Home \ hus
 

Eliminera bläckfläckar på trämöbler.

 

Bläckfläckar är bland de mest envisa fläckarna någonsin, särskilt om de redan är torra. Om du har en bläckfläck på ett träobjekt, vilket inte är så sällsynt, är det dubbelt frustrerande. Bara tanken på vad en bra, kanske till och med antik, en bit av trämöbler kostar, gör en fläck en riktig katastrof. Men ta ett djupt andetag och läs våra tips. Ja, bläckfläckar är svåra att ta bort, men det är möjligt om du vet vad du behöver göra.

              

Förfarande .

    

    1      Använd diskmedel  ,

    
   
 1.            1      Gör en rengöringslösning med tvättmedel. Denna metod fungerar bäst med färska bläckfläckar. Med tvättmedel är det för att det fungerar fet avfettning. Det lyfter bokstavligen fläcken ut ur skogen och förhindrar att den sätter sig fast i den. Blanda en halv tesked tvättmedel i ca 100 ml varmt vatten. Rör om blandningen väl så att den skummar skummigt.        
 2.  
 3.                  2      Testa din blandning på materialet. Innan du använder rengöringsmedel på trämöbler, bör du försöka på ett dolt ställe hur träets yta reagerar på det. Doppa en bomullsboll i sköljvattnet och gnugga det över en liten, dold del av möblerna. Om du skadar lacken eller lacken med den, sluta omedelbart. Om du inte kan se någon ändring kan du gå vidare till nästa steg.        
 4.  
 5.                  3      Samla några skumbubblor med en mjuk trasa. Ta bara skummet, inte vattnet. Torka sedan försiktigt över bläckfläcken. Torka sedan av med en ren, lätt fuktig trasa för att tvätta av diskmedel och slutligen torka av med en ren handduk.  
    
  • Om fläcken fortfarande är synlig kan du doppa extremt fin stålull (0000) i flytande vax. Gnid sedan stålullen lätt över det nedsmutsade området. Stålullen bör bara ta bort ett mycket tunt lager av ytan. Var försiktig så att du inte sitter av för mycket av träet! Du kan helt enkelt torka av trästoftet med en torr trasa.
  •  
                   
 6.  
             

    2      Använd bakpulver  ,

    
   
 1.                  1      Gör en pasta bakpulver. Baksoda, eller natriumbikarbonat, är utmärkt som rengöringsmedel, eftersom det blandar med vatten för att fungera som en pasta som en ljuskalm. Det är effektivt, men samtidigt så mildt att det säkert kan appliceras på trä. Häll helt kokvatten i ungefär en halv kopp vatten i små portioner tills en viskös pasta bildas.        
 2.  
 3.                  2      Sprid pastaen på bläckfläcken. Gnid det med fingrarna så att fläcken är helt täckt. Du behöver inte skrubba stort, låt bara bakpulveret göra sitt jobb. Om du skrubber för hårt, slutar du att skrapa veden. Låt pastaen arbeta i ca 10-15 minuter.        
 4.  
 5.                  3      Torka klistret. Använd en mjuk trasa fuktad med vatten för att ta bort pastan. Ta bort det helt så att inget av det finns kvar på träet. Om allt är till din tillfredsställelse kan du äntligen torka området torrt med ett torrt hörn av duken och polera om det behövs.        
 6.  
             

    3      Använd vit anda  ,

    
   
 1.                  1      Försök alltid med mineralsk sprit på en obekväm plats. Till exempel, köpa en liten flaska mineralsk sprit i hårdvaruaffären och använd den för att fukta en bomullsboll. Torka nu över en dold del av möblerna. Om någon av färgen eller ytan fastnar på bomullsbollet, är den här metoden inte lämplig och du bör försöka göra något annat.        
 2.  
 3.                  2      Våt en trasa med den vita andan. Doppa det smutsiga området försiktigt med det. Torka sedan av med en fuktig trasa. Om fläcken fortfarande finns där, gå vidare till nästa steg.        
 4.  
 5.                  3      Använd superfin stålull (0000). Gnid det smutsiga området med ett stycke stålull fuktad med viss vit anda. Gör det här bara mycket försiktigt och alltid med träträet. Ju mindre av måttet du måste ta bort, desto bättre, för desto lättare blir det efteråt, möbelset att arbeta upp igen.        
 6.  
 7.                  4      Rengör ytan. Ta en ny duk och använd den för att torka bort resterna av den vita andan och trädamm som du gjorde med stålullen. Fläcken borde nu helt försvunnit. Nu kan du renovera möbeln om det var nödvändigt. Om inte, kan du helt enkelt skydda ytan med ett polskt eller vax.        
 8.  
             

    4      Använd blekmedel  ,

    
   
 1.                  1      Förbered träytan. Sätt lite metylerade sprit på en ren och mjuk trasa och torka ytan för att avlägsna smuts och skräp. Om träet har en yta måste du ta bort det. Du kan antingen använda emerypapper eller en kemisk produkt.  
    
  • Om du väljer att slutföra lacken med en kemikalie, bara arbeta i en välventilerad miljö. Dessa produkter innehåller mycket hårda kemikalier som metylenklorid, vilket kan orsaka allvarliga skador på ögonen, lungorna och huden.
  •  
  • Skalak och lack kan avlägsnas med vanliga metylerade sprit.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Bestäm vilken typ av blekmedel du vill använda. Färgfläckar, och därför även bläckfläckar, bör avlägsnas med vanligt klorblekmedel. En annan möjlighet skulle vara en speciell träblek med oxalsyra. Oxalsyra fungerar bra mot järnbaserade fläckar, vilket gäller för vissa typer av bläck. Eller du kan använda tvådelad träblek. Den första delen innehåller natriumhydroxid och den andra väteperoxiden. Den första komponenten öppnar träets porer, och den andra reagerar med den första och bleker ut ur fläcken. Båda sorterna finns i hårdvaruaffären. 
    
  • Som med alla andra aggressiva kemikalier, se till att du arbetar bäst i friska luften. Skydda din hud med handskar och ha andningsskydd.
  •  
  • När du arbetar med tvådelad blekmedel, se till att du använder olika tyg och dukar för varje komponent så att de inte oavsiktligt reagerar med varandra.
  •  
         
 4.  
 5.                  3      Använd blekmedel. Använd en ren trasa för att sätta blekmedel i det förorenade området. Se till att du inte skadar det omgivande träet. Låt blekmedel fungera i ungefär tio minuter och upprepa applikationen efter behov.        
 6.  
 7.                  4      svep efter. Torka blekmedlet försiktigt med en trasa fuktad med vatten. Se till att du inte sprider blekmedel på det opåverkade träet. Slutligen torka ytan helt med en fuktig trasa och torka med en handduk. Vänta minst 24 timmar innan du reparerar träet.        
 8.  
             

Varningar .

                  

Vad du behöver .

                Läs mer... (1)      
Hus populär:
Dra spåren.

Bevara korgmöbler.

Dränera vatten från en diskmaskin.

Vård utomhus bubbelpool.

Planta sorrel.

Stänk kalk.

Demontera en soptunnare.

Paket för ett drag.

Bli av med silverfisk.

Svarta jeans tvättas ut.

Plantera en stensträdgård utan ogräs.

Rengör satängskor.

Växtblomlökar.

Ta bort tuggummi från kläder.

Reparera en dammsugare.

Dra ett kastanjeträd.

Måla ett betonggolv.

Växtpinnar.

Klipp lila.

Förhindra att en saltkristallampa smälter.

Reparera ett läckande kylskåp.

ako woman