Home \ konst
 

Skapa en öronvikt.

 

En melodi är en rytmisk sekvens av ställen. Det är den "singable" delen av ett musikstycke - sekvensen av toner som kommer fram i förgrunden, åtföljd av och utsmyckad av resten av musiken. Ingen sång utan melodi. Med några grundläggande musikaliska kunskaper och några knep och tricks kan du också komponera riktiga earwigs - melodier som nästan nestlar i lyssnarens hörselkanal!

              

Förfarande .

    

  Del 1      Grundläggande kunskap  ,

    
   
 1.            1      Passa i musiklektioner! Musikteori är ett mycket användbart verktyg som kan spara dig mycket experimentera medan du komponerar. Naturligtvis är det inte ett absolut måste - det finns en hel del framgångsrika kompositörer där ute som tycker att Moll är en stor sak.  
    
  • Denna artikel introducerar några musikaliska termer. För vissa finns en kort förklaring. Vi förutsätter bara andra saker som kända. Om du inte vet en eller annan term, tveka inte: slå den! Det finns massor av information om detta ämne för alla på Internet.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Välj en låtform. Det här är den grova schemat av en sång - mestadels sammansatt av stanser och kör. Återigen är detta inte ett måste, men kan ge dig en första orientering där resan kunde gå. Med stanzas ändras texten till melodin med varje repetition, med refrain det förblir i stort sett detsamma varje gång.  
    
  • Den mest populära sångformen är schemat AABA. Två verser (A) följs av en kör (B) följt av en annan vers.
  •  
  • Det finns dock många olika system att välja mellan. Forskning AAAA, ABCD eller AABACA. Eller uppfinna ditt eget system!
  •  
         
 4.  
 5.             3      Lär känna musikgenrerna. Genrer är stilar, dvs samlingar av typiska element som Rytmer, instrument, harmoniska sekvenser etc. som borde vara närvarande i alla musikstycken som tillhör denna genre. Detta har ibland en stark inverkan på melodidesignen. Det är ganska svårt att komponera musik som inte passar in i en genre eller en blandning av några genrer. Genom att följa kraven i en genre kan du undvika obehagliga överraskningar i publiken och utstråla professionalism, men riskerar också att fungera oormatiskt.  
    
  • Till exempel har bluesångar en mycket karakteristisk harmonisekvens som knappast ändras från låt till låt. Melodierna på den har ganska typiska vändningar och är peppared med eponymous Blue Notes.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Se matchpraxis. Vem som ska spela din komposition efteråt har - om han inte är en robot - vissa fysiska gränser: sångare behöver andas pauser, instrumentalister blir så småningom trötta fingrar. Du bör ta hänsyn till detta och bygga tillräckligt många pauser och "skyddande faser" i dina melodier. Tricket är att göra pauser, etc., verkar som naturliga delar av dina låtar, snarare än konstgjorda utrymmen.        
 8.  
 9.             5      Analysera dina favoritlåtar. Ingen mästare har fallit från himlen än. Nästan alla kända kompositörer inklusive låtskrivare börjar lyssna och imitera. Spela dina favoritlåtar. Försök att förstå hur de fungerar, där de trycker vilken knapp på dig. Försök att variera, t.ex. genom att skifta en del anteckningar för att ta reda på vad som fungerar.  
    
  • Gå ett steg längre och notera noterna. Vilken roll spelar nyckeln? Hur hanterar melodin texten? Vad gör melodin så bra? Ibland är en melodi obegriplig utan medföljande ackord. Du kan tillämpa dessa och andra insikter på din egen komposition.
  •  
                   
 10.  
             

  Del 2      Skapa en melodibas  ,

    
   
 1.             1      Börja inte med texterna först. Ser du dig själv som en författare snarare än en scumbag, då kommer du förmodligen att vara frestad att sätta på en geni-text först och främst. Denna beställning är mer för professionella. Det är mycket lättare att skräddarsy en bra text till en bra melodi än tvärtom.        
 2.  
 3.             2      Ge chans en chans! Några av de mest geniala, catchy låtarna i musikhistoria har uppstått i improviserad tinkling. Några till och med "av misstag" - som så kallade "Happy Mistakes"! Det är viktigt att lyssna noga och att känna igen juvelerna som sådana.  
    
  • Om du inte har ett musikinstrument än, lägg en på dig! Ett Casio nybörjartangentbord för 50 pip kan vara tillräckligt. Eller prova en av de otaliga instrumentapparna för iPhone & amp; Co.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Låt ett frö spira upp. Detta kan vara en otroligt enkel, ja, primitiv grundidé. Till exempel, alltid samma ton upprepas. Men då kombinerar du det med en god harmoni och zack! Du har en träff! Eller välj slumpmässigt två super-enkla melodifraser och kasta dem ihop: det som bara låter helt tråkigt på egen hand kan plötsligt göra en helt annan känsla i samband med publiken och ställa en stavning över lyssnaren!  
    
  • Håll en anteckningsbok. Gör det som en författare: Skriv ner varje skrot eller hämta det. Vid någon tidpunkt har du en enorm samling och inser plötsligt vad som hör till vad som egentligen hör till det för att göra ett genialt musikstycke ur det.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Börja med ackorden. Detta tillvägagångssätt används huvudsakligen bland keyboardister eller pianister och även bland gitarrister. En bra harmonisekvens kan praktiskt taget införa lämplig melodi!  
    
  • Det finns webbplatser på Internet som spelar ackord ackompanjemang baserat på några användarinställningar. En praktisk hjälpare om du inte har ett musikinstrument eller inte känner till ackord.
  •  
  • Om du har hittat en bra harmoni, summera den. Eftersom du bara kan humla en ton åt gången skapar den automatiskt en lämplig melodi. Variera också din rytm för att ytterligare optimera resultatet. Texten är inte viktig vid denna tidpunkt. Syng i stavelser som "la la la" eller "Schwippdiduda - schippeldi-bi!"
  •  
         
 8.  
 9.             5      Var noga med att klaga lite. "Gå inte!" Du säger? Oroa dig inte: med några få mindre ändringar är det svårt att känna igen en helt kopierad melodi. Ändra instrumentation och rytm, här och där ett ackord - det kan redan göra en stor skillnad!  
    
  • En bra övning är att skriva om en genras sång till en helt annan genre. Ta som ett exempel en riktigt stuffig folkssång och gör ett punkrocknummer ut ur det. Eller skriv en hiphop-version av "fångstfångaren" från Mozarts Magic Flute.
  •  
         
 10.  
 11.             6      Bygg en scen. En motiv är en mini-melodi med bara några anteckningar. Genom upprepning och liten variation av en enda motiv kan komplexa melodier framställas.  
    
  • Den japanska filmkompositören Ryuichi Sakamoto använder till exempel ofta denna metod. Ett av hans mer kända exempel är låten "Rain" från det Oscar-vinnande ljudspåret till "The Last Emperor".
  •  
         
 12.  
             

  Del 3      Låt melodin lysa  ,

    
   
 1.             1      Lägg till en baslinje. Om du inte började med ackorden, borde du åtminstone lägga till en baslinje i din melodi. Även om din instrumentation inte ger bas som ett instrument för att du kanske skriver för en trumpetkvartett eller något, bör den djupaste rösten ta på den delen för att ge melodin en "ryggrad" och ett minimum av harmoniskt sammanhang.  
    
  • Baslinjerna kan vara mycket enkla och minimala men också mycket komplexa. Det finns snabba baslinjer och långsamma. Vissa baslinjer är till och med egna melodier! Återigen spelar musikgenren en stor roll. Jazz, till exempel, betonar sofistikerade baslinjer som den så kallade gångbasen, som alltid spelas på ett slag, men praktiskt taget utan hopp, bara i sekunder. Grunden är att baslinjen verkligen ger ut din melodi.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Varför har du inte en baslinje, varför inte göra kompakta ackord ut ur det? Var inte panik: Den stora delen av pop / rock-låtarna är underbara med bara tre ackord och inga jazzing-frills.  
    
  • Ta reda på nyckeln till din melodi. Tumregel: Gör en melodisk triad på de första och sista tonerna av din melodi. Nyckeln till denna triad är troligtvis nyckeln till hela melodin. Om du inte är en jazzproffs. Men då skulle du knappast behöva läsa den här artikeln.
  •  
  • Vänta inte tills ackordet ändras med ackordförändringar. Så gör dig inte så bekväm. Liksom baslinjen bör resten av ackordet betona melodin. "Lata ackord", som förblir för evigt, bara för att inga kollapsande dissonanser har uppstått, häng en riktigt bra melodi snabbt som ett block på benet. De flesta ackordändringar görs på one-beat. När du väl har utarbetat den grundläggande harmonisekvensen kan du nu gå ett steg längre och prova genom ackord. För en melodi på 4/4 gång kan den första ackordändringen komma på den tredje stapeln. Därefter sitter första passerkordet vanligtvis på den fjärde av den andra klockan.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Ta hand om sorten. Oavsett hur genial din melodi kan ha blivit: Konstant repetitioner tröttnar lyssnaren. Huvudmelodin är vanligtvis att avstå från en sång. Men hur är det med stanserna? Du borde arbeta mot kören. Och det finns andra element som du kan inkludera i din sång: broar, raster, in och outros, instrumental solos etc. Dessutom är helt nya uppsättningar vers och kör möjliga. Många av denna typ förstärker "drama" av låten. Mindre av det, och sången närmar sig en "naiv plantskola rim" igen - även det kan vara en önskad effekt beroende på konceptet!        
 6.  
 7.             4      Gör provdemonstrationer. Innan du släpper ut din skapelse på världen - eller vice versa - spela den till en berömd testgrupp av välmenande vänner, släktingar och kamrater. Det är helt upp till dig hur långt du tillåter dig att engagera dig i ditt arbete som kompositör. Men ibland kan ett litet avstånd från konstverket uppfatta saker som konstnären själv förbisedde. Den feedback du borde ta så seriöst och flitigt att kolla. Särskilt om flera personer berättar exakt samma sak.        
 8.  
             

Tips .

             
Konst populär:
Lär dig enkla dansspel för klubben.

Bygg en anställd.

Döda en vampyr.

Identifiera en låt.

Hitta ett intressant namn för ett band.

Övervinna en skräckfilm.

Ventriloquism.

Whistles.

Bygg en panpipe.

Röst över.

Skapa ett popfilter.

Spelar Barré ackord på gitarr.

Går från hus till hus som sjunger julkulor.

När tjejer under 13 år blir inte uttråkad.

Få Gemini eller Triplets i Sims 3 utan att fuska.

Köp filmrättigheter.

Förbättra din egen röstkvalitet.

Ordna böcker i ett bibliotek.

Bestäm en låt för örat.

Dansa en hip hop takt.

Ett trumset är rätt.

ako woman