Home \ semester
 

Använd en karta.

 

Det finns en mängd olika kartor - från enkla parkeringskartor till detaljerade topografiska kartor. Att lära sig skillnaderna mellan korttyperna hjälper dig att förstå grunderna för alla dessa kort och hjälpa dig att navigera överallt där du vill gå.

              

Förfarande .

    

  Del 1      Kortkomponenterna  ,

    
   
 1.            1      Skillnaderna mellan korttyperna. Varianterna i kort är lika stora som de områden de visar. Från specialkartor till nationalparker till komplexa topografiska kartor kan du lära dig skillnaderna och särdragen i alla kartor som faller i dina händer så att du kan lära dig att använda dem ordentligt.  
    
  • Topografiska kartor används för att kartlägga terrängens specifika egenskaper till exakt skala, t.ex. exakt höjd och geografiska egenskaper, latitud och longitud. Dessa är de mest exakta kartorna som används av vandrare, överlevnadsspecialister och militären. De flesta behöver en kompass för orientering och navigering.  
  •  
  • Vägkartor eller Road Atlas är detaljerade kartor som representerar motorvägar, motorvägar och andra vägar i ett område. Vägkartor är tillgängliga för enskilda städer, eller vid större vågor för länder eller stater. Bilturer är ofta mycket enklare om du har en vägkarta.
  •  
  • Tvådimensionella områdeskartor och specialkartor används mest för parker, vandringsguider, turer och andra tillfällen där exakt avstånd inte är så viktigt. En skisserad karta över en fiskeplats är ett exempel på denna typ av karta. Medan dessa kort kan vara väldigt hjälpsamma och korrekta, brukar de inte skala.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Använd legenden på kartan korrekt. I ett hörn av kartan ska norr och söder markeras tydligt så att du har ett grundläggande landmärke och du kan justera kartan korrekt. Det är svårt att veta om du måste vrida vänster eller höger om du håller kartan upp och ner.        
 4.  
 5.             3      Kartans skala. På detaljerade kartor, t.ex. gatukartor eller topografiska kartor, anges skalan i legenden, så du kan uppskatta avståndet mellan två punkter på kartan. Exempelvis kan 1 cm motsvara 1 KM eller en annan måttenhet. För att förstå hur långt ifrån varandra är två punkter kan du mäta det på kartan och sedan konvertera det för att veta hur långt du är från din målpunkt.        
 6.  
 7.             4      Använd nyckeln för att identifiera viktig information. Betydelsen av färg nyanser, symboler och andra tecken förklaras i de flesta kartor och bör anges i en legend. Om du till exempel har en röd skuggning på en karta med en våg i den, bör du leta efter tecknet i legenden och se om det här är en stridsvattensträcka på stranden.  
    
  • Varje kort använder olika symboler annorlunda, så det är viktigt att du tittar på förklaringarna. På många vandringskartor kan till exempel en streckad linje ange en icke-asfalterad bana, medan den andra streckkoden på andra karttyper kan vara en landgräns eller ett annat märke. Se alltid på legenden för att veta vad symbolerna betyder.
  •  
                   
 8.  
             

  Del 2      Resa med en karta  ,

    
   
 1.             1      Identifiera kortets huvudegenskaper. De flesta kartor du använder behöver bara ha information om din resa. Hitta din position på kartan med hjälp av platser eller landmärken som du kan se och planera sedan dina nästa steg. Om du använder ett kort måste du också ta upp huvudet och titta runt. Det är lika viktigt som att studera raderna på papperet.  
    
  • Till exempel: Om du ser ett tecken som anger 20 km till Westville, hitta Westville på kartan och du har en uppfattning om var du är. Om du inte vet vilken väg du ska gå, leta efter städerna runt Westville och se vilken stad du kör igenom; då vet du i vilken riktning du reser.
  •  
  • Om du använder en vandringsguide eller en vandringskarta, använd korsningar för att få dina lager. Om du kommer till korsningen av West Loop Trail och Smith Trail, hitta denna korsning på kartan och du vet var du är. Orientera dig med kartan genom att se i vilken riktning varje spår leder och välj sedan spåret du vill följa.
  •  
  • Du kan också använda en karta för att planera din rutt framåt. Om din plan är tillräckligt detaljerad kan du lämna kortet i handskfacket. Om du behöver åka till flygplatsen skriver du ner rutten, med alla vägar och korsningar du behöver använda, och fäst kanten på ratten så att du kan se allt snabbt.  
  •  
         
 2.  
 3.             2      Lär dig hur man använder en kompass med topografiska kartor. Komplicerade kartor kommer sannolikt att behöva en kompass för att orientera och förstå vilka koordinater på kartan du är närvarande på. Om du är vilse och behöver hitta tillbaka, måste du antingen hitta ett landmärke i landskapet, vilket också är markerat på kartan, eller använd kompass eller GPS-enhet.  
    
  • Om du har en GPS-enhet kan du använda en topografisk karta med de exakta koordinatvärdena för ruteplanering. Använd längd- och breddmarkörerna på kartan för att ta reda på var du är, titta på terrängen och planera sedan en rutt som du vill åka.
  •  
  • Även om du har en GPS-enhet, är det ännu lättare att använda en kompass för att snabbt och effektivt orientera dig och bestämma vilken riktning du behöver gå. Du kan enkelt stanna på din rutt med hjälp av en kompass.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Överför den riktning du ska på kartan. Om du vet var du är och du vill ta reda på hur du kommer till önskad destination, lägg mappen platt och placera kompassen på den så att kompassnålen pekar mot norr.  
    
  • Flytta kompassen så att kanten passerar genom din nuvarande position medan nålen pekar mot norr.
  •  
  • Rita en linje längs kompassens kant, genom din nuvarande position. Om du behåller detta lager, kommer banan att vara från din nuvarande position, längs linjen du bara drog.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Lär dig hur du bär ett lager. Om du inte vet exakt vilken riktning du ska gå ska du börja lägga plattan och placera kompassen ovanpå. Rita en rad från din nuvarande position till din destination. Vänd sedan kompasskanten med riktningsskalan så att pilen pekar mot norr. Detta anpassar kompasslinjerna med nord-sydlinjerna på kartan.  
    
  • På vägen måste du hålla kompassen horisontellt framför dig och pekaren ska avgrena sig från dig. Denna pekare ger dig den riktning du behöver gå.
  •  
  • Rotera din kropp så att den nordliga änden av magnetnålen ligger i linje med orienteringsnålen och du tittar i rätt riktning.
  •  
         
 8.  
 9.             5      Lär dig hur du triangulerar din position om du vilse. Om du inte vet var du är och du inte är säker på var du ska åka till destinationen, kan du använda triangulering för att bestämma den ungefärliga positionen du befinner dig i. Detta är en av de viktigaste kortfunktionerna och överlevnadsförmågan. För att triangulera din position, hitta tre landmärken i ditt område som också finns på kartan.  
    
  • Peka din riktningspil på ett av landmärkenna, använd sedan kompassen och kartan för att orientera dig. Bestäm dina koordinater genom att överföra anvisningarna till din karta. Du gör detta genom att dra linjer på kartan, längs kompasssidan, från var och en av de tre landmärken. Detta bör resultera i en triangel där din nuvarande position är belägen. Det är inte perfekt, men du vet var du är.
  •  
         
 10.  
             

  Del 3      Använd specialkort  ,

    
   
 1.             1      Planera en enhet med en vägkarta. Det finns många kartor att navigera, inklusive vandrings- och cykelkartor, naturstigar, motorvägar, sjöfart och marina kartor. Det klassiska och gammaldags sättet att planera en bilresa eller resa är med hjälp av en vägkarta.  
    
  • Titta på en dags mars eller en dagstur på cykel i en naturpark, tidigare på en karta. Du kan då se hur svårt vägen är, hur lång tid är avståndet och vilka intressanta platser längs vägen är.  
  •  
  • Planera en resa med en vägkarta. Vägar och huvudvägar är vanligtvis ritade på kartor och visar dig dina alternativ när du är på resande fot.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Använd en territoriekarta med andra. Kartor är mycket användbara om du behöver vidarekoppla till en byggarbetsplats. Offentliga transportkontor använder kartor med detaljerad information om byggarbetsplatser, omkörningar eller slutna vägar, så resenärer kan alltid vara uppdaterade om de senaste vägtrafikförhållandena.        
 4.  
 5.             3      Titta på de rumsliga relationerna på territoriekartor. Kartor används ofta för att markera gränser och bestämma hur långt de är varandra när de byggs eller bestämma hur långt de ska vara varandra. Planeringskontor använder kartor för att dela upp delar av städer eller områden, eller planera infrastrukturåtgärder och markera ägande. Fastighetstitlar och kontrakt innehåller alltid en karta med gränserna och beskrivningarna.  
    
  • Vissa kort används för att förutse kriminell aktivitet. Rättsmedicinska myndigheter använder kartor för att markera brottsplatser och identifiera brottsområden där brott ofta uppstår.
  •  
  • Politisk information om kartor. Rösterna delas ofta in i valkretsar och har en särskild omröstningsstation. Politiker representerar valkretsar, enligt geografisk delning på kartor.
  •  
  • Townships använder kartor och planerar att hitta platser och platser för nya projekt, till exempel en park, parkeringsplats eller communitycenter.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Titta på en meteorologisk karta för väderprognoser. Meteorologer gör kartor som rekord närmar sig stormar, kalla eller varma fronter och temperaturförändringar. Seare kan sedan se hur vädret är i sitt område.        
 8.  
            

Tips .

             
Semester populär:
Flyga förgäves.

Flyger med barn eller småbarn.

Prenumerera på prislarm på kajak.

Boka hotellrum.

Se bra på ditt passfoto.

Paket för en resa till New York City.

Övervinna en post semesterdepression.

Resa genom Europa.

Ringa internationella telefonnummer från USA.

Överlev en tsunami.

Paket för en festival.

Få ett bra säte på planet.

Planera en resa till London.

Emigrera till Schweiz.

Använda Star Alliance Navigator för iPad.

Vik en skjorta för en resa.

Använd Inkorgen Inkorgen på soffsurfning.

Planera en semester.

Bygg ett kupoltält.

Skriv en recension om ett hotell.

Resa med receptbelagda läkemedel.

ako woman