Home \ hälsa
 

Få en täppt näsa på naturlig väg fri.

 

En spetsig näsa uppträder vanligen när du är förkyld, influensa, allergier eller i vissa fall lungsjukdomar. Detta tillstånd orsakar inflammation i luftvägarna, blockering av luftvägarna till dina lungor eller överdriven torr slem som förhindrar att luften flyter. Ibland kan du ha en täppt näsa som en bieffekt av feber eller huvudvärk, som vanligtvis går på inom en vecka. En täppt näsa kan åtföljas av en rinnande näsa. Om du följer några enkla steg kan du lära dig att använda hemhjälpmedel. Du kan ändra dina vanor och ta örter och kosttillskott för att naturligt rensa näsan.

              

Förfarande .

    

    1      Ansök hemhjälpmedel  ,

    
   
 1.            1      Använd en luftfuktare. Torr luft kan förvärra tillståndet av dina bihålor och göra det svårt för slem att tömma ur luftvägarna. Detta förlänger förstoppningen av näsan. Med hjälp av en luftfuktare i ditt sovrum eller vardagsrum läggs mer luftfuktighet och förhindrar uttorkning. Det hjälper till att rensa dina bihålor och lugna halsen. Mål på rätt fuktighet. Luften i ditt hem bör innehålla mellan 30 och 55% fukt. 
    
  • Om fuktigheten är för hög, kan mögel och dammmidd, som båda orsakar allergier, trivas. Mögel skapar också en obehaglig lukt och kan missfärga ytor. Om fuktigheten är för låg kan den orsaka torra ögon, irritation i halsen och bihålorna. Det enklaste sättet att mäta luftfuktighet är med en mätare kallad hygrometer, som du kan köpa i de flesta hårdvaruaffärer.
  •  
  • Både bärbara och centrala luftfuktare måste rengöras noggrant. Annars tenderar de att vara förorenade med tillväxt av mögel och bakterier som kan blåsas genom hela huset. Stäng av det och ring din läkare om du utvecklar andningsbesvär som du tycker är relaterade till att använda en luftfuktare.  
  •  
         
 2.  
 3.             2      Inhalera ånga. Steam hjälper till att lösa slem medan du också tvätter bort främmande ämnen som damm eller pollen som dina bihålor har kommit i kontakt med. För en snabb ångbehandling kan du värma en kruka med destillerat vatten till en mild simmer. Ta bort potten från värmen när vattnet börjar generera en hel del ånga. Lägg en handduk över huvudet och luta dig över potten. Stäng dina ögon och andas djupt i cirka fem till tio minuter. 
    
  • Vattnet ska vara ca 80 till 85 grader C varmt.  
  •  
         
 4.  
 5.             3      Sätt på en varm handduk. En varm handduk, applicerad på pannan eller nacken, kan hjälpa till att lindra sinushuvudvärk orsakad av inflammation och täppt bihålor. Värmen öppnar blodkärlen, vilket ökar blodcirkulationen och ger syre och näringsämnen. Detta minskar smärtan och slappnar av värkande muskler. För att använda denna metod, använd en liten, ren handduk i tre till fem minuter i ljummet vatten. Vrid sedan vattnet ut. Lägg handduken på pannan eller på baksidan av nacken i fem minuter. Doppa tukan i vattnet igen och sätt på det igen. Applicera inte värme i mer än 20 minuter, vilket är ungefär fyra repetitioner, såvida inte din läkare rekommenderar det. 
    
  • Du kan också använda en varmvattenflaska eller ett gelpaket för att applicera ett varmt kuvert. Applicera inte värme över 40 till 45 grader C eftersom det kan bränna huden. Människor med känslig hud bör inte använda temperaturer över 30 grader Celsius.
  •  
  • Applicera inte värme om du har svullnad eller feber. Använd istället ett ispaket.
  •  
  • Applicera inte värme på skador, sår eller suturer. Personer med dåligt blodflöde och diabetes bör vara försiktiga när de använder ett varmt kuvert.  
  •  
         
 6.  
 7.             4      Applicera en saltlösning. Saline Spray lägger fukt i bihålorna och kan hjälpa till att befria dem från krossning och slem. Om du använder sprayen för första gången kan du behöva förbereda den genom att spruta den några gånger tills en fin spray kommer ut. Skruva försiktigt näsborrarna för att bli av med slem om du använder en pumpspray. Ta av locket och skaka flaskan något. Luta huvudet lite framåt och andas långsamt. Håll pumpen med tummen på golvet och ditt index och långfinger ovanpå flaskan mot näsborret. Håll näsborre på andra sidan med ett finger på andra sidan. Kram pumpen medan du andas långsamt genom näsan. Upprepa dessa steg på andra näsborre. 
    
  • Om pumpsprayen appliceras korrekt, ska den inte droppa ut ur näsan eller in i halsen. Försök att inte nysa eller rengöra näsan omedelbart efter användning av sprayen. Försök också att sikta rakt. Peka med munstycket i näspraybehållaren på baksidan av ditt huvud. Om du inte sprayar sparar du drogen och orsakar mer irritation i näsan.
  •  
  • Tvätta det minst en gång i veckan om du använder en burk. Skruva försiktigt näsborrarna för att bli av med slem om du använder en burk. Se till att kapseln stänger tätt med hållaren. Skaka försiktigt behållaren flera gånger innan du använder den. För denna typ av spray, följ samma procedur som för andra sprayer, förutom att du ska hålla huvudet upprätt.
  •  
  • Någon näspray kan sticka eller orsaka irritation. Leta efter en spray med ett natriumkloridinnehåll på 0 till 3% för att undvika irritation. Om du har känslig hud fungerar en saltlösning med natriumhalt på 0,9% bäst. Detta kallas en fysiologisk saltlösning.
  •  
  • De flesta saltlösningsprayer kan användas så ofta du vill, så många gånger om dagen som du vill. Sluta ansöka om några dagar om du får näsblod. Tala med din läkare om blödningen eller irritationen fortsätter.  
  •  
         
 8.  
 9.             5      Använd en nasal dusch. En nasal douche är speciellt utformad för att spola ut slem från dina bihålor, lindra förstoppning och lindra kalla symptom i flera timmar. Under denna process, kallad nasal sköljning, hälles en saltlösning i en näsborre och transporterar slem ut ur den andra. Börja med att göra en saltlösning från ¼ tesked salt, ¼ tsk bakpulver och en fjärdedel liter 40 grader C destillerat vatten. 
    
  • Fyll näsbrusan med en åttondel av en liter saltlösning. Stå vid ett handfat, luta huvudet åt sidan och håll täthetet i näsbrusan mot din uppåtvända näsborre. Häll saltlösningen i en näsborre och låt den strömma ut ur den andra. Upprepa med andra näsborre.
  •  
  • Börja med en spola om dagen medan du har symtom. Använd en fjärdedel till en halv liter lösning i varje näshålighet en eller två gånger om dagen eller så ofta du behöver det, om du mår bättre.
  •  
  • Nasalduschar finns i de flesta apotek och hälsokostaffärer.  
  •  
         
 10.  
 11.             6      Gurgla med saltvatten. Gurgling med saltvatten hjälper till att återfuka dina bihålor. Detta avtar slem och förhindrar postnasal droppssyndrom. Det kan också hjälpa till att lugna ont i halsen. Placera en halv tesked havsalt i ett glas destillerat eller steriliserat vatten och rör om tills det är löst. Gurgla i en minut eller två med vattnet och spotta det istället för att svälja det. 
    
  • Om saltet irriterar munnen eller halsen, kan du också använda klart destillerat varmt vatten för att gurgla. Upprepa några timmar.  
  •  
         
 12.  
 13.             7      Tänk på oljedragning. Oljedragning är en ayurvedisk botemedel där du trycker olja runt i munnen för att avlägsna skadliga bakterier och bakterier. Vegetabilisk olja innehåller lipider som absorberar toxiner och tar bort dem från saliv. Ta en sked olja och lägg den i munnen i en minut för att dra nytta av det. Spotta det ut nästa och skölj din mun noggrant, helst med ljummet vatten. 
    
  • Försök att driva oljan runt i upp till 15 eller 20 minuter om möjligt. Ju längre du gör det, desto mer dra nytta av det. Målet är att göra det på en tom mage för att se till att oljan absorberar så många bakterier som möjligt och avgiftar dig.
  •  
  • Köp kallpressad organisk olja. Sesamolja och olivolja kan också vara lämpliga, men kokosolja är den mest populära på grund av dess smak och de naturliga antioxidanterna och vitaminerna, såsom vitamin E. Medelkedjiga fettsyror av kokosnötolja byggs in i membran av virus och bakterier, vilket får dem att spränga och därmed döda dem. Streptococcus mutans är en syraproducerande bakterie som vanligen finns i munnen. Det är en viktig orsak till tandförfall eftersom det binder sig till emaljen och skadar det. Kokosolja var den enda oljan i en studie som dödade Streptococcus mutans.  
  •  
  • Olja är också en naturlig fuktkräm och hjälper till att förhindra uttorkning i halsen och munnen.  
  •  
         
 14.  
 15.             8      Borsta näsan rätt. Medan det är viktigt att borsta näsan under en kall för att hålla dina bihålor rensa, snör inte explosivt. Trycket av tung snorting kan påverka dina öron och orsaka öronvärk förutom att du är kall. Se till att snusa noggrant och bara så ofta som nödvändigt. Experter rekommenderar att du lägger ett finger på en näsborre och försiktigt snarkar från den andra till ett näsduk. Upprepa med andra näsborre. 
    
  • Tvätta händerna varje gång du borstar näsan för att förhindra ytterligare bakteriella eller virusinfektioner.  
  •  
                   
 16.  
             

    2      Ändra dina vanor  ,

    
   
 1.             1      Duschvarme. Tänk på att man inför korta, heta duschar för att hjälpa till att rensa näsan. En fem till tio minuters varm dusch eller badkar kan minska förstoppning genom att stimulera sänkning av slem och lindra värkande muskler. Håll vattentemperaturen ca 35 till 39 grader C Se till att vattnet inte är för varmt eller för kallt, speciellt om du har feber. Ljummet bad kan också vara bra för barn och barn med en blockerad näsa. 
    
  • Begränsa din duschtid från fem till tio minuter. Människor med känslig hud bör bara dusch en eller två gånger i veckan för att hålla huden borta från att torka ut.
  •  
  • Håll din kropp rena kan också bidra till att minska risken för ytterligare virus- eller bakterieinfektioner.  
  •  
         
 2.  
 3.             2      Få ett husplanta. Överväg att få ett hushåll som en naturlig luftfuktare. Genom en process som kallas transpiration som släpper ut vattenånga från blommor, löv och stjälkar kan växter hjälpa till att reglera luftfuktigheten inomhus. Hushållsplanter hjälper också till att befria luften av koldioxid och andra föroreningar, såsom bensen, formaldehyd och trikloretylen. 
    
  • Bra krukväxter inkluderar aloe vera, bambu palm, björk fikon, spindelväv och olika arter av philodendron och dracaena.  
  •  
         
 4.  
 5.             3      Sluta röka. Rökning berövar kroppen av syre som behövs för att reparera och bygga celler. Det smalnar blodkärlen som bär blodet till ben- och armmusklerna och till hjärnan. Detta kan leda till många andnings- och hjärtsjukdomar, andningsbesvär och jämn stroke. Cigarettrök kan irritera näsan, vilket ofta leder till frekvent huvudvärk och kronisk hosta, även känd som rökares hosta. Om du redan har en täppt näsa, kan det öka längden och svårigheten av ditt obehag. 
    
  • Försök att undvika passiv rökning och andra farliga ångor, vilket också kan orsaka irritation och smärta. Fråga din läkare om sätt att minska och sluta röka.  
  •  Hostar du mycket på natten eller har du en alltför täppt näsa på natten? Försök ligga på sidan som är mindre täppt för att andas bekvämt och tömma slem.    
         
 6.  
             

    3      Feed You Helpful  ,

    
   
 1.             1      Främja dig själv Medelhavsområdet. Medan vissa livsmedel kan orsaka inflammation kan vissa livsmedel också bidra till att minska dem. De hjälper till att rensa den blockerade näsan och främja läkning. En Medelhavsdiet består huvudsakligen av livsmedel som hjälper till att minska inflammation. Dessa inkluderar jordgubbar, körsbär, apelsiner, mandlar, valnötter, spenat, kål, lax, makrill, tonfisk, sardiner, brunt ris, quinoa, hirs, havregryn, linfrö, olivolja och rapsolja. 
    
  • Undvik citronsyra eftersom det kan orsaka obehag och kan orsaka illamående, irritation och tillfällig kräkningar om du har surt återflöde.  
  •  
         
 2.  
 3.             2      Drick en varm soppa. Drickande varm soppa ger en antiinflammatorisk effekt, främjar svettning och ökar rörelsen av näsvätskor. Detta hjälper till att rensa andningsorganen och lindra förstoppning. Det bästa sättet att dra nytta av denna metod utan att lägga för mycket ohälsosamt natrium i din kost är att göra din egen buljong. För en naturlig, låg natrium-kycklingbuljong, laga kycklinglår i en stor kastrull med en halv till tre fjärdedelar av en liter vatten. Lägg till en hackad lök, en tomat, två till tre selleri stjälkar, två till tre morötter eller andra grönsaker för smaken. Du kan också lägga till örter, som persilja eller timjan. Stänk kyckling och grönsaker ut när buljongen är kokad. Drick dem omedelbart. 
    
  • Det är viktigt att dricka soppan medan det fortfarande är varmt för att få ut det mesta. Soppen ska druckas en till tre gånger dagligen tills dina symptom inte är så läka eller helt botade.
  •  
  • Täck och låt koka över låg till medelvärme i sex till åtta timmar, eller över hög värme i fyra timmar om du använder en långsam spis. Värm det tills det kokar nästan, simma sedan i en timme på låg värme om du använder en spis.
  •  
  • Använd en mängd grönsaker som lök, persilja, morötter, selleri, purjolök, svamp och tomater om du vill göra en naturlig vegetabilisk buljong istället. Lätt brunt i olivolja eller rapsolja, sätt sedan till hälften av tre fjärdedelar av en liter vatten. Koka upp kokongen, minska värmen till låg till medelstora och sjuda i 90 minuter.
  •  
  • Lägg linser eller brunt ris för att ge den textur. Lägg till en halvhackad cayennepeppar eller en till två teskedar cayennepeppar till buljongen om du gillar kryddig mat.
  •  
  • Släng inte kyckling och grönsaker efter att de siktat ut dem. De kan ätas.  
  •  
         
 4.  
 5.             3      Ät ananas. Ananas är rik på ett enzym som kallas bromelain. Detta används i medicin för att minska svullnad och inflammation i näsan och bihålorna, vilket leder till en täppt näsa. Ät en till två skivor ananas eller drick två glas ananasjuice för att dra nytta av bromelain. Ät inte ananas i kombination med potatis eller sojaprodukter. Dessa livsmedel innehåller ämnen som kan sakta ner bromelains helande egenskaper i kroppen. 
    
  • Ät inte om du är allergisk mot ananas som att äta det kan förvärra dina symtom.  
  •  
         
 6.  
 7.             4      Undvik inflammatoriska livsmedel. Vissa livsmedel kan sakta ner kroppens läkningsprocess, påverka immunförsvaret, öka kroppsvikt och orsaka inflammation. Detta bidrar till en ökning av nasal inflammation, vilket försvårar den täppta näsan. Försök att begränsa eller undvika mat som kan orsaka kronisk inflammation. Dessa inkluderar vitbröd, kakor, munkar, stekt mat, läsk, sugarydrycker, margarin, förkortning, svin, kalvkött, skinka, biffar och bearbetade kött som korv.        
 8.  
 9.             5      Använd cayennepeppar. Cayennepeppar innehåller capsaicin, som har antivirala, antioxidanta och antiinflammatoriska egenskaper som främjar läkning. Dessa egenskaper bidrar till att minska näsa, hosta och feber. Cayenne stimulerar också svettproduktionen, vilket håller din kropp sval när du har feber. Prova att lägga till det vid varje måltid för att stödja de lugnande egenskaperna och minska förstoppningen. 
    Personer som är allergiska mot latex, bananer, kiwi, kastanjer och avokado kan också ha en allergi mot cayenne.  
  • Capsaicin ska inte användas av personer med magsyrareflux, lågt blodsocker och de som tar blodförtunnande läkemedel. Cayenne kan orsaka illamående och irritation i halsen hos små barn. Undvik därför att ge cayenne eller annan peppar till barn eller spädbarn.  
  •  
         
 10.  
 11.             6      Ta mer C-vitamin till dig. Vitamin C, även känd som askorbinsyra, är en viktig naturlig antioxidant som hjälper till att främja immunfunktionen. Människor som får tillräckligt med C-vitamin har förmodligen också kortare förkylningar och lättare förstoppningssymptom. Lägg till mat till din kost som är hög i vitamin C. Goda naturliga källor till vitamin C är röda och gröna paprika, apelsiner, pomelos, grapefrukt, limer, citroner, spenat, broccoli, bröstspiror, jordgubbar, hallon, tomater, mango, papaya och cantaloupemeloner. 
    
  • Du kan också ta vitamin C som kosttillskott. En rekommenderad dos är 500 mg, uppdelad i två eller tre portioner dagligen. Eftersom rökning förbrukar C-vitamin, kan rökare behöva 35 mg mer per dag.  
  •  
         
 12.  
 13.             7      Ta kokosolja. När du är förkyld kan du ta en eller två matskedar organisk kokosnötolja med eller utan mat tre gånger om dagen. Enligt experter dödar detta bakterier, virus och många parasiter och kan konsumeras helt säkert för vårt matsmältningssystem.        
 14.  
             

    4      Använd örtmedel  ,

    
   
 1.             1      Använd vitlök. Vitlök är en växt rik på immunförstärkande antioxidanter som vitamin B6, vitamin C och mangan. Vitlök har också antivirala och antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att befria bihålorna genom att minska inflammationen i luftvägarna. Forskare tror att dessa medicinska egenskaper är resultatet av ett svavelhaltigt enzym som kallas alliin, den aktiva ingrediensen i vitlök som skyddar mot virus. Vitlök används bäst som en rå tå för att släppa alliin. Varje tå innehåller ungefär ett gram. För att göra det mer ätbart kan du också krossa vitlöken i en sked full av honung eller olivolja. 
    
  • Du kan också lägga till två till fyra gram färsk, riven vitlök med dina måltider för att krydda den. Du kan också laga den genom att försiktigt grilla den på låg värme för att inte förstöra de aktiva ingredienserna.
  •  
  • Det finns många fler typer av vitlök som till exempel vitlökskrydd, vitlökspulver och vitlöksalt. Vanligtvis i flytande eller kapselform kan kryddad vitlöksextrakt läggas till i din dagliga eller veckovisa rutin som kosttillskott. Frystorkad vitlök finns också som tabletter eller kapslar.
  •  
  • För mycket vitlök kan orsaka dåligt andetag och lågt blodtryck. Begränsa ditt intag till två till fyra vitlöksklyfta om dagen. Vitlök ska inte användas före operation, eller om du har en blodproppstörning. Om du upplever biverkningar (som flatulens, trötthet, aptitlöshet, muskelsmärta, yrsel, allergier som astmatisk reaktion, hudutslag och hudskador), stoppa vitlök och kontakta genast läkaren.  
  •  
         
 2.  
 3.             2      Ta äggbärsekstrakt. Elderbjörn används vanligtvis för att behandla luftvägar, ont i halsen, hosta och feber på grund av dess antiinflammatoriska och antivirala egenskaper. Han stimulerar också immunsystemet. Låt tre till fem gram torkad fläderblomma blomma i en kvart liter kokande vatten i tio till femton minuter att dricka som örtte. Du kan dricka upp till tre koppar om dagen. Du kan också ta äggbjörnsextrakt, som kan hittas som en sirap, hylsa eller kosttillskottskapsel i de flesta hälsokostaffärer eller apotek. 
    
  • Långtidsanvändning av ädelbär är inte rekommenderat. Därför är det bättre att ta det bara varannan i tre dagar, vare sig det är te eller som förberedelse. Elderberry är också blodtunna och kan inte rekommenderas för personer med lågt blodtryck.
  •  
  • Använd inte omoterade eller okokta äggbär, eftersom de kan vara giftiga.
  •  
  • Tala med din läkare innan du tar äldrebär. Det kan ha några biverkningar hos gravida kvinnor, personer med autoimmun sjukdom och de som tar diabetesmedicin, laxermedel, kemoterapeutiska läkemedel eller immunsuppressiva medel.  
  •  
         
 4.  
 5.             3      Försök med pepparmynta. Pepparmynta innehåller mentol, som fungerar som lösningsmedel och später och löser upp slem. Det kan också hjälpa till att lugna ont i halsen och torra hostor. Pepparmynta finns som pastiller, extrakt och näringstillskott, örtte, essentiella oljor och som en fräsch växt. Använd färska blad som garnering eller smakämnen i dina måltider. Också försök att brygga ett myntete, som kan druckas tre gånger om dagen. Ha en tepåse med torkade pepparmyntsblad i en kvart liter kokande vatten. 
    
  • Använd inte pepparmint eller mentol för barn under två år.
  •  
  • Pepparmyntsolja används ofta i aromaterapi eller som en salva. Ta aldrig pepparmynta olja oralt.  
  •  
         
 6.  
 7.             4      Tänk på eukalyptus. Den aktiva ingrediensen i eukalyptus är en förening som kallas cineole, som fungerar som en slemavlägsnare för att bekämpa luftvägsinfektioner, minska näsa och lindra hosta. Du kan få eukalyptus i de flesta apotek som pastiller, hostasirap och ångbad. Du kan också få salvor som innehåller eucalyptusblad och appliceras på näsan och bröstet för att lindra förstoppning och lossna slem. Detta hjälper till att förhindra slem från att förvärra halsen. 
    
  • Prova färskt eukalyptust te, som beredes genom att svälla två till fyra gram torkade eukalyptusblad i en kvart liter varmt vatten i tio till femton minuter. Du kan dricka det tre gånger om dagen.
  •  
  • Eukalyptus kan också användas för gurgling. Låt två till fyra gram torkade blad i en kvart liter varmt vatten i fem till tio minuter. Detta kan användas tre till fyra gånger om dagen efter måltider för gurgling. Det minskar dåligt andetag, främjar dränering av slem och lugnar halsen.
  •  
  • Ta inte eukalyptusolja, eftersom det kan vara giftigt. Personer med astma, kramper, lever- eller njursjukdom eller lågt blodtryck bör inte använda eukalyptus utan att rådgöra med läkaren.  
  •  
         
 8.  
 9.             5      Försök med lance verbena. Lance verbena fungerar som en slemavlägsnare, som frigör det från bröstet och halsen och lindrar förstoppning. Lance verbena finns som tillägg, te och sirap i de flesta hälsokostaffärer och apotek. Den rekommenderade dosen av Lance verbenapreparat är en kapsel minst en eller två gånger om dagen, med en måltid och ett glas vatten. 
    
  • För att göra te, lämna en halv tesked örten i en kvart liter kokande vatten i tre till fem minuter. Sikt det och drick det upp till två gånger om dagen, särskilt innan du lägger dig.
  •  
  • Lance verbena ska inte användas om du tar diuretika eller koffein eftersom det kan orsaka uttorkning. Fråga din läkare innan du använder lance verbena, om du är gravid, har matsmältningsbesvär eller tar andra läkemedel.  
  •  
         
 10.  
 11.             6      Använd Melissa. Melissa innehåller antivirala och antiinflammatoriska ämnen som kallas tanniner som ökar ditt immunförsvar. Det kan också hjälpa till att lindra en täppt näsa och sinus huvudvärk. Det finns tillgängligt i de flesta livsmedelsbutiker och växtbaserade läkemedelsbutiker som kosttillskott, grädde, tinktur och örtte. Den rekommenderade dosen för kosttillskott som innehåller melissa-extrakt är 300 till 500 mg upp till tre gånger om dagen. För att göra melissa te, ¼ tesked torkad citron balsam i en kvart liter varmt vatten i tre till fem minuter. Sikt det och drick det omedelbart utan att sötna det. 
    
  • Den väsentliga citronbalsamoljan ska spädas med en bärolja, såsom jojobaolja, innan den appliceras på huden. För att späda oljorna, tillsätt fem droppar essentiell olja till 30 ml bärarolja. Förvara oanvända portioner i en droppflaska mörkt glas som har en tät skruvlock. Massage oljan på pannan, nacken eller handlederna i tre till fem minuter. Eteriska oljor ska inte användas till spädbarn eller barn.
  •  
  • Lokal applicering av citronbalsamkräm anses vara säker för barn. Du bör rådgöra med din läkare eller barnläkare för att bestämma den rekommenderade användningen för ditt barn eller spädbarn.  
  •  
         
 12.  
             

    5      Ha din täppta näsa behandlad av doktorn  ,

    
   
 1.             1      Gå till doktorn. Ibland ska du gå till doktorn för en täppt näsa. En täppt eller rinnande näsa går vanligtvis inom en vecka, eller ännu mer om du följer en hälsosam livsstil. Om du fortfarande har en täppt näsa eller har haft feber i mer än två veckor, ska du gå till doktorn och få en diagnos. Men om du har en hög feber på 39 till 40 grader C, speciellt om det varar mer än tre dagar, ska du genast gå till läkaren. 
    
  • Om din näsa urladdning är grön och åtföljd av sinus smärta, feber eller kikhosta, kan du ha en bakteriell eller virusinfektion och ska genast gå till läkaren.
  •  
  • Du bör också gå till läkaren om dina symtom varar längre än tio dagar. Detsamma gäller om du har astma eller emfysem, tar immunsuppressiva läkemedel eller har blod i din näsa urladdning eller upprepad, klar urladdning från huvudskada.  
  •  
         
 2.  
 3.             2      Fråga din läkare om läkemedel. Ibland kan naturläkemedel inte fungera på egen hand. Du kan behöva ta allergi mediciner eller andra starkare mediciner om din täppa näsan stannar eller åtföljs av mer allvarliga symtom. Din läkare kan ordinera dig mediciner eller rekommendera de överklagande läkemedlen som du tar i samband med naturläkemedel. 
    
  • Om din rinnande näsa släpper ut en ihållande, vattnig urladdning (speciellt när den åtföljs av nysning och kliande eller vattna ögon) kan symtomen vara relaterade till allergi. En anti-anti-tistamin kan hjälpa till.
  •  
  • Var noga med att följa instruktionerna i bipacksedeln för varje medicinering. Fråga din läkare om eventuella biverkningar som det kan ha om du tar det tillsammans med andra läkemedel, örter, kosttillskott och mat.  
  •  
         
 4.  
 5.             3      Titta på tecken på näsa eller lunginfektion. Hosten och ont i halsen, som ofta följer en täppt näsa, kan också vara symtom på näs- och lunginfektioner. Det finns andra symtom som du bör ta hand om eftersom de kan indikera ett stort underliggande hälsoproblem. Titta på tryck i pannan, tempel, kinder, näsa, käke, tänder, bakom ögonen eller på toppen av huvudet. Du kan också ha känslighet eller svullnad i ansiktet, vanligtvis runt ögonen eller kinderna. Detsamma gäller för andfåddhet, väsande andning och tryck eller täthet i bröstet som orsakar smärta. En täppt näsa, förlusten av känslan av smak, gulaktig grön näsa urladdning eller känslan av att vätska droppar ner i halsen (speciellt på natten eller när det ligger) ligger med. 
    
  • Om du har hög feber eller en allvarlig huvudvärk, ska du genast se en läkare.
  •  
  • Sällsynta komplikationer i samband med kronisk förkylning kan inkludera blodproppar, abscesser, hjärnhinneinflammation, orbitell cellulit och osteomyelit. Letztere ist eine Infektion, die sich auf die Gesichtsknochen ausbreitet.
  •  
  • Falls dein Arzt einen chronischen Schnupfen, eine Naseninfektion oder eine Bronchitis vermutet, könnte er bildgebende Tests anfordern, zu denen eine Röntgenaufnahme, ein CT oder ein MRT gehören können.  
  •  
  • Falls du schwere Symptome einer Erkältung oder Grippe hast oder zuvor mit irgendeiner Atemwegserkrankung diagnostiziert wurdest, solltest du sofort einen Arzt aufsuchen. Symptome, die dich alarmieren sollten, zum Arzt oder in die Notaufnahme zu gehen, sind Husten mit grünem oder gelblichem Schleim oder Fieber ab 40 Grad C. Des Weiteren eine Ohren- oder Naseninfektion, Nasenausfluss, Hautausschläge und Atemnot aufgrund von Asthma oder anderen Atemwegsproblemen.  
  •  
         
 6.  
 7.             4      Gehe zu einem Hals-, Nasen-, Ohrenarzt (HNO). Falls deine Symptome nach acht Wochen nicht weg sind oder dich bei deinen täglichen Aktivitäten stören, könnte dein Arzt dich an einen HNO-Spezialisten überweisen. Auch als Otolaryngologe bezeichnet, kann ein HNO-Spezialist deine Ohren, deine Nase und deinen Rachen überprüfen. So kann er sehen, ob deine Symptome das Ergebnis einer zugrunde liegenden Ursache sind, wie etwa einer Virus- oder Bakterieninfektion. Ein HNO-Spezialist kann auch mit einem Faseroptikinstrument eine Nasenendoskopie durchführen. Damit sucht er deine Nebenhöhlen auf Polypen oder andere strukturelle Probleme ab, falls du eine Naseninfektion hast. Möglicherweise schlägt er dir eine endoskopische Nebenhöhlenoperation vor. 
    
  • Du solltest deinem Arzt von jeglichen weitern Atemwegskrankheiten erzählen, die du womöglich hast.  
  •  
         
 8.  
             

Tips .

                Läs mer... (43)      
Hälsa populär:
Ta bort ett tymom.

Behåll torra ögon.

Känn en cyste på locket.

Med 5 bettdieten, gå ner i vikt snabbt.

Bestäm om dina visdomständer bryter.

Läkning av typ 2 diabetes.

Motivera en autistisk person till sport.

Skydda din lever.

Byt till flerfasig sömn.

Behandla depression med tillskott.

Behandla en manetering.

Utveckla positivt tänkande.

Behandla seborrheisk dermatit i ansiktet.

Behandla konjunktivit.

Resa med ett diabetikerbarn.

Hantera ordentligt med en bipolär person.

Behandla corns själv.

Cure sårnipplar.

Förhindra kolonpolyper med rätt näring.

Låt allt ut.

Behandla torr gangren.

ako woman