Home \ yrke
 

Doktorsavhandling och avhandling överlever.

 

I många examensprogram måste du skriva en fullskriftsavhandling för att få doktorsexamen. Avhandlingsprocessen kan vara utmanande: du måste utforma en studie, göra egen forskning och skriva ett manuskript som tar en originalidé, fortsätter den och bidrar till ett forskningsfält. Hur exakt det här fungerar för dig beror på ditt ämne, ditt universitet, fakulteten och ditt projekt. Lyckligtvis finns det några allmänna metoder och tips som kan göra din avhandling enklare.

              

Förfarande .

    

  Del 1      Hitta ett projekt  ,

    
   
 1.            1      Börja tidigt. Även om du inte börjar undersöka eller skriva arbetet förrän du kommer till del av avhandlingen - vanligtvis år efter din kandidatexamen och efter din magisterexamen - bör du tänka på potentiella projekt i god tid när du studerar. Den tid du spenderar i din grundutbildning är viktig eftersom du blir mer involverad i specialområden inom ditt ämne och lär dig experter och viktiga studier inom din disciplin. När du arbetar igenom det här materialet kan du själv bestämma vad du kan lägga till. Skriv ner dina idéer på en lista. Fråga dig själv:  
    
  • Vilka områden i ditt fält behöver mer forskning? Finns det en nyans kvar i en specialitet?
  •  
  • Kan du tillämpa en befintlig teoretisk modell på en ny situation eller nya data?
  •  
  • Vilka existerande vetenskapliga diskussioner eller modeller skulle kunna ifrågasättas om det fanns nya uppgifter?
  •  
  • Finns det några viktiga vetenskapliga diskurser inom ditt kompetensområde som du kan bidra till från ett nytt perspektiv?
  •  
         
 2.  
 3.             2      Förstå målet. Även inom samma ämnesområde finns det alltid olika experter och olika perspektiv på problemet, eller lösningar för detta. Du måste ta reda på vilka framgångsrika avhandlingar som finns i ditt ämnesområde, vad som har varit framgångsrikt på ditt universitet och vad som har stödts av din fakultet - och helst din handledare och examenskommitté. Om du gör lite forskning kommer hela avhandlingsprocessen att verka mindre mystisk. Du kommer då att kunna välja ett ämne som uppfyller dina fakultets förväntningar.  
    
  • Ställ frågor. Din studierådgivare eller professor ska kunna ge dig information om kraven på en avhandling vid fakulteten och svara på dina allmänna frågor.
  •  
  • Se den inlämnade avhandlingen från din fakultet. Många universitet har sin avhandling online eller som en tryckt kopia i biblioteket. Titta på de sista. Hur länge är dessa i genomsnitt? Vilken typ av forskning innehåller de? Hur är de organiserade?
  •  
         
 4.  
 5.             3      Hitta hjälp för att välja de bästa idéerna för potentiella projekt. Om du vill göra doktorsexamen ska du dela dina idéer med andra personer som kan hjälpa dig: din handledare, professorer som är välkända på fältet, andra doktorander (särskilt andra doktorander redan i mitten av avhandlingen ), och alla andra källor till råd och visdom. Var objektiv och öppen för förslag.  
    
  • Tänk på att personer som redan har avslutat sin avhandling är mycket bättre att identifiera potentiella problem i sina idéer och förslag. Om de säger att din idé är för ambitiös, eller att du inte hittar några uppgifter om någon av dina frågor, lyssna noggrant och ta dessa tips på allvar.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Var realistisk. Du bör välja ett projekt som kan redigeras inom rimlig tid. Det beror på dina resurser. Det betyder att du ibland måste lägga till mer spännande och ambitiösa frågor, för om du inte kan avsluta din avhandling så spelar det ingen roll hur briljant eller revolutionerande dina idéer var.  
    
  • Var uppmärksam på fakultets och universitetets specifikationer. För det mesta finns en tidsram för avhandlingsprocessen. Så ta reda på hur länge du har och beräkna denna faktor när du planerar din kampanj.
  •  
  • I många discipliner måste du planera dina finansieringsbehov och finansieringsmöjligheter. Hur mycket resor, hur mycket arkivarbete och / eller labarbete kommer ditt projekt att ta upp? Vem betalar vi för detta arbete? Hur mycket pengar, ganska realistiskt, kan du få och spendera tillsammans? Svaren på dessa frågor kommer att avgöra hur realistiska dina idéer är.
  •  
         
 8.  
 9.             5      Välj något som verkligen intresserar dig. Efter att ha fått alla råd, de praktiska övervägandena och några realistiska alternativ, tänk på vilket projekt som kommer att fascinera dig mest. En avhandling är ett långsiktigt projekt. Du kommer att behöva leva med projektet för länge. Välj så något som verkligen uppskattar dig.        
 10.  
 11.             6      Läs. Om du har valt ditt projekt, läs sedan allt vetenskapligt material som finns om ämnet. Och allt som finns i närliggande ämnen. Sök i alla databaser som finns i ditt forskningsfält. Det finns inget värre än att hitta i mitten av avhandlingen som någon annan redan har behandlat samma ämne och har bestämt att de uppgifter eller bevis du söker inte existerar.                  
 12.  
             

  Del 2      Start  ,

    
   
 1.             1      Formulera ditt projekt som en fråga. När du väl har bestämt dig för ett ämne och gjort all din läsning och forskning, kan det vara svårt att hitta en utgångspunkt. Hittills har du inte gjort den forskning som krävs för att göra ett tydligt uttalande, så först överväga ditt projekt som en vetenskaplig fråga som du skulle vilja svara på. Senare, när du har svar kan detta bli din avhandling och ämne i din avhandling.  
    
  • Generellt fungerar "hur" och "varför" frågor mest i avhandlingar, eftersom de ger rikare och mer komplexa svar.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Ansök om finansiering så tidigt som möjligt. När du vet vilken typ av arbete du vill skriva, ansöka om alla tillgängliga medel - från din fakultet, ditt universitet och från alla andra organisationer. Akademiska fonder rör sig långsamt: du kan till exempel ansöka om bidrag i oktober, men meddelandet om huruvida du får pengarna (eller inte), kanske i mars, och kanske pengarna själv i juni. Så kasta ditt nät tidigt och försök att få forskningsfinansiering, annars kommer din avhandling att ta mycket längre tid, eller börja mycket senare.        
 4.  
 5.             3      Välj ditt utskott klokt. Din rådgivare kan kanske rekommendera andra kollegor du ska välja för din examenkommission. Som en allmän regel bör du fokusera på att välja professorer vars arbete du känner till, redan har deltagit i seminarier och uppmärksammat ett brett utbud av specialiseringar. Olika perspektiv är mycket användbara.        
 6.  
 7.             4      Utveckla forskningsstrategier och datahanteringssystem. Det är viktigt att du har ett system som fungerar för dig från början av avhandlingsprocessen. På så sätt har du organiserat alla dina dokument, noter och data från början. Och det kommer att finnas mycket data över tiden. Din rådgivare, dina professorer och dina medstudenter och andra doktorander kommer att kunna ge dig massor av bra råd och rekommendationer om vad som fungerar bäst för dig och ditt projekt.  
    
  • EDP-anteckningssystem som Zotero, EndNote och OneNote är livräddare för många doktorander. De låter dig behålla bibliografiska referenser och forskningsanvisningar organiserade och sorterade, vilket gör att söka efter specifik information mycket lättare. Om du inte föredrar papper och penna, är sådan programvara till stor hjälp för dig. Bara prova det och bestämma vad som fungerar bäst för dig.
  •  
         
 8.  
             

    3      Del 3: Långtidsarbete och uthållighet  ,

    
   
 1.             1      Var flexibel. Var medveten om att även med en detaljerad, genomtänkt plan, mitt i ditt projekt kan du se att det går i fel riktning. Kanske kommer de första laboratorietesterna inte att ge de resultat du förväntade dig. Eller det arkiv du söker efter har helt enkelt inga dokument för att stödja din avhandling. Kanske efter mycket forskning finner du att du har ställt en fråga som inte kan besvaras. Det är inte nödvändigtvis en kris. Många doktorander och forskare måste anpassa sina forskningsplaner när forskningen fortskrider.        
 2.  
 3.             2      Möt regelbundet med dina rådgivare. Avhandlingsprocessen kan vara mycket ensam: du forskar ensam, skriver ensam och ibland i flera år. Och ingen ser, om och vilka framsteg du gör. Så se till att du regelbundet informerar din rådgivare, handledare och examenskommittén om vad du gör och förtydliga frågor som uppstår på jobbet. Detta kommer att spara dig senare obehagliga överraskningar - till exempel om en medlem av granskningsrådet inte håller med den nya riktningen som din forskning går för, är det bättre att ta reda på det i god tid, inte bara vid inlämning av papperet.        
 4.  
 5.             3      Dela avhandlingen i mindre och hanterbara delar. Det kan vara överväldigande att börja på sidan 1 av ett 300-sidigt manuskript. Skapa ett kapitel (och dela det i mindre avsnitt) och arbeta av det, en efter en.        
 6.  
 7.             4      Skriv regelbundet. Även innan din forskning är klar kan du redan skapa ett schema för ditt arbete och använda partiella resultat för att skriva delar av din avhandling. Gör det! Ett år senare, när du måste skriva allt arbete, kommer du vara glad att du redan har gjort små delar av det.  
    
  • Förplikta dig inte att börja med det första schemalagda kapitlet och sedan arbeta efter varandra. Om du har solida data från din forskning som är viktig i ditt tredje kapitel, börja där! Flytta fram och tillbaka och arbeta på de kapitel där du har data eller text.
  •  
         
 8.  
 9.             5      Använd din mest produktiva tid. Är du en morgonperson? Skriv sedan en timme eller två så snart du står upp. Är du en nattuggla? Skriv sedan två timmar på natten. När din mest produktiva tid på dagen är, använd den för det svåraste arbetet.        
 10.  
 11.             6      Diskutera ditt arbete regelbundet med andra. Vänta inte tills du har skrivit ditt manuskript för en åsikt. Skicka kapitel eller sammanfattningar till din handledare så snart du har avslutat dem. Och prata med andra doktorander eller yrkesverksamma inom ditt område.  
    
  • Många fakulteter erbjuder skrivarverkstäder för doktorander. Det finns ofta doktorandkollokvier. Om din fakultet erbjuder sådana, använd dem! Detta är ett utmärkt sätt att få feedback för ditt arbete, i sina tidiga skeden.
  •  
         
 12.  
 13.             7      Få gratis. Idealiskt bör du ta en dag i veckan helt, så du har tid att ladda upp och komma tillbaka till jobbet med fräsch energi och nytt perspektiv. Så träffa vänner eller familj, gå på bio, gå till en yogaklass, baka en tårta - gör vad som helst distraherar dig och gör dig lycklig.  
    
  • Planera längre raster. Om du väntar på att din avhandling avslutas och sedan firar, måste du vänta länge. Ta en långhelg när du avslutar ett kapitel! Fira slutet på en lång forskningsfas med en veckas semester! Denna fritid kan verka lurad eller lat, men det är det inte. Den här tiden är viktig för att du ska må bra och vara produktiv.
  •  
         
 14.  
 15.             8      Håll dig frisk. Doktorand är notoriskt ohälsosamma. De lider av spänning, stress och depression; de äter inte friska, tränar inte och sover inte tillräckligt. Men du kommer att bli starkare och mer produktiv om du uppmärksammar dig själv - så undvik den här fällan!  
    
  • Ät hälsosamt. Ta tillräckligt med protein, fiber och vitaminer. Och drick mycket vatten. Undvik söta drycker, friterad mat och stora mängder alkohol - alla dessa saker kommer bara att göra dig ännu mer trött.
  •  
  • Håll dig till en sport- eller träningsrutin. Du kanske tror det, men jag har inte tid för det, men om du prioriterar det kan du på något sätt vara aktiv i 30 minuter varje dag - jogging, cykling eller bara en promenad.
  •  
  • Sova nog. Var inte en martyr för din avhandling. Du kan få det gjort utan att vara vaken hela natten. Få din 8 timmars sömn och du kommer att känna dig mycket bättre.
  •  
         
 16.  
             

    4      Del 4: Övervinna senaste hinder  ,

    
   
 1.             1      Känn formaliteterna. När slutet av din avhandling är i sikte, bör du veta vad din fakultet och universitet behöver och vill ha dig att ge dig doktorsexamen. Måste du göra ett avtal för att motivera ditt arbete? Vem måste kolla arbetet? Vilka dokument måste du skicka in? Om du har svar på dessa frågor kan du organisera de sista stegen till din doktorsexamen.        
 2.  
 3.             2      Prata varje medlem av kommissionen individuellt. Möt med var och en av dina examinator. Låt honom eller henne veta att ditt arbete kommer att ske snart och fråga vad de förväntar dig att göra. Hur länge före motiveringen måste manuskriptet lämnas in? Ser du några problem som du fortfarande behöver lösa?  
    
  • Denna process blir mycket enklare om du, som vi har föreslagit, har regelbunden kontakt med handledare och examinator. Idealiskt är det bara en formalitet och det borde inte finnas några överraskningar.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Förbered din motivering för att motivera. Om du behöver motivera ditt arbete till de exekutiva kommissionsledamöterna, studera sedan din resonemang först och öva beskriva värdet av ditt arbete. Detta kommer att vara mycket användbart i din rättfärdigande, och det kommer att hjälpa dig senare i din karriär eller på konferenser.  
    
  • Förbered dig på "ja, och?" Frågan. Tänk dig, en granskare säger till dig, "Jo, du har bevisat det [oavsett]. Ja, och? "Hur skulle du svara? Du behöver veta vad ditt arbete innebär inom ramen för det vetenskapliga området.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Få hjälp med korrekturläsning och redigering av arbetet. Avhandlingar är långa och du kommer förmodligen att vara uttömd i slutet. Låt arbetet av några få läsa innan du skickar in dem. Detta kommer att undvika onödiga misstag och hjälpa dig att identifiera oklara passager.        
 8.  
 9.             5      Kom ihåg att du är experten nu. När du är färdig med jobbet, kan du vara orolig över vad examinator tycker om det. Kom ihåg att ingen känner dina saker så bra som du gör. Så tro på dig själv. Du är nu den enda och enda experten i denna aspekt av fältet.        
 10.  
 11.             6      Stresshantering. När du kommer till slutet av din avhandling kan du känna dig särskilt spänd, orolig för motiveringen, fråga dig själv hur bra ditt jobb är och börja tänka på livet efter examen. Dessa känslor och tankar är normala, men se till att de inte går ur hand. Prata om det med en vän och leta efter ett hälsosamt liv, som beskrivits ovan.        
 12.  
 13.             7      Var stolt över ditt arbete. Oavsett om du formellt måste motivera det eller inte, är en avhandling en enorm, en gångs framgång i livet. Njut av det. Var stolt över dig själv. Dela det här ögonblicket med vänner och familj. Fira det fullbordade arbetet - du är nu en doktor!        
 14.  
            

Tips .

                  
Yrke populär:
Starta en karriär inom informationsteknik.

Få vad du vill ha.

Förbättra din egen karisma.

Att vara osjälvisk.

Skapa en trovärdig men fiktiv skurk.

Skriv en textvignett.

Bygga solceller.

Trevligt att säga på spanska.

Rengör en vulpen.

Beräkna den relativa risken.

Föreställ dig.

Formulera en ansökningsbrev för ett jobb.

Hantera aggressiva kunder.

Fokusera på en sak.

Detektion av kolmonoxid.

Bli en idrottsförfattare.

Beräkna den kinetiska energin.

Säg tack på kinesiska.

Beräkning av sannolikheter.

Var intressant.

Hantera åldersrelaterade intervjufrågor.

ako woman