Home \ hälsa
 

Erkänna en preeklampsi.

 

Preeklampsi är en farlig sjukdom som uppträder hos 5% till 8% av alla kvinnor, vanligtvis efter den tjugonde veckan av graviditeten. Kvinnor med preeklampsi utvecklar högt blodtryck och proteinhalter i urinen, vilket, om de inte behandlas, orsakar potentiellt dödliga anfall och stroke som är förknippade med vuxen före-eklampsi. De viktigaste symptomen på preeklampsi - ökat blodtryck och protein i urinen - kan vanligtvis bara upptäckas på en läkarmottagning. För att förhindra allvarliga komplikationer är det dock nödvändigt att känna igen de andra tecknen på preeklampsi så tidigt som möjligt och omedelbart söka medicinsk hjälp. Börja med steg 1 för att öka dina chanser att upptäcka tidigt.

              

Förfarande .

    

  Del 1      Känna igen symtomen på preeklampsi  ,

    
   
 1.            1      Titta på för stor svullnad. En av de vanligaste symtomen på preeklampsi är svullnad (kallas även ödem), speciellt runt händer, fötter, ben och ansikte. Speciellt i milda fall kan det vara svårt att skilja dessa svullnad i samband med pre-eklampsi från den vanliga svullnaden som upplevs av de flesta gravida kvinnor. Du bör dock ringa till din läkare om svullnaden inträffar plötsligt, verkar stark, eller förekommer i händerna eller i ansiktet (i stället för på fötterna eller benen där den vanliga blöjan ofta uppstår).       
 2.  
 3.             2      Observera huvudvärk. Kvinnor med preeklampsiär upplever ofta vedvarande huvudvärk som antingen är tråkiga och konstanta eller tunga och klibbande. Ibland huvudvärk är ingen anledning till oro; Om din huvudvärk inte mjuknar, om du än en gång har provat smärtstillande läkemedel, eller är extremt tung eller har andra symtom som svullnad eller suddig syn ska du genast se din läkare.        
 4.  
 5.             3      Övervaka din vikt. Viktökning är en normal, nödvändig del av en graviditet, men en plötslig viktökning på mer än en eller två kilo i veckan kan vara ett tecken på preeklampsi. Tala med din läkare om din viktökning regelbundet och gör ett möte om du märker en plötslig ökning, speciellt om du har andra symtom också.        
 6.  
 7.             4      Titta på buksmärtor. Gravida kvinnor lider ofta av halsbränna och matsmältningsbesvär, vilket vanligtvis inte är en indikation på preeklampsi. Men om du har allvarlig buksmärta, speciellt om den är på rygg eller axlar, ska du omedelbart söka läkarvård.        
 8.  
 9.             5      Undvik inte illamående och kräkningar. Även om illamående och kräkningar är associerade med den normala "morgonsjukdom" under första trimestern kan en plötslig utlösning av dessa symtom senare i graviditeten vara en anledning till oro.        
 10.  
 11.             6      Överväga ryggsmärta. Som med många av de andra symptomen är ryggsmärta under graviditeten vanligt och indikerar inte nödvändigtvis ett problem. Om du lider av svår ryggmärgsreaktion kan detta dock vara ett resultat av ett leverproblem - vilket kan utvecklas som ett resultat av preeklampsi. Se din läkare, speciellt om du har andra symtom.        
 12.  
 13.             7      Var medveten om ökad ångest. Kvinnor som utvecklar preeklampsiär upplever ibland ökade symtom på ångest: vissa känner panik, lider av andningsbesvär eller upplever en rasande puls. Om du märker svaga versioner av dessa symtom eller har en allmän känsla av att "något inte är rätt", bör du diskutera det med din läkare vid nästa möte. Om dessa symtom är svåra och åtföljda av andra tecken på preeklampsi ser du omedelbar hjälp.  
    
  • Enligt Preeclampsia Foundation, rapporterar många kvinnor som utvecklar pre-eclampsia en intuitiv känsla av att något är helt fel. Du kan höra en rädd känsla eller känna att din graviditet inte går bra, även om allt är okej. Lita dock på dina instinkter och ring din läkare. Vissa kvinnor är oroliga för att de kan irritera sina läkare eller vara omhändertagna, men det är bättre att spela det säkert.
  •  
         
 14.  
 15.             8      Sök omedelbart läkare för synproblem. Vissa kvinnor med preeklampsi upplever dimsyn, ljuskänslighet, synförlust och andra synproblem. Dessa symtom kan vara mycket allvarliga, så du bör omedelbart gå till din läkare eller direkt till ett akutrum.                  
 16.  
             

  Del 2      Känn dina riskfaktorer  ,

    
   
 1.             1      Erkänna att din ålder skulle kunna spela en roll. Varje gravid kvinna kan få preeklampsi och läkare är inte säkra på varför. Det finns dock flera faktorer som tycks öka kvinnans risk. En av dessa faktorer är ålder: kvinnor över 40 år eller under 20 år kan ha större risk att utveckla preeklampsi.        
 2.  
 3.             2      Var uppmärksam på din medicinska historia. Om du någonsin haft pre-eklampsi eller har förhöjt blodtryck tidigare har du en ökad risk. Även om du har autoimmun sjukdom, diabetes, lupus eller polycystiskt äggstockssyndrom, kan din risk vara förhöjd.  
    
  • Den högre risken för pre-eklampsi associerad med diabetes gäller även för graviditetsdiabetes (typen av sjukdom som endast drabbar kvinnor under graviditeten). Kontrollera därför noggrant för symtom på preeklampsias om du har graviditetsdiabetes.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Känn din familjhistoria. Du har också en ökad risk om din mamma, syster, moster eller mormor redan hade en pre-eklampsi. Om möjligt, kolla med dina föräldrar och farföräldrar för att se om detta tillstånd inträffar i din familjhistoria.        
 6.  
 7.             4      Tänk på övervikt. Om du är överviktig är du mer sannolikt att utveckla före-eklampsi.  
    
  • Försök inte att undvika denna risk genom att göra en strikt diet under graviditeten. I stället tala med din läkare om en säker viktminskning och äta så hälsosamt som möjligt.
  •  
         
 8.  
 9.             5      Var särskilt medveten om din första graviditet. Kvinnor som är gravida för första gången utvecklar pre-eklampsi mer ofta.  
    
  • Det finns bevis för att din första graviditet med en ny partner - även om du redan har fått en bebis från en annan person - också kan öka risken.
  •  
         
 10.  
 11.             6      Observera flera graviditeter exakt. Om du är gravid med tvillingar eller tripletter, ökar risken för preeklampsi.        
 12.  
             

Tips .

                  

Varningar .

             Läs mer... (2)      
Hälsa populär:
Atomera eteriska oljor på rätt sätt.

Breastfeeding hunger.

Bevara vitaminer.

Kommer ur ett missförhållande förhållande.

Sova bra trots höftsmärta.

Behandling av iris.

Öka lågt blodtryck.

Undersök cervikal slem.

Led ett lyckligt liv.

Få perfekta ögonfransar.

Gå ur sängen när det verkligen inte fungerar.

Applicera Vagisil korrekt.

Få ditt sömnschema i ordning.

Behandla vårtor hemma.

Eliminera krukan från kroppen.

Få en ren och snabb hud naturligt.

Hantera frustration.

Mindre illamående vid tarminfluensa i magen.

Erkänner en Zika infektion.

Behandla en bunion (hallux valgus).

Behandla en styv nacke.

ako woman