •  
         
 12.  
             

Tips .

    
   
 • Tänk på den avsikt och målgrupp du identifierade i steg 1 under hela processen. Det här hjälper till att styra din text.
 •  
 • När du skriver på Internet, inkludera länkar till saker du har nämnt, till exempel projekt du har arbetat med eller en personlig blogg till din.
 •  
          Läs mer... (3)      
Konst populär:
Vinn X Factor.

Bli skådespelerska.

Att göra falska tänder.

Skriv ett manuskript (för en film).

En Freestyle Rap Battle Survive.

Anslut en dator till en stereo.

Blåsning av en bubbelgummibubbla.

Stage Makeup för barn.

Undvik att sjunga din röst medan du sjunger.

Övervinna tristess.

Lätt ömma fingrar när du lär dig att spela gitarr.

Gör någon att skratta.

Komponera musik för en bra fest.

Fånga någon.

Bygg en hemstudio för datorgenererad musik.

Gör ett genombrott i Hollywood.

Squinting.

För att improvisera på piano.

Sälj böcker.

Reparera en vågig post.

Fick en sång på radion.

ako woman