Home \ konst
 

Kom ihåg ett skript.

 

Glömmer du ofta din text och insatser? Eller har du problem med att memorera ett manus på en kort tid? Medlemmar av ett ensemble som ofta glömmer sina texter är en olägenhet och en börda för de andra aktörerna. För att hjälpa hela ditt ensemble, regissörer och dig själv är det viktigt att du känner dina texter och engagemang perfekt. Den här artikeln hjälper dig att hitta ett sätt att på ett korrekt och effektivt sätt memorera dina skript.

                

Förfarande .

    
   
 1.   1      Markera din text i manuset så att du inte alltid måste gå igenom hela texten för att hitta dina delar.        
 2.  
 3.   2      Läs skriptet tills du förstår fullständigt historiens plot. Du måste förstå alla karaktärers intentioner, så vad de vill ha. Du måste känna igen sina problem, de saker som står i vägen. Och du måste känna igen deras taktik, hur de försöker få vad de vill ha. Men framförallt måste du förstå känslorna bakom dessa karaktärer. Din regissör vill att du ska belysa exakt dessa känslor och energi och kommunicera den med publiken.     
 4.  
 5.   3      Koppla av när du är utmattad från konstanta repetitioner. Så här fungerar ditt minne bättre igen.     
 6.  
 7.   4      Sätt dig själv i din karaktär genom att fråga dig själv frågor om den här personen. Om du har problem med att gå in i scenen som gråter, fråga dig varför din karaktär uppför sig så här. Försök att föreställa dig varför din roll beter sig på detta sätt. Du kan till och med tänka på en liten backstory om den personen - vad hände före manuset och vad som kommer att hända med den karaktären efteråt.     
 8.  
 9.   5      Läs högt. Hämta ditt skript och läs dina linjer högt framför dig.     
 10.  
 11.   6      Dela skriptet. Försök memorera korta delar av manuset åt gången. Det är mycket svårare att komma ihåg hela texten på en gång. Genom att bara arbeta på små delar av ditt skript kan du lägga till enskilda linjer bit för bit tills du kan memorera all text.     
 12.  
 13.   7      Skriv din text. Skriv din text om och om igen. På så sätt hamnar din text i ditt undermedvetna. För att spara papper kan du också skriva texten i en dator och ta bort den.     
 14.  
 15.   8      Skriv din text med den andra handen. Om du är en högerhänt person skriver du texten med vänster hand och vice versa. Genom att använda din andra hand för att skriva måste din hjärna arbeta tre gånger så svårt och memorera saker längre.     
 16.  
 17.   9      Öva med en partner. Fråga någon om han kan läsa manuset medan du säger det högt. Låt personen markera ord eller fraser som du glömde eller hoppat över. Om du inte har någon partner att öva, finns det flera smartphone-appar som tar över den här delen.     
 18.  
 19.   10      Välj dig själv. Få en inspelningsenhet eller använd din smartphone för att spela in dig själv. Du kan spela det om och om igen, till exempel när du kör i bilen eller sportar och reciterar texten. Du måste känna både din text och de andra aktörernas text. Det liknar texterna till en sång. Ju mer du hör låten, desto bättre kan du sjunga den med.               
 20.  
             

Tips .

                  

Varningar .

             
Konst populär:
Göra gatumusik.

Gör en Harley Quinn kostym.

Titta på en film.

Gör en piratdräkt själv.

4 sätt att använda Pandora.

Skriv en quatrain.

Titta på en skräckfilm.

Ta en bild med en film.

Ha kul på en regnig dag.

Whistles.

Kom i rätt humör för att skriva.

Bli skådespelerska.

Spelar ackord på gitarr.

Spela didgeridoo.

Hämta musik från Spotify.

Värm upp din röst innan du sjunger.

Skriv självbiografi.

Spelar G ackordet på gitarr.

Torka en våt bok.

Gör ett pengar regn rätt.

Håll en plockning.

ako woman