Home \ semester
 

Att överleva en brand på ett hotell.

 

Även om hotellbränder är ansvariga för endast en mycket liten andel av brandrelaterade dödsfall, finns det potential för massiv förlust av liv när en sådan stor eld bryts ut. Hotell är en särskild brandrisk eftersom de är fulla av människor som bara kan sova och förmodligen inte är bekanta med sin omgivning. Elden kan spridas snabbt genom hotellkorridorerna och flykt genom ett fönster kan vara dödligt från högre våningar. Säkerhetsåtgärder som sprinklers och brandväggar är obligatoriska i många delar av världen på hotell och har sparat tusentals liv. Men kunskap kan rädda liv också. Ju mer du vet om att hantera ett hotellbrand, desto bättre är dina chanser att överleva.

              

Förfarande .

    

    1      Öka dina chanser att överleva genom att förbereda  ,

    
   
 1.            1      Förpackning för att överleva. Ta med en ficklampa och eventuellt en batteridriven rökdetektor. Det kan tyckas som för mycket av en bra sak, men dessa saker kostar inte mycket och tar inte mycket utrymme i ditt bagage. Organisera istället för att drabbas av ångest. Ficklampan kan rädda ditt liv om du måste flytta snabbt genom en mörk korridor eller ett mörkt trapphus och hitta dig runt, och röklarmet kan varna dig för att elda medan du sover.  
    
  • Kontrollera batterierna på alla dessa föremål innan de lämnar. I de flesta delar av världen krävs rökdetektorer i hotellrummen, men när var sista gången du testat en?
  •  
  • Om du inte tar med en rökdetektor, se till att rökdetektorn fungerar i ditt rum.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Få ett rum på hotellets nedre våningar. När en brand bryter ut, ska du lämna byggnaden så snart som möjligt. Detta kan vara svårt om ditt rum ligger på de övre våningarna i ett höghus. När du bokar, be om ett rum på bottenvåningen eller i närheten av det. Om du inte kan göra detta under bokningsprocessen, be om det när du checkar in. Om du befinner dig i ett jordbävningsområde, kan denna åtgärd vara till hjälp.        
 4.  
 5.             3      Kom ihåg dina flygvägar när du kommer till hotellet. Om en brand bröt ut i ditt hem, skulle du förmodligen veta det bästa sättet att komma ut och du skulle förmodligen hitta dig i fullständigt mörker. Om du inte kan göra det på ditt hotell riskerar du ditt liv.  
    
  • Fråga i receptionen för en karta över hotellet. Om du inte kan få en biljett i receptionen kan du hitta en på insidan av din rumsdörr, beroende på vilka områden du reser.
  •  
  • Studera kartan så snart du kommer till ditt rum och hitta närmaste avfart. Hitta sedan de alternativa utgångarna. Eliminera de potentiella flygrutterna från ditt rum till utanför byggnaden, räkna antalet dörrar mellan ditt rum och utgångarna och notera eventuella ovanliga funktioner som kan hjälpa dig att hitta dig runt. Kontrollera eventuella faror eller hinder längs vägen och se till att utloppsdörren öppnas. Var inte rädd att använda hissen.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Kontrollera några viktiga funktioner i korridoren och ditt rum. Om en brand plötsligt bryts ut, kan du inte lugnt kontrollera vissa funktioner i byggnaden. Om du gör det i förväg, sparar du tid och minskar din handlingsplan i händelse av en eld till instinkt snarare än analys.  
    
  • Ta reda på om trapphusdörrarna låser bakom dig. Om de gör det kan du fånga i trapphuset när den är fylld med rök, så du bör vara extra försiktig innan du begår det här alternativet.
  •  
  • Kontrollera att windows i ditt rum öppnas. Om de inte gör det, hitta något i ditt rum som du kan kasta genom fönstret. Visualisera hur du skulle göra din flykt genom fönstret och märka takskenorna eller eldstegarna som kan hjälpa dig. Två kulor ger vanligtvis ett rimligt säkert hopp, även om risken för skada fortfarande är hög, men om fönstret var din enda flyktväg och du var i överviktig fara så kan du riskera ett hopp från en högre höjd. Du kan lära dig hur man överlever ett fall från höjden.
  •  
  • Hitta brandsläckare och brandlarm och se till att du vet hur du använder dem.
  •  
         
 8.  
 9.             5      Sätt din rumsnyckel och ficklampa i dina skor innan du lägger dig. Om du behöver lämna ditt rum under en eld, bör du vara säker på att du tar nyckeln och ficklampan med dig, och medan du inte ska slösa bort tid på att dressa, kan skor göra din flykt lättare. Håll dem ihop och förhoppningsvis komma ihåg dem.  
    
  • Om ditt hotell har flera nycklar för olika dörrar, se till att du vet vilka nycklar som öppnar vilka dörrar och märker dem om det behövs.
  •  
  • Ta alla dina nycklar med dig när du lämnar ditt rum, eftersom du kanske inte kan gå igenom några dörrar utan dem. Du kan få reda på att du är tryggast i ditt rum och du behöver din nyckel för att komma in igen.
  •  
                   
 10.  
             

    2      Diagnosera situationen  ,

    
   
 1.             1      Lämna allt bakom när du upptäcker rök eller eld. Om du behöver komma ut ur hotellet, oroa dig inte för dina personliga tillhörigheter. Om du har din hotellnyckel och ficklampa, har du allt du behöver. Inget annat är viktigt. Material ägodelar är inte värdiga att du riskerar liv och lem.  
    
  • Om inget alarm låter, leta efter brandlarmet och utlös det. Om ditt rum inte har ett brandlarm, gå inte in i hallen nu, bara för att utlösa det.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Håll dig nära marken när du flyttar. När du upptäcker tecken på brand (inklusive ljudet av ditt röklarm eller brandlarm), försök stanna ner. Du kanske inte märker rök genast, men även en liten mängd giftig rök kan göra dig oförmögna. Det är bäst att stanna ner. Rök och värme stiger upp, vilket betyder att den blir längre längre bort från marken.        
 4.  
 5.             3      Känn på dörren med din rygg på handen. Öppna inte dörren utan att först känna den. Baksidan av din hand är mycket känslig för värme, och om du använder den riskerar du inte att bränna din handflata eller fingertopparna. Om dörren eller dörrhandtaget är varmt är det sannolikt att elden ligger direkt utanför. Om så är fallet, öppna inte dörren.  
    
  • Även om dörren inte är het: Gör dig redo att smyga dörren snabbt om det behövs. Öppna långsamt dörren med en stadig hand, bara en spricka. Eldens tryck kan utöva kraft på dörren så att det öppnas när ingen ordentlig avsättning görs.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Kontrollera telefonen. Om du kan ringa, låt receptionisten veta var du är. Om du inte kan nå receptionen, försök ringa brandkåren eller ring det lokala nödsamtalet för att låta dig veta var du är. Häng ett ark eller plagg ut ur fönstret som en signal för redningsmännen.        
 8.  
             

    3      Planera en säker flygning  ,

    
   
 1.             1      Stanna kvar i ditt rum när elden i hallen blockerar utgångarna eller när korridoren är fylld med stor rök. Även om det inte finns några lågor kan tjock rök döda dig. Därför är du förmodligen bättre att stanna i ditt rum så länge ditt rum inte brinner eller är fyllt med stor rök.  
    
  • Om det finns rök i ditt rum, öppna fönstren och sätt på badrumsventilen, om någon.
  •  
  • Placera våta handdukar längst ner på dörren och runt andra sprickor runt dörröppningen. De våta handdukarna hjälper till att hålla röken ur rummet.
  •  
  • Fyll badkaret med vatten. Använd en ishink, papperskorgen eller resväska för att kasta vatten på dörren, på andra heta ytor eller på en lokal brand i rummet. Om du har en brandsläckare i rummet, eller om du kan komma ut ur hallen utan fara, håll den bekväm och redo att använda den.
  •  
  • Gör en mask genom att väta en handduk eller plagg och binda den runt näsan och munnen. Kom ihåg att inandning av rök är dödlig och de flesta olyckshändelserna orsakas av inandning av rök eller giftig gas. Gör allt du kan för att minska den mängd rök du utsätts för.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Klättra ut ur fönstret och hoppa om det inte är farligt. Om du har ett rum på bottenvåningen kan du förmodligen bara klättra ut ur rummet och få dig till trygghet. Kom ihåg att du inte ska försöka hoppa ut ur ett rum som är högre än två historier om inte ditt liv står i direkt fara. Du borde inte hoppa om du ser farliga hinder under ditt fönster eller om det finns en brand utanför ditt fönster. Om villkoren är rätt och du är säker på att du inte säkert kan lämna byggnaden genom korridorerna, tveka inte att använda fönstret. Annars vänta på redningsmännen så länge som möjligt innan du hoppar ut ur ett fönster.  
    
  • Om det finns brand eller rök utanför ditt fönster, stäng fönstret, riva ner gardinerna och flytta brandfarliga föremål bort från fönstret.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Flytta till nästa utgång om korridoren verkar säker. Ta dina nycklar, ficklampa och mask i en fuktig trasa. Stäng din dörr bakom dig. Att stänga dörren hjälper till att hålla röken ur rummet, vilket kan hjälpa till att rädda ditt liv om du måste återvända till rummet.  
    
  • Håll dig nere. Även om det finns till och med den minsta röken eller när det är mörkt och du inte vet om det finns rök, kan du robbe på korridoren. Det är viktigt att förstå att även om luften nära botten kan inandas med ungefär halvvägs potentialen, kan en andning av giftig luft som lurar lite högre kunna inkapacera dig och så småningom döda dig. Dessutom kan signifikanta temperaturskillnader inom några centimeter ske vertikalt. Du kanske inte kan veta om luften ovanför dig är giftig eller överhettad tills du inhalerar den. Då kan det vara för sent. Håll dig nere.
  •  
  • Håll dig nära väggen när du går igenom korridoren. Väggen kan vara din guide genom hallen, så försök hålla kontakten med den. Dessutom kan andra hotellgäster springa ner i korridoren och är mer benägna att trampas ner om du går i mitten av vägen.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Räkna dörrarna till utgången och stanna på samma sida av korridoren som utgången. Om du har planerat en flyktväg när du checkat in, borde du veta hur många dörrar du måste passera och du kommer att kunna hitta avfarten, även om du inte kan se någonting.        
 8.  
 9.             5      Ta trappan för att lämna byggnaden om inte trapphuset är fyllt med rök. Använd ledstången för att styra dig och hjälpa till att hålla din ställning. Om den stora röken tränger trappan, har du inget annat val än att hitta en annan utgång eller gå tillbaka till ditt rum. Försök inte att springa igenom röken såvida inte din retur är blockerad. Röket är sannolikt extremt giftigt och du vet inte vad du kan förvänta dig nerför trappan.  
    
  • Om du går ut är omöjligt, gå tillbaka till ditt rum eller takutloppet. Om du märker att flammor eller tung rök blockerar din väg efter att du har gått nerför trapphuset, kan du antingen försöka komma tillbaka till ditt rum eller till utgången på taket, om en är tillgänglig.
  •  
  • Inte alla trappor har utlopp till taket, och även om du kan komma på taket, var medveten om att inte alla brandkårer kan ha ett stege fordon eller en helikopter för att nå dig. Dessutom kan utloppet stängas på taket. Om du har kontrollerat det innan då borde du veta om en utgång är tillgänglig.
  •  
  • Om du är osäker, försök komma tillbaka till ditt rum, där du antingen kan vänta på räddningsteam eller försöka hoppa ut ur fönstret. Om du är instängd i trapphuset eller om vägen tillbaka till ditt rum är osäker, hoppas du att du kan komma på taket. När du kommer dit, stäng dörren bakom dig för att undvika en skorstenseffekt som gör att eld och rök flyttas upp snabbare.
  •  
  • Förvänta de räddare på vindsidan av taket. Försök att signalera brandmännen och vänta på att de kommer till din hjälp.
  •  
         
 10.  
 11.             6      Sök omedelbar medicinsk hjälp. Även om du känner dig bra efter flykten kan du bli skadad eller lida av komplikationer från inandning eller brännskador. Efter den adrenalinbelastade erfarenheten gick du bara igenom, du kanske inte ens märker en livshotande skada.        
 12.  
            

Tips .

                  

Varningar .

      

<91112>                  

Semester populär:
Paket för en camping resa.

Uppgraderad till första klass.

Resa till Antarktis.

Kontakta Qatar Airways.

Använd en kompass.

Planerar en Disney semester.

Resa med flyg.

Flytta till USA.

Airbnb kommer vara värd.

Resa med receptbelagda läkemedel.

Planera en kryssning.

Gör en hängmatta.

Klä sig ordentligt i Dubai.

Lär känna andra kulturer.

Bli äventyrare.

Klä sig ordentligt i Dubai.

Gör en vägresa.

Hitta festivaler och evenemang i New York.

Få det bästa priset när du bokar ett hotell.

Vik en skjorta för en resa.

ako woman