Home \ semester
 

Ändra pengar.

 

Många internationella resenärer byter pengar innan de lämnar, så de har åtminstone lite pengar för taxi på flygplatsen eller andra omedelbara utgifter. Så snart du når din destination hittar du förmodligen utbyteskontor i flygplatser, hamnar, hotell och andra platser där många turister kommer ihop. Men dessa kräver generellt mer än banker - de totala avgifterna är ibland mer än 7 procent. Det finns dock andra sätt att spara, förutsatt att du är redo att planera lite.

              

Förfarande .

    

    1      Ändra pengar hemma  ,

    
   
 1.            1      Lär dig om processen så att du kan få det bästa. Om du aldrig bytt pengar, är det en bra idé att utbilda dig lite om processen, så det finns inga dyra överraskningar. I allmänhet handlar det om att gå till ett företag som byter pengar och ger den den valuta du vill byta till en liten avgift (och givetvis det belopp du vill byta). Dessutom är det viktigt att veta att vissa valutor är värda mer än andra. Till exempel är en gemensam euro vanligen USD 1,30 eller GBP 0,80. Den faktiska storleken på skillnaden varierar oftast med situationen för respektive ekonomi. Så om du ändrar $ 100 får du bara $ 75 för det.  
    
  • Ditt mål är därför att byta pengar när den utländska valutan är svag och din egen valuta är stark, eftersom det betyder att du får mer från utländsk valuta.
  •  
  • Var medveten om att värdeskillnaden mellan dollar och euro (till exempel) har liten att göra med kostnaden för produkter. De relativa priserna på produkter bestäms av marknaden i varje område. Därför är en banan till exempel mycket billigare i USA än i Sverige, trots att dollarn är stark jämfört med den svenska kronan.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Ändra lite pengar innan du börjar din resa. Det är viktigt att byta lite pengar innan du lämnar. Du kommer antagligen att höra råd om att det är bättre att byta pengar i landet du reser till, och det är vanligtvis sant. Du behöver dock lite pengar när du anländer. Det kommer att finnas tid mellan din landning och möjlighet att byta pengar, och många saker kan gå fel där. Det är en bra idé att ha lite pengar till hands, inklusive små sedlar och mynt, så du är redo för någonting.  
    
  • Beloppet du borde beror på var du reser, men en summa som är ungefär $ 40 är en bra start om du spenderar mer än tre dagar på din destination.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Ta reda på aktuell växelkurs. Innan du byter pengar eller bestämmer hur mycket du ska förändra, gör lite forskning för att ta reda på växelkursen. Priset kommer att fluktuera och om du planerar att byta mycket pengar måste du bestämma när du ska byta så att du inte förlorar för mycket pengar. I allmänhet är den bättre lösningen att ändra de flesta av dina pengar när du anländer till destinationslandet. Men om priset på din egen valuta faller har du fördelen att du ändrar nästan allt innan du lämnar.  
    
  • Om du googlest "valutakurser" får du kalkylblad för de valda valutorna, som du kan använda för att jämföra var din valuta är för tillfället.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Gå till din bank. Det enklaste stället att byta pengar när du är hemma är din bank. Gå till banken du brukar gå och säga att du vill byta pengar. Fördelen med banker är att bytesavgifter oftast är mycket låga (om någon alls) och du vet att du får en bra växelkurs.  
    
  • Det enda du måste tänka på, såvida det inte är en stor bank i en storstad, är det osannolikt att du har den utländska valutan till hands. Du måste beställa valutan minst några dagar i förväg, eller ibland till och med två veckor i förväg. Planera framåt!
  •  
         
 8.  
 9.             5      Få ett billigt bankkonto. Kontrollera med din bank innan du lämnar, vilka villkor är du för att använda ditt kort utomlands? Många banker tar ut en avgift för att använda ditt kort utomlands, oavsett om de är på bankautomat, vid utländsk bank, skriver checkar etc. Om avgifterna är mycket höga kan det vara en bra idé för resan skapa ett konto med en annan bank Sök tills du hittar en bank som tar ut låga eller inga avgifter. Överför dina pengar till det här kontot. Du kan alltid använda den när du reser utomlands.  
    
  • Vissa banker tar ut en månadsavgift om pengarna i ditt konto ligger under en viss gräns. Om du planerar att hålla ett resekonto, var noga med att hålla ett visst belopp i det kontot för att undvika avgifter.
  •  
         
 10.  
 11.             6      Köp pengar online. Det är också möjligt att beställa pengar online. Du måste göra detta innan du lämnar, för när du anländer är det inte särskilt säkert. Kurserna är i allmänhet aktuella och avgifterna är rättvisa, men avgifterna som kan debiteras för frakt till ditt hem kan göra detta till ett dåligt alternativ. Men om du föredrar det bekvämaste alternativet, sparar du en tur till banken.  
    
  • Den bästa tiden att göra är när du vill byta mycket pengar. Om du beställer en stor summa, var som helst i hundratals eller tusentals dollar, kan du be företaget att avstå från fraktkostnaderna. Vissa företag gör det, och det kommer att göra kursen mycket bättre för dig.  
  •  
                   
 12.  
             

    2      Ändra pengar utomlands  ,

    
   
 1.             1      Var beredd att betala kontant. Om du reser utanför hemlandet ska du vara beredd att betala kontant för mycket mer produkter eller tjänster än vad du skulle ha hemma. Inte alla länder använder så korta kartor som i engelsktalande länder. Det innebär att du måste betala pengar för saker du brukar köpa med kortet. Planera framåt.  
    
  • Detta är särskilt fallet i fattigare länder. De har ofta mindre infrastruktur för utbredd användning av kort.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Använd en bankomat. Din bästa satsning på att byta pengar utomlands är att använda en bankomat. Hitta en bankomat på en stor bank i området. Om du har ett av de vanligaste VISA-, Mastercard- eller Maestro-korten kan du göra enkla transaktioner som kontantuttag. Det ger vanligtvis dig de bästa kurser, och om du har en reseffektiv bank kommer du knappast att behöva betala några avgifter.  
    
  • Att hitta en bankomat kan vara svårt. Det bästa sättet är att släppa bort Google. Gå till en plats där du har tillgång till internet tidigt och fråga Google Maps om placeringen av alla närliggande bankomater. Du kan också vanligtvis hitta en bankomat genom att leta efter en bank. Om du inte vet var du ska hitta en, fråga conciergen hos ett hotell eller en taxichaufför.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Betala med ditt kort. När det är möjligt betalar du bara dina produkter och tjänster med ditt kort. Om det är ett av de stora korten (Visa, Mastercard eller Maestro), borde du enkelt kunna betala med dig i alla företag som accepterar kort. Det här är bekvämt eftersom din bank helt enkelt byter pengar på deras sida, och du har nästan inga bekymmer om att byta pengar längre.  
    
  • Men var medveten om att du kan komma i trubbel med kartan själv. Vissa länder har bytt till det säkrare chip-and-pin-systemet. Vissa kortläsare kommer därför inte att kunna läsa de vanliga korten för att dra igenom.
  •  
  • Igen tar några banker höga avgifter. Innan du lämnar, ta reda på vad din bank laddar.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Efter din ankomst, gå till en större lokal bank. Precis som du kan byta pengar i din bank hemma, kan du göra det i någon bank på din destination. Det kan vara svårt, men även hemma är det mer sannolikt att en bank får en bra kurs och låga avgifter.  
    
  • Du kan vara orolig att språkbarriären är ditt största problem, men så länge du befinner dig i en större stad och en större bank är det mycket troligt att minst en anställd talar engelska.
  •  
  • Det största problemet är att vissa banker inte kommer att förändra dig pengar om du inte är deras kund. Det är bäst att bara fråga och hoppas på det bästa. Om du inte vill ändra dina pengar, vet du förmodligen minst en bank som gör det. Det är mycket mer sannolikt att de kommer att ändra dina pengar om du drar pengar med ditt kort, eftersom det är säkrare för dem.
  •  
  • Du kan också fråga conciergen på ditt hotell för att hjälpa dig att hitta en bank som kan ändra dina pengar.
  •  
         
 8.  
 9.             5      Köp ett kontantkort. Detta är inte det bästa alternativet, men det är ett tillgängligt alternativ. Förbetalda kort är som betalkort, men de debiteras med en viss summa pengar. Du kan beställa dessa innan du lämnar eller köper dem lokalt. Men de brukar erbjuda dig en fruktansvärd växelkurs, vissa företag accepterar inte dem, och du har ett stort problem om du förlorar dem. Ändå är det det bästa alternativet för vissa människor.  
    
  • Var extremt försiktig när du köpte dessa kort. Du bör bara köpa dem från säljare med gott rykte.
  •  
         
 10.  
             

    3      Få de bästa valutakurserna  ,

    
   
 1.             1      Planera för att undvika att byta för mycket. Innan du lämnar eller innan du byter för mycket pengar, tänk på vad du ska göra och hur mycket pengar du behöver. Ändra lite mindre än du tror att du behöver. På så sätt riskerar du inte för mycket pengar och förlorar pengar om du måste byta pengar tillbaka när du lämnar.  
    
  • Detta kommer också att hjälpa dig att minimera avgifterna, så länge som din valda växelmetod är en engångsavgift (som bankomat eller bank).
  •  
         
 2.  
 3.             2      Informera dig själv. Undersök den senaste växelkursen innan du byter pengar, särskilt om du använder en byte av pengar. Företag som specialiserar sig på valutaväxling och vissa småföretag kommer ofta ge dig en föråldrad växelkurs, tjäna mer pengar på din bekostnad.  
    
  • Ladda ner en app innan du lämnar för att kontrollera växelkurserna på din telefon. Var dock försiktig så att du inte slutar dataöverföring till din telefon när du inte använder den så att du inte överskrider den tillåtna datamängden när du reser.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Lyssna på de bästa banorna. Var inte rädd för att ta reda på vad du skulle kunna få. Bankerna är mindre problematiska här, även om vissa banker tar ut olika avgifter, men i små valutakurser kommer priserna definitivt att variera. Detta ger dig också den extra fördelen att du kan fynda, eftersom små valutakontor kommer att vara mer villiga att slåss för att vinna dig som kund.        
 6.  
 7.             4      Betala, om möjligt, i din egen valuta. Om du befinner dig i ett område där du har möjlighet att betala i din egen valuta gör du det. Vanligtvis kommer ett företag att berätta om det tillåter det och priset kommer att visas. Se till att du vet om växelkursen innan du betalar. Du kan förvänta dig att priset är något högre, så du kan betala på deras sida, förändringsavgifterna, men skillnaden ska inte vara bra.  
    
  • Det här är vanligast i områden eller länder där din valuta är högt värderad eller ofta används.
  •  
         
 8.  
 9.             5      Ändra pengar i landet du reser till. För det mesta får du de bästa banorna om du byter pengar i landet du reser till. Detta är särskilt sant när du reser från en stor ekonomi till en mindre betydande, eftersom din valuta värderas högre. I allmänhet bör du bära så lite pengar som möjligt med dig medan du reser (även om du kan lagra pengar på dolda eller säkra platser, till exempel hotellets säkra). Att byta pengar efter din ankomst är därför bättre än att du glömmer din plånbok när du stoppar på Bangladeshs flygplats.        
 10.  
 11.             6      Undvik flygplatser och hotell. Ändra aldrig pengar, om det är möjligt, på flygplatser eller hotell. Var särskilt försiktig när du hävdar att det är "Ingen kostnad" eller "Tollfri". Dessa platser kommer att erbjuda dig den värsta möjliga växelkursen. Att byta pengar på någon av dessa platser borde bara vara ett absolut stopp.        
 12.  
             

Tips .

                  

Varningar .

                     
Semester populär:
Paket för en flygresa.

Gör en bra siffra på stranden.

Simmar säkert framför Prianhas.

Få rätt vaccination för en resa till Thailand.

Resa med tåg från London till Peking.

Planera en kryssning.

Resa spontant.

Var en bra Airbnb värd.

Packa en toalettpåsar permanent för konstant körning.

Planera din semester och vandra genom naturen med din ryggsäck.

Gör ett vattenfilter.

Hitta festivaler och evenemang i New York.

Körning i Storbritannien.

Överlev utan verktyg på en öde ö.

Sova i planet.

Rese med endast en påse.

Att uppträda som en Londonare.

Led ett liv i det vilda.

Bor på en ensam ö.

Skapa en resebroschyr.

Ringa internationella telefonnummer från USA.

ako woman