Home \ konst
 

Krossa en burk med lufttryck.

 

Du kan krossa en läsklåda med ingenting annat än en värmekälla och en skål med vatten. Detta är en stor visuell demonstration av några enkla vetenskapliga principer, inklusive lufttryck och begreppet vakuum. Experimentet kan utföras av lärare som en demonstration, eller av mogna elever under tillsyn.

              

Förfarande .

    

  Del 1      Krossa en bubblerbox  ,

    
   
 1.            1      Häll lite vatten i en tom läsklåda! Skölj en läsklåda med vatten och låt ungefär 15-30 ml (1-2 msk) vatten längst ner på burken! Om du inte har en mätsked, häll bara i tillräckligt med vatten för att täcka burkens undersida!       
 2.  
 3.             2      Förbered en skål med isvatten! Fyll en skål med kallt vatten och is eller med vatten lagrat i kallt kylskåp! En skål som är tillräckligt djup för att hålla burken kan göra det enklare att göra experimentet, men det är inte nödvändigt. En genomskinlig skål gör det lättare att observera hur burken krossas.       
 4.  
 5.             3      Få stänkskyddande skyddsglasögon och tång! I detta experiment värmer du sodavatten tills vattnet kokar i det och flyttar det snabbt. Alla i närheten borde bära skyddsglasögon om hett vatten sprutar på ögonen. Du behöver också ett par tångar för att nå den heta burken utan att bränna dig och placera den över huvudet i isvattenskålen. Öva att ta burken med tången så att du kan vara säker på att den kan lyfta burken tätt! 
    
  • Fortsätt bara med vuxenövervakning!
  •  
         
 6.  
 7.             4      Värm burken på spisen! Placera läskboxen upprätt på en kokplatta och ställ sedan in värmen låg! Koka vattnet bubbligt från burken och förånga i ca 30 sekunder!  
    
  • Om du luktar något konstigt eller metalliskt, gå vidare till nästa avsnitt! Vattnet kan vara överkokt, eller värmen kan ha varit för hög, vilket gör att färgen eller aluminium smälter på burken.  
  •  
  • Om din kåpa inte kan stödja sodaboxen, använd en värmeplatta eller tång med värmebeständiga handtag för att hålla sodaboxen över kaminen!
  •  
         
 8.  
 9.             5      Använd tången för att vrida den varma burken upp och ner i kallt vatten! Håll tången med din handflata! Använd tången för att hämta burken och vrid sedan snabbt över det kalla vattenbadet och tappa burken i vattenskålen! 
    
  • Var förberedd för högt ljud då burken blir krossad snabbt!
  •  
                   
 10.  
             

  Del 2      Hur det fungerar  ,

    
   
 1.             1      Lär dig om lufttryck! Luften runt dig trycker på dig och något annat objekt vid ett tryck på 101 kPa (1,034 kg / cm2) när du är på havsnivå. Detta skulle normalt vara tillräckligt för att krossa burken ensam, eller till och med en människa! Detta beror inte på att luften i sodaboxen (eller materialet inuti din kropp) trycker utåt med samma tryck och eftersom lufttrycket "plockar upp" genom att trycka oss jämnt från alla håll.       
 2.  
 3.             2      Ta reda på vad som händer när du värmer burken med vattnet! När vattnet kokar i burken kan du se att vattnet börjar flyga i luften som små droppar av vatten eller ånga. Något av luften i burken kan pressas ut när detta händer för att ge plats för det expanderande molnet av vattendroppar.  
    Även om burken förlorar något av luften i det, är den inte krossad ändå, eftersom den vattenånga som har tagit plats för luft istället pressar inifrån.  
  • Ju mer du vanligtvis värmer en vätska eller gas, desto mer expanderar de sig. Om det är en sluten behållare, så att de inte kan expandera, utvecklar de mer tryck.  
  •  
         
 4.  
 5.             3      Förstå hur burken blir krossad! När burken placeras över huvudet i isvattnet ändras situationen på två sätt. För det första är burken inte längre i luften, eftersom vatten blockerar öppningen. För det andra kyler vattendampen inuti burken snabbt ner. Vattendampen krymper tillbaka till sin ursprungliga volym, den lilla mängd vatten längst ner på burken. Plötsligt innehåller det mesta av utrymmet i burken ingenting - inte ens luft! Den luft som har pressat från utsidan hela tiden till den senare har plötsligt på andra sidan inget som motstår henne, så hon trycker på burken inuti. 
    
  • Rymden som innehåller ingenting kallas ett '' 'vakuum' ''.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Se försiktigt på burken för att upptäcka en annan effekt av experimentet! Utseendet på vakuumet, eller tomt utrymme, inuti burken, förutom att krossas av burken, har en annan effekt. Titta noga på tenn när du sänker det i vattnet och igen när du lyfter ut det! Du kanske märker att en liten mängd vatten sugs in i burken och sedan droppar ner igen. Detta beror på att vattentrycket pressar mot burkens öppning, men bara tillräckligt starkt för att fylla burken lite innan aluminiumet krossas.       
 8.  
             

  Del 3      Hjälp eleverna att lära sig av experimentet  ,

    
   
 1.             1      Fråga eleverna varför burken var krossad! Se om eleverna har några idéer varför det hände med burken! Bekräfta eller avvisa inte något av svaren på detta stadium! Erkänn alla idéer och fråga eleverna att förklara sitt tänkande!       
 2.  
 3.             2      Hjälp eleverna att komma med variationer av experimentet! Be eleverna att komma med nya experiment för att testa sina idéer och fråga dem vad de tror, ​​vad som kommer hända innan de gör det nya experimentet! Om du har problem med att hitta ett nytt experiment, hjälp dem! Här är några variationer som kan vara till hjälp: 
    
  • Om en student tycker att vattnet (inte vattenångan) inne i burken var ansvarig för att krossas, ska eleverna fylla en hel burk med vatten och se om det är krossat!  
  •  
  • Prova samma experiment med en stabilare behållare! Det tyngre materialet ska ta längre tid att krossas, vilket ger isvattnet mer tid att fylla på.
  •  
  • Försök låta burken svalna en kort stund innan du placerar den i isbadet! Detta resulterar i mer luft i burken och därmed mindre krossning.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Förklara teorin bakom experimentet! Använd informationen i avsnittet "Hur man arbetar" för att lära eleverna varför burken krossades! Fråga henne om det passar vad hon upptäckte i sina experiment!       
 6.  
             

Tips .

                  

Varningar .

                  

Vad du behöver .

                Läs mer... (4)      
Konst populär:
När tjejer under 13 år blir inte uttråkad.

Titta på en film.

Spela bongos.

Hög påverkan.

Gjut en gitarr.

Kasta spelkort.

Bestäm en låt för örat.

Köp ett piano.

Macarena dansar.

Lär dig spela gitarr.

Citat från APA i en bok.

Skriv en rolig tecknad film.

Bygg en Cajon.

Håll en plockning.

Bygg en klarinett tillsammans.

Bestäm en låt för örat.

Bygg en elgitarr.

Spelar Barré ackord på gitarr.

Master ljud.

Skriv meningsfulla texter.

Var en bra ventriloquist.

ako woman