Home \ teknik
 

Skapa ett hologram.

 

Det är lättare att skapa ett 3D-hologram än vad du tror. Bara med en smartphone och några plastdelar kan du ta en enkel 2D-bild direkt i vardagsrummet i tre dimensioner - faktiskt i din handflata. Allt du behöver är några hushållsartiklar och 30 minuter.

              

Förfarande .

    

    1      Skapa en mall  ,

    
   
 1.            1      Hitta dina material tillsammans. De flesta saker du behöver finns i huset. Till exempel har du förmodligen några gamla CD-fall. Du behöver också tejp eller lim, rutigt papper, en penna, en linjal och en smartphone.        
 2.  
 3.             2      Ange originalets dimensioner på det rutiga papperet. Mallen du gör är för din hologram projektor. Den antar en rhombusform när alla delar är sammansatta och liknar en fyrkant med sluttande sidor. 
    
  • En rhombus är ett parallellogram. Den har fyra lika sidor parallella med varandra och diagonaler skär varandra i rät vinkel.  
  •  
  • Du skapar en mall som utgör sidan av den här 2D-formen, som blir projektionsskärmen för ditt hologram. Projektorns slutliga form liknar en pyramid med en kort platt topp.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Rita linjerna med en penna och en linjal på rutigt papper. Linje upp linjalen med raderna på det rutiga papperet. Dimensionerna på din form är 1 cm överst, 3,5 cm vid sidorna och 6 cm längst ner. Rita sedan dina linjer. Sammanfoga alla linjerna för att slutföra konturerna. 
    
  • Den färdiga formen borde se ut som en trasig trasé. Med andra ord mallen liknar en plattformad pyramid.  
  •  
  • Om du vill göra din mall större kan du dubbla eller tredubbla alla sidor. Dimensionerna ska exempelvis vara 2 cm x 7 cm x 12 cm om du vill dubbla dem. Om du undrar varför det är viktigt, beror det på att utvidga din mall också ökar ditt hologram. Du kan få ett hologram av högre kvalitet med en mindre mall, men hur stort ditt hologram är är slutligen ditt beslut. Använd endast samma proportioner av de givna mätningarna när du ändrar storlek.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Klipp ut formen ur det rutiga papperet. Klipp linjerna så exakt som möjligt, se till att inga kanter är skarpa eller ojämna. Du kan använda sax om du vill, men med en hantverkskniv får du en närmare klippning. Använd verktyget som fungerar bäst för dig.                 
 8.  
             

    2      Skapa projektionsskärmen  ,

    
   
 1.             1      Förbered cd-fodralet genom att ta bort det onödiga materialet. Klipp av CD-skivans sidor med en hantverkskniv. Allt du behöver är den främre plasthylsan eftersom det kommer att vara materialet för projektorns skärm som projicerar hologrammet. Om ditt CD-fodral är dammigt, rengör det med en liten glasrengörare. Ju renare och tydligare dina plastdelar är desto tydligare har ditt hologram. 
    
  • Oroa dig inte om det finns några repor på plasten. Det spelar ingen roll mycket, men om du har ett CD-fodral med små eller inga repor, skulle det vara ett bättre alternativ.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Dra mallen över på plastdisplayet. Försök att anpassa mallen så att den passar fyra gånger på plasten. Vänd det i motsatt riktning, så att du har en mall upprätt och en overhead. Du behöver fyra av dessa bilder för att bygga projektorn. Det är lättare att skära dem ur samma plastbit - speciellt om du inte har flera CD-låtar som ligger runt. Dra sedan mallen fyra gånger med din penna på plasten, om du kan. 
    
  • Om du har förstorat din mall kanske du inte kan skära ut fyra mallar från ett enda plast-CD-fodral. Om inte, offra några fler plast-CD-fodral för att skära ut dina mallar.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Klipp ut mallarna från plastdisplayet. Följ med din hantverkskniv den linje du drog på plasten. Använd din linjal som en guide för att klippa rakt. Rikta det med linjen du ritade och tryck ordentligt så att den inte rör sig. Dra sedan linjerna med din andra hand med din hantverkskniv. Dra raderna flera gånger med bladet tills du har klippt plasten. När du är klar bör du ha fyra stycken plast som ser ut som ditt original.  
    
  • Om du har tagit bort plastens sidor från CD-fodralet, kan du klippa originalet mycket lättare eftersom du kan trycka ner kniven.
  •  
         
 6.  
             

    3      Gör hologrammet  ,

    
   
 1.             1      Tape originalet med tejp eller lim. Rikta in två av plastdetaljerna. Lim sedan ett stycke tejp upp och ner där kanterna möts. Se till att tejpen överlappar båda sidorna av mallen så att den håller dem väl ihop. Lim sedan de återstående två delarna till ändarna på samma sätt. Alla fyra plastdelar ska limas ihop. 
    
  • Du kan limma delarna tillsammans med lim istället för tejp. Detta kommer dock antagligen att ta längre tid eftersom du måste hålla bitarna ihop tills de är torra.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Forma figuren. Placera delarna limmade ihop på underkanten. Böj de delar där du limmade bandet över för att skapa hörn eller kinks på varje kant. Lim sedan de två öppna ändarna tillsammans för att stänga formen. Detta är din hologram projektor. Han borde nu likna en pyramid med en platt topp.       
 4.  
 5.             3      Visa en enkel video eller rörlig bild på din smartphone. En enda simfisk eller en blomma som rör sig fram och tillbaka fungerar bra. Använd en skärmsläckare eller video. Oavsett vilken bild du visar, projiceras bilden i ett hologram.        
 6.  
 7.             4      Placera din hologramprojektor på skärmen på din smartphone. Med den korta änden - 1 cm änden - sätt din skärmprojektor på din smartphone medan den rörliga bilden fortfarande visas på din smartphone. Sidan vänd uppåt ska vara 6 cm änden, och den borde nu ha formen av en rhombus. Om bilden på din smartphone fortfarande rör sig ska du nu se ett 3D-hologram av det via din CD-muffprojektor.        
 8.  
             

Tips .

                  

Varningar .

                  

Vad du behöver .

                Läs mer... (4)      
Teknik populär:
Anslut en ny enhet till iTunes.

Markera dig själv på Facebook.

Skapa en hyperlänk i Microsoft PowerPoint.

Ta bort ett meddelande i Skype.

Aktivera 720p videoinspelning på Nexus 7.

Formatera en USB flashenhet om Windows inte är tillgänglig.

Övertyga dina föräldrar om att du kan köpa ett videospel.

Evolve Schlurp.

Använd Siri.

Ställ in en nätverksenhet.

Använd AirPlay.

Bjud in vänner till WhatsApp.

Känner igen om du hackades.

Lägg till din egen musik till Sims 3.

Ställa in ett nätverk i Ubuntu.

Reparera en repad CD.

Svara en tweet på Twitter.

Använd Google Earth Flight Simulator.

Förbättra din Alexa Ranking.

Skapa bilder i Photoshop 3D.

Lås upp mobiltelefoner.

ako woman