Home \ ekonomi
 

Förstå globaliseringen.

 

Globaliseringen diskuteras alltid, men ingen verkar veta exakt vad det är och hur det definieras. Generellt sett hänvisar detta till effekterna av människor på global nivå, som inte har några ekonomiska, ekonomiska, politiska eller geografiska gränser. Det påverkar oss ekonomiskt, ekonomiskt, socialt, kulturellt, politiskt, tekniskt och till och med biologiskt, som i fallet med en global epidemi. Dessutom fungerar det inte i vakuum utan på daglig interaktion. Läs den här artikeln om du vill förstå hur detta mångsidiga och gränslösa koncept fungerar.

              

Förfarande .

    

  Del 1      Definiera globalisering  ,

    
   
 1.            1      Förstå globaliseringsanslutningarna. Liksom många andra ord ändras betydelsen av "globalisering" med det tema och sammanhang där ordet används. Det kan därför vara mycket vilseledande och tvetydigt. Det omfattar så många aspekter av vårt moderna liv, men vad betyder det? Jerry Bently beskriver globaliseringen som en långsiktig process, Deane Neubauer som en ny utveckling - båda är klart olika saker. Så vad handlar vi här om?  
    
  • Försök klassificera kronologiskt, det vill säga över en tid. Vissa forskare ser globalisering som en postindustriell revolution (den t-skjorta du bär har reste längre än dig) eller till och med som internetåldern. Andra historiker ser det som en process som har pågått länge och fortsätter, länka den till idéer som skapades för länge sedan.
  •  
  • Tänk på det i ett geografiskt sammanhang eller i förhållande till platser. För århundraden sedan var globaliseringen en horde av mongoler som besegrade Europa, det var Silk Road, det seglade från ö till ö, från Maui till Oahu. Det var - från västerländsk synvinkel - upptäckten av Amerika av Columbus. Och om vi hittar livet på Mars som vi kan handla med, är ordet "globalisering" inte längre tillräckligt!
  •  
         
 2.  
 3.             2      Se den från olika vinklar. Forskare ser det ur ett modernt perspektiv och historiker ur ett historiskt perspektiv. Ingen vetenskap bryter ut ur sitt torn och beskriver globaliseringen i allmänhet och bortom dess kunskaper. Så om din ekonomiprofessor och psykologföreläsaren talar om globaliseringen, så har de båda en något annorlunda idé i åtanke. De pratar om vilken globalisering som betyder för deras "fält":  
    
  • Ekonomi: Handel, Pengar, Företag, Banker, Kapital
  •  
  • Politiska vetenskaper: Regering, krig, fred, internationella organisationer, icke-statliga organisationer, regimer
  •  
  • Sociologi: Gemenskaper, Konflikter, Klasser, Nationer, Avtal
  •  
  • Psykologi: Personer som ämnen och föremål för globala åtgärder
  •  
  • Etnologi: Kulturblandning, anpassning, konflikter, fusion
  •  
  • Kommunikation: Information som kunskap och verktyg - t.ex. Internet
  •  
  • Geografi: Något, om det kan vara geografiskt beläget  
     
   • På ett sätt ser varje disciplin på en aspekt av hela. Etnologer studerar människor, men det gör också psykologer - men ingen studerar helheten att vara mänsklig. Om globaliseringen var ett "hus" så ser alla genom ett annat fönster och ser något, men ingen ser hela interiören eller den övergripande bilden. Tänk inte att det är fel, för det finns bara så mycket att en person kan se, men var medveten om att det finns mer än vad en person ser.
   •  
    
  •  
         
 4.  
 5.             3      Se det som en del av en oändlig cykel. Folk gillar att se allt i svart eller vitt. Som matematisk och logisk och som en linjär sekvens. Som orsak och effekt. Tja, med globaliseringen fungerar det inte så. Kärnan i globaliseringen är dess koppling till allt. En webb, en blandning av människor, kulturer, idéer, uppfinningar och begrepp. Vi vet inte exakt vad, när och var. Det är en oändlig cykel.  
    
  • Fråga dig själv: Är den här cykeln användbar eller skadlig? Det beror på din synvinkel. Ja, det finns mer tillväxt, ny teknik, ökad socialvård och den värld du kan utforska med fingertopparna. Men det finns också mer fattigdom, förstörelse av miljön, mer etniska konflikter, våld och förfall av städer. Om du också anser de negativa konsekvenserna är det värt det?  
     
   • Vi kommer att undersöka fördelarna och nackdelarna med globaliseringen i det sista avsnittet. Det är inte bara viktigt att förstå globaliseringen, men också hur "du" känner för det. Det påverkar var och en av oss, så din åsikt är efterfrågan.
   •  
    
  •  
         
 6.  
 7.             4      Titta på hur allt är sammanvävt. När globaliseringen först kom fram som en term, var det bara några tunna trådar. Den kunde ha försvunnit när som helst genom en jordbävning eller några tvivelaktiga politiska beslut. Men istället växte hon och växte. Det växte in i en webb som omfattar alla aspekter av våra liv - oavsett vilken kultur, etnicitet, kön eller åldersgrupp vi tillhör. Flödet av varor, kapital, "idéer" och strömmen av modernt medieinnehåll har aldrig varit så högt som någonsin varit. Vilken ålder vi lever i! Kommer bubblan någonsin att brista?  
    
  • Denna förtrampning - denna aspekt av globaliseringen - har stor betydelse. En värld som är så länkade erbjudanden - helt enkelt uttryckt - enorm potential för konflikt. Det fanns armeringar av världsrätter som mötte varandra i krig som var ett tecken på globalisering, men vi har gjort framsteg idag. Men fortfarande finns det många små inbördeskrig och de är mer troliga idag än de var tidigare, vilket i sin tur leder till globala svar.
  •  
         
 8.  
 9.             5      Ta en titt på hur allt är organiserat. Med andra ord, titta på hur varje aspekt av globaliseringen manifesterar sig. Det finns fyra saker du bör titta på om du vill förstå konceptet:  
    
  •   Infrastrukturer : Dessa aktiverar och reglerar nätverk och relationer. Resor, kommunikation, lagar och kulturella symboler och smaker är delar av det.
  •  
  •   Institutionalization : Denna infrastruktur reproduceras gång på gång och skapar mönster som är reglerade och tillförlitliga. Nätverk förankrades i samhället och blev mer och mer organiserade och reglerade över tiden.
  •  
  •   Makt och Stratifiering : Vi var tvungna att leva med kungar och serfs och nu måste vi ta itu med Kim Kardashian och döende kenyanska barn. Uppdelningen mellan rika och fattiga har alltid varit där, men varje ålder i historien presenterar den i andra former och mönster. Den som har makt, vem har pengar, har tillgång till resurser och möjligheterna att utnyttja dem. Det har alltid varit så. Men det är relativt.
  •  
                   
 10.  
             

  Del 2      Globalisering i din värld  ,

    
   
 1.             1      Titta på ditt nätverk av relationer. Globaliseringen kan delvis definieras som interaktion mellan aktiviteter i många länder i världen. Dessa aktiviteter kan vara ekonomiska investeringar, sportevenemang, internetkommunikation, arbetsmöjligheter och många andra former av interaktion med länder över hela världen. Hur många människor vet du som har bott utomlands, reste eller är del av något som har sitt ursprung eller vistats annanstans? Med hur många av dessa människor kan du kommunicera med bara ett musklick? Exakt.  
    
  • Tänk på likheterna i världen, särskilt i världens marknadsföring. Världen blir alltmer en global kultur som skapar egna regler, mönster och livsstilar.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Ta en titt, hemma hos dig. Du kan bära en tröja från en japansk designer, använda parfym från öst, ha en armbandsur från Ungern, skriv med en penna från Danmark och använd kosmetika från USA etc. Det är en direkt effekt av globaliseringen.  
    
  • Förr eller senare kommer unika kulturer, språk och klädkoder att försvinna för att ersättas av en enda livsstil (tänk på Denglish eller Chingrish som ett dåligt exempel). Åtminstone kan du förutse detta som ett möjligt och troligen sannolikt resultat av utvecklingen. En global kultur kan vara ett resultat av globaliseringen. Om du tittar på dessa idéer ser det ut som om vi har kommit fram till den här tiden, eller hur?
  •  
         
 4.  
 5.             3      Titta på hur kommunikation leder till globaliserade metoder när man tittar på världen. Satellitsändningar ger dig olika nationaliteter eller valutaindex som gör oss medvetna om vad som händer i världen. Allt och alla är kopplade och beroende, och tekniska framsteg ständigt förbättrar kommunikationen mellan dig och resten av världen. På den politiska arenan finns det världsorganisationer (FN, NATO, etc.) och globalt tryck på nationer som avviker från den globala accepterade normen. Oavsett vilken skala, kan du inte fly från konceptet.  
    
  • Du måste förstå att mångfald ingår i begreppet globalisering. Detta koncept av globalisering leder till ett medvetande om mångfald, till en intressant blandning av människor med olika bakgrunder, nationaliteter och kulturer. Gör det oss mer toleranta? Eller leder det till mer hat? Är vi utbildade? Vad tycker du?
  •  
         
 6.  
 7.             4      Tänk på globalisering i handling. Du behöver inte gå till den kinesiska utbytesstudenten i din klass för att se effekterna av globaliseringen. Slå bara på TV: n som gjorts i Japan. Ta spannmålslådan vid frukost och tänk en minut om hur det faktiskt kom till din stormarknad. Tänk på att allt du läste skrevs av någon som förmodligen bor (eller bodde) tusentals miles bort från dig (vi är också kopplade till andra epoker). Och sedan tänka på en värld där allt detta inte kan hända.  
    
  • Det är en galen idé, men lägg dig ner och tänka på det. Vad skulle vara kvar i ditt liv om globalisering inte existerade? Vem skulle göra dina kläder? Din mat? Vad är det för underhållning? Vilken aspekt av ditt liv är faktiskt orörd av globaliseringen? En alls? Tveksamt. Vilken typ av liv kan du skapa om du måste producera allt själv? Om du är som de flesta av oss människor, känner du dig förmodligen lite meningslös nu. Men du är i gott företag - vi har alla sett oss bra i denna globalisering.
  •  
         
 8.  
 9.             5      Läs även några böcker. Det skulle vara bra om wikiHow kan vara den enda informationskällan du behöver leva, men tro det eller inte, den bra gamla boken har också sina bra sidor. Läs Stiglitz "The Shadows of Globalization" eller "The World Is Clark" av Thomas Friedman. George Ritzers "The MacDonaldization of Society" är också en bra bok. Och om du läser är inte din sak, titta på "Globalization is Good" eller "Commanding Heights: Slaget om världsekonomin", som är intressanta dokumentarfilmer.  
    
  • Om engelska inte är ditt modersmål, finns det många engelska läromedel på globalisering på Internet. De kan hjälpa dig att lära dig mer om ämnet och ge interaktiva test för att testa din kunskap (och engelska) ,
  •  
         
 10.  
             

  Del 3      Ge en åsikt  ,

    
   
 1.             1      Tänk på fördelarna. Allt i din värld är ett resultat av globaliseringen. T-tröjan du har på dig, datorn du sitter framför, bilen du kör på, gatan du pågår, dina vänner - vi kunde fortsätta med listan länge. I den meningen är globaliseringen något väldigt bra och värdefullt. Hon har gjort oss vad vi är. Hur kan vi döma vad vi är värda? Men låt oss inte vara solipsistiska. Vad sägs om det gemensamma gottet?  
    
  • I allmänhet lever människor längre idag, är hälsosammare och rikare än någonsin. Och vi multiplicerar vår egen art mer och mer.
  •  
  • Det finns en tjänstesektor som aldrig tidigare - sjukvård, försäljning, IT, utbildning, turism - vi arbetar inte längre på fältet, jobbar med våra två händer för att hålla oss vid liv på vår gård. Numera fungerar en "hel by".
  •  
  • Globaliseringen har förändrat sociala normer. Födelsekontroll, till exempel - preventivmedel har lett till mer sex, till mer avslappnade kulturer (ibland åtminstone) och till mer individualism. För de flesta av oss är det bra.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Tänk även på nackdelarna. Individualism har också negativa konsekvenser - svagare familjeenheter. Det finns högre skilsmässa överallt och tekniken har delat familjer osv. Och om vi inte bara tänker på oss själva som individer, vilka är de negativa konsekvenserna av globaliseringen för världen?  
    
  • Det är svårt att mata 7 miljarder människor. Regnskogar rensas och vi förlorar allt fler markar som vi försöker hålla fast vid vår tillväxt. Och den här processen är något som få människor tänker på. Fredric Jameson har beskrivit det bra: "Vi är långt ifrån verkligheten av produktion och arbete i världen - i en dröm om artificiell stimulans och tv-upplevelser (vi är så långt borta från verkligheten av produktion och arbete på den värld som vi bor i - en drömvärld av konstgjorda stimuli och tv-upplevelse.) "Är det bra?
  •  
  • Enkla saker och skönhet förstördes. Tänk på blommor! Om du ger blommor till någon du älskar, så borde det inte vara så här: "Här är blommor till 5 € från hörnaffären, som någon ung i Afrika har valt för några cent och flugit in via Frankfurt på en Boeing 747 förra veckan men snarare så här: "Jag gick in i skogen och spenderade timmar på att leta efter blommor som är så vackra som du är." Men en gång och vi får aldrig det igen.
  •  
  • Vi använder i stort sett fler resurser än någonsin tidigare (vi är rikare än någonsin tidigare), men det har lett till klimatförändringar och utarmning av världens resurser. Dessa springer ut. Det här är en bra övergång till vad du ska göra nästa:
  •  
         
 4.  
 5.             3      Föreställ dig framtiden. Globaliseringens konsekvenser är oerhört komplexa. Det är därför vi inte kan förutsäga en framtid, men vi kan föreställa oss en framtid där vi inte vill leva och försök att förhindra det. Så, vad tror du kommer att hända om globaliseringen fortsätter i sin nuvarande riktning och blir snabbare och snabbare? Vad skulle den här världen se ut?  
    
  • För att bli effektivare och växa - målet för varje företag - vi behöver allt mer. För att kunna växa ekonomiskt måste vi använda ett system som inte kan fortsätta så vidare. Globaliseringen i sin nuvarande form är inte hållbar och är på väg till ett slut.  
     
   • Ändringshastigheten har ökat dramatiskt. För 1000 år sedan har bara de rika gynnat Silk Road, och tusen år i historien är bara en droppe i en hink. Men nu? Alla känner till effekterna av globaliseringen.
   •  
    
  •  
  • Med alla negativa konsekvenser är det också positiva. Faren för krig är mindre än tidigare, allt fler länder blir demokratier (FN är en stor symbol för globaliseringen) och för det mesta är demokratin bra för människor. Är detta en vinst?
  •  
  • Om vi ​​alla dör som ett resultat av klimatförändringar eller en världsomspännande pandemi, kan man säga att globalisering är en dålig sak. Men om vi räddar världen genom teknik, förstör en meteorit på en kollisionskurs med Jorden som skulle ha utrotat oss alla som dinosaurierna, då är globalisering en bra sak. Vad tycker du? Är globaliseringen, bottom line, positiv eller negativ?
  •  
         
 6.  
 7.             4      Tror inte mycket är riktigt nytt. Klyftan mellan rika och fattiga är gammal. Globaliseringen är gammal. Det enda som verkligen är nytt är att alla nu kan lära sig och veta om det - och så kan människor göra något åt ​​det. Du har mer makt nu än någon annan person som du någonsin har haft tidigare. Så gör en åsikt, eftersom det här är viktigt. Titta på dina beslut i ett bredare sammanhang. I vilken typ av värld skulle du vilja leva i framtiden?        
 8.  
        
Ekonomi populär:
Öka din inkomst.

Skriv ett klagomål till ett företag.

Bli marknadschef.

Avbryt din order för Google Shopping Express.

Enkla regler för att bli miljardär.

Bli kreditvärd igen efter konsumentinsolvensförfarandet.

Vinn i tävlingar.

Skapa en agenda för ett affärsmöte.

Hitta ett företagsnamn.

Tjäna pengar som barn.

Beräkna räntebetalningar.

Beräkna vinstmarginalen.

Stäng bankkontot i USA.

Utveckla en affärsidé.

Köp billiga diamanter.

Skapa ditt eget klädmärke.

Öppna en nattklubb.

Främja en produkt.

Var en framgångsrik företagsägare.

Ta reda på om något är gjord av sterling silver.

Skriv skrivna förslag till ledningen.

ako woman