Home \ relationer
 

Hantera en sociopatisk vän.

 

Får du ofta att din "bästa vän" bara låtsas vara snäll och omtänksam, men i hjärtat är självisk och manipulativ och lider av brist på empati? Om så är fallet kan din vän vara en sociopath. Om du förstår vilka karaktärsdrag som det har, vet du bättre hur du ska hantera din vän och bestämma om du vill fortsätta vänskapen. För din egen känslomässiga välbefinnande är det ibland bäst att bryta med en sådan vän.

              

Förfarande .

    

    1      Identifiera en sociopatisk vän  ,

    
   
 1.            1      Skriv ner termer som beskriver din vän. Ord som "smart", "manipulerande" och "hård hjärtat" kommer sannolikt att visas på din lista om det är en sociopath. För att ompröva din vänskap är det viktigt att förstå din väns egenskaper. Trots enskilda skillnader är sociopater vanligtvis manipulativa, patologiska lögnare som närmar sig människor för att skada dem.  
    
  • I motsats till populär tro, inte alla - i själva verket mycket, väldigt få - blir sociopater av seriemördare. Vissa är inte våldsamma alls.
  •  
         
 2.  
 3.   2      Leta efter tecken på att din vänskap är en listig. En sociopath kommer förmodligen inte vara intresserad av en vänskap som du förstår det. Istället för att hitta en vän i dig kanske han bara letar efter en lojal hantlangare. Kanske behandlar han dig bara som en vän att njuta av ditt företag. I sådana fall kommer han att hålla dig nära honom, så länge du kan vara till nytta för honom. Men så snart han blir trött på dig, kommer han förmodligen att släppa dig.
    
  • Inga två sociopater lika; deras motiv, perspektiv och handlingar kan vara ganska olika. När det gäller din väns sociopati måste du lita på din bästa bedömning.  
  •  
         
 4.  
 5.             3      Ring inte en självisk vän en sociopath. Det är alltid svårt att identifiera en sann sociopat eftersom dessa typer av människor är mycket skickliga för att dölja sin sanna karaktär. Någon som är helt enkelt en dålig vän eller oerfaren i sociala frågor kan ha sociopatiska egenskaper. Din vän kan vara otroligt upptagen med sig själv utan att vara en sociopath.  
    
  • En dålig vän är trots allt en dålig vän, oavsett om han är en riktig sociopat eller inte. Det är svårt att behandla någon som en vän som inte bryr sig om dina känslor och / eller försöker att manipulera dig hela tiden. Om vänskap inte ger dig något och inte gör dig lycklig, så är det nog dags att tänka på det förhållandet.
  •  
  • Kom också ihåg att människor som har svårt att vara nära en partner har egenskaperna hos en antisocial personlighet. Detta kan bero på att de inte kan ingå obligationer. Sådana människor kan vilja bygga relationer, men är rädda för eller inte vet hur man gör det.  
  •  
                   
 6.  
             

    2      Prata med din vän om problemet  ,

    
   
 1.             1      Lista de händelser där din vän använde dig eller gjorde dig skyldig. Granska ditt förhållande och försök att avgöra om din vän var conscienceless eller på annat sätt skyldig. För att vara tydlig, för varje tillfälle där du känner dig orättvist behandlad, bör du skriva ned fakta och känslor som är förknippade med dem. Det kan finnas vissa tendenser eller anslutningar.  
    
  • Skriv till exempel händelsen när din vän gav dig både en dålig betygsättning eftersom han skrev av dig under tentan och sedan anklagade dig för att det inte blir lättare för dig att se din text.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Se din vänskaps sanna natur. Blind inte dina ögon för de bevis som samlats in, eftersom de gör dig ledsen eller generad. Att förneka hela ärendet är naturligt, eftersom det blir svårt att svälja din väns uppenbara sociopati. Ju tidigare du tittar på den verkliga situationen för saker, desto tidigare kommer du att kunna närma sig det öppet.  
    
  • Du kan med rätta vara upprörd om du har missbrukats och manipulerats. Men du borde inte skämmas - många sociopater är skickliga tormentorer och manipulatorer, men det har inget att göra med dig personligen. Du är bara ett sätt att sluta för dem.
  •  
  • Kanske är din vän inte en "vän" i ordets sanna bemärkelse. I allmänhet är det fortfarande oklart huruvida en sann sociopat kan vara en riktig vän alls - vissa experter säger att sociopater inte kan utveckla känslor, till exempel att bry sig, medan andra är oense. Det kommer att vara upp till dig att klargöra detaljerna i din vän och vänskap.  
  •  
         
 4.  
 5.             3      Avsluta förhållandet. En sann sociopat kommer inte att medföra att hans rykte skadas och kommer att göra allt för att skydda sitt rykte. Därför är det bäst att undvika att utsätta dem för saker eller rättfärdiga upphörandet av förhållandet. Gör bara det. & Gt; 
    
  • Sociopater kan bli verbalt aggressiva om deras integritet ställs i tvivel. Därför är det bättre att undvika en konfrontation.
  •  
  • Sociopater kan bli verbalt aggressiva om deras integritet ifrågasätts. I stället för att reagera direkt på de fakta som presenteras för dem kan de ifrågasätta din kompetens eller motiv ("säger du att jag är en sociopat - du är inte en psykiater!" Eller "Varför försöker du skada mig med dessa vilda påståenden? "). Men håll dig lugn och om ämnet.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Känn dig inte skyldig att bryta av relationen. När han möter en sociopath, kan han försöka pique dig för att få makt och behålla ditt rykte. Om du är ovillig att fråga honom, så kommer han att betrakta det som en seger och bryr sig inte mycket om orsakerna till dina tvivel.        
 8.  
             

    3      Ge prioritet till ditt eget välfärd  ,

    
   
 1.             1      Behandla dina känslor med hälsosamma självhushållsprocedurer. Oavsett om du har blivit utsatt av en sociopatisk vän eller bara generad genom att inte se igenom det, är det normalt att känna sig frustrerad eller till och med arg. Att inse att din vän kanske inte gillar dig alls kan påverka ditt självkänsla och öka dina stressnivåer. Men glöm inte att din väns känslor och beteende inte har något att göra med dig personligen. Men du kan bekämpa negativa känslomässiga och fysiska symptom om du genomgår ett självhälsoprogram.  
    
  • Meditation, yoga, djup andning, visualiseringsteknik, mindfulness träning, läsning, naturupplevelser och fysiska aktiviteter kan alla ingå i en självomsorgsplan. Ta reda på vilka aktiviteter som ökar din känsla av lugn och ro och ägnar dem regelbundet.
  •  
  • Att ha en hälsosam kost, dricka tillräckligt med vatten och ge tillräckligt med sömn hjälper också din mentala och fysiska hälsa.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Dela dina bekymmer med andra som känner din vän. Speciellt om du bryr dig om din väns välbefinnande, bör du överväga att prata med sina kollegor eller andra som hanterar honom regelbundet. Säg inte negativa saker om din sociopatiska vän. Istället pratar du bara lugnt om exempel på hans sociopatiska beteende och frågar om de gjorde liknande observationer. Men försök inte berätta för andra hur du hanterar den här informationen - men se om de tycker att din vän kan dra nytta av en terapi eller ett annat erbjudande om hjälp.       
 4.  
 5.   3      Sök professionell hjälp om det behövs. Om du inte kan ta bort känslan av att dupas, används eller skadas, bör du allvarligt överväga att använda hjälp av en licensierad terapeut. Det kan hjälpa dig att utforska karaktären hos relationen med din sociopatiska vän, utveckla copingstrategier och ge dig råd om huruvida du ska fortsätta eller avsluta vänskapen.
    
  • Din vän kan försöka manipulera dig för att hålla dig under hans kontroll men han kunde plötsligt förlora sitt intresse för dig. I båda fallen håller du dig till dina egna behov och beslut. Att bestämma dina gränser och se till att de respekteras är oerhört viktigt.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Om nödvändigt, bryta vänskapen fullständigt. Berätta för sociopaten att han borde lämna dig ensam. Sitt ner, vara fast, direkt och konsekvent. Kanske kan din enda tillfälliga vän försöka övertyga dig om att ändra din kurs med skuld, lögner eller andra medel.  
    
  • Det bästa svaret på sådana ansträngningar är att aldrig skaka din beslutsamhet. "Jag är ledsen, Ben, jag har bestämt att vi inte kan vara vänner längre. Att hantera dig är inte bra för mig. Inget av dina ord kommer att förändra mig. "
  •  
         
 8.  
 9.   5      Men om du vill vara hans vän, acceptera verkligheten. I många fall är en vänskap med en sociopath möjlig. Du behöver inte sluta hänga med honom bara för att han inte alltid kan vara den idealiska vännen - om han inte skadar dig. Även om vänskap bara är en fråga om lätt, trevlig chitchat för att klara tiden, betyder det inte att han är ute för att dra nytta av dig.
    Även en sociopath har fortfarande känslor - även om han saknar några - och det finns fall där en sådan person ansluter sig till en annan person. När det händer är det vanligtvis till egen fördel och har lite att göra med dig personligen. Se till att du inte manipuleras.  
  • Om han är offensiv eller annars hänsynslös, låt honom veta. Om du gillar att vara med honom och uppskatta sitt företag, låt honom också veta det. Sociopater har emotionella problem och behöver mycket tydliga riktlinjer när det gäller känslomässiga problem.
  •  
         
 10.  
             

Tips .

                  

Varningar .

                Läs mer... (11)      
Relationer populär:
Ta reda på om dina samtal ignoreras och gör något åt ​​det.

Ha en konversation med din vän.

Hantera vanliga människor korrekt.

Gör komplimanger till människor.

Ta reda på om din vän är seriös om dig.

Ha ett religiöst förhållande.

Få en pojke att lämna sin flickvän och ha ett förhållande med dig.

Leva efter ett ensidigt förhållande.

Narcissister och hanterar dem.

Läka ett förhållande efter en bluff.

Ta reda på om en tjej bara spelar med en pojke.

Bli populär.

Glömmer någon du älskar.

Sluta mobbning.

Hämta telefonnumret från en tjej.

Så andra är trevliga mot dig.

Hitta vänner på universitetet.

Få kvinnor att dyrka dig.

Avsluta en vänskap.

Hitta nya vänner.

Hantera en narcissistisk man korrekt.

ako woman